ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLIX

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

7

Дата реєстрації:

20.12.2017

Проголосовано:

21.12.2017 15:13:14

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 7





Заслухавши інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання міської Програми розвитку фізичної культури і спорту в м. Каховці на 2013-2017 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 28.03.2013 № 746/40 «Про Програму розвитку фізичної культури і спорту в м. Каховці на 2013-2017 роки» у 2017 році, керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, сесія міської ради



ВИРІШИЛА:



1. Інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання міської Програми розвитку фізичної культури і спорту в м. Каховці на 2013-2017 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 28.03.2013 № 746/40 «Про Програму розвитку фізичної культури і спорту в м. Каховці на 2013-2017 роки» у 2017 році взяти до відома (інформація додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Федченка В.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.).







Міський голова                                                                                                         А.А.Дяченко











Додаток



до рішення сесії міської ради



_____________ № _________





Інформація



про хід виконання міської Програми розвитку фізичної культури і спорту в м. Каховці на 2013-2017 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 28.03.2013 № 746/40 “Про Програму розвитку фізичної культури і спорту в м. Каховці на 2013-2017 роки” у 2017 році





Протягом 2017 року відділом у справах молоді та спорту спільно з відділом освіти, іншими виконавчими органами міської ради, колективами фізичної культури підприємств і організацій міста, громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості, фахівцями галузі та активістами фізкультурно-спортивного руху міста проводилась відповідна організаційна та практична робота з виконання заходів Програми. Головна увага приділялась створенню в місті сприятливих умов для розвитку фізичної культури і спорту серед різних верств населення, сприянню більш широкому залученню населення, особливо дітей та підлітків, до занять фізичною культурою та спортом, організації і проведенню спортивно-масових заходів, створенню умов спортсменам міста для підготовки та участі в змаганнях обласного та всеукраїнського рівня, зміцненню та модернізації матеріально-технічної бази, підтримці фізкультури і спорту серед осіб з обмеженими функціональними можливостями.



На виконання зазначеного рішення проведена відповідна робота:





І. Створення умов для фізичного виховання, масового спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації в усіх типах навчальних закладів, за місцем роботи, проживання та місцях масового відпочинку населення, правоохоронних органах і службах



1. У дошкільних та загальноосвітніх закладах міста створені умови для забезпечення проведення уроків фізичної культури та позакласної і секційної роботи з фізичного виховання. Всі школи (крім НВК (гімназія) мають спортивні зали стандартного розміру та спортивні майданчики. Відповідно до Типових навчальних планів (Наказ МОН України від 05.02.2009, № 66) у ЗОШ уроки фізичного виховання у 2014-2015 і 2015-2016 навчальному році проводилися: 1-4 кл. – 3 години на тиждень, 5-7 кл. – 3 год., 8-9 кл. – 3 год., 10-11 кл. – 2 год. (Наказ МОН України від 20.05.2003, № 342). З загальної кількості учнів шкіл міста (3795 чол.) заняття з фізичної культури відвідують 3757 учня (у т.ч. 3 рази або 4 години на тиждень та більше – 3257 чол.). З загальної кількості учнів за станом здоров’я до підготовчої та спеціальної медичної групи у віднесено 733 учнів (у 2016 – 700), у т.ч. – підготовча – 665, спецмедгрупи – 68, а 38 учнів знаходяться на індивідуальній формі навчання.



На базі ЗНЗ міста функціонують 7 фізкультурно-спортивних клубів. Фізкультурно-спортивний клуб «Гарт» функціонує на базі ДНЗ «Каховський професійний ліцей сфери послуг». В ліцеї в групах на базі 11 класів крім уроків фізичної культури дві години на тиждень, збільшення рухової активності до 3 годин відбувається за рахунок секції з волейболу. В групі на базі 9 класів урок фізичної культури проводиться 3 години на тиждень



2. В зв’язку з відсутністю спеціально відведених місць на території міста, залишається проблемним питання щодо навчання каховчан плаванню. На території міста у 2014 році приватним підприємцем було приватизовано будівлю колишнього



2



літнього кінотеатру “Спартак” (вул. В.Куликовська, 81 “Д”). За умовами приватизації планується на даній території здійснити будівництво спортивно-оздоровчого комплексу з басейном та житловими приміщеннями.



3. До спецмедгрупи у 2015-2016 навчальному році віднесено 68 учнів (у 2016 – 66). В зв’язку з відсутністю фінансування на базах навчальних закладів заняття серед учнів спецмедгруп у 2017 році не проводились.



4. В системі освіти міста та на базі Дитячого будинку інтернатного типу “Радість” проводились відкриті уроки фізичної культури, “майстер-класи” із залученням тренерів-викладачів КЗ “ДЮСШ”, спортсменів, фахівців та ветеранів спорту. Протягом оздоровчої компанії в пришкільних таборах були організовані заходи з нагоди відзначення “Олімпійського дня”, у т.ч. на спортивних спорудах міста.



Виконавчим комітетом міської ради прийняте рішення від 08.08.2017 № 179 «Про проведення Олімпійського тижня та відзначення Дня фізичної культури і спорту в м. Каховці у 2017 році», яким було затверджено склад оргкомітету та план заходів по організації та проведенню Олімпійського тижня та відзначення Дня фізичної культури і спорту. З метою популяризації фізичної культури та спорту в загальноосвітніх навчальних закладах міста в період з 02 по 17 вересня було організовано та проведено Олімпійський тиждень та «Олімпійські уроки». Проведено низку спортивно-масових заходів, змагань серед учнів (в т.ч. і вікторини на спортивну та олімпійську тематику, конкурси стінних газет, малюнків, фотографій) з залученням тренерів-викладачів з видів спорту КЗ «ДЮСШ», провідних спортсменів, ветеранів спорту.



5. Протягом звітного періоду проводились міські комплексні спортивні заходи: Спартакіада серед команд дошкільних закладів (60 учасників), Спартакіада серед збірних команд загальноосвітніх шкіл (12 видів спорту) та Спартакіада серед збірних команд початкових класів загальноосвітніх шкіл (8 видів спорту) 2016/2017 н.р., міська молодіжна Спартакіада. За підсумками Спартакіади школярів 2016/2017 н.р. серед 1-4 класів: І місце – ЗОШ № 5, ІІ – ЗОШ № 4, ІІІ – ЗОШ № 3; серед 5-11 класів: І місце - ЗОШ № 1, ІІ – СЗОШ № 2, ІІІ – ЗОШ № 3.



Збірні команди міста з видів спорту брали участь в обласній Спартакіаді школярів 2016/2017 н.р. (7 видів спорту), де у загальнокомандному заліку в І групі м. Каховка посіла 3 місце (2016 – 5 місце).



Протягом вересня-листопада 2017 року на стадіонах «Авангард» і с/к «Олімпійський», спортивних залах КЗ «ДЮСШ», ЗОШ № 1, спортивному майданчику ЗОШ № 5 відбулися змагання міської Спартакіади школярів 2017/2018 н.р. серед збірних команд ЗОШ (серед старшої і молодшої вікових груп): міні-футбол, фізкультурно-оздоровчий комплекс «Крок до здоров’я», «Шкіряний м’яч», футбол, «Старти надій», легкоатлетичний крос, змагання-фестиваль «Нащадки козацької слави» («Козацький гарт»), теніс настільний. Збірні команди школярів у жовтні-грудні звітного року брали участь у змаганнях обласної Спартакіади школярів 2017/2018 н.р.: зональні змагання з футболу “Шкіряний м’яч”, зональні змагання “Старти надій”, легкоатлетичний крос, стрільба кульова, теніс настільний, плавання.



В ДНЗ “КПЛСП” проводилась спартакіада навчального закладу з легкої атлетики і кросу, баскетболу, волейболу, тенісу настільного, шашок, стрільби з пневматичної гвинтівки, а команда ліцею брала участь в обласних змаганнях системи профтехосвіти, в міській молодіжній Спартакіаді.



6. У системі, як на рівні закладів освіти так і на міському рівні, проводились спортивно-масові заходи: фізкультурно-патріотичний комплекс “Козацький гарт”,





3



змагання з футболу “Шкіряний м’яч” (у трьох вікових категоріях), краєзнавчо-спортивна гра “Котигорошко”, “Олімпійське лелеченя”, тощо.



7. З метою проведення навчання всіх дітей основним елементам з пріоритетних видів спорту та відбору найбільш обдарованих дітей для системи дитячого спорту налагоджена співпраця дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів міста з КЗ “ДЮСШ”. ДЮСШ є методичної центром фізкультурної та спортивної роботи серед дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, де проходять навчання інструкторів, вчителів та всіх дітей основним елементам пріоритетних видів спорту та подальший відбір обдарованих учнів для системи дитячого спорту. Протягом року проводились семінари-практикуми КЗ “ДЮСШ” для вчителів фізичного виховання з методики викладання видів спорту в школі, організації проведення в місті соціального проекту ФФУ «Відкриті уроки футболу», складання щорічної державної статистичної звітності за формою 2-ФК, тощо. 26.05.2017 на с/к “Олімпійський” відбулась традиційна міська Спартакіада серед команд дошкільних закладів (8 команд ДНЗ, 60 учасників; І місце - ДНЗ «Оленка», ІІ місце – ДНЗ «Іскорка», ІІІ місце – ДНЗ «Горобинка»).



На спортивних базах відділу освіти працюють філії-групи КЗ “ДЮСШ” з окремих видів спорту: ЗОШ № 1- баскетбол; ЗОШ № 3 – баскетбол, футбол; ЗОШ № 4 – волейбол; ЗОШ № 5 – теніс настільний, футбол. На спортивних спорудах ЗОШ проводились учнівські змагання міського та обласного рівнів. Налагоджена співпраця між д/б “Радість” та КЗ “ДЮСШ”. Вихованці дитячого будинку відвідують відділення з видів спорту ДЮСШ, входять до складу спортивних команд міста, які беруть участь в обласних змаганнях.



8. Діти пільгових категорій залучаються до занять у відділеннях КЗ «ДЮСШ», громадських спортивних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості. На базі д/б “Радість” для занять вихованців є приміщення з тренажерним обладнанням та міні-футбольний майданчик зі штучним покриттям, на базі дитбудинку діє спортивний гурток. Всі вихованці відвідують шкільні заняття з фізичної культури. Згідно з планом виховної роботи для вихованців будинку проводяться різноманітні спортивні заходи. До штату д/б “Радість” входить організатор фізкультурно-спортивної роботи, який двічі на тиждень проводить фізкультурно-спортивні заняття з вихованцями дитячого будинку. Постійно поповнюється матеріально-технічна база будинку фізкультурно-спортивним інвентарем.



9. В навчальних закладах створені відповідні умови для підвищення рівня фізичної підготовки учнів для проходження служби у ЗС України. До програми міської молодіжної Спартакіади та спортивного фестивалю «Козацькі розваги» включені види з військово-прикладних дисциплін. На базі ЗОШ № 3 у квітні відбулись обласні стрільби з пневматичної гвинтівки серед школярів, а у листопаді відбулись змагання зі стрільби кульової в залік обласної Спартакіади школярів 2017/2018 н.р.



Спартакіада допризовної молоді серед команд ЗОШ включена до загальної програми міської Спартакіади школярів. Так, 10.04.2017 на с/к «Олімпійський» відбулась Спартакіада допризовної молоді на Кубок воїна-інтернаціоналіста Ю.Михайлюка та присвячена пам’яті каховчан, які загинули в зоні АТО (7 команд). Перемогу у загальнокомандному заліку виборола команда ЗОШ № 1, на другому місці команда НВК “Гімназія”, на третьому – ЗОШ № 3. 14.04.2017 на с/к «Олімпійський» відбулись змагання обласної Спартакіади допризовної молоді, які входили до програми 9 літніх юнацьких спортивних ігор Херсонщини 2017. У загальнокомандному заліку збірна команда м. Каховки здобула друге місце.





4



10. Протягом року, в межах фінансових можливостей, проводилась робота про приведенню у відповідність із встановленими нормативами матеріально-технічного оснащення фізкультурно-спортивних і загальноосвітніх закладів міста. За рахунок кооперування коштів обласного та міського бюджетів у звітному році здійснено капітальний ремонт спортивної зали та приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять ЗОШ № 1. за рахунок коштів міського бюджету здійснено капітальний ремонт з заміною штучного покриття на міні-футбольному майданчику ЗОШ № 5, капітальний ремонт санвузлів в будівлі КЗ «ДЮСШ». До кінця року планується побудувати на території ЗОШ № 4 спортивного (міні-футбольного) майданчика зі штучним покриттям за рахунок кооперування коштів державного та міського бюджетів. Поповнення матеріально-технічної бази фізичної культури здійснюється також за рахунок позабюджетних та залучених благодійних коштів.



Поступово покращується стан матеріально-технічного забезпечення КЗ “ДЮСШ” необхідним фізкультурним обладнанням та інвентарем. Для ефективної роботи КЗ “ДЮСШ” у 2017 році було придбано за рахунок міського бюджету борцовський килим та спортивний інвентар. Також планується до кінця року придбати боксерський ринг та електронне табло в спортивну залу. Постійно проводиться робота по залученню позабюджетних коштів на навчально-спортивну роботу та зміцнення матеріально-технічної бази спортивної школи.



11. За підсумками виступів у змаганнях щорічної міської Спартакіади школярів серед загальноосвітніх закладів визначається рейтинг на кращу організацію фізкультурно-спортивної роботи. В КЗ “ДЮСШ” проводиться рейтингова оцінка діяльності тренерів-викладачів за основними елементами спортивної майстерності.



12. В квітні на с/к «Олімпійський» в рамках заходів ФФУ та ХОФФ по підтримці воїнів АТО відбувся товариський футбольний матч між футбольною збірною ветеранів України та командою ветеранів СК «Каховка». В урочистому відкритті матчу брали участь губернатор Херсонської області, керівники міста, представники ФФУ, ХОФФ, футбольної та фізкультурно-спортивної громадськості міста.



6 травня на с/к “Олімпійський” відбулась ХІІ міська молодіжна Спартакіада, у якій взяли участь команди молодіжних та фізкультурно-спортивних громадських організацій, навчальних закладів тощо (130 учасників).



10 червня центральними вулицями міста відбувся масовий легкоатлетичний пробіг «Кубок міського голови» за організаційної та фінансової підтримки благодійного фонду І.Хомінця «Знай більше!» (близько 500 учасників, у т.ч. – близько 15 спортсменів-інвалідів) та за участю ветеранів спорту, міського голови, депутатів міської ради, спортсменів-легкоатлетів, гостей міста тощо.



13 серпня на відновленому баскетбольному майданчику по вул. Панкеєвській, 122 відбулась змагання відкритої Першість міста з баскетболу 3х3 серед чоловіків (50 учасників), які одночасно були відбірковим етапом Чемпіонату України з баскетболу 3х3 2017 року.



З нагоди відзначення 26-ї річниці незалежності України 19 серпня на с/к «Олімпійський» відбулась відкрита міська Спартакіада «Ігри патріотів» серед учасників АТО на Сході України та військовослужбовців ЗСУ (33 учасники).



9 вересня на с/к «Олімпійський» відбулось традиційне урочисте зібрання фізкультурно-спортивного активу міста. Учасниками, якого стали близько 160 представників фізкультурно-спортивного активу міста: юні спортсмени, спортсмени, тренери, викладачі фізичного виховання, фахівці галузі, ветерани фізкультури і спорту. Серед учасників були провідні спортсмени та ветерани спорту (переможці та призери



5



міжнародних, всеукраїнських і обласних змагань). У день професійного свята Подяками міського голови, Почесними грамотами та цінними подарунками відділу у справах молоді та спорту були нагороджені фізкультурні активісти міста, спортсмени, тренери, фахівці та ветерани галузі, юні вихованці КЗ «ДЮСШ» (близько 70 чол.).



5 жовтня на с/к «Олімпійський» відбулись заходи з реалізації соціального проекту Федерації футболу України «Відкриті уроки футболу», який проводився в рамках спортивного футбольного фестивалю та в якому взяли участь близько 200 школярів всіх ЗНЗ міста. Під час фестивалю всім школам та учасникам було вручено спортивний інвентар, м’ячі та футболки від ФФУ.



З нагоди відзначення Дня захисника України та Дня Українського козацтва в м. Каховці 15 жовтня на с/к «Олімпійський» відбувся V відкритий міський спортивний фестиваль «Козацькі розваги - 2017», в якому взяли участь представники козацьких та молодіжних організацій Каховки, закладів освіти міста, д/б «Радість» (близько 80 учасників).



13. 3 грудня відбувся ХІІІ міжвідомчий турнір з футзалу пам’яті А.Козловського. Взяли участь команди Каховського ВП ГУНП, Каховського МРУ ГУ ДСНС, Новокаховського МРВ УСБУ, Каховської місцевої прокуратури, Каховської ЦРЛ та Каховської міської ради.



14. Враховуючи обмежений обсяг фінансування фізкультурно-спортивної галузі з міського бюджету, на даний час відсутня можливість відкриття міського центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”. Мережа існуючих спортивних закладів та споруд міста дає змогу на достатньому рівні здійснювати заходи з впровадження фізкультурно-оздоровчої роботи серед громадян міста.



15. Відділу справах молоді та спорту сприяє збільшенню мережі і колективів фізичної культури шляхом залучення до участі в фізкультурно-спортивних заходах членів громадських організації, працівників підприємств та організацій. Для участі у спортивних змагання постійно залучаються колективи фізичної культури підприємств і організацій та їх працівники, громадські об’єднання, самодіяльні фізкультурні колективи.



16. У виробничий сфері відділ у справах молоді та спорту стосовно питань організації фізкультурної діяльності постійно співпрацює з активістами фізкультурно-спортивного руху та спортивними організаторами на громадських засадах, активно залучає працівників підприємств і організацій до участі в міських змаганнях. Штатний інструктор з фізичної культури працює на с/к «Олімпійський» та у фітнес-клубі «Гранд». На деяких підприємствах і установах міста на громадських засадах визначені особи, які займаються організацією фізкультурно-оздоровчої роботи серед працівників. Відповідальні особи за фізичну підготовку співробітників є в Каховському ВП ГУНП та Каховського МРУ ГУ ДСНС.



У поточному році активізувало фізкультурно-спортивну роботу серед своїх працівників підприємство ТОВ «Опентек». Для працівників організовуються на спортивних спорудах тренування та змагання з футболу, баскетболу, волейболу, інших видів спорту. Було проведено матчі на кубок підприємства з футболу серед підрозділів. Команда «Опентек» брала участь в міських змаганнях відкритого Кубку Каховки з футболу 8х8 2017 року (стали переможцями) та відкритого Кубку Каховки ім. О.Медведєва з баскетболу 2017 року. Працівника та організатора (на громадських засадах) фізкультурно-спортивного руху підприємства «Опентек» Микиту Підяка було відзначено Подякою міського голови з нагоди святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні.



6



17. В зв’язку з нестабільною економічною ситуацією, відсутністю на підприємствах і організаціях міста штатних інструкторів з фізичної культури та, як наслідок, повноцінних колективів фізкультури, залишається проблемним питання якісної організації фізкультурно-спортивних заходів за місцем роботи громадян. За таких умов пріоритетного значення набуває розвиток масовості та доступності фізичної культури і спорту за місцем відпочинку та проживання населення. Спортивні споруди комунальної власності та стадіон “Авангард” (ПАТ “КЗЕСО”) надаються для занять фізичною культурою громадянам міста, дітям та спортсменам-інвалідам на пільгових умовах та безоплатно.



ПАТ “КЗЕСО” має власну спортивну базу (стадіон “Авангард”) та мінімальний штат працівників для її обслуговування, які фінансуються з бюджету підприємства. У поточному році підприємством була проведено ремонтно-відновлювальні роботи (на суму близько 212,0 тис.грн.) на стадіоні з метою приведення його до задовільного санітарно-технічного стану. На жаль, на даний час стадіон, як комплексна спортивна споруда, все ще не відповідає сучасним вимогам та потребує модернізації. На стадіоні є спортивна кімната для тенісу настільного та місце в роздягальні для занять гирьовим спортом (ЗФП). Стадіон “Авангард” також надається для занять фізичною культурою і спортом вихованцям КЗ “ДЮСШ”, спортсменам-інвалідам, учням ЗОШ № 1 та ДНЗ “КПЛСП”, іншим громадянам міста, а також для тренувань міських футбольних команд «Дніпро» та СК «Каховка», для проведення міських змагань з футболу. Завантаженість стадіону у 2017 році складає 16,3 тис. чол. (2016 - 16,32 тис. чол.).



Для участі у спортивних змагання з видів спорту постійно залучаються колективи фізичної культури створені на базі підприємств і організацій, громадських організацій, самодіяльні фізкультурні колективи.



За місцем проживання найбільш якісно та на високому організаційному рівні надають фізкультурно-оздоровчі послуги громадянам міста різної вікової категорії фінтес-клуб «Гранд» та фітнес-клуб «КросФіт».



Фізичною культурою та спортом у 2017 році в м. Каховці було охоплено 9,3 тис. чол. (у т.ч. спортивною роботою – 0,86 тис.чол.)



18. Серед особового складу Каховського ВП ГУНП та Каховського МРУ ГУ ДСНС проводяться регулярні заняття з фізичної підготовки, складаються контрольні нормативи з фізичної підготовки. Їх співробітники беруть активну участь у загальноміських та обласних відомчих змаганнях з різних видів спорту.



В системі службової підготовки Каховського ВП ГУНП двічі на тиждень проводяться заняття з загальної та спеціальної фізичної підготовки.



З особовим складом Каховського МРУ ГУ ДСНС проводяться заняття з ЗФП та СФП (пожежні нормативи для оволодіння професійними навичками). В ДПРЧ-13 обладнане приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять особового складу, проводяться заліки з фізичної підготовки. В підрозділі створено спортивні команди з футболу, волейболу та пожежно-прикладного виду спорту, які беруть участь у спортивних заходах міського та обласного рівня.



19. Проводиться робота щодо підтримки розвитку фізичної культури і спорту серед осіб з обмеженими функціональними можливостями. Спортсменами-інвалідами опікується Каховська філія регіонального центру “Інваспорт” (спеціаліст М.Л.Гриценко), яка тісно співпрацюють з відділом у справах молоді та спорту. Основні спортивні споруди міста доступні для інвалідів та надаються їм на безоплатній основі. Спільно з “Інваспортом” був розроблений календарний план фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів з інвалідного спорту на 2017 рік, відповідно до якого



7



проводились заходи серед паралімпійців та організовувались відрядження спортсменів-інвалідів на обласні змагання. З міського бюджету на фізкультурно-спортивні заходи з інвалідного спорту було виділено 6,0 тис. грн. (у 2016 – 6,0 тис. грн.). Постійно проводиться робота по залученню позабюджетних коштів на організацію і проведення заходів серед спортсменів-інвалідів.



20. Відкриття на базі КЗ “ДЮСШ” відділення для дітей–інвалідів в зв’язку з фінансовими та кадровими проблемами у 2016 році не було вирішено.



21. Протягом оздоровчої компанії 2017 року було оздоровлено 25 дітей-інвалідів.



22. Спеціалістом “Інваспорт” серед інвалідів, батьків дітей-інвалідів проводиться роз’яснювальна робота щодо залучення до систематичних занять фізичною культурою і спортом. Фізкультурно-спортивні заходи серед інвалідів протягом року проводились також на базі геріатричного пансіонату та Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. На базі геріатричного пансіонату в спеціально обладнаному приміщенні для фізкультурних занять з тренажерним обладнанням були організовані фізкультурно-оздоровчі заняття паралімпійців та тренувальні заходи з настільного тенісу, шахів, ЗФП, тощо.



Серед заходів з інвалідного спорту у 2017 році проводились змагання з легкої атлетики, тенісу настільного, шахів за програмою Спартакіади “Повір у себе” серед дітей-інвалідів, змагання паралімпійців з шахів, шашок, н/тенісу, л/атлетики, стрільби з пневматичної зброї, бочча, дартсу, триборства, комплексні змагання (у т.ч. за участю спортсменів-інвалідів з інших населених пунктів області), міські змагання з нагоди Міжнародного дня інвалідів та змагання з нагоди державних свят. Спортсмени-інваліди в червні брали участь у масовому легкоатлетичному пробігу на «Кубок міського голови». Кращі спортсмени-інваліди міста брали участь в обласних змаганнях.



23. Забезпечений безперешкодний та безоплатний доступ до основних спортивних споруд міста осіб з обмеженими функціональними можливостями.





ІІ. Забезпечення розвитку дитячо-юнацького спорту та резервного спорту



1. В місті функціонує Комунальний заклад “ДЮСШ”, що підпорядковується відділу освіти. На його базі є відділення з 11 видів спорту: футбол, легка атлетика, шахи, волейбол, баскетбол, теніс, теніс настільний, веслування академічне, дзюдо, бокс, боротьба вільна. Заклад має власну спортивну базу: спортивна зала (36 х 18 м), 5 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять та веслувально-спортивна база. Для навчально-тренувальних та змагальних заходів відділень ДЮСШ також надаються безоплатно міські спортивні споруди та спортивні споруди загальноосвітніх шкіл. На її спортивній базі проводяться навчально-тренувальні заходи, змагання міського і обласного рівня з футзалу, баскетболу, волейболу, л/атлетики, шахів, шашок, тенісу, комплексні спортивні заходи. Наказом відділу у справах молоді та спорту від 06.12.2013 КЗ “ДЮСШ” відділу освіти підтверджено ІІ категорію.



На утримання КЗ «ДЮСШ» щорічно передбачаються кошти з міського бюджету. Варто зазначити що основна частка коштів на утримання ДЮСШ йде на заробітну плату та оплату комунальних послуг. Постійно проводиться робота по залученню позабюджетних коштів, головним чином на навчально-спортивну роботу та зміцнення матеріально-технічної бази.



2. Матеріально-технічне забезпечення ДЮСШ якісним і сучасним спортивним обладнанням і інвентарем, фінансування навчально-спортивної роботи залишається ще недостатнім, що негативно впливає на ефективність підготовки юних спортсменів. За





8



рахунок міського бюджету у звітному році в будівлі ДЮСШ було зроблено капремонт санвузлів, придбано борцівський татамі та планується придбати боксерський ринг.



3. В ДЮСШ станом на кінець року займаються 535 учень (12,6 % - від загальної кількості дітей віком 6-18 років). У 2016 році - 526 учні (13,6 % - від загальної кількості дітей віком 6-18 років). На жаль, в зв’язку з відсутністю тренерських кадрів з 2017/2018 навчального року фактично не працюють відділення з волейболу, тенісу настільного та веслування академічного.



4. Протягом звітного року на спортивних спорудах міста та в ДЮСШ проводились різноманітні турніри та змагання (у т.ч. обласного та всеукраїнського рівня) за участю учнів ДЮСШ: чемпіонат області з футзалу та футболу (ХОДЮФЛ), відкриті змагання з баскетболу «Різдво-2017», зональні змагання з волейболу, баскетболу, футзалу, футболу ІХ літніх юнацьких спортивних ігор Херсонщини 2017, відкритий чемпіонат з настільного тенісу, відкритий турнір ДЮСШ з боксу, відкритий юнацький турнір з футзалу пам’яті В.Несіна, тощо. Забезпечувалась участь спортсменів та команд ДЮСШ в міських, обласних та всеукраїнських змаганнях, що частково фінансувалось за рахунок коштів Програми передбачених відділу у справах молоді та спорту на проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів, коштів ДЮСШ та позабюджетних коштів.



5. В червні команда вихованців ДЮСШ (20 чол.) брала участь у спортивно-оздоровчій зміні «Дитяча Олімпіада Херсонщини – 2017» в смт. Лазурне.



6. На спортивних базах відділу освіти працюють філії-групи ДЮСШ з окремих видів спорту: ЗОШ № 1- баскетбол; ЗОШ № 3 – баскетбол, футбол; ЗОШ № 4 – волейбол; ЗОШ № 5 – теніс настільний, футбол. Навчально-тренувальні заходи груп ДЮСШ також проводяться на базі с/к “Олімпійський”, ст. “Авангард” та шахового клубу МПК “Меліоратор”.



7. В штаті закладу є медична сестра, що дозволяє здійснювати протягом року медичний контроль за вихованцями. Але, з метою дотримання вимог законодавства та більш ефективної організації лікарсько-педагогічного контролю в ДЮСШ потрібно додатково ввести штатну одиницю лікаря зі спортивної медицини. Всі тренери та учні ДЮСШ проходять щорічний медогляд. Проведення медичного обстеження спортсменів, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, здійснюється також в обласному Центрі здоров’я та спортивної медицини в м. Херсоні. Дитячо-юнацькі спортивні заходи (змагання) на території міста забезпечуються супроводом медичного персоналу КЗ “ДЮСШ” та с/к “Олімпійський”.





ІІІ. Забезпечення розвитку спорту вищих досягнень, ветеранського спорту та спорту інвалідів



1. Протягом року спортсмени та команди міста різних вікових категорій були учасниками всеукраїнських і обласних чемпіонатів, першостей, змагань і турнірів з різних видів спорту. За підсумками виступів спортсменів нашого міста у ІХ літніх юнацьких спортивних іграх Херсонщини 2017 місто Каховка посіла VI місце у загальному заліку серед команд першої групи. У командних та особистих заліках з видів спорту ІХ літніх юнацьких спортивних іграх Херсонщини спортсмени м. Каховки взяли участь у 13 видах змагань та завоювали 24 медалі (3 – золотих, 8 – срібних та 13 – бронзових). У командному заліку в окремих видах спорту команди м. Каховки здобули призові місця: баскетбол (юнаки, тренер В.С.Зарецький) – ІІІ місце; шахи (тренер А.К.Ралко) – ІІІ місце; шашки (тренер А.К.Ралко) – ІІІ місце; Спартакіада допризовної





9



молоді (тренер-представник С.М.Трубін) – ІІ місце; теніс настільний (тренер Б.Л.Чебукін) – ІІІ місце.



Найбільш вагомі результати виступів спортсменів міста (у своїх вікових та вагових категоріях) на змаганнях у 2017 році:



- Дмитро Беднін – 1 місце на Чемпіонаті Європи з кікбоксингу (WAKO) в Чехії;



- Пільщіков Олег – 1 місце в Чемпіонаті області з шахів (бліц) серед ветеранів;



- Лозович Євген – 1 місце у всеукраїнському турнір з шахів «Меморіал С.Хмельницького» серед ветеранів (Херсон);



- Бабій Поліна – 6 місце в чемпіонаті України з шахів (бліц) серед дівчат (до 10 років);



- Барановський Олександр, Коваленко Прохор, Хмельов Микола – 1 місце в чемпіонаті області з кікбоксингу (ВАКО) серед юнаків;



- В.Щербина – 1 місце на Чемпіонаті України з кікбоксингу (ВАКО) серед юнаків;



- І.Дирін - 2 місце на Чемпіонаті України з кікбоксингу (ВАКО) серед юнаків;



- Хмельов Микола – 3 місце на Чемпіонаті України з кікбоксингу (ВАКО) серед юнаків;



- Сергій Мішин – 1 місце на всеукраїнському турнірі з шашок-64 пам’яті мс В.Сардула (Миколаїв);



- Квашеін Ілля – 1 місце на Чемпіонаті Європи з кіокушин карате серед юнаків в Польщі;



- Шепелєв Андрій – 1 місце у відкритому Кубку Дніпропетровської області з хортингу серед юнаків;



- Володимир Забіров, Кирило Смашнов, Д.Чернишов – 1 місце в чемпіонаті області з боксу серед юнаків та юніорів;



- футбольна команда СК «Каховка» - володар Суперкубку Херсонської області з футболу 2017 року, учасник Чемпіонату та розіграшу Кубку України з футболу серед аматорських команд 2017/2018;



- Іван Шейко, М.Назаренко, М. Якушенков, Є.Метельський – 1 місце на Чемпіонаті області з дзюдо серед юнаків та дівчат;



- Павло Маринін – 1 місце на чемпіонаті України з важкої атлетики серед ветеранів;



- Іван Брильовський, Юлія Соловйова – 1 місце в чемпіонаті області з легкої атлетики серед юнаків та дівчат;



- Марко Ніколюк – 1 місце в Чемпіонаті України з тенісу (парний розряд);



- Дмитро Семененко – 1 місце на Чемпіонаті світу з пауерліфтингу, 3 місце на Всесвітніх Іграх з неолімпійських видів спорту.



- Ралко Євгенія – 1 місце на Чемпіонаті області з шахів серед дівчат до 20 років;



- Грищенко Олександр – 2 місце у Кубку Херсонської області з тенісу настільного.



2. Протягом року проводились чемпіонати, першості та кубки міста, інші міські змагання і турніри з тенісу настільного, волейболу, баскетболу, футзалу, футболу, легкої атлетики, волейболу пляжного, тенісу, кікбоксингу, кіокушин карате, таеквондо (ІТФ), капоейра, шахів, шашок, дзюдо, стрільби кульової, боксу, хортингу, панкратіону, комплексні спортивні заходи і спартакіади, спортивні змагання з нагоди державних свят, тощо. Фінансові і матеріально-технічні ресурси спрямовуються, в основному, на розвиток найбільш масових і пріоритетних видів спорту.



Загальна кількість у 2017 році спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів і змагань різного рівня з олімпійських на неолімпійських видів спорту (у т.ч. відряджень на змагання) складає – 273 (у 2016 – 218). Загальна кількість осіб, які брали



10



участь у всіх змаганнях (без урахування глядачів) – 9,17 тис. чол. (у 2016 – 7,65 тис. чол.). З міського бюджету у 2017 році на фізкультурно-оздоровчі та спортивно-масові



заходи з олімпійських на неолімпійських видів спорту було виділено відділу у справах молоді та спорту – 148,0 тис. грн. (у т.ч. на олімпійські – 108,0 тис. грн., неолімпійські – 40,0 тис.грн.) (у 2016 – 90,0 тис. грн.). За рахунок цих коштів було повністю або частково профінансовано заходів різного рівня (у т.ч. – відряджень на змагання) – 108 (олімпійських – 59, неолімпійських – 49) (у 2016 – 95 заходів). Загальна кількість учасників профінансованих заходів – 3,61 тис. чол. (у 2016 - 3,11 тис. чол.). Постійно проводиться робота по залученню позабюджетних коштів на організацію і проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів (у т.ч. – для відрядження спортсменів на змагання різного рангу).



3. У 2017 році на спортивних спорудах міста серед інших проводились такі змагання високого рівня: Чемпіонат та розіграш Кубку України з футболу серед аматорів 2017/2018, товариський матч з футболу серед ветеранів збірної України та СК «Каховка», етап Чемпіонату України з баскетболу 3х3, Чемпіонат, Кубок області та Кубок обласної газети «Новий день» з футболу, Чемпіонат області з футболу серед ветеранів (35+), Чемпіонат області з футзалу та футболу серед юнаків (ХОДЮФЛ) в різних вікових категоріях, обласні зональні змагання з видів спорту ІХ літніх юнацьких спортивних ігор Херсонщини 2017, змагання обласної Спартакіади школярів, обласна Спартакіада допризовної молоді, обласні змагання з футболу серед юнаків «Шкіряний м’яч», обласні змагання з панкратіону, кіокушин карате, хортингу тощо.



4. В місті проводились змагання серед спортсменів-ветеранів з футболу, тенісу, тенісу настільного, шахів, шашок. Спортсмени-ветерани постійно беруть участь у міських змаганнях з різних видів спорту на рівні з діючими спортсменами. Протягом року вони брали участь у всеукраїнських і обласних змаганнях з важкої атлетики, шахів, футболу, тенісу, гирьового спорту (за версією МКМГС), тощо. Футбольна команда ветеранів СК «Каховка» у 2017 році брала участь в Чемпіонаті області з футболу.



5. Згідно з календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів з інвалідного спорту протягом року забезпечувалось проведення міських змагань з легкої атлетики (у т.ч. за програмою Спартакіади “Повір у себе”), шахів, шашок, тенісу настільного, бочча, дартсу, триборства, стрільби кульової, комплексні змагання (у т.ч. за участю спортсменів-інвалідів з інших населених пунктів) з нагоди Міжнародного дня інвалідів та змагання з нагоди державних свят. Паралімпійці брали участь в обласних та всеукраїнських змаганнях серед з шахів, легкої атлетики та бочче, у т. ч.: К.Захаров (зір) – 1 місце на чемпіонаті області з шахів та участь в чемпіонаті України з шахів, М.Кіні (УОРА) - 3 місце на чемпіонаті області з шашок, В.Шевченко (слух) – 2 місце в чемпіонаті області з шашок серед дітей, О.Кульбікаєв (УОРА) – 2 місце на чемпіонаті Україні з бочче. Були проведені масові відкриті комплексні змагання «Кубок Славутича» (на спортивних спорудах б/в “Славутич” (м. Таврійськ) та змагання “Легендарна Тачанка”. До Дня захисту дітей були проведені змагання «Одне небо – один світ». Збірна команда “Інваспорту” брала участь у міській молодіжній Спартакіаді.



У 2017 році спортсмени-інваліди міста загалом брали участь у 17 (у 2016 - 16) спортивних заходах (у т.ч. – відрядження на змагання) різного рівня, всього – 304 учасники (у 2016 - 229). За рахунок виділених за Програмою коштів з міського бюджету на заходи з інвалідного спорту (6,0 тис. грн.) було профінансовано 15 змагань (у 2016 – 14), в яких взяли участь 276 чол. (у 2016 – 208).



6. 9 вересня 2017 року на майданчику біля Дошки Пошани «Спортивна гордість Каховки» на каховському стадіоні «Олімпійський» відбулись традиційні урочисті



11



заходи з нагоди відзначення Дня фізичної культури і спорту. Грамотами та Подяками міського голови, почесними грамотами та цінними подарунками відділу у справах молоді та спорту були нагороджені фізкультурні активісти міста, спортсмени, тренери, фахівці та ветерани галузі, юні вихованці ДЮСШ. Під час заходу до Дошки Пошани “Спортивна гордість Каховки” було внесено Заслуженого майстра спорту України, бронзового призера Х Всесвітніх Ігор з неолімпійських видів спорту 2017 року, багаторазового чемпіона та рекордсмена світу і Європи з пауерліфтингу Дмитра Семененка та Майстра спорту СРСР, багаторазового чемпіону світу, Європи та України з гирьового спорту серед ветеранів Валерія Черепанова.



З нагоди відзначення 226-річчя м. Каховки в рамках святкових заходів Почесною відзнакою в номінації «Спортивна гордість року» було відзначено Майстра спорту України з тенісу, чемпіона України 2017 року, вихованця відділення тенісу КЗ «ДЮСШ» Каховської міської ради Марка Ніколюка.



Згідно з рішення конкурсної комісії стипендіатом міської ради для обдарованої молоді в номінації «Спорт» 2017 року стали: Майстер спорту України міжнародного класу з кікбоксингу (WAKO) Дмитро Беднін та кандидат у майстри спорту з легкої атлетики Максим Пантелеєв.





ІV. Поліпшення кадрового, матеріально-технічного, фінансового, науково- методичного, медичного, інформаційного забезпечення сфери фізичної культури і спорту



1. Протягом року, в межах фінансових можливостей та, головним чином, за рахунок позабюджетної благодійної допомоги, здійснювались заходи по забезпеченню загальноосвітніх закладів спортивним обладнанням та інвентарем.



2. Підбір та розстановка кадрів вчителів фізичної культури та тренерів-викладачів ДЮСШ здійснюється з урахуванням спеціальної освіти, фахового рівня та досвіду роботи. В установленому порядку при Херсонській академії неперервної освіти забезпечується проходження атестації вчителів фізичного виховання та перепідготовки тренерів-викладачів ДЮСШ. Забезпечується присвоєння тренерам-викладачам відповідних кваліфікаційних категорій. В закладі діє методична рада, як колегіальний орган тренерів-викладачів, організований для підвищення професійної майстерності. ДЮСШ є центром організаційної та методичної роботи з вчителями фізичної культури навчальних закладів.



Залишається актуальною кадрова проблема, а саме, відтік фізкультурних кадрів у зв’язку з низьким рівнем фінансування галузі фізичної культури, низьким рівнем заробітної плати, відсутністю житла, іншими соціально-побутовими проблемами.



3. Для організації, проведення та арбітражу міських спортивних змагань постійно залучаються активісти і волонтери фізкультурно-спортивного руху міста.



4. На балансі відділу у справах молоді та спорту знаходиться структурний підрозділ – спортивний комбінат «Олімпійський». В міському бюджеті щорічно передбачаються кошти на його утримання. У 2017 році на утримання с/к «Олімпійський» було виділено 975,42 тис. грн. (2016 - 612,79 тис. грн.), у т.ч. на з/плату з нарахуваннями – 699,18 тис. грн., оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 86,33 тис. грн.



На с/к «Олімпійський» протягом звітного року проводились спортивні змагання міського і районного (192), обласного і всеукраїнського (35) рівня. Загалом на с/к «Олімпійський» у 2017 році відбулось 227 змагань, в яких взяли участь 6,44 тис. учасників та 818 навчально-тренувальних заходів (10,42 тис. чол.) з різних видів спорту



12



серед громадян різних вікових категорій. На базі спорткомбінату проводять навчально-тренувальну та змагальну діяльність групи КЗ «ДЮСШ» (футбол, легка атлетика), міські футбольні команди «Дніпро», СК «Каховка», футбольна збірна ветеранів м. Каховки, члени ГО «Тенісний клуб «Каховка», займаються фізпідготовкою юні вихованці ВПК «Сокіл» займаються самодіяльні аматорські групи та окремі громадяни різного віку з тенісу, волейболу, волейболу пляжного, міні-футболу, ЗФП та іншими видами фізичної культури.



Завантаженість спорткомбінату «Олімпійський» у 2017 році склала 74,94 тис. чол. (у 2016 році – 69,46 тис. чол.). На даний час спорткомбінат також є містом масового відпочинку громадян міста.



5. Відділом у справах молоді та спорту здійснюється паспортизація та інвентаризація спортивних споруд міста.



6. В місті на кінець 2017 року налічується 87 фізкультурно-спортивних споруд, у т. ч. – 2 стадіони (з футбольним полем та легкоатлетичним ядром), спортивних залів, 46 площинних спортивних споруд (30 спортивних майданчиків, 3 тенісні корти, 4 футбольних поля в закладах освіти, 7 майданчиків з нестандартним спортивним обладнанням та 2 майданчик з тренажерним обладнанням), 25 приміщень, для фізкультурно-оздоровчих занять, 3 тири та 1 веслувально-спортивна база. Матеріально-технічний стан більшості споруд є незадовільним та не відповідає сучасним вимогам, що негативно впливає на якість та обсяг фізкультурно-оздоровчих послуг. Спортивні споруди комунальної власності надаються для занять фізичною культурою і спортом громадянам міста, дітям та спортсменам-інвалідам на пільгових умовах та безоплатно. Постійно здійснюються роботи (у т.ч. з залученням позабюджетної благодійної допомоги) з утримання спортивних майданчиків та футбольного поля на с/к «Олімпійський».



За рахунок коштів міського бюджету у 2017 році було виконано розробку проектно-кошторисної документації на будівництво пристрою блискавко захисту на с/к «Олімпійський», придбано та встановлено 215 пластикових стільців для часткової заміни старих, що прийшли у непридатність на трибунах с/к «Олімпійський», виготовлено та встановлено 30 урн для сміття на території с/к «Олімпійський», здійснено капітальний ремонт в адміністративно-побутовій будівлі с/к «Олімпійський», капітальний ремонт прибудинкового спортивного майданчика з придбанням та встановленням комплексу вуличних тренажерів (15 шт.) по вул. Панкеєвська, 122, капітальний ремонт (з заміною штучного покриття на нове) спортивного (міні-футбольного) майданчика в ЗОШ № 5. За рахунок кооперування коштів міського та обласного бюджетів було здійснено капітальний ремонт спортивного залу та приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять в ЗОШ № 1. До кінця року планується побудувати на території ЗОШ № 4 сучасного спортивного майданчика зі штучним покриттям (за рахунок кооперування коштів міського та державного бюджетів).



Відділом освіти (ДЮСШ) орендується спортивна зала Каховської державної технічної школи для навчально-тренувальної роботи відділення боротьби вільної.



З метою приведення спортивної споруди до належного санітарно-технічного стану ПАТ “КЗЕСО” у 2017 році було проведено ремонтно-відновлювальні роботи (на суму близько 212,0 тис.грн.) на стадіоні «Авангард»



7. Спортивний зал с/к “Олімпійський” знаходиться у аварійному санітарно-технічному стані і не функціонує. Згідно з технічним висновком спеціалістів спортивний зал потребує масштабної реконструкції будівельних конструкцій і усіх технологічних мереж, експлуатація спортивного залу заборонена. За рахунок коштів



13



міського бюджету у 2016 році спеціалізованими організаціями було проведено технічне обстеження покрівлі, плит перекриття, фундаменту та ґрунтів спортивного залу с/к «Олімпійський» з виготовленням технічних висновків і рекомендацій для подальшого проведення реконструкції спортивної споруди. У 2017 році з об’єктивних причин не вдалося виготовити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію спортивної зали. Розроблення проектно-кошторисної документації заплановано у наступному році.



8. Фізкультурно-спортивні об’єкти до комунальної власності міста у звітному році не приймались.



9. На балансі відділу у справах молоді та спорту знаходяться спортивні прибудинкові майданчики: вул. Жовтнева, 2; пр. Європейський, 18; вул. Панкеєвська, 122; вул. Мелітопольська, 190. Спортивні майданчики вул. Мелітопольська, 190 та пр. Європейський, 18 знаходяться у незадовільному матеріально-технічному стані, непридатні для занять фізкультурою і спортом та потребують ремонту. В звітному році здійснено капітальний спортивного майданчика по вул. Панкеєвській, 122 з встановленням комплексу вуличних тренажерів.



10. КЗ “ДЮСШ” розроблено заходи щодо проведення капітального ремонту веслувально-спортивної бази (навчального пункту човнової станції) для проведення навчально-тренувальної діяльності з академічного веслування та занять з водних видів спорту, але в зв’язку з відсутністю фінансування ремонтні роботи не здійснювались.



11. Адміністрацією КЗ “ДЮСШ” постійно проводиться відповідна виховна та інформаційно-просвітницька робота з учнями та їх батьками. Постійно проводиться виховна робота з учнями з небезпеки шкідливих звичок, тютюнопаління, вживання алкоголю та наркоманії. Така виховна робота постійно проводиться також у навчальних закладах, ДНЗ «КПЛСП» та ДБІТ “Радість”, у т.ч. - з залученням медичних працівників. 12. Проведення медичного обстеження спортсменів, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях здійснюється в обласному Центрі здоров’я та спортивної медицини. Проведення медичного обстеження осіб, що займаються фізичною культурою, здійснюється профілактичним відділенням Каховської ЦРЛ. Відповідальними медпрацівниками Каховського РЦПМСД оформляються необхідні медичні дозволи на участь юних спортсменів в змаганнях різного рівня. На базі Каховського РЦПМСД та Каховської ЦРЛ працює кабінет лікувальної фізкультури та фізичної реабілітації, основним завданням та змістом роботи якого є забезпечення процесу надання кваліфікованої медичної допомоги на етапах відновлювального лікування та фізичної реабілітації.



13. Під час проведення на території міста спортивно-масових заходів обласного і всеукраїнського рівнів до охорони громадського порядку залучаються працівники Каховського ВП ГУНП та ГФОГП “Щит”. Забезпечується медичний супровід усіх офіційних змагань, що відбуваються на території міста медперсоналом КЗ «ДЮСШ» та с/к “Олімпійський”, а у разі необхідності для обслуговування змагань залучаються фахівці Каховської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги.



14. В межах наявних можливостей відділ у справах молоді та спорту, відділ освіти, КЗ «ДЮСШ» сприяють соціальному захисту та вирішенню соціально-побутових питань спортсменів, тренерів, ветеранів спорту, фахівців фізкультурно-спортивної галузі.



15. Станом на кінець року на території міста зареєстровано та легалізовано (шляхом повідомлення) 13 громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості (8 спортивних клубів та 5 федерації). Також на території міста працюють осередки (групи) обласних фізкультурно-спортивних організацій (федерацій): кіокушин



14



карате, кікбоксинг (WAKO), таеквондо (ІТФ), капоейра. У жовтні 2017 року було офіційно зареєстровано ГО « Тенісний клуб «Каховка» (керівник В.П.Комягін).



Для організації навчально-тренувальної та змагальної діяльності осередку обласної федерації кікбоксингу (WAKO) в м. Каховці (СК «Акцент» (Н.Каховка) надано в оренду приміщення в КП «Каховська керуюча компанія» (пр. Європейський, 6). Активно працюють громадські організації Федерація шахів м. Каховки та Каховська міська шашкова Федерація, які проводять свої заходи на базі шахового клубу МПК «Меліоратор».



Відділом у справах молоді та спорту в межах компетенції надається методична, організаційна та практична допомога громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості.



У 2017 році за Програмою фінансова підтримка з міського бюджету у розмірі 110,0 тис. грн. надавалась ГО «Спортивний клуб «Каховка» для часткового фінансування підготовки та участі футбольної команди СК «Каховка» у всеукраїнських і обласних змаганнях з футболу (на сплату турнірних внесків, оплату арбітражу, транспортні витрати, придбання інвентарю та екіпірування).



16. Суб’єктами господарювання фізкультурно-спортивної спрямованості, фізкультурно-спортивними закладами міста постійно проводиться робота по залученню благодійної та спонсорської допомоги для участі спортсменів у змаганнях, покращення матеріально-технічного забезпечення галузі та зміцнення фізкультурної навчально-матеріальної бази у ЗНЗ та КЗ «ДЮСШ», утримання спортивних споруд комунальної власності.



17. Придбання спортивного інвентарю, обладнання та екіпірування для забезпечення спортсменів міста здійснюється за рахунок бюджетних коштів та залученої позабюджетної допомоги.



18. Інформування населення про фізкультурно-спортивні заходи здійснюється за допомогою афіш, міських ЗМІ та офіційного сайту територіальної громади міста.



19. Придбання нагородної атрибутики та призів для нагородження учасників міських спортивно-масових заходів здійснюється за рахунок бюджетних коштів, передбачених на спортивно-масові заходи, залученої благодійної і спонсорської допомоги, власних коштів фізкультурно-спортивних організацій, суб’єктів господарювання та інших позабюджетних коштів.



20. Інформація про фізкультурно-спортивні заходи, участь спортсменів міста у змаганнях різного рівня, про проблеми розвитку фізкультурно-спортивної галузі міста та матеріали щодо пропаганди фізичної культури висвітлювалась протягом року в друкованих ЗМІ (“Каховська зоря”, “Каховские новости”, “Новий день”, «Гривна», тощо), а також на офіційному сайті територіальної громади міста, інтернет-сайтах обласного центру “Спорт для всіх”, Херсонської обласної Федерації футболу, Федерації футболу України, Асоціації аматорського футболу України, сайті «Футбол Херсонщини», тощо.



21. Відділом у справах молоді та спорту забезпечується формування та подання щорічної державної статистичної звітності з фізичної культури та спорту за формою 2-ФК (з додатками). КЗ “ДЮСШ” Каховської міської ради складає та подає щорічну державну статистичну звітність по ДЮСШ за формою 5-ФК (з додатками).







Начальник відділу у справах молоді та спорту                                В.А.Зубков