ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVII

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

44

Дата реєстрації:

29.11.2017

Проголосовано:

30.11.2017 15:45:30

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    16

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 44





Керуючись пунктом 1 частини а статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про освіту», частиною 2 статті 13 Закону України «Про позашкільну освіту», статтями 9, 10 Закону України «Про загальну середню освіту», Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу» від 30.03.2016 р. № 248, на виконання розпорядження міського голови Каховської міської ради від 19.02.2016 р. № 39-р «Про перейменування вулиць, провулків та площ міста Каховки», сесія міської ради





ВИРІШИЛА:







  1. Затвердити статут Дитячо-юнацької спортивної школи Каховської міської ради в новій редакції (додається).




  2. Затвердити статут Каховської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземних мов Каховської міської ради в новій редакції (додається).




  3. Затвердити статут Центру дитячої творчості Каховської міської ради в новій редакції (додається).




  4. Затвердити статут Станції юних натуралістів Каховської міської ради в новій редакції (додається).




  5. Змінити назву Комунального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа» Каховської міської ради на Дитячо-юнацька спортивна школа Каховської міської ради.




  6. Змінити назву Станції юних натуралістів м. Каховка Херсонської області на Станцію юних натуралістів Каховської міської ради.




  7. Доручити директору Дитячо-юнацької спортивної школи Каховської міської ради (Чухрай В. П.), директору Каховської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземних мов Каховської міської ради (Соломахіна Г. М.), директору Центру дитячої творчості Каховської міської ради (Литвиненко О. В.), директору Станції юних натуралістів Каховської міської ради (Радіонова О. С.) внести зміни до свідоцтва про державну реєстрацію та провести реєстрацію нової редакції статуту.




  8. Вважати таким, що втратило чинність рішення сесії міської ради від 02.08.2017 р. № 753/41 «Про затвердження статутів навчальних закладів Каховської міської ради у новій редакції».




  9. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради В. В. Федченко.




  10. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипниченко М. М.).





                                                                   Міський голова                                                                                              А. А. Дяченко





ЗАТВЕРДЖЕНО



Рішення сесії Каховської міської ради від ____ ___________ 2017 р. № ___





СТАТУТ



Дитячо-юнацькОЇ спортивнОЇ школИ



Каховської міської ради



(нова редакція)



Ідентифікаційний код: 24756599



Схвалено загальними зборами колективу



КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа»



(протокол № 1 від 31.06.2017 р



м. Каховка – 2017



І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ





1. Дитячо-юнацька спортивна школа Каховської міської ради (далі – спортивна школа) є закладом позашкільної освіти спортивного профілю – закладом фізичної культури і спорту, що знаходиться у власності Каховської міської ради Херсонської області і забезпечує розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту, визнаному в Україні; створює необхідні умови для гармонійного виховання, фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, змістовного відпочинку і дозвілля дітей та молоді, самореалізації, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортсменів для резервного спорту.



2. Засновником спортивної школи є Каховська міська рада Херсонської області.



Заклад перебуває у підпорядкуванні відділу освіти Каховської міської ради.



3. У своїй діяльності спортивна школа керується Конституцією та Законами України, актами Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства молоді та спорту України (далі - Мінмолодьспорт), Міністерства освіти і науки України (далі – МОН України), органів управління з питань освіти та науки, молоді, фізичної культури та спорту Херсонської обласної державної адміністрації, рішеннями Каховської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями Каховського міського голови та наказами відділу освіти Каховської міської ради (далі – відділ освіти міської ради), власним статутом.



4. Дитячо-юнацька спортивна школа Каховської міської ради є правонаступником прав і обов’язків реорганізованого Дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки.



5. Спортивна школа є юридичною особою і діє на підставі статуту, що розробляється на основі Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 р. № 993 (зі змінами) та затверджується засновником.



6. До спортивної школи зараховуються уі особи, що бажають займатися фізичною культурою і спортом, які виконали нормативи з загальнофізичної та/або фізичної підготовки, встановлені навчальними програмами з видів спорту, та не мають медичних протипоказань.



7. Юридична адреса закладу: 74800, Україна, Херсонська область, місто Каховка, вулиця Фаїни Гаєнко, 6-А.



8. Скорочені назви: ДЮСШ.



9. Після державної реєстрації спортивна школа набуває статус юридичної особи, має власну печатку, штамп, бланки зі своєю назвою. За рішенням відділу освіти Каховської міської ради може відкривати рахунки в установах банків та Державного казначейства.



10. Головними завданнями спортивної школи є:



- задоволення потреб вихованців у професійному самовизначенні;



- пошук, розвиток, підтримка здібних, обдарованих і талановитих учнів;



- вдосконалення фізичного розвитку вихованців та учнів;



- розвиток фізичної підготовленості, зміцнення здоров’я дітей засобами фізичної культури і спорту;



- розвиток здібностей в обраному виді спорту;



- надання дітям та підліткам рівних умов для навчання та необхідних умов для спортивного удосконалення;



- організація дозвілля вихованців, пошук його нових форм, профілактика бездоглядності, правопорушень;



- формування здорового способу життя учнів;



- здійснення інформаційної, методичної та організаційно-масової роботи;



- реалізація державної політики в галузі позашкільної освіти;



- виховання громадянина України;



- вільний розвиток особистості та формування її соціально-громадського досвіду.



11. Мовою навчання і виховання в спортивній школі є українська мова.





ІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ





1. Спортивна школа проводить навчально-тренувальні роботу з 14 видів спорту: баскетбол, футбол, легка атлетика, теніс настільний, волейбол, теніс, шахи, бокс, дзюдо, спортивна аеробіка, академічне веслування, боротьба вільна, спортивний туризм, стрільба кульова.



Заняття проводяться в спортзалах та на спортивних об’єктах навчальних закладів міста.



2. Відділення з певного виду спорту спортивної школи може включати такі групи:



- групи початкової підготовки;



- групи базової підготовки;



- групи спеціалізованої підготовки;



- групи підготовки до вищої спортивної майстерності.



3. Навчально-тренувальна та спортивна робота спортивної школи проводиться за навчальними програмами з видів спорту, що затверджуються Мінмолодьспортом.



4. Основними формами навчально-тренувальної роботи є групові навчально-тренувальні заняття, тренування за індивідуальними планами, виховні заходи, медико-відновлювальні заходи, навчально-тренувальні збори, практика суддівства спортивних змагань.



Основною формою спортивної роботи є участь вихованців у спортивних змаганнях різного рівня.



5. Навчальний рік у спортивній школі починається з 1 вересня.



Річний навчальний план для кожної групи розраховується на 52 тижні. У межах зазначеного плану передбачається проведення протягом шести тижнів навчально-тренувальних занять в умовах спортивно-оздоровчого табору та/або за індивідуальними планами вихованців на період їх активного відпочинку.



6. Норми наповнюваності груп, відділень з видів спорту і тижневий режим навчально-тренувальної роботи спортивної школи встановлюються Мінмолодьспортом.



7. Тривалість навчальної години в спортивній школі становить 45 хвилин. Тривалість одного навчально-тренувального заняття не може перевищувати:



- у групах початкової та фізкультурно-реабілітаційної підготовки – двох навчальних годин;



- у групах базової підготовки першого - третього років навчання – трьох навчальних годин;



- у групах базової підготовки четвертого - п’ятого років навчання, спеціалізованої підготовки та підготовки до вищої спортивної майстерності – чотирьох навчальних годин.



Допускається проведення в один день двох занять в одній групі залежно від встановленого для групи тижневого навантаження та проведення занять з групами на громадських засадах. Сумарна тривалість занять в один день не може перевищувати шести навчальних годин.



8. Режим щоденної роботи спортивної школи визначається розкладом занять, що затверджується на навчальний рік директором спортивної школи, правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором між адміністрацією спортивної школи та профспілковим комітетом.



У період канікул у загальноосвітніх навчальних закладах спортивна школа працює за окремим планом, затвердженим її директором.



Адміністрація спортивної школи створює для вихованців, тренерів-викладачів та інших працівників безпечні умови для навчально-тренувальної, спортивної та іншої роботи.



Наповненість груп початкової підготовки та груп базової підготовки у канікулярний період коригується директором спортивної школи і повинна становити не менше 50 відсотків норм наповнюваності.



9. Проект плану комплектування відділень з видів спорту на наступний навчальний рік директор спортивної школи подає для затвердження до відділу освіти Каховської міської ради, як правило, до 25 серпня поточного року



Списки вихованців груп відділень з видів спорту затверджуються директором спортивної школи до 1 вересня, а для груп початкової підготовки – до 1 жовтня поточного року. Протягом навчального року у зазначені списки, у разі потреби, можуть вноситися в установленому порядку зміни.



10. Зарахування до спортивної школи здійснюється на підставі заяви батьків або осіб, що їх замінюють, та або дитини, яка досягла 16-річного віку, медичної довідки про стан здоров’я та відсутність медичних протипоказань для занять спортом з медичного закладу.



11. У разі потреби, у загальноосвітніх навчальних закладах відкриваються спеціалізовані класи з видів спорту з продовженим днем навчання для проведення додаткової навчально-тренувальної та спортивної роботи за умови забезпечення вихованців харчуванням і додержання норм санітарно-гігієнічного законодавства на підставі відповідної угоди, укладеної між спортивною школою та навчальним закладом.



Спеціалізовані класи відкриваються в установленому порядку до початку навчального року.



В угоді зазначаються обов’язки сторін щодо фінансового забезпечення, комплектації класу, раціонального поєднання навчання із заняттями відповідним видом спорту, організацією медичного контролю, проведення медико-відновлювальних заходів, харчування вихованців.



Директор спортивної школи за погодженням з педагогічною радою загальноосвітнього навчального закладу та батьками учнів або особами, що їх замінюють, може вносити пропозиції щодо зміни в установленому порядку строку закінчення навчального року, початку та закінчення півріччя, складення іспитів з урахуванням результатів виконання учнями спеціалізованого класу навчальної програми з виду спорту.



12. Для забезпечення безперервності навчально-тренувального процесу та активного відпочинку вихованців організовуються спортивно-оздоровчі табори на власній або орендованій базі у канікулярний період. Під керівництвом одного тренера-викладача може займатися 15-20 вихованців у денних спортивно-оздоровчих таборах та 10 вихованців – у цілодобових.



13. Спортивна школа виходячи із своїх повноважень та вимог законодавства має право проводити, навчально-тренувальні збори для підготовки команд, спортсменів до місцевих, обласних, всеукраїнських, міжнародних змагань та організовувати спортивно-оздоровчі табори із забезпеченням вихованців харчуванням, фармакологічними медико-відновлювальними засобами, вітамінами та білково-глюкозними препаратами, спортивною екіпіровкою та інвентарем, необхідними транспортними засобами і пально-мастильними матеріалами до них для супроводження і забезпечення безпеки вихованців під час навчально-тренувального процесу відповідно до порядку та норм, затверджених Мінмолодьспортом та інших нормативних актів.



Тривалість навчально-тренувальних зборів становить: у групах базової підготовки не більше 100 днів, у групах спеціалізованої підготовки – не більше 150 днів на рік.



Для вихованців, які входять до складу національних збірних команд України з видів спорту відповідних вікових груп, затвердженого наказом Мінмолодьспорту, та груп підготовки до вищої спортивної майстерності і спеціалізованої підготовки, можуть проводитися постійно діючі навчально-тренувальні збори строком до 24 днів на місяць, але не більше 250 днів на рік.



Спортивна школа, відповідно до затвердженого календарного плану, може проводити внутрішньо шкільні і відкриті першості, матчеві зустрічі, турніри та інші змагання.



14. Організація медичного супроводження підготовки вихованців спортивної школи здійснюється відповідно до спільних нормативних документів Мінмолодьспорту і МОЗ.



Лікар або медичний працівник спортивної школи забезпечує здійснення медичного контролю за проведенням навчально-тренувальної та спортивної роботи, а також у разі потреби надає першу медичну допомогу вихованцям.



З метою запобігання погіршенню здоров’я вихованців спортивної школи лікар або середній медичний працівник здійснює:



- контроль за проходженням вихованцями диспансерного обстеження (не менше двох разів на рік );



- додатковий медичний огляд перед участю у змаганнях, після захворювання або травми;



- контроль за використанням вихованцями медико-відновлювальних та заборонених до використання засобів;



- відсторонення вихованців від занять за станом здоров’я;



- контроль за додержанням санітарно-гігієнічних норм у місцях проведення навчально-тренувальних занять та змагань, а також під час їх проведення;



- облік та аналіз нещасних випадків і травм учнів під час занять.



15. Робота медичних працівників спортивної школи повинна бути організована відповідно до вимог законодавства.





ІІІ.УЧАСНИКИ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ





1. Учасниками навчально-тренувальної та спортивної роботи в спортивній школі є:



- вихованці;



- тренери-викладачі, медичні працівники та інші фахівці;



- батьки або особи, що їх замінюють;



- директор та його заступники.



2. Вихованці спортивної школи мають право на:



- здобуття позашкільної освіти спортивного профілю, одержання свідоцтва про закінчення спортивної школи та оригіналу особистої картки спортсмена, форми яких затверджуються Мінмолодьспортом та МОН України;



- добровільний вибір виду спорту;



- проходження підготовки відповідно до навчальних програм з видів спорту під керівництвом тренера-викладача;



- безпечні та нешкідливі умови для навчання;



- користування матеріально-технічною, спортивною базою;



- одержання в установленому порядку спортивного інвентарю індивідуального користування виходячи з фінансових можливостей спортивної школи;



- забезпечення в установленому порядку, виходячи з фінансових можливостей спортивної школи, спортивним одягом та спортивним взуттям, а також харчуванням, організація проживання під час навчально-тренувальних зборів і спортивних змагань, проїзду до місця проведення таких зборів і змагань. Порядок забезпечення вихованців спортивної школи харчуванням, спортивним одягом та спортивним взуттям під час навчально-тренувальних зборів і спортивних змагань визначається Мінмолодьспортом за погодженням з Мінфіном;



- медичне обслуговування та фармакологічне забезпечення, відповідно до законодавства, виходячи з фінансових можливостей спортивної школи;



- одержання нагород, цінних подарунків, призів, премій, грамот, дипломів та інші види заохочення за досягнуті спортивні успіхи;



- представлення в органах громадського самоврядування спортивної школи;



- захист від будь-яких форм експлуатації, психічного і фізичного насилля, від дій працівників школи, які порушують їх права, принижують честь і гідність.



3. Вихованці спортивної школи зобов’язані:



- поєднувати заняття в спортивній школі з навчанням у загальноосвітньому навчальному закладі та інших навчальних закладах;



- виконувати навчальні програми з метою досягнення запланованих спортивних результатів;



- підвищувати свою спортивну майстерність та загальний культурний рівень;



- додержуватися здорового способу життя, норм морально-етичної поведінки, установленого спортивного режиму та правил особистої гігієни;



- брати участь у змаганнях та навчально-тренувальних зборах, передбачених індивідуальними і календарними планами;



- додержуватися вимог медичного контролю та проходити двічі на рік диспансерне обстеження, починаючи з навчання у групах базової підготовки;



- виконувати положення антидопінгового законодавства;



- берегти державне, громадське і особисте майно;



- додержуватися вимог статуту, правил поведінки вихованця спортивної школи.



4. Тренером-викладачем спортивної школи може бути особа, яка має високі моральні якості, вищу освіту за спеціальністю фізична культура і спорт та ступенем «бакалавр» чи «магістр».



5. Тренери-викладачі та інші фахівці, залучені до роботи у спортивній школі, мають право на:



- внесення керівництву спортивної школи та органам управління освітою пропозицій щодо поліпшення навчально-тренувального та виховного процесу, подання на розгляд керівництву спортивної школи і тренерської ради пропозицій щодо заохочення вихованців, застосування стягнень до осіб, які порушують правила (інструкції) внутрішнього трудового розпорядку спортивної школи та посадові інструкції;



- участь у роботі методичних об’єднань, нарад, зборів, інших органів самоврядування спортивної школи, у заходах, пов’язаних з організацією спортивної роботи;



- підвищення кваліфікації за рахунок коштів спортивної школи та інших джерел;



- вибір науково та методично обґрунтованих форм, методів і засобів навчально-тренувальної та спортивної роботи;



- захист професійної честі та гідності відповідно до законодавства;



- моральне і матеріальне заохочення за досягнення значних результатів у виконанні покладених на них завдань;



- забезпечення в установленому порядку спортивною формою і спортивним взуттям виходячи з фінансових можливостей спортивної школи, індивідуальним інвентарем для проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи;



- безпечні та нешкідливі для здоров’я умови.



6. Тренери-викладачі та інші фахівці, які залучені до навчально-тренувальної та спортивної роботи у спортивній школі, зобов’язані:



- користуватися в роботі навчальними програмами з видів спорту;



- навчати вихованців, формувати у них вміння і навички з різних напрямів навчально-тренувальної та спортивної роботи диференційовано з урахуванням індивідуальних можливостей, інтересів, схильностей вихованців;



- сприяти розвитку фізичних якостей відповідно до задатків та запитів вихованців, а також збереженню здоров’я;



- здійснювати контроль за додержанням вихованцями норм морально-етичної поведінки, дотримуватися вимог документів, що регламентують організацію навчально-тренувальної роботи;



- додержуватись етики, поважати гідність вихованців, захищати їх від будь-яких форм фізичного, психічного насильства;



- здійснювати контроль та нести відповідальність за додержанням норм антидопінгового законодавства;



- берегти здоров’я вихованців, пропагувати здоровий спосіб життя, не допускати до навчально-тренувальної та спортивної роботи вихованців, які не пройшли медичне обстеження в установленому порядку;



- постійно підвищувати свій професійний рівень знань, загальну культуру;



- вести документацію з питань виконання посадових обов’язків (журнали, плани роботи, тощо);



- сприяти особистим прикладом і настановами вихованню поваги до України та її символіки, принципів загальнолюдської моралі;



- проходити щороку в установленому порядку медичне обстеження.



- додержуватися вимог статуту спортивної школи, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку та посадові обов’язки, накази і розпорядження керівництва спортивної школи;



- брати участь у роботі тренерської ради спортивної школи;



- додержуватися норм санітарно-гігієнічного та анти допінгового законодавства під час проведення навчально-тренувальних занять і спортивної роботи.



7. Тренери-викладачі працюють відповідно до розкладу занять, затвердженого директором спортивної школи.



8. Обсяг навантаження тренерів-викладачів визначається згідно з тарифікаційним списком, який затверджується в установленому порядку.



9. Перерозподіл або зміна навантаження тренера-викладача протягом навчального року здійснюється директором спортивної школи у разі виникнення обґрунтованої потреби з додержанням вимог законодавства про працю.



10. Тренери-викладачі можуть утворювати бригади з окремого виду спорту. Склад бригади та регламент її роботи затверджує директор спортивної школи на підставі відповідного рішення тренерської ради спортивної школи.



11. Тренери-викладачі спортивної школи організовують і здійснюють навчально-тренувальну та спортивну роботу, несуть відповідальність перед директором за її результати та підлягають атестуванню один раз на чотири роки в порядку, визначеному Мінмолодьспортом.



12. Батьки вихованців або особи, які їх замінюють, мають право:



- обирати і бути обраними до батьківських комітетів та органів громадського самоврядування спортивної школи;



- звертатися до органів управління фізичною культурою і спортом, директора і органів громадського самоврядування спортивної школи з питань її роботи;



- брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації навчально-виховного процесу та зміцнення матеріально-технічної бази спортивної школи;



- захищати законні інтереси дітей в органах місцевого самоврядування та у відповідних державних, судових органах.





ІV. КЕРІВНИЦТВО СПОРТИВНОЮ ШКОЛОЮ





1. Безпосереднє керівництво спортивною школою здійснює директор, який призначається на посаду (звільняється з посади) наказом начальника відділу освіти Каховської міської ради.



На посаду директора спортивної школи призначається особа, яка є громадянином України, має вищу освіту за спеціальністю фізична культура і спорт та ступенем «спеціаліст» або «магістр», стаж роботи за фахом не менш як три роки.



Директор може працювати за строковим трудовим контрактом.



2. Директор спортивної школи:



- здійснює загальне керівництво спортивною школою, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, забезпечує створення належних умов для підвищення фахового рівня працівників;



- призначає та звільняє заступників директора, тренерів-викладачів, інших працівників спортивної школи;



- забезпечує та контролює проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи, несе відповідальність за її результати;



- в установленому порядку розробляє структуру, штатний розпис спортивної школи та подає на затвердження начальнику відділу освіти Каховської міської ради, контролює додержання виконавської та фінансової дисципліни;



- забезпечує додержання вимог охорони здоров’я, антидопінгового законодавства, праці і господарської діяльності, санітарно-гігієнічних, протипожежних норм і норм техніки безпеки та несе за це відповідальність;



- представляє спортивну школу на підприємствах, в установах, організаціях та органах влади;



- розпоряджається в установленому порядку майном і коштами спортивної школи, укладає угоди;



- видає у межах своїх повноважень накази та розпорядження і контролює їх виконання;



- затверджує посадові обов’язки працівників спортивної школи;



- встановлює в межах затвердженого фонду заробітної плати надбавки і розглядає питання щодо надання доплат, премій і матеріальної допомоги тренерам-викладачам та іншим працівникам спортивної школи, вживає інших заходів заохочень, а також дисциплінарного впливу;



- несе відповідальність за виконання покладених на спортивну школу завдань, за стан і збереження будівель та іншого майна, переданого в користування і володіння спортивної школи.



3. Заступник директора спортивної школи з навчально-тренувальної роботи:



- несе відповідальність за організацію та здійснює контроль за проведенням навчально-тренувальних занять;



- контролює проведення відбору вихованців, комплектацію навчальних груп, виконання вихованцями встановлених вимог для переведення їх з однієї групи підготовки до іншої;



- організовує роботу інструкторів-методистів;



- здійснює контроль за виконанням вихованцями індивідуальних планів підготовки;



- готує пропозиції щодо тарифікації тренерів-викладачів;



- координує роботу з науково-методичного та медичного забезпечення;



- несе відповідальність за додержанням санітарно-гігієнічних вимог, антидопінгового законодавства, правил техніки безпеки під час проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи;



- організовує роботу з узагальнення досвіду роботи тренерів-викладачів.



4. На посаду інструктора-методиста директором спортивної школи призначається фахівець, який має вищу освіту за спеціальністю фізична культура і спорт та ступенем «бакалавр» чи «магістр».



5. Інструктор-методист спортивної школи:



- здійснює методичне забезпечення та координацію роботи тренерів-викладачів спортивної школи з відбору вихованців, організацію навчально-тренувальної роботи, контроль за комплектуванням груп, результатами навчально-тренувальної роботи, контролює проходження підвищення кваліфікації тренерами-викладачами, проведення відкритих навчально-тренувальних занять;



- веде статистичний облік та проводить аналіз результатів роботи спортивної школи, відділень, груп, бере участь у підготовці статистичного звіту про роботу спортивної школи, а також відповідає за ведення документації з питань проведення методичної роботи;



- здійснює контроль за проведенням навчально-тренувальних занять, виконанням індивідуальних планів та відповідає за складення і додержання розкладу занять.



6. З метою забезпечення розвитку та удосконалення навчально-тренувальної та спортивної роботи, професійної діяльності працівників у спортивній школі утворюється тренерська рада, яку очолює директор спортивної школи.



7. Тренерська рада спортивної школи:



- вивчає плани, результати та актуальні питання навчально-тренувальної та спортивної роботи у школі, розглядає питання організації роботи відділень, комплектування груп, додержання санітарно-гігієнічних вимог, забезпечення техніки безпеки, охорони праці тощо;



- розробляє пропозиції щодо поліпшення діяльності спортивної школи;



- визначає заходи щодо підвищення кваліфікації кадрів, упровадження під час навчально-тренувальних занять досягнень науки і кращого досвіду роботи;



- розробляє рекомендації з питань удосконалення навчально-тренувальної та спортивної роботи;



- вносить керівництву спортивної школи пропозиції щодо налагодження міжнародних спортивних зв’язків;



- захищає права працівників на виявлення ініціативи, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, аналізує форми, методи і засоби навчання та скасовує такі, що не придатні для використання під час проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи;



- розглядає інші питання пов’язані з діяльністю спортивної школи.



Засідання тренерської ради спортивної школи проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на два місяці.



8. Органом громадського самоврядування спортивної школи є загальні збори колективу в яких можуть брати участь наукові та інші працівники, які залучаються до навчально-тренувальної та спортивної роботи, і представники батьківського комітету. Загальні збори колективу спортивної школи скликаються не рідше одного разу на рік.



До кола повноважень загальних зборів колективу відноситься:



- схвалення статуту спортивної школи та змін до нього;



- заслуховування не рідше одного разу на рік звіту директора про адміністративну, навчально-виховну та фінансово-господарську діяльність спортивної школи;



- інші питання включені до порядку денного загальних зборів колективу.



9. У період між загальними зборами може діяти рада спортивної школи, діяльність якої регулюється її положенням.



Рада спортивної школи розглядає питання щодо перспективного розвитку спортивної школи, надає допомогу керівництву у вирішенні проблемних питань, здійснює громадський контроль за діяльністю керівництва.



10. У спортивній школі за рішенням її загальних зборів можуть утворюватись і діяти піклувальна рада та батьківський комітет.





V. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ, МАТЕРІАЛЬНО- ТЕХНІЧНА БАЗА СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ





1. Фінансово-господарська діяльність спортивної школи здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України «Про освіту» та інших нормативно-правових актів.



2. Фінансування спортивної школи здійснюється за рахунок коштів міського бюджету. Фінансування також меже здійснюватись за рахунок додаткових джерел не заборонених законодавством України.



3. Фінансово-господарське обслуговування спортивної школи здійснюється централізованою бухгалтерією відділу освіти міської ради.



4. Спортивна школа у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:



- модернізувати власну матеріально-технічну базу;



- володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та статуту, зокрема, спеціалізованим транспортом для супроводження і забезпечення безпеки вихованців під час здійснення навчально-тренувальної та спортивної роботи або орендувати такий транспорт на договірних засадах;



- безоплатно користуватися земельними ділянками на яких розташована спортивна школа;



- надавати в установленому порядку платні послуги;



- виконувати інші функції, що не суперечать законодавству і статуту спортивної школи;



5. Матеріально-технічна база спортивної школи включає адміністративні приміщення та спортивні бази (ігрові поля, спортивні зали, споруди тощо), оздоровчо-спортивні табори, підсобні приміщення, обладнання, засоби зв’язку, оргтехніку, транспортні засоби, зокрема, спеціалізовані для навчально-тренувальної та спортивної роботи, майданчики, земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в її користуванні.



6. Для проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи спортивній школі надаються, на платній або безоплатній основі, спортивні об’єкти (спортивні споруди), культурні, оздоровчі та інші заклади за умови додержання санітарно-гігієнічних норм і не погіршення стану таких закладів. Порядок надання зазначених об’єктів (споруд) у користування визначається власниками відповідно до законодавства.





VІ. ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ І КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ





1. Спортивна школа несе відповідальність перед собою, суспільством і державою за здійснення поставленої перед нею мети та завдань, відповідність форм і методів діяльності, враховує вікові, психофізіологічні особливості дітей та підлітків.



2. Працівники спортивної школи, вихованці, батьки несуть матеріальну відповідальність за псування приміщення, обладнання, інвентарю.



3. Відповідальність посадових осіб спортивної школи за дотримання вимог охорони праці та техніки безпеки, здоров’я учнів і працівників школи визначається у відповідності до законодавства.



4. Взаємовідносини колективу спортивної школи і керівних органів будуються на основі планового управління, дотримання вимог цього статуту та діючих законів України.



5. Відділ освіти Каховської міської ради здійснює контроль за дотриманням законодавства, навчально-виховною, адміністративною та фінансово-господарською діяльністю спортивної школи.









VІІ. МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ





1. Спортивна школа за наявності належної матеріально-технічної бази, власник фінансових коштів має право підтримувати спортивні контакти із спортивними організаціями інших країн, брати участь у міжнародних заходах, проводити обмін спортивними делегаціями з метою вивчення міжнародного досвіду роботи.



2. Спортивна школа має право укладати угоди про співпрацю, встановлювати прямі зв’язки з органами управління освітою, фізичною культурою і спортом, навчальними закладами, науковими установами, підприємствами, організаціями, громадськими об’єднаннями інших країн в установленому законодавством порядку.



За наявності відповідних умов, спортивна школа може здійснювати прийом іноземних делегацій.





VІІІ. ДОКУМЕНТАЦІЯ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ,



ПОРЯДОК ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ





1. Перелік документів, що повинні вестись у спортивній школі, порядок обліку та звітності затверджуються Мінмолодьспортом.





ІX. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ





1. Припинення діяльності спортивної школи відбувається шляхом її реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) або ліквідації згідно чинного законодавства.



2. Реорганізація відбувається за рішенням засновника. При реорганізації спортивної школи вся сукупність його прав та обов’язків переходить до правонаступників.



3. Ліквідація спортивної школи провадиться засновником за рішенням якого її створено, в порядку, встановленому чинним законодавством.



4. При вирішенні всіх інших питань, не врегульованих цим статутом, спортивна школа керується нормами та вимогами встановленими чинним законодавством України.















Директор Дитячо-юнацької спортивної школи Каховської міської ради





_____________________ В. П. Чухрай



Начальник відділу освіти



Каховської міської ради





_____________________ М. В. Гончар






ЗАТВЕРДЖЕНО



Рішення сесії Каховської міської ради



від___ ____________ 2017 р. № _____



СТАТУТ



СТАНЦІЇ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ



Каховської міської ради



(нова редакція)



Ідентифікаційний код: 24756607





Схвалено загальними зборами колективу



Станції юних натуралістів



(протокол № 1 від 31.09.2017 р.)





м. Каховка – 2017



ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ





  1. Станція юних натуралістів Каховської міської ради (далі – станція) – профільний заклад позашкільної освіти еколого-натуралістичного спрямування.




  2. Станція здійснює навчання і виховання гуртківців, учнів, слухачів у позаурочний та позанавчальний час.




  3. Станція у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді та органу управління освіти та науки Херсонської обласної державної адміністрації, рішеннями Каховської міської ради та її виконавчого комітету, наказами відділу освіти Каховської міської ради, а також власним Статутом.




  4. Мова навчання і виховання на станції – українська.




  5. Засновником станції є Каховська міська рада Херсонської області.




  6. Станція перебуває у підпорядкуванні відділу освіти Каховської міської ради.




  7. Станція є навчальним закладом, що перебуває у комунальній власності міста, організаційно-правова форма за КОПФГ – комунальний заклад.




  8. Станція має правовий статус юридичної особи і діє на підставі власного статуту, затвердженого засновником, має печатку, штамп, бланки зі своєю назвою, рахунки в установах банків.




  9. Скорочена назва станції – СЮН.




  10. Юридична адреса станції: 74800, Україна, Херсонська область, місто Каховка, вулиця Набережна, 25.







ІІ. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА НАПРЯМИ РОБОТИ





  1. Головною метою Станції є формування гармонійно розвиненої особистості учня, створення оптимальних умов для оволодіння вихованцями, учнями, слухачами знаннями про навколишнє середовище, розвиток екологічної свідомості учнівської молоді.




  2. Головними завданнями Станції є:







  • реалізація державної політики у сфері позашкільної освіти;




  • створення умов для надання поглиблених знань з основ природничих, аграрних та лісогосподарських наук, професійного самовизначення та самореалізації учнівської молоді;




  • розвиток натуралістичної, дослідницької, природоохоронної роботи з дітьми та юнацтвом в різних формах творчих об’єднань, набуття навичок і досвіду розв’язання екологічних проблем;




  • пошук, розвиток і підтримка здібних, обдарованих і талановитих вихованців (учнів, слухачів);




  • залучення вихованців (учнів, слухачів) до науково-дослідної, експериментальної, конструкторської та винахідницької роботи в галузі сільськогосподарських та природничих наук;




  • створення умов для самореалізації і розвитку природних нахилів та інтересів, індивідуальних здібностей вихованців (учнів, слухачів) у професійному самовизначенні;




  • формування у вихованців (учнів, слухачів) свідомого і відповідального ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих, навичок безпечної поведінки;




  • здійснення інформаційно-методичної та організаційно-масової роботи;




  • організація змістовного, духовного, насиченого дозвілля дітей та підлітків;




  • формування національної самосвідомості засобами еколого-натуралістичного виховання;




  • просвітницька діяльність.





Напрямами позашкільної освіти Станції є:





  • еколого-натуралістичний, який передбачає оволодіння вихованцями, учням і слухачами знаннями про навколишнє середовище, формування екологічної культури особистості, набуття знань і досвіду розв’язання екологічних проблем, залучення до практичної природоохоронної діяльності та інших біологічних напрямів, формування знань, навичок в галузях сільського господарства: квітництво, птахівництво, крільництво, лісництво, садівництво, рибництво, бджільництво та ін.;




  • дослідницько-експериментальний, який сприяє залученню учнів і слухачів до науково-дослідницької, експериментальної, конструкторської та винахідницької роботи з еколого-натуралістичного напряму в різних галузях науки, техніки, культури і мистецтва, а також створенню умов для творчого самовдосконалення та виявлення, розвитку і підтримки юних талантів та обдарувань;




  • соціально-реабілітаційний, який забезпечує соціальне становлення та розвиток інтересів, здібностей, нахилів, потреб у самореалізації вихованців, учнів і слухачів, підготовку їх до активної професійної та громадської діяльності, організацію їх змістовного дозвілля та відпочинку;




  • оздоровчий, який забезпечує необхідні умови для змістовного відпочинку та передбачає оволодіння вихованцями, учнями і слухачами знань про здоровий спосіб життя, організацію їх оздоровлення, набуття і закріплення навичок, зміцнення особистого здоров’я і формування гігієнічної культури особистості;





Основними напрямами діяльності Станції є:





  • навчально-виховний;




  • методичний;




  • організаційно-масовий;




  • організація роботи з обдарованою молоддю;




  • екологічна та природоохоронна робота з учнівською молоддю;




  • організація позашкільної роботи з біології, екології;




  • формування знань та навичок з сільського господарства;




  • агітаційно-просвітницька робота серед молоді по збереженню довкілля;




  • декоративно-прикладний, який формує розвиток здібностей і обдарувань, практичних навичок у роботі з природним матеріалом;




  • бібліотечно-бібліографічний, який спрямований на поглиблення пізнавальних інтересів вихованців, учнів, слухачів, підвищення їх інформаційної культури, набуття навичок і умінь орієнтуватися у зростаючому потоці інформації;




  • видавнича діяльність;




  • здійснення міжнародних зв’язків;




  • співпраця з громадськими, державними організаціями й установами з питань зміцнення матеріально-технічної бази, реалізації державних програм в галузі освіти.







ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ





  1. Станція самостійно приймає рішення і здійснює діяльність в межах компетенції, передбаченої чинним законодавством, Положенням про позашкільний навчальний заклад та власним Статутом.




  2. Станція працює за річним планом роботи, погодженим відділом освіти Каховської міської ради. Робота планується на календарний рік.




  3. Станція несе відповідальність перед собою, суспільством і державою за: реалізацію головних завдань, визначених Законом України «Про позашкільну освіту» та Положенням про позашкільний навчальний заклад; дотримання умов, що визначаються за результатами атестації; безпечні умови освітньої діяльності; дотримання Державних стандартів освіти; дотримання договірних зобов’язань з іншими суб’єктами освітньої, виробничої, наукової діяльності та приватними особами, у тому числі зобов’язань за міжнародними угодами; дотримання фінансової дисципліни.




  4. Станція має право: користуватися пільгами, що передбачені державою; проходити в установленому порядку державну акредитацію; визначати форми і засоби організації навчально-виховного процесу; визначати зміст освіти, розробляти і впроваджувати власні програми навчальної та науково-методичної роботи з урахуванням Державних стандартів; розробляти та видавати методичні розробки та рекомендації, формувати контингент вихованців, учнів, слухачів; спільно з вищими навчальними закладами їх кафедрами або філіалами, науково-дослідними інститутами проводити науково-дослідну, експериментальну, пошукову роботу; створювати структурні підрозділи, формувати штатний розпис; формувати фонд заробітної плати і матеріального заохочення в межах власного кошторису, запрошувати на роботу спеціалістів, у тому числі і закордонних, на договірних (контрактних) умовах; бути розпорядником рухомого і нерухомого майна згідно з чинним законодавством та цим Статутом; отримувати кошти і матеріальні цінності від органів управління, юридичних і фізичних осіб; залишати у своєму розпорядженні і використовувати кошти від господарської діяльності; розвивати соціальну базу, об’єднувати на підставі спеціальних угод свою діяльність з діяльністю інших підприємств, установ і організацій як в Україні, так і за її межами.




  5. Діяльність Станції будується на принципах доступності, гуманізму, демократизму, незалежності від політичних, громадських і релігійних об’єднань; взаємозв’язку розумового, морального, фізичного і естетичного виховання; рівності умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку; органічного зв’язку з національною історією, культурою, традиціями.




  6. Структура та штати Станції розробляються директором у межах затверджених видатків на оплату праці відповідно до установлених нормативів і затверджуються відділом освіти Каховської міської ради.




  7. Структурними підрозділами Станції можуть бути:







  • методичний відділ;




  • організаційно-масовий відділ;




  • біологічна лабораторія;




  • теплиця;




  • навчально-дослідна земельна ділянка;




  • живий куточок;




  • еколого-натуралістичний інформаційний центр;




  • бібліотека;




  • зоолого-тваринницька лабораторія;




  • інші підрозділи, діяльність яких не заборонена законодавством.





Структурні підрозділи закладу діють на основі відповідних положень, що розробляються його керівником.





  1. Відділи створюються за наявності груп одного або кількох споріднених напрямів.




  2. Відділення створюються за видами гуртків, секцій та інших творчих об’єднань або за напрямами позашкільної освіти.




  3. Структура Станції може змінюватись в залежності від змін або переорієнтації напрямів діяльності, умов фінансування, забезпечення педагогічними і іншими кадрами шляхом внесення відповідних доповнень або змін до Статуту в установленому порядку.




  4. Взаємовідносини Станції з юридичними і фізичними особами визначаються згідно з чинним законодавством, договорами, що укладені між ними.




  5. Станція може створювати філії-структурно відокремлені підрозділи, що перебувають поза межами розташування основного закладу і виконують таку саму освітню діяльність, як і основний навчальний заклад у цілому або за окремими його напрямками.




  6. Навчально-виховний процес у Станції здійснюється за типовими навчальними планами, які затверджені Міністерством освіти і науки України.




  7. Навчальні програми можуть бути однопрофільними, комплексними і такими, що передбачають індивідуальне навчання вихованців, учнів, слухачів та навчання у гуртках, секціях або інших творчих об’єднаннях. Залежно від специфіки діяльності навчання може вестися від одного місяця до кількох років.




  8. Індивідуальне навчання здійснюється відповідно до порядку, затвердженого Міністерством освіти і науки України.




  9. Плани гурткової роботи складаються за програмами на навчальний рік, канікулярний час та за окремим планом на літній період. Плани гурткової роботи затверджуються директором.




  10. Середня наповнюваність гуртків, груп, секцій, відділень, студій та інших творчих об’єднань становить 10 – 15 вихованців першого року навчання, 10-12 – другого, 8 – третього. Науково-дослідні, експериментальні та гуртки III рівня комплектуються у складі 5-12 чоловік.




  11. Гурток – це об’єднання вихованців, учнів і слухачів відповідно до їх нахилів, здібностей, інтересів до конкретного виду діяльності з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я.





Група – це складова гуртка, відділу, відділення або іншого творчого об’єднання одного профілю.



Секція – це об’єднання вихованців, учнів і слухачів для проведення дослідницької, пошукової та експериментальної роботи з різних проблем науки та еколого-натуралістичного напряму.



Студія – це об’єднання вихованців, учнів, слухачів з різних видів або жанрів мистецтва: театрального, образотворчого, декоративно-ужиткового, кіно- , відео-, фотоаматорського, літературно-творчого.





  1. Навчальний рік на Станції, як правило, починається 1 вересня і закінчується 31 травня. Режим роботи Станції встановлюється відповідно до правил внутрішнього розпорядку. Розклад занять гуртків, секцій, інших творчих об’єднань складається керівництвом Станції з урахуванням оптимального режиму праці і відпочинку вихованців, учнів, слухачів, їх вікових особливостей і встановлених санітарно-гігієнічних норм, реальних можливостей учбових лабораторій та обладнання за погодженням з профспілковим комітетом.




  2. Комплектування гуртків, секцій та інших творчих об’єднань здійснюється у період з 1 по 15 вересня, який вважається робочим часом керівника, групи або іншого творчого об’єднання.




  3. Режим щоденної роботи встановлюється адміністрацією з урахуванням рекомендацій місцевих органів виконавчої влади, а також правил внутрішнього розпорядку та колективного договору. У канікулярні, вихідні та святкові дні Станція може працювати за окремим планом та графіком, затвердженим директором та за погодженням з профспілковим комітетом.




  4. Педагогічний колектив працює відповідно до розкладу занять, затвердженого директором. Тривалість одного заняття визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку та допустимого навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців:







  • Віком від 5 до 6 років – 30 хвилин;




  • Віком від 6 до 7 років – 35 хвилин;




  • Інших – 45 хвилин.





Короткі перерви між заняттями (5-10 хв.) є робочим часом керівника гуртка або іншого творчого об’єднання і визначаються режимом щоденної роботи Станції.





  1. Кількість академічних годин на тиждень для гуртків, секцій, інших творчих об’єднань становить:





Початкового рівня – 4-6 годин;



Основного – 4-6 годин;



Вищого – 4-8 годин.



В залежності від виду занять (теоретичні, практичні в лабораторії, теплиці, на навчально-дослідній земельній ділянці, екскурсії, походи, експедиції, змагання, клубні форми роботи та інше) вони можуть бути від 1 до 8 годин на день. Заняття можуть проводитись з повним складом гуртка, секції, по групам, а також за змінним складом учнів відповідно до програми та в залежності від особливостей та змісту їх роботи.





  1. Гуртки, секції та інші творчі об’єднання Станції класифікуються за трьома рівнями:







  • початковий рівень – творчі об’єднання, діяльність яких спрямована на загальний розвиток вихованців (учнів, слухачів), виявлення їх здібностей та обдарувань, прищеплення інтересу до еколого-натуралістичної діяльності;




  • основний рівень – творчі об’єднання, які розвивають інтереси вихованців (слухачів, учнів), дають їм знання, практичні уміння і навички, задовольняють потреби у професійній орієнтації;




  • вищий рівень – творчі об’єднання за інтересами для здібних і обдарованих вихованців (учнів, слухачів).







  1. Прийом учнів до Станції може здійснюватись протягом навчального року (в міру закінчення комплектування гуртків та інших творчих об’єднань) за бажанням вихованців, учнів, слухачів на безконкурсній основі. Прийом вихованців, учнів і слухачів до Станції для одержання професійної, спеціальної освіти здійснюється на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють.




  2. Станція організовує і здійснює роботу з вихованцями, учнями, слухачами віком від 3 до 20 років за принципом добровільності вибору виду діяльності.




  3. Навчально-виховний процес в позашкільному закладі здійснюється диференційовано (відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців, учнів і слухачів з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я) з використанням різних організаційних форм роботи: заняття, гурткова робота, клубна робота, урок, лекція, індивідуальне заняття, конференція, семінар, курси, читання, вікторина, змагання, репетиція, похід, екскурсія, експедиція, практична робота в лабораторіях, теплицях, на навчально-дослідних земельних ділянках, сільськогосподарських підприємствах, на природі, а також з використанням інших форм, передбачених Статутом позашкільного закладу.




  4. Відповідно до головних завдань Станції педагогічні працівники самостійно добирають програми, підручники, навчальні посібники, а також науково-методичну літературу, дидактичні матеріали, педагогічні технології, що мають забезпечувати отримання освіти на рівні державних стандартів, виконання інших статутних завдань.




  5. Навчально-виховний процес у Станції здійснюється диференційовано відповідно до індивідуальних можливостей дітей та з урахуванням їх вікових особливостей. Кожен учень має право займатися в кількох об’єднаннях, змінювати їх протягом року.




  6. Мета, завдання, зміст і річна кількість годин роботи гуртків (об’єднань) визначається навчальними планами і програмами. Керівник гуртків (об’єднань) самостійно обирає педагогічно обґрунтовані форми, засоби і методи з урахуванням рівня загальноосвітньої і фізичної підготовки учнів та кваліфікації педагога. Аргументація доцільності обрання конкретних форм і методів організації навчально-виховного процесу наводиться в пояснювальній записці програми.




  7. Станція організовує роботу своїх учнівських об’єднань у приміщеннях загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, навчально-виробничих комбінатів, підприємств, організацій, вищих навчальних закладів, наукових установ закладів, організацій, за місцем проживання дітей, дитячих садків відповідно до укладених угод з адміністрацією цих закладів.




  8. З метою подальшого розвитку і підтримки стійких інтересів учнів, їх обдарувань і самовизначення щодо майбутньої професії Станція може проводити роботу спільно з науково-дослідними, творчими організаціями, вищими навчальними закладами, створювати лабораторії для творчої, експериментальної, науково-дослідної роботи. Станція може бути творчою лабораторією, базою ліцею, гімназії, коледжу в роботі з обдарованими дітьми.




  9. З метою розвитку інтересів учнів, підтримки їх професійних навичок за умови дотримання правил охорони праці й техніки безпеки Станція може організувати виконання замовлень підприємств, установ, організацій на виготовлення сільськогосподарської, лісогосподарської, квітково-декоративної продукції, виробів декоративно-прикладного мистецтва. При цьому зміст робіт повинен сприяти формуванню й удосконаленню знань, умінь і навичок, передбачених програмами творчих об’єднань.




  10. Станція може організовувати на своїй базі педагогічну та виробничу практику для студентів, навчальну практику для учнів загальноосвітніх закладів.




  11. У випадках, передбачених законодавством України, Станція має право надання платних послуг з певних видів діяльності. Платні послуги не можуть надаватись Станцією замість або в межах освітньої діяльності, визначеної навчальними планами і програмами. Станція може надавати послуги за еколого-натуралістичним напрямком.




  12. Під час навчання у Станції вихованцями, учнями, слухачами, які в установленому порядку склали кваліфікаційні іспити, видаються відповідні документи про позашкільну освіти в порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України. Зразки документів про позашкільну освіти затверджуються Кабінетом Міністрів України. Виготовлення свідоцтв здійснюється за рахунок коштів міського бюджету.




  13. З метою всебічного і гармонійного розвитку дітей і учнівської молоді організовуються творчі об’єднання суміжних напрямів діяльності – українознавства, народознавства, декоративно-прикладної творчості, народних ремесел, дизайну, образотворчого мистецтва, економічної освіти, комп’ютерного програмування, іноземних мов, тощо.




  14. Станція може відкривати філії, окремі гуртки, групи, творчі об’єднання на базі загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, інтернатів, професійно-технічних, а також у дошкільних закладах.




  15. Внесення змін та доповнень до Статуту може здійснюватись відповідно до чинного законодавства.







IV. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МАСОВА РОБОТА





  1. Основними завданнями організаційно-масової роботи є:







  • стимулювання творчого, інтелектуального, духовного, фізичного розвитку особистості, зростання майстерності учнівської молоді та задоволення потреб у творчій самореалізації;




  • визначення рівня практичної підготовки вихованців, учнів, слухачів з відповідних напрямків діяльності гуртків, секцій, інших творчих об’єднань Станції;




  • підведення підсумків роботи гуртків, секцій, інших творчих об’єднань шкіл та позашкільних закладів області;




  • організація змістовного дозвілля вихованців, учнів, слухачів;




  • формування екологічної свідомості та навичок практичної природоохоронної діяльності;




  • організація учнівського самоврядування;




  • пропаганда здорового способу життя;




  • еколого-натуралістична агітаційно-просвітницька робота;




  • висвітлення досягнень дітей та юнацтва з дисциплін еколого-натуралістичного та сільськогосподарського профілів;




  • взаємодія з громадськими організаціями, навчальними закладами, організаціями міста та області.







  1. Формами проведення організаційно-масової роботи у Станції можуть бути:





Міські масові заходи:





  • зльоти юннатів, шкільних лісництв, учнівських виробничих бригад;




  • еколого-натуралістичні акції, конкурси;




  • трудові акції та суспільно-корисна природоохоронна робота;




  • екологічні науково-освітні проекти;




  • експедиції, екскурсії, експедиційні табори, табори еколого-натуралістичного спрямування;




  • виставки екологічного, природоохоронного, сільськогосподарського, декоративно-прикладного напрямку;




  • конференції, олімпіади, вікторини, фестивалі, колоквіуми, огляди;




  • свята, ігри, змагання, клуби;




  • інші форми роботи.





Заходи можуть бути як очними, так і заочними.





V. Методична робота





  1. Методична робота Станції спрямована на вдосконалення навчально-виховного процесу, програмне та методичне забезпечення еколого-натуралістичної творчості, підвищення майстерності керівників гуртків.




  2. Основними завданнями методичної роботи Станції є:







  • діагностично-прогностична організація науково-методичної роботи;




  • удосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності гуртків, груп, інших творчих об’єднань;




  • координація методичної роботи, навчально-виховної та організаційно-масової роботи з еколого-натуралістичної творчості;




  • методичне забезпечення роботи з обдарованими дітьми у гуртках і секціях еколого-натуралістичного профілю;




  • підвищення професійної компетенції педагогічних працівників і подолання ними професійних ускладнень;




  • організація лабораторій Станції як методичної бази для гуртків, секцій, творчих об’єднань відповідного профілю;




  • розробка і впровадження у гуртках Станції новітніх інноваційних педагогічних технологій з еколого-натуралістичної позашкільної освіти.







  1. У здійсненні методичної діяльності використовуються різноманітні форми і методи роботи в залежності від конкретних умов і поставлених завдань:







  • семінарська підготовка педагогічних працівників;




  • очно-заочні методичні та методичні об’єднання за напрямками роботи діяльності гуртків, що охоплюють педагогічних працівників певного професійного спрямування;




  • школа педагогічної майстерності, практикум молодого педагога;




  • інформаційно-методичні консультаційні пункти;




  • методичні виїзди;




  • аналіз стану еколого-натуралістичної роботи;




  • конкурси інструктивно-методичних матеріалів;




  • батьківські педагогічні школи;




  • розробка, друкування та розповсюдження методичних матеріалів;




  • вивчення та пропаганда перспективного педагогічного досвіду.







VI. УЧАСНИКИ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ





  1. Учасниками навчально-виховного процесу Станції можуть бути:







  • вихованці, учні, слухачі;




  • директор, заступник директора Станції;




  • педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, бібліотекарі, спеціалісти, залучені до навчально-виховного процесу;




  • батьки або особи, які їх замінюють;




  • представники підприємств, установ та організацій, які беруть участь у навчально-виховному процесі.







  1. Вихованці, учні, слухачі Станції мають права на:







  • здобуття позашкільної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів;




  • добровільний вибір форми та профілю навчання;




  • навчання у декількох гуртках та інших творчих об’єднаннях;




  • безпечні та нешкідливі умови навчання і праці;




  • користуватися навчально-виробничою, науковою, матеріально-технічною, оздоровчою базою;




  • участь у різних видах навчальної та науково-практичної роботи, конференціях, виставках, конкурсах та інше;




  • представлення в органах громадського самоврядування Станції;




  • вільне вираження поглядів, переконань;




  • захист від будь-яких форм експлуатації, психологічного і фізичного насильства від дій педагогічних та інших працівників, які порушують права, принижують честь і гідність.







  1. Вихованці, учні, слухачі Станції зобов’язані:







  • оволодівати знаннями, вміннями, практичними навичками;




  • підвищувати загальнокультурний рівень;




  • дотримуватись морально-етичних норм;




  • брати постійно участь у різних видах трудової діяльності;




  • бережливо ставитись до державного, громадського і особистого майна;




  • дотримуватись вимог Статуту, правил внутрішнього розпорядку.







  1. Педагогічні працівники Станції мають право на:







  • внесення керівництву Станції та органами управління освітою пропозиції щодо поліпшення навчально-виховного процесу, подання на розгляд керівництву Станції та педагогічної ради пропозицій про моральне та матеріальне заохочення вихованців, слухачів, учнів, застосування стягнень до тих, хто порушує правила внутрішнього трудового розпорядку, що діють в Станції;




  • вибір форми підвищення педагогічної кваліфікації;




  • участь у роботі методичних об’єднань, нарад, зборів, інших органів самоврядування в заходах, пов’язаних з організацією навчально-виховної роботи Станції;




  • проведення в установленому порядку дослідно-експериментальної, пошукової роботи;




  • прояв соціально-педагогічної ініціативи, вибір педагогічно обґрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями, слухачами, учнями;




  • захист професійної честі, гідності відповідно до законодавства;




  • соціальне та матеріальне заохочення за досягнення вагомих результатів у виконанні покладених на них завдань;




  • об’єднання у професійні спілки, участь у інших об’єднаннях громадян, діяльність яких не заборонена законодавством.







  1. Педагогічні працівники Станції зобов’язані:







  • виконувати навчальні плани і програми;




  • надавати знання, формувати вміння і навички з різних напрямів позашкільної освіти диференційовано, відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців, слухачів;




  • сприяти розвиткові інтелектуальних і творчих здібностей, фізичних якостей вихованців, слухачів відповідно до їх задатків та запитів, а також збереженню здоров’я;




  • визначити мету на конкретні завдання позашкільної освіти вихованців і слухачів, обирати адекватні засоби їх реалізації;




  • здійснювати педагогічний контроль за дотриманням вихованцями, слухачами морально-етичних норм поведінки, правил внутрішнього трудового розпорядку Станції, вимог, інших документів, що регламентують організацію навчально-виховного процесу;




  • дотримуватись педагогічної етики, поважати гідність вихованця, слухача, захищати його від будь-яких форм фізичного, психічного насильства; виховувати своєю діяльністю повагу до принципів загальнолюдської моралі;




  • берегти здоров’я вихованців, слухачів, захищати їх інтереси, пропагувати здоровий спосіб життя;




  • виховувати повагу до батьків, жінок, старших за віком, до народних традицій та звичаїв, духовних і культурних надбань народу України;




  • постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;




  • вести документацію, пов’язану з виконанням посадових обов’язків (журнали, плани роботи тощо);




  • виховувати особистим прикладом і настановами повагу до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі, дотримуватись вимог статуту, виконувати правила внутрішнього розпорядку та посадові обов’язки;




  • брати участь у роботі педагогічної ради Станції;




  • виконувати накази і розпорядження керівника Станції, органів центрального управління, до сфери управлінь яких належить Станція.







  1. Керівники гуртків та інших творчих об’єднань Станції працюють відповідно до розкладу занять, затвердженого його керівником.




  2. Обсяг педагогічного навантаження у Станції визначається директором згідно із законодавством і затверджується відділом освіти Каховської міської ради.





Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року можливий у разі зміни кількості годин за окремими навчальними програмами, що передбачаються робочим навчальним планом, у разі вибуття або зарахування вихованців, учнів, слухачів Станції або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю.





  1. Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов’язків, крім випадків, передбачених законодавством.




  2. Педагогічні працівники підлягають атестації, відповідно до порядку, встановленого Міністерством освіти і науки України.




  3. Батьки вихованців, учнів, слухачів та особи, які їх замінюють, мають право:







  • обирати і бути обраними до батьківського комітету та органів громадського самоврядування Станції;




  • звертатись до органів управління освітою, директора Станції, до органів громадського самоврядування дітей;




  • приймати рішення про участь дитини в інноваційній діяльності Станції;




  • брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації навчально-виховного процесу та зміцнення матеріально-технічної бази Станції;




  • захищати законні інтереси вихованців, слухачів в органах громадського самоврядування Станції та у відповідних державних, судових органах.







VII. УПРАВЛІННЯ СТАНЦІЄЮ





  1. Керівництво Станції здійснює його директор, який має бути громадянином України, повинен мати вищу педагогічну освіту і стаж педагогічної роботи не менше як три роки.




  2. Директор призначається та звільняється з посади наказом начальника відділу освіти міської ради. Директор може працювати за строковим трудовим контрактом.




  3. Директор Станції:







  • здійснює керівництво колективом, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;




  • призначає та звільняє заступників директора, педагогічних працівників та допоміжний персонал;




  • визначає структуру Станції;




  • організовує навчально-виховний процес;




  • забезпечує контроль за виконанням навчальних планів і програм, якістю знань, умінь та навичок вихованців і слухачів;




  • створює належні умови для здобуття вихованцями і слухачами позашкільної освіти;




  • забезпечує дотримання вимог щодо охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки;




  • розпоряджається в установленому порядку майном і коштами навчального закладу;




  • організовує виконання кошторису доходів і видатків Станції, укладає угоди з юридичними і фізичними особами, в установленому порядку відкриває рахунки в установах банків або органах Державного казначейства;




  • несе відповідальність за виконання покладених на Станцію завдань, результати фінансово-господарської діяльності;




  • установлює надбавки, доплати, премії та надає матеріальну допомогу працівникам Станції згідно Положення про матеріальне заохочення;




  • представляє Станцію в усіх підприємствах, установах та організаціях і відповідає перед відділом освіти Каховської міської ради за результати діяльності закладу;




  • дає дозвіл на участь діячів культури, науки, членів творчих спілок, працівників культурно-освітніх закладів, підприємств, установ та організацій, інших юридичних або фізичних осіб у навчально-виховному процесі;




  • забезпечує право вихованців, учнів і слухачів на захист від будь-яких форм фізичного або психічного насильства;




  • видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження і контролює їх виконання;




  • застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення до працівників Станції;




  • затверджує посадові обов’язки працівників Станції;




  • щороку звітує на зборах трудового колективу Станції про діяльність адміністрації.







  1. Директор Станції є головою педагогічної ради – колегіального органу управління Станції.




  2. Педагогічна рада Станції:







  • розглядає плани, підсумки і актуальні питання навчальної, виховної, організаційно-масової та інформаційно-методичної роботи закладу, його структурних підрозділів, гуртків, груп та інших творчих об’єднань, а також питання дотримання санітарно-гігієнічних вимог, забезпечення техніки безпеки, охорони праці;




  • розробляє пропозиції щодо поліпшення діяльності Станції, утворення нових гуртків, груп та інших творчих об’єднань;




  • вивчає заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, впровадження у навчально-виховний процес досягнень науки і перспективного педагогічного досвіду;




  • створює у разі потреби експертні та консультаційні комісії за напрямами роботи;




  • порушує клопотання про заохочення педагогічних працівників тощо.







  1. Робота педагогічної ради проводиться відповідно до потреб позашкільного навчального закладу. Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менше ніж два рази на рік.




  2. Колегіальним органом самоврядування Станції є загальні збори колективу, які скликаються не менше ніж один раз на рік. Загальні збори Станції правомочні, якщо в їхній роботі бере участь не менше половина працівників. До участі у зборах запрошуються батьки, які делегуються батьківськими зборами по одному представнику від творчого об’єднання або гуртка і вихованці, які делегуються учнівськими зборами по одному представнику від творчого об’єднання або гуртка і вихованці, які делегуються учнівськими зборами по одному представнику від творчого об’єднання або гуртка основного і вищого рівня.





Рішення приймаються більшістю голосів. Право скликати загальні збори має голова ради Станції.



Загальні збори:





  • обирають раду Станції, її голову, встановлюють термін їх повноважень;




  • заслуховують звіт директора про забезпечення керівництва Станції, розглядають в межах своїх повноважень питання навчально-виховної, методичної, фінансово-господарської діяльності;




  • затверджують основні напрями вдосконалення діяльності Станції, розглядають інші найважливіші питання навчально-виховного процесу. У період між загальними зборами органом громадського самоврядування є рада Станції. До ради входять представники навчально-виховного процесу, які обираються загальними зборами, а також представники громадськості, творчих спілок та інші.





Рада Станції:





  • організовує виконання рішень загальних зборів;




  • затверджує режим роботи закладу;




  • підтримує ініціативи щодо удосконалення системи навчання та виховання, заохочення творчих пошуків дослідно-експериментальної роботи педагогів;




  • вносить пропозиції директору про стимулювання педагогічних та інших працівників Станції;




  • розглядає пропозиції, скарги, зауваження учасників навчально-виховного процесу з питань роботи закладу і приймає відповідні рішення;




  • контролює витрачання бюджетних асигнувань, визначає напрямки використання бюджетних та позабюджетних коштів Станції;




  • погоджує умови оренди приміщень, споруд і обладнання;




  • розробляє заходи по удосконаленню умов праці і відпочинку та сприяє їх реалізації;




  • виходить з пропозиціями щодо зміцнення матеріально-технічної бази, ремонту приміщень, обладнання, створення належних санітарно-гігієнічних умов;




  • організовує суспільно-громадську діяльність колективу Станції;




  • розробляє заходи щодо забезпечення роботи Станції у зимовий період, економії енергоносіїв та ін. і контролює їх виконання.







  1. В Станції за рішенням загальних зборів або ради Станції можуть створюватися і діяти піклувальна Рада, учнівський та батьківський комітети, а також комісії, асоціації, тощо.




  2. Піклувальна Рада обирається батьківськими зборами і вживає заходів до зміцнення матеріально-технічної і навчально-методичної бази, залучення додаткових джерел фінансування Станції, поліпшення умов для організації навчально-виховного процесу, стимулювання творчої праці педагогічних працівників і діє у відповідності до Положення.




  3. Згідно з нормативними документами та по узгодженню з відділом освіти Каховської міської ради у Станції можуть бути введені посади керівників та працівників необхідних підрозділів з різних напрямків діяльності Станції.







VIII. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ



ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА





  1. Фінансово-господарська діяльність проводиться відповідно до законодавства та Статуту.




  2. Фінансування станції здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, а також за рахунок додаткових джерел фінансування, передбачених законодавством.




  3. Додатковими джерелами формування коштів Станції є:







  • кошти, отримані за надання платних послуг відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України;




  • кошти гуманітарної допомоги;




  • добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ, організацій та окремих громадян;




  • кошти, одержані за надання додаткових освітніх послуг, роботи, виконані Станцією на замовлення підприємств, установ, організацій та громадян, доходи від реалізації власної продукції, обладнання, що спрямовуються на соціальні потреби та розвиток навчального закладу;




  • виконувати інші види робіт, що не суперечать чинному законодавству та статуту Станції.





- кошти з додаткових джерел фінансування використовувати для впровадження діяльності, передбаченої Статутом;





  1. Станція у процесі впровадження фінансово-господарської діяльності має право:







  • самостійно розпоряджатись коштами, одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно Статуту;







  • розвивати власну матеріальну базу, мережу спортивно-оздоровчих, профільних таборів, туристичних баз;




  • володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та Статуту Станції;




  • виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та статуту Станції;




  • укладати угоди про спільну діяльність з організаціями, підприємствами, установами і іншими закладами освіти;




  • надавати платні послуги відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України , але ці послуги не можуть надаватися замість або в межах освітньої діяльності, визначеної навчальними планами і програмами.







  1. Матеріально-технічна база Станції включає приміщення, споруди, обладнання, засоби зв’язку, транспортні засоби, земельні ділянки, рухоме та нерухоме майно, що перебуває в його користуванні.





Вилучення основних фондів, оборотних коштів та іншого майна Станції проводиться лише у випадках, передбачених чинним законодавством.





  1. Кошти Станції зберігаються на його рахунках в установах банку і знаходяться в повному його розпорядженні. Невикористані за звітний період кошти вилученню не підлягають і використовуються за призначенням у наступному році.




  2. Станція має право на придбання та оренду необхідного їй обладнання та інші матеріальні ресурси, користуватися послугами будь-якого підприємства, установи, організації або фізичних осіб; фінансувати за рахунок власних коштів заходи, які сприяють поліпшенню соціально-побутових умов колективу.




  3. Для проведення навчально-виховної роботи Станції надаються в користування (оренду) спортивні об’єкти, культурні, оздоровчі та інші заклади безоплатно або на пільгових умовах. Порядок надання зазначених об’єктів у користування (оренду) визначається відповідними місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства.




  4. Діловодство Станції встановлюється відповідно до встановленого Міністерством освіти і науки України порядку. Звітність Станції встановлюється відповідно до вимог Державної статистики.











IX. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО





  1. Станція відповідно до законодавства має право укладати угоди і договори про співробітництво, встановлювати прямі зв’язки з навчальними закладами, науковими установами, підприємствами, організаціями, відомствами, фондами, товариствами, окремими громадянами як на території України, так і за її межами.




  2. Станція за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів має право налагоджувати прямі міжнародні зв’язки на основі самостійно укладених угод про обмін педагогічними працівниками та учнями у рамках освітніх програм, проектів, брати участь у міжнародних заходах.




  3. Створювати у встановленому Міністерством освіти і науки України порядку спільні асоційовані заклади і навчальні центри, проводити спільні заходи, а також вступати до міжнародних організацій відповідно до чинного законодавства.







Х. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ СТАНЦІЇ





  1. Державний контроль за діяльністю Станції здійснює Міністерство освіти і науки України, Державна інспекція навчальних закладів України, орган управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації, Каховська міська рада, відділ освіти Каховської міської ради.




  2. Основною формою державного контролю за діяльністю Станції є державна атестація, яка проводиться не рідше ніж один раз на 10 років у порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України.







ХІ. РЕОРГАНІЗАЦІЯ АБО ЛІКВІДАЦІЯ СТАНЦІЇ





  1. Рішення про реорганізацію або ліквідацію Станції приймає засновник. Реорганізація або ліквідація Станції проводиться згідно з чинним законодавством.




  2. При ліквідації або реорганізації Станції учням, які навчалися в ньому повинна бути забезпечена можливість продовження навчання відповідно до чинного законодавства.





При реорганізації чи ліквідації Станції працівникам, які звільняються або переводяться, гарантується дотримання їхніх прав та інтересів відповідно до законодавства про працю України.















Директор Станції юних натуралістів Каховської міської ради





___________________ О. С. Радіонова



Начальник відділу освіти



Каховської міської ради





_____________________ М. В. Гончар








ЗАТВЕРДЖЕНО



Рішення сесії Каховської міської ради



від___ ____________ 2017 р. № _____



СТАТУТ



Центр дитячої творчості



Каховської міської ради



(нова редакція)



Ідентифікаційний код: 24756553





Схвалено загальними зборами колективу



Центру дитячої творчості



(протокол № 1 від 31.06.2017 р.)





м. Каховка – 2017



І .ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ



1.1. Центр дитячої творчості Каховської міської ради (далі – центр) – заклад позашкільної освіти художньо-естетичного та військово-патріотичного профілю, що знаходиться у комунальній власності Каховської міської ради.



Центр у своїй діяльності керується Конституцією та Законами України, актами Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки України (далі – МОН України), органу управління з питань освіти та науки Херсонської обласної державної адміністрації, рішеннями Каховської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями Каховського міського голови та наказами відділу освіти Каховської міської ради (далі – відділ освіти міської ради), власним статутом.



1.2. Засновником центру є Каховська міська рада Херсонської області.



1.3. Каховська міська рада здійснює фінансування центру, його матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі, інженерні комунікації, обладнання, організовує ремонт приміщень, їх господарське обслуговування.



1.4. Головною метою центру є залучення вихованців (учнів, слухачів) до активної творчої діяльності з набуття умінь та навичок з різних напрямів позашкільної освіти, розширення наукового світогляду, підготовка до активної творчої діяльності, розвитку інтелектуальних і творчих здібностей, фізичних якостей та оволодіння практичними уміннями та навичками з різних напрямів діяльності, задоволення їх інтересів, духовних запитів у професійному самовизначенні, організація змістовного дозвілля.



1.5. Основними завданнями центру є:



– виховання громадянина України;



– вільний розвиток особистості та формування її соціально-громадського досвіду;



– виховання в учнів і слухачів поваги до України та її символів, прав і свобод людини та громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії;



– виховання патріотизму, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей українського народу, а також до представників інших національностей;



– виховання шанобливого ставлення до родини, людей похилого віку;



– створення умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку вихованців, учнів і слухачів;



– формування у вихованців, учнів і слухачів свідомого і відповідального ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих, навичок безпечної поведінки;



– задоволення освітніх та культурних потреб вихованців, учнів і слухачів, які не забезпечуються іншими складовими структури освіти;



– задоволення потреб вихованців, учнів і слухачів у професійному самовизначенні і творчій самореалізації;



– пошук, розвиток та підтримка здібних, обдарованих і талановитих вихованців, учнів і слухачів;



– організація дозвілля вихованців, учнів і слухачів, впровадження його нових форм;



– профілактика бездоглядності, правопорушень;



– виховання в учасників навчально-виховного процесу свідомого ставлення до власної безпеки та безпеки оточуючих;



– формування здорового способу життя вихованців, учнів і слухачів;



– здійснення інформаційно-методичної та організаційно-масової роботи;



– виявлення, розвиток і підтримка юних талантів і обдарованостей, стимулювання творчого самовдосконалення дітей та юнацтва, розвиток художньо-естетичної та дослідно-експериментальної діяльності вихованців (учнів, слухачів);



– надання загальноосвітнім навчальним закладам міста методичної допомоги з питань організації позашкільної освіти.



1.6. Центр має статус юридичної особи, має власну печатку, штамп, бланки зі своєю назвою. За рішенням відділу освіти міської ради може відкривати рахунки в установах банків та Державного казначейства.



1.7. Юридична адреса: 74800, Україна, Херсонська область, місто Каховка, вулиця Велика Куликовська 99.



1.8. Скорочені назви: ЦДТ.



1.9. Діяльність центру будується на принципах:



– доступності позашкільної освіти громадянам незалежно від раси, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак;



– взаємозв’язку розумового, морального, національно-патріотичного, фізичного і естетичного виховання;



– рівності умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку;



– органічного зв’язку з національною історією, культурою, традиціями;



– диференціації змісту і форм освіти, науковості, розвиваючого характеру навчання, гнучкості і прогностичності, єдності і наступності;



– безперервності і різноманітності поєднання державного управління і громадського самоврядування.



1.10. Мовою навчання і виховання в центрі є українська мова.



1.11. Центр має право:



– користуватися пільгами, що передбачені державою;



– проходити в установленому порядку державну атестацію;



– визначати форми і засоби організації навчально-виховного процесу;



– створювати структурні підрозділи, формувати штатний розпис;



– запрошувати на роботу спеціалістів, зокрема і закордонних, на договірних (контрактних) умовах;



– бути розпорядником рухомого і нерухомого майна згідно чинного законодавства та власного статуту;



– отримувати кошти і матеріальні цінності від органів державного управління та юридичних осіб;



– самостійно розпоряджатися коштами одержаними від господарської та іншої діяльності відповідно до статуту;



– користуватися безоплатно земельними ділянками, на яких він розташований;



– розвивати власну матеріальну базу;



– володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства і статуту;



– надавати платні послуги;



– виконувати інші дії, що не суперечать законодавству і статуту закладу.



1.11. На основі встановлених Кабінетом Міністрів України нормативів фінансування здобуття позашкільної освіти, рішенням виконавчого комітету міської ради, з урахуванням рекомендацій Міністерства освіти і науки України, у центрі визначається мережа гуртків за такими напрямами:





  • художньо-естетичний, який забезпечує розвиток творчих здібностей, обдарувань та здобуття вихованцями, учнями і слухачами практичних навичок, оволодіння знаннями в сфері вітчизняної і світової культури та мистецтва;




  • туристсько-краєзнавчий, який спрямовує на залучення вихованців, учнів слухачів до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля, світової цивілізації, географічних, історичних об’єктів і явищ соціального життя, оволодіння практичними уміннями та навичками з туризму та краєзнавства;




  • дослідницько-експериментальний, який сприяє залученню вихованців, учнів і слухачів до науково-дослідницької, експериментальної роботи Малої академії наук, а також створенню умов для творчого самовдосконалення та виявлення розвитку і підтримки юних талантів та обдарувань;




  • військово-патріотичний – який забезпечує належний рівень підготовки вихованців, учнів і слухачів до військової служби, виховання патріотичних почуттів та громадянської відповідальності;




  • соціально-реабілітаційний – який забезпечує соціальне становлення та розвиток інтересів, здібностей, нахилів потреб у самореалізації вихованців, учнів і слухачів, підготовку їх до активної професійної та громадської діяльності, організацію їх змістовного дозвілля та відпочинку.





1.12. В складі центру функціонують методичні об’єднання, творчі групи.



1.13. Взаємовідносини центру з юридичними та фізичними особами визначаються згідно вимог чинного законодавства, договорами, що укладені між ними.





II. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ



2.1. Центр працює за річним планом роботи, погодженим із відділом освіти міської ради.



2.2. Навчально-виховний процес у центрі здійснюється за типовими навчальними планами і програмами, що затверджуються МОН, а також за навчальними планами і програмами, затвердженими науково-методичною радою міського науково-методичного кабінету.



2.3. Навчальні програми можуть бути профільними, комплексними і такими, що передбачають індивідуальне навчання учнів та навчання у групах, об’єднаннях.



2.4. Експериментальні навчальні плани складаються позашкільним навчальним закладом з урахуванням типового навчального плану.



2.5. Індивідуальне навчання у позашкільному навчальному закладі проводиться відповідно до порядку затвердженого МОН України.



2.6. Середня наповнюваність гуртків, груп, секцій, відділень, відділів, студій та інших творчих об’єднань у центрі становить, як правило, 10-15 вихованців, учнів і слухачів,



Наповнюваність окремих гуртків, груп та інших творчих об’єднань встановлюється директором центру залежно від профілю, навчальних планів, програм та можливостей організації навчально-виховного процесу, рівня майстерності вихованців, учнів і слухачів і становить не більше як 25 вихованців, учнів і слухачів.



2.7. Чисельний склад груп, у яких передбачається індивідуальне навчання, становить не більше 1-5 вихованців, учнів, слухачів.



2.8. Зарахування до центру може здійснюватися на підставі заяви батьків або осіб, що їх замінюють протягом навчального року (в міру закінчення комплектування гуртків, груп та інших творчих об’єднань), як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого затверджуються директором центру.



До позашкільного навчального закладу зараховуються вихованці, учні і слухачі, як правило, віком від 5 до 18 років.



2.9. Навчально-виховний процес у центрі здійснюється диференційовано, відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців, учнів і слухачів з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я з використанням різних організаційних форм роботи: заняття, гурткова робота, клубна робота, урок, лекція, індивідуальне навчання, конференція, семінар, курси, читання, вікторина, концерт, змагання, навчально-тренувальні заняття (збори), тренінги, репетиція, похід, екскурсія, експедиція, практична робота, а також з використанням інших форм передбачених діяльністю центру.



2.10. Навчальний рік у центрі починається 1 вересня.



Комплектування гуртків, груп та інших творчих об’єднань здійснюється у період з 1 по 15 вересня, який вважається робочим часом керівника гуртка, групи або іншого творчого об’єднання позашкільного навчального закладу.



Тривалість навчального року у позашкільному навчальному закладі встановлюється МОН України.



У канікулярні, вихідні та святкові дні центр працює за окремим планом, затвердженим директором.



2.11. Гуртки, групи та інші творчі об’єднання центру класифікуються за трьома рівнями:



– початковий рівень – творчі об’єднання, діяльність яких спрямована на загальний розвиток вихованців, учнів, слухачів, виявлення їх здібностей та обдарувань, прищеплення інтересу до творчої діяльності;



– основний рівень – творчі об’єднання, які розвивають інтереси вихованців, учнів, слухачів, дають їм знання, практичні уміння та навички, задовольняють потреби у професійній орієнтації;



– вищий рівень – творчі об’єднання за інтересами для здібних і обдарованих вихованців, учнів, слухачів.



2.12. Тривалість одного заняття в центрі визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку та допустимого навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців, учнів і слухачів:



– віком від 5 до 6 років – 30 хвилин;





  • віком від 6 до 7 років – 35 хвилин;




  • віком від 7 та старшого віку – 45 хвилин.





Короткі перерви між заняттями є робочим часом керівника гуртка, групи або іншого творчого об’єднання і визначаються режимом щоденної роботи центру.



2.13. Щоденна кількість і послідовність навчальних занять визначається розкладом, який складається відповідно до санітарно-гігієнічних та педагогічних вимог, узгоджується з профспілковим комітетом і затверджується директором. Тижневий режим роботи фіксується у розкладі занять.



2.14. Крім різних форм обов’язкових навчальних занять у центрі можуть проводитися масові заходи, спрямовані на задоволення інтересів учнів, їх виховання, розвиток творчих здібностей та обдарувань.



2.15. Центр може організовувати роботу своїх гуртків, груп та інших творчих об’єднань у приміщеннях загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, навчально-виробничих комбінатів, підприємств, організацій, вищих навчальних закладів, відповідно до укладених угод.



2.16. За результатами навчання центр видає випускникам відповідні документи про професійну, спеціальну позашкільну освіту в порядку, встановленому МОН України. Випускникам, які в установленому порядку склали кваліфікаційні іспити, видається свідоцтво (посвідчення). Зразки свідоцтв (посвідчень) затверджуються МОН України.





III. УЧАСНИКИ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ



3.1. Учасниками навчально-виховного процесу в центрі є:



– вихованці, учні і слухачі;



– директор, заступник директора, методист центру;



– педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, бібліотекарі, спеціалісти, залучені до навчально-виховного процесу;



– батьки або особи, які їх замінюють;



– представники підприємств, установ та організацій, які беруть участь у навчально-виховному процесі.



3.2. Вихованці, учні і слухачі центру мають гарантоване державою право на:



– здобуття позашкільної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів;



– добровільний вибір виду діяльності у позашкільному навчальному закладі;



– навчання у декількох гуртках, групах та інших творчих об’єднаннях в одному позашкільному навчальному закладі;



– безпечні та нешкідливі умови праці та навчання;



– користування навчально-виробничою, науковою, матеріально-технічною, та оздоровчою базою позашкільного навчального закладу;



– участь у різних видах навчальної та науково-практичної роботи, у конференціях, олімпіадах, спортивних змаганнях, виставках, конкурсах та інших масових заходах;



– представлення в органах громадського самоврядування позашкільного навчального закладу;



– вільне вираження поглядів, переконань;



– захист від будь-яких форм експлуатації, психічного і фізичного насильства, від дій педагогічних та інших працівників, які порушують їх права, принижують честь і гідність.



3.3. Вихованці, учні і слухачі позашкільного навчального закладу зобов’язані:



– оволодівати знаннями, вміннями, практичними навичками;



– підвищувати загальний культурний рівень;



– дотримуватися морально-етичних норм;



– брати посильну участь у різних видах трудової діяльності;



– бережливо ставитися до державного, комунального, громадського і особистого майна;



– дотримуватися вимог статуту, правил внутрішнього трудового розпорядку позашкільного навчального закладу.



3.4. Педагогічними працівниками центру повинні бути особи з високими моральними якостями, які мають відповідну педагогічну освіту, у певних випадках професійно-практичну підготовку, фізичний стан яких дозволяє виконувати покладені на них функції.



3.5. Педагогічні працівники центру мають право на:



– внесення керівництву центру та органам управління освітою пропозицій щодо поліпшення навчально-виховного процесу, подання на розгляд керівництву центру та педагогічної ради пропозицій про моральне та матеріальне заохочення вихованців, учнів і слухачів, застосування стягнень до тих, хто порушує правила внутрішнього трудового розпорядку, що діють у центрі;



– вибір форм підвищення педагогічної кваліфікації;



– участь у роботі методичних об’єднань, нарад, зборів, інших органів самоврядування центру, в заходах, пов’язаних з організацією навчально-виховної роботи;



– проведення в установленому порядку дослідно-експериментальної, пошукової роботи;



– вибір педагогічно обґрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями, учнями і слухачами;



– захист професійної честі, гідності відповідно до законодавства;



– соціальне та матеріальне заохочення за досягнення вагомих результатів у виконанні покладених на них завдань;



– об’єднання у професійні спілки, участь в інших об’єднаннях громадян, діяльність яких не заборонена законом.



3.6. Педагогічні працівники центру зобов’язані:



– виконувати навчальні плани та програми;



– надавати знання, формувати вміння та навички з різних напрямків позашкільної освіти диференційовано, відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців, учнів і слухачів;



– сприяти розвитку інтелектуальних і творчих здібностей, фізичних якостей вихованців, учнів і слухачів відповідно до їх задатків та запитів, а також збереженню здоров’я;



– визначати мету та конкретні завдання позашкільної освіти вихованців, учнів і слухачів, вибирати адекватні засоби їх реалізації;



– здійснювати педагогічний контроль за дотриманням вихованцями, учнями і слухачами морально-етичних норм поведінки, правил внутрішнього трудового розпорядку позашкільного навчального закладу, вимог інших документів, що регламентують організацію навчально-виховного процесу;



– дотримуватися педагогічної етики, поважати гідність вихованця, учня і слухача, захищати його від будь-яких форм фізичного, психічного насильства;



– виховувати своєю діяльністю повагу до принципів загальнолюдської моралі;



– берегти здоров’я вихованців, учнів і слухачів, захищати їх інтереси, пропагувати здоровий спосіб життя;



– виховувати повагу до батьків, жінок, старших за віком, до народних традицій та звичаїв, духовних і культурних надбань народу України;



– постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;



– вести документацію пов'язану з виконанням посадових обов’язків (журнали, плани роботи тощо);



– виховувати особистим прикладом і настановами повагу до державної і місцевої символіки, принципів загальнолюдської моралі;



– дотримуватися вимог статуту центру, виконувати правила внутрішнього розпорядку та посадові обов’язки;



– брати участь у роботі педагогічної ради центру;



– виконувати законні накази і розпорядження директора центру та відділу освіти міської ради.



3.7. Викладачі, керівники гуртків, груп та інших творчих об’єднань центру працюють відповідно до розкладу занять, затвердженого його директором,



3.8. Обсяг педагогічного навантаження у центрі визначається директором згідно із законодавством і затверджується начальником відділу освіти міської ради.



Перерозподіл або зміна педагогічного навантаження протягом навчального року здійснюється директором у разі зміни кількості годин за окремими навчальними програмами, що передбачаються робочим навчальним планом, а також за письмовою згодою педагогічного працівника з дотриманням законодавства про працю.



3.9. Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання професійних обов’язків, крім випадків, передбачених законодавством.



3.10. Педагогічні працівники центру підлягають атестації, як правило, один раз на п’ять років.



3.11. Призначення на посаду та звільнення з посади педагогічних та інших працівників здійснює директором.



3.12. Батьки вихованців, учнів і слухачів та особи, які їх замінюють, мають право:



– обирати і бути обраними до батьківських комітетів та органів громадського самоврядування центру;



– звертатися до органів управління освітою, директора центру та органів громадського самоврядування з питань навчання та виховання дітей;



– приймати рішення про участь дитини в інноваційній діяльності центру;



– брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації навчально-виховного процесу та зміцнення матеріально-технічної бази центру;



– захищати інтереси вихованців, учнів і слухачів в органах громадського самоврядування центру та у відповідних державних, судових органах.



3.13. Батьки та особи, які їх замінюють зобов’язані:



– постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;



– поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливого ставлення до Вітчизни, державних і культурних цінностей інших народів;



– сприяти вихованню поваги до законів, прав, основних свобод людини.



3.14. У навчально-виховному процесі центру мають право брати участь представники підприємств, установ, науково-дослідницьких центрів, громадських організацій, фондів, асоціацій в межах повноважень, визначених чинним законодавством і цим статутом.



3.15. Представники громадськості мають право:



– обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування центру;



– керувати творчими об’єднаннями за інтересами і гуртками, секціями, дитячими організаціями, визначеними чинним законодавством;



– сприяти покращенню матеріально-технічної бази, фінансовому забезпеченню центру;



– проводити консультації для педагогічних працівників;



– брати участь в організації навчально-виховного процесу.



3.16. Представники громадськості зобов’язані:



– дотримуватися статуту центру, виконувати рішення органів громадського самоврядування, накази та розпорядження адміністрації з питань організації навчально-виховного процесу;



– дотримуватися етики поведінки та моралі;



– захищати гуртківців від всіляких форм фізичного та психічного насильства, пропагувати здоровий спосіб життя.





ІV. УПРАВЛІННЯ ЦЕНТРОМ



4.1. Директором центру призначається особа яка є громадянином України, має вищу педагогічну освіту, стаж педагогічної роботи не менше трьох років, яка успішно пройшла підготовку та атестацію керівних кадрів освіти у порядку, встановленому МОН України.



Призначення і звільнення директора центру здійснює начальник відділу освіти міської ради.



Директор може працювати за строковим трудовим контрактом.



4.2. Директор центру:



– здійснює керівництво колективом, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;





  • призначає та звільняє заступників директора, педагогічних працівників та допоміжний персонал;





– організовує навчально-виховний процес;



– забезпечує контроль за виконанням навчальних планів і програм якістю знань, умінь та навичок вихованців, учнів і слухачів;



– створює належні умови для здобуття вихованцями, учнями і слухачами позашкільної освіти;



– забезпечує дотримання вимог щодо охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки;



– розпоряджається в установленому порядку майном і коштами центру;



– організовує виконання кошторису доходів і видатків навчального закладу, укладає угоди з юридичними та фізичними особами. В установленому порядку, з дозволу відділу освіти міської ради, відкриває рахунки в установах банків або органах Державного казначейства;



– установлює надбавки, доплати, премії та надає матеріальну допомогу працівникам центру відповідно до законодавства;



– представляє навчальний заклад в усіх підприємствах, установах та організаціях і відповідає перед засновником за результати діяльності центру;



– дає дозвіл на участь діячів науки, культури, членів творчих спілок, працівників культурно-освітніх закладів, підприємств, установ та організацій, інших юридичних або фізичних осіб у навчально-виховному процесі;



– забезпечує право вихованців, учнів і слухачів на захист від будь-яких, форм фізичного або психічного насильства;



– видає у межах компетенції накази та розпорядження і контролює їх виконання;



– застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення до працівників центру;



– затверджує посадові обов’язки працівників центру.



4.3. Директор є головою педагогічної ради – постійно діючого колегіального органу управління центру.



4.4. Педагогічна рада:



– розглядає актуальні питання навчальної, виховної, організаційно-масової та інформаційно-методичної роботи закладу, його структурних підрозділів, гуртків, груп, інших творчих об’єднань, а також питання дотримання санітарно-гігієнічних вимог, забезпечення техніки безпеки, охорони праці;



– розробляє пропозиції щодо поліпшення діяльності навчального закладу, утворення нових гуртків, груп та інших творчих об’єднань;



– визначає заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, впровадження у навчально-виховний процес досягнень науки і передового педагогічного досвіду;



– створює у разі потреби експертні та консультаційні комісії за напрямами роботи;



– порушує клопотання про заохочення педагогічних працівників тощо.



4.5. Робота педагогічної ради проводиться відповідно до потреб центру. Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менше ніж дві на рік.



4.6. Органом громадського самоврядування центру є загальні збори колективу.



Загальні збори є правомірними, якщо в них приймає участь не менше половини загальної кількості членів трудового колективу та батьків.



Рішення загальних зборів ухвалюються більшістю голосів від загальної кількості присутніх.



Збори скликаються не рідше одного разу на рік.



Право скликати загальні збори має директор або начальник відділу освіти міської ради.



4.7. Повноваження загальних зборів:



– схвалюють статут, пропонують внесення змін та доповнень до нього;



– заслуховують звіт директора про його роботу, дають йому оцінку шляхом таємного або відкритого голосування;



– затверджують основні напрямки вдосконалення роботи і розвитку центру.



4.8. Основною структурною ланкою центру є гурток, колектив вихованців, що формується з метою виконання завдань закладу на основі їх вікових або психофізичних особливостей, рівня розвитку.



4.9. Батьківські збори центру – колективний орган батьківського самоврядування:



– обирають своїх представників для участі в роботі громадського самоврядування центру;



– залучають батьків до участі в керівництві гуртками та іншими видами позашкільної роботи;



– виносять на розгляд педагогічної ради, директора та його заступників пропозиції щодо організації навчально-виховного процесу в центрі;



– запрошують педагогів, представників державних органів управління та засновника, адміністрацію закладу для обговорення стану та перспектив роботи гуртків позашкільного навчального закладу, а також роз’яснення окремих питань, що турбують батьків.



4.9. У центрі можуть створюватись учнівські та педагогічні громадські організації, що діють відповідно до чинного законодавства.





V. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА



МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА ЦЕНТРУ



5.1. Фінансово-господарська діяльність центру проводиться відповідно до законодавства та цього статуту на основі його кошторису.



Фінансово-господарське обслуговування центру здійснюється централізованою бухгалтерією відділу освіти міської ради.



Джерелами формування кошторису є кошти міського бюджету, що надходять у розмірі, передбаченому нормативами фінансування позашкільної освіти, за рахунок додаткових джерел фінансування не заборонених законодавством.



5.2. Додатковими джерелами формування кошторису центру є:



– кошти, отримані за надання платних послуг відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України;



– добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ, організацій та окремих громадян;



Кошти отримані центром з додаткових джерел фінансування, використовуються для провадження діяльності передбаченої його статутом.



5.3. Матеріально-технічна база центру включає приміщення, споруди, обладнання, засоби зв’язку, рухоме майно, що перебуває в його користуванні.



5.4. Центр володіє, користується і розпоряджається майном, відповідно до законодавства України.



5.5. Вилучення основних фондів, оборотних коштів та іншого майна центру проводиться лише у випадках, передбачених чинним законодавством. Збитки завдані центру в наслідок порушення його майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства.



5.6. Центр звільняється від оподаткування доходів у вигляді коштів, матеріальних цінностей та нематеріальних активів, одержаних ним від здійснення або на здійснення діяльності, передбаченої цим статутом.



5.7. Кошти центру зберігаються на його спецрахунку в установах банку, знаходяться у повному його розпорядженні.



Не використані за звітний період кошти вилученню не підлягають за умови виконання закладом розрахункових показників його розвитку, якщо інше не передбачено законодавством.



5.8. Центр має право на придбання і оренду необхідного йому обладнання та інших матеріальних ресурсів, користуватися послугами будь-якого підприємства, установи, організації або фізичних, осіб, фінансувати за рахунок власних коштів заходи, які сприяють поліпшенню соціально-побутових умов колективу, здавати в оренду майно.



5.9. Діловодство у центрі здійснюється у порядку визначеному нормативно-правовими актами.



5.10. Звітність центру встановлюється відповідно до вимог державної статистики.



5.11. Центр має право користуватися безоплатно земельними ділянками на яких він розташований.





VІ. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО



6.1. Центр відповідно до чинного законодавства має право укладати угоди і договори про співробітництво, встановлювати прямі зв’язки з навчальними закладами, науковими установами, підприємствами, організаціями, відомствами, фондами, товариствами, окремими громадянами, як на території України, так і за її межами, в установленому законодавством порядку.



6.2. Центр за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів має право налагоджувати прямі міжнародні зв'язки на основі самостійно укладених угод про обмін педагогічними працівниками та вихованцями, створювати в установленому МОН України порядку спільні асоційовані заклади і навчальні центри, проводити спільні заходи: конференції, виставки, оздоровчі табори, тощо. А також вступати до міжнародних організацій відповідно до чинного законодавства.





VІІ . КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ЦЕНТРУ



7.1. Державний контроль (нагляд) за діяльністю центру здійснює відділ освіти міської ради.



7.2. Основною формою контролю за діяльністю є державна атестація, яка проводиться, як правило, один раз на 10 років у порядку, встановленому МОН України.



7.3. Зміст, форми, періодичність контролю, не пов’язаного з навчально-виховним процесом, встановлюється відділом освіти міської ради, відповідно до чинного законодавства.





VІІІ. ЛІКВІДАЦІЯ ЦЕНТРУ



8.1. Рішення про ліквідацію центру ухвалюється засновник.



Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною засновником, а у випадках ліквідації за рішенням господарського суду – ліквідаційною комісією, призначеною цим органом.



8.2. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно центру, виявляє його дебіторів і кредиторів і розраховується з ними, складає ліквідаційний баланс і представляє його засновнику.



8.3. Ліквідація центру здійснюється згідно з чинним законодавством.



8.4. При ліквідації центру вихованцям, які навчалися в цьому закладі, може надаватись можливість продовження навчання в інших позашкільних закладах відповідно до чинного законодавства.



8.5. При ліквідації центру працівникам, які звільняються або переводяться, гарантується дотримання їхніх прав та інтересів відповідно до законодавства про працю.





ІХ. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ



9.1. Положення цього статуту набирають чинності з моменту його державної реєстрації.



9.2. Питання, що не врегульовані цим статутом вирішуються у судовому порядку.













Директор Центр дитячої творчості Каховської міської ради





___________________ О. В. Литвиненко



Начальник відділу освіти



Каховської міської ради





_____________________ М. В. Гончар








ЗАТВЕРДЖЕНО



Рішення сесії Каховської міської ради від ____ ___________ 2017 р. № ____





СТАТУТ



КаховськОЇ спеціалізованОЇ загальноосвітнЬОЇ школИ І-ІІІ ступенів № 2



з поглибленим вивченням іноземних мов



Каховської міської ради



(нова редакція)





Ідентифікаційний код: 24754904







Схвалено загальними зборами колективу



Каховської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземних мов



(протокол № 1 від 31.06.2017 р.







м. Каховка – 2017



І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ







    1. Каховська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземних мов Каховської міської ради (далі – навчальний заклад) – заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, що перебуває у комунальній власності Каховської міської ради Херсонської області.




    2. Юридична адреса навчального закладу: 74800, Україна, Херсонська область, місто Каховка, вулиця Велика Куликовська, 78.




    3. Скорочені назви навчального закладу: Каховська СЗОШ № 2.




    4. Навчальний заклад є юридичною особою, має власну печатку, штамп та інші реквізити.







Засновником (власником) навчального закладу є Каховська міська рада Херсонської області. Навчальний заклад перебуває у підпорядкуванні відділу освіти Каховської міської ради.







    1. Головною метою навчального закладу є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти.




    2. Головним завданням навчального закладу є:









  • забезпечення реалізації права громадян на повну загальну середню освіту, виховання громадян України, виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського народу та інших народів і націй;




  • формування і розвиток соціально зрілої, творчої особистості з усвідомленою громадянською позицією, почуттям національної самосвідомості, особистості, підготовленої до професійного самовизначення;




  • виховання в учнів (вихованців) поваги до України та її державних символів, прав і свобод людини і громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії, свідомого ставлення до обов’язків людини і громадянина;




  • розвиток особистості учня, його здібностей і обдарувань, наукового світогляду;




  • реалізації права учнів (вихованців) на вільне формування політичних і світоглядних переконань;




  • виховання свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших громадян як найвищої соціальної цінності, формування засад здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я учнів (вихованців);




  • створення умов для оволодіння системою наукових знань про природу, людину і суспільство.









    1. Навчальний заклад у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, іншими нормативно-правовими актами, власним Статутом.




    2. Навчальний заклад самостійно ухвалює рішення і здійснює діяльність в межах своєї компетенції, передбаченої законодавством України та цим статутом.







1.9. Навчальний заклад може виконувати освітні програми і надавати платні освітні послуги на договірній основі згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Порядок надання платних послуг затверджується Міністерством освіти і науки України за погодженням з Міністерством фінансів України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.



1.10. Навчальний заклад несе відповідальність перед собою, суспільством і державою за:





  • безпечні умови освітньої діяльності,




  • дотримання державних стандартів освіти,




  • дотримання договірних зобов'язань з іншими суб’єктами освітньої, виробничої діяльності, у тому числі зобов’язань за міжнародними угодами,




  • дотримання фінансової дисципліни,





1.11. У навчальному закладі визначена українська, російська мови навчання. Запроваджено поглиблене вивчення англійської мови та вивчення французької та німецької як другої іноземної мови. У старшій школі можуть поглиблено вивчатися й інші предмети відповідно до профілю класу.



1.12. Навчальний заклад має право:





  • проходити в установленому порядку державну атестацію;




  • визначати форми і методи організації навчально-виховного процесу за погодженням із власником (засновником);




  • використовувати варіативну частину робочого навчального плану відповідно до профілю закладу;




  • в установленому порядку розробляти, впроваджувати експериментальні та індивідуальні робочі навчальні плани;




  • спільно з вищими навчальними закладами, науково-дослідними інститутами та центрами проводити науково-дослідну, експериментальну, пошукову роботу, що не суперечить законодавству України;




  • використовувати різні форми морального і матеріального заохочення учасників навчально-виховного процесу,




  • бути розпорядником рухомого і нерухомого майна згідно з законодавством України та власним статутом,




  • отримувати кошти і матеріальні цінності від органів виконавчої влади, юридичних і фізичних осіб.




  • залишати у своєму розпорядженні і використовувати власні надходження у порядку визначеному законодавством України,





1.13. У навчальному закладі створюються та функціонують предметні методичні об’єднання, творчі групи, психологічна служба.



1.14. Медичне обслуговування учнів (вихованців) та відповідні умови для його організації забезпечуються засновником (власником).



1.15. Харчування дітей здійснюється, як за бюджетні кошти, так і за кошти батьків.



1.16. Співпраця навчального закладу з юридичними і фізичними особами визначаються угодами, що укладені між ними.





ІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ



2.1. Навчальний заклад планує свою роботу самостійно відповідно до перспективного, річного планування. В плані роботи відображаються найголовніші питання роботи навчального закладу, визначаються перспективи його розвитку. План роботи затверджується педагогічною радою навчального закладу та погоджується з відділом освіти Каховської міської ради.



2.2. Основним документом, що регулює навчально-виховний процес, є робочий навчальний план, що складається на основі типових навчальних планів, розроблених та затверджених Міністерством освіти і науки України, із конкретизацією варіативної частини і визначенням профілю навчання. Робочий навчальний план закладу затверджується відділом освіти Каховської міської ради.



2.3. Відповідно до робочого навчального плану педагогічні працівники навчального закладу самостійно добирають програми, підручники, навчальні посібники, що мають гриф Міністерства освіти і науки України, а також науково- методичну літературу, дидактичні матеріали, форми, методи, засоби навчальної роботи, що мають забезпечувати виконання статутних завдань та здобуття освіти на рівні державних стандартів.



2.4. Навчальний заклад здійснює навчально-виховний процес за денною формою навчання.



2.5. Зарахування учнів (вихованців) до навчального закладу здійснюється за наказом директора на підставі особистої заяви (для неповнолітніх – заяви батьків, або осіб які їх заміняють), а також свідоцтва про народження (копії), паспорта, медичної довідки встановленого зразка, документа про наявний рівень освіти (крім дітей, які вступають до першого класу). У разі потреби учень (вихованець) може перейти протягом будь-якого року навчання до іншого навчального закладу.



2.6. У школі для учнів початкових класів за бажанням їхніх батьків або осіб, які їх заміняють, при наявності належної навчально-матеріальної бази, педагогічного, обслуговуючого персоналу можуть створюватись групи продовженого дня. Зарахування до груп продовженого дня і відрахування дітей із них здійснюється наказом директора навчального закладу на підставі заяви батьків (осіб, які їх замінюють).



2.7. Структура навчального року, а також тижневе навантаження учнів встановлюється навчальним закладом в межах часу, що передбачений робочим навчальним планом.



Навчальні заняття розпочинаються 1 вересня і закінчуються не пізніше 1 липня наступного року. Навчальний рік поділяється на семестри.



2.8. Відволікання учнів від навчальних занять на інші види діяльності забороняється (крім випадків, передбачених законодавством України).



2.9. За погодженням з відділом освіти міської ради з урахуванням місцевих умов, специфіки та профілю навчального закладу запроваджується графік канікул. Тривалість канікул протягом навчального року не повинна становити менш як 30 календарних днів.



2.10. Тривалість уроків у навчальному закладі становить: у 1-х класах – 35 хвилин, у 2-х – четвертих – 40 хвилин, у 5-х – 11-х – 45 хвилин. Зміна тривалості уроків допускається за погодженням з відділом освіти міської ради та місцевої санітарно-епідеміологічної служби.



2.11. Щоденна кількість і послідовність навчальних занять визначається розкладом уроків, що складаються на кожен семестр відповідно до санітарно-гігієнічних та педагогічних вимог, погоджується педагогічною радою навчального закладу і затверджується директором.



Крім обов’язкових навчальних занять, у навчальному закладі проводяться індивідуальні, групові, факультативні та інші позакласні заняття та заходи, що передбачені окремим розкладом і спрямовані на задоволення освітніх інтересів учнів та на розвиток їх творчих здібностей, нахилів і обдарувань.



2.12. Зміст, обсяг і характер домашніх завдань з кожного предмету визначаються вчителем відповідно до педагогічних і санітарно-гігієнічних вимог з урахуванням індивідуальних особливостей учнів.



2.13. У навчальному закладі визначення рівня досягнень учнів у навчанні здійснюється відповідно до діючої системи оцінювання досягнень у навчанні учнів (вихованців), ведеться тематичний облік знань. Результати оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи є конфіденційною інформацією, доступною лише для дитини та її батьків (або осіб, що їх замінюють). У документі про освіту (табелі успішності, свідоцтві, атестаті) відображаються досягнення учнів у навчанні за семестри, навчальний рік та державну підсумкову атестацію.



2.14. Результати семестрового, річного, підсумкового оцінювання доводяться до відома учнів класним керівником (головою атестаційної комісії).



2.15. Порядок проведення і випуск учнів навчального закладу визначається Інструкцією про переведення та випуск учнів навчальних закладів системи загальної середньої освіти усіх типів і форм власності, затвердженою Міністерством освіти і науки України.



2.16. Контроль за відповідністю освітнього рівня учнів, які закінчили певний ступінь навчання, вимогам Державного стандарту загальної середньої освіти здійснюється шляхом їх державної підсумкової атестації. Порядок проведення державної підсумкової атестації визначається Положенням про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України.



2.17.Учням, які закінчили певний ступінь навчального закладу, видається відповідний документ про освіту:





  • по закінчені початкової школи – табель успішності;




  • по закінчені основної школи – свідоцтво про базову загальну середню освіту;




  • по закінчені навчального закладу – атестат про повну загальну середню освіту.





2.18. За успіхи у навчанні для учнів  встановлюються такі форми морального і матеріального заохочення: за відмінні успіхи в навчанні учні 2-8-х, 10-х  класів можуть нагороджуватися похвальним листом «За високі досягнення у навчанні», а випускники III ступеня – похвальною грамотою «За особливі досягнення у вивченні окремих предметів». За відмінні успіхи в навчанні учні можуть нагороджуватися золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» або срібною медаллю «За досягнення у навчанні». За відмінні успіхи в навчанні випускникам навчального закладу II ступеня видається свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою. За активну участь у шкільних, районних та міських навчальних, культурних та спортивних заходах, внесок у розвиток навчального закладу, піднесення його рейтингу учні навчального закладу можуть нагороджуватися грамотами та цінними подарунками (в межах позабюджетних, благодійних, залучених від спонсорів коштів, передбачених на ці цілі).



Порядок нагородження учнів за відмінні успіхи у навчанні здійснюється у встановленому законодавством порядку.



2.19. Свідоцтва про базову загальну середню освіту, атестати про повну загальну середню освіту та відповідні додатки до них реєструються у книгах обліку та видачі зазначених документів.



2.20. У навчальному закладі забороняється утворення та діяльність організаційних структур політичних партій, а також релігійних організацій і воєнізованих формувань.





ІІІ. УЧАСНИКИ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ



3.1. Учасниками навчально-виховного процесу загальноосвітнього навчального закладу є:





  • учні;




  • адміністрація школи;




  • педагогічні працівники, бібліотекарі;




  • інженерно-технічні працівники та навчально-допоміжний персонал;




  • батьки (особи, які їх замінюють).





3.2. Статус учасників навчально-виховного процесу, їхні права і обов’язки визначаються Законом України «Про освіту», Законом України «Про загальну середню освіту» та даним статутом.



3.3. Учні навчального закладу мають гарантоване державою право на:



- доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти;



- вибір форм навчання, предметів варіативної частини навчального плану, факультативів, спецкурсів, позакласних занять;



- переатестацію з навчальних предметів;



- безпечні і нешкідливі умови навчання та праці;



- користування навчально-виробничою, науковою, матеріально-технічною, культурно-спортивною базою закладу;



- участь у різних видах навчальної, науково-практичної діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах тощо;



- участь у органах громадського самоврядування загальноосвітнього навчального закладу, вільне вираження поглядів, переконань;



- участь у добровільних самодіяльних об’єднаннях, творчих студіях, клубах, гуртках, групах за інтересами тощо;



- захист від будь-яких форм експлуатації, психічного і фізичного насилля.



3.4 Учні навчального закладу зобов’язані:



- оволодіти знаннями, вміннями, практичними навичками в обсязі не меншому, ніж визначено Державним стандартом загальної середньої освіти;



- дотримуватися законодавства, моральних, етичних норм;



- брати посильну участь у різних видах трудової діяльності;



- бережливо ставитися до комунального і особистого майна;



- з’являтися на заняття у визначеному в закладі одязі.



- дотримуватися вимог статуту;



- не пропускати уроки без поважних причин;



- дотримуватися правил особистої гігієни.



3.5. Педагогічними працівниками навчального закладу повинні бути особи з високими моральними якостями, які мають відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, що здійснюють педагогічну діяльність, забезпечують результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я яких дозволяє виконувати професійні обов’язки. Призначення на посаду та звільнення з посади заступника керівника та інших педагогічних працівників здійснюється начальником відділу освіти міської ради за поданням директора.



3.6. Педагогічні працівники навчального закладу мають право:



- самостійно обирати форми, методи організації навчальної діяльності учнів;



- брати участь у роботі методичних об’єднань, нарад, зборів та інших органів самоврядування закладу, заходах, пов’язаних з організацією навчально-виховної роботи;



- обирати форми підвищення своєї кваліфікації;



- проводити в установленому порядку науково-дослідну, експериментальну, пошукову роботу;



- вносити пропозиції керівництву навчального закладу і органам управління освітою щодо поліпшення навчально-виховної роботи;



- на соціальне і матеріальне забезпечення відповідно до законодавства;





  • об’єднуватися у професійні спілки та бути членами інших об’єднань громадян, діяльність яких не заборонена законодавством.




  • порушувати питання захисту прав, професійної  та людської честі і гідності.





3.7. Педагогічні працівники навчального закладу зобов’язані:



- забезпечувати належний рівень викладання навчальних дисциплін відповідно до навчальних програм, дотримуючись вимог Державного стандарту загальної середньої освіти;



- сприяти розвитку інтересів, нахилів та здібностей дітей, а також збереженню їх здоров’я;



- утверджувати особистим прикладом і настановами повагу до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі;



- виконувати статут навчального закладу, правила внутрішнього трудового розпорядку, трудового договору;



- брати участь у роботі педагогічної ради;



- виховувати в учнів повагу до батьків, жінки, старших за віком, народних традицій та звичаїв, духовних та культурних надбань України;



- готувати учнів до самостійного життя в дусі взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами;



- дотримуватися педагогічної етики, моралі, поважати гідність учнів;



- постійно підвищувати свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;



- виконувати накази і розпорядження керівника навчального закладу, органів управління освітою.



3.8. Обсяг навчального навантаження вчителів визначається на підставі законодавства директором і затверджується відділом освіти Каховської міської ради. Обсяг педагогічного навантаження може бути менше тарифної ставки (посадового окладу) лише за письмовою згодою педагогічного працівника. Директор школи призначає класних керівників, завідуючих навчальними кабінетами, майстернями, навчально-дослідними ділянками. Їхні права і обов’язки визначаються нормативно-правовими документами Міністерства освіти і науки, правилами внутрішнього розпорядку та статутом навчального закладу.



3.9. Керівники і педагогічні працівники навчального закладу підлягають атестації відповідно до порядку, встановленого Міністерством освіти і науки.



За результатами атестації педагогічних працівників визначається їх відповідність займаній посаді, присвоюється кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої, першої, вищої категорії) також може бути присвоєно педагогічне звання «старший учитель», «учитель (вихователь) – методист», «педагог – організатор – методист» та інші.



3.10. Педагогічні працівники, які систематично порушують статут, правила внутрішнього розпорядку навчального закладу, не виконують посадових обов’язків, умов трудового договору (контракту) або за результатами атестації не відповідають займаній посаді, звільняються з роботи згідно із законодавством. Права і обов’язки інженерно-технічних працівників та допоміжного персоналу регулюються трудовим законодавством, статутом та правилами внутрішнього розпорядку навчального закладу.



3.11.Батьки учнів (особи, які їх замінюють) є учасниками навчально-виховного процесу з моменту зарахування їхніх дітей до навчального закладу.



3.12. Батьки та особи, які їх замінюють, мають право:



- обирати і бути обраним до батьківського комітету закладу;



- брати участь в покращенні організації навчально-виховного процесу та зміцненні матеріально-технічної бази;



3.13. Батьки та особи, які їх замінюють, зобов’язані:



- постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;



- поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до Вітчизни, державної і рідної мови, культури, сім’ї, повагу до національних, історичних, культурних цінностей інших народів;



- сприяти здобуттю дітьми освіти у загальноосвітньому навчальному закладі;



- виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини.



3.14. Батьки (особи, які їх замінюють) несуть відповідальність за виховання, навчання і розвиток дітей. У разі невиконання батьками своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством України, загальноосвітній навчальний заклад може виступати позивачем до суду з питань позбавлення їх батьківських прав.



3.15. У роботі по зміцненню навчально-матеріальної бази навчального закладу мають право брати участь представники підприємств, установ, науково-дослідних центрів, фондів, які за рішенням засновника є шефами закладу в межах, визначених чинним законодавством і статутом навчального закладу.





ІV. УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ



4.1. Управління навчальним закладом здійснюється його засновником і відділом освіти міської ради. Безпосереднє керівництво навчальним закладом здійснюється його директором та органами громадського самоврядування. Директором може бути громадянин України, який має вищу педагогічну освіту на рівні спеціаліста або магістра, стаж педагогічної роботи не менше як 3 роки. Директор навчального закладу призначається та звільняються з посади наказом начальником відділу освіти міської ради.



Директор працює за строковим трудовим контрактом.



4.2. Органом громадського самоврядування навчального закладу є загальні збори (конференція) колективу, що скликається не менше одного разу на рік. Делегати ради з правом вирішального голосу обираються від таких трьох категорій:





  • працівників навчального закладу – зборами трудового колективу;




  • учнів навчального закладу ІІ-ІІІ ступеня – класними зборами;




  • батьків – класними батьківськими зборами.





Кожна категорія обирає однакову кількість делегатів. Визначається така кількість делегатів: від працівників навчального закладу – 20, учнів – 20, батьків – 20. Збори правочинні, якщо в її роботі бере участь не менше половини делегатів кожної з трьох категорій. Рішення приймається простою більшістю голосів присутніх делегатів. Скликати загальні збори мають право делегати, якщо за це висловилось не менше третини їх загальної кількості, директор закладу, начальник відділу освіти міської ради.



Повноваження загальних зборів:





  • схвалювати статут навчального закладу, вносити зміни та доповнення до нього;




  • заслуховувати звіт директора і голови батьківського комітету школи про їх роботу;




  • розглядають питання навчально-виховної, методичної і фінансово- господарської діяльності навчального закладу;




  • затверджують основні напрямки вдосконалення діяльності навчально-виховного закладу, розглядають інші найважливіші питання навчально-виховного процесу.





4.3. Директор навчального закладу:



- здійснює керівництво педагогічним колективом, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, створює необхідні умови для підвищення фахового і кваліфікаційного рівня працівників;



- призначає та звільняє заступників директора, вчителів, інших працівників навчального закладу;





  • організовує навчально-виховний процес;







  • забезпечує контроль за виконанням навчальних планів і програм, рівнем навчальних досягнень учнів;




  • відповідає за якість і ефективність роботи педагогічного колективу;




  • створює необхідні умови для участі учнів у позакласній та позашкільній роботі, проведення виховної роботи,




  • відповідає за реалізацію Державного стандарту загальної середньої освіти;




  • розпоряджається в установленому порядку шкільним майном та коштами;







  • підтримує ініціативи щодо вдосконалення системи навчання та виховання, заохочення творчих пошуків, дослідно-експериментальної роботи педагогів;





- видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження і контролює їх виконання;



- здійснює контроль за станом організації харчування в закладі;



- щороку звітує про свою роботу на конференції школи;



- створює належні умови для розвитку та функціонування навчального закладу.



4.4. У навчальному закладі створюється постійно діючий дорадчий колегіальний орган – педагогічна рада. Головою педагогічної ради є директор навчального закладу.



4.5. Педагогічна рада розглядає питання:





  • удосконалення і методичного забезпечення навчально-виховного процесу, планування та режиму роботи навчального закладу,




  • переведення учнів до наступних класів і їх випуску, видачі документів про відповідний рівень освіти, нагородження за досягнення у навчанні,




  • підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи, впровадження у навчально-виховний процес досягнень науки і передового педагогічного досвіду,




  • морального та матеріального заохочення учнів (вихованців) та працівників закладу;





4.6. Робота педагогічної ради планується в довільній формі відповідно до потреб навчального закладу. Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менш чотирьох разів на рік. Члени педагогічної ради мають право виносити на її розгляд актуальні питання навчально-виховного процесу.





V. МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА



5.1. Матеріально-технічна база навчального закладу включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби інші матеріальні цінності, вартість яких відображено у балансі навчального закладу.



5.2. Майно навчального закладу належить до комунальної власності територіальної громади міста Каховки і закріплене за ним на праві оперативного управління.



Навчальний заклад має право списувати з балансу основні засоби в установленому законодавством порядку.



5.3. Навчальний заклад відповідно до чинного законодавства користується землею, іншими природними ресурсами і несе відповідальність за дотримання вимог та норм з їх охорони.



5.4. Вилучення основних фондів, оборотних коштів та іншого майна навчального закладу проводиться лише у випадках, передбачених чинним законодавством. Збитки завдані навчальному закладу внаслідок порушення його майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства.



5.5. Для забезпечення навчально-виховного процесу база навчального закладу складається із навчальних кабінетів, майстерень, а також спортивної зали, бібліотеки, архіву, медичного, комп’ютерних кабінетів, їдалень та буфетів, приміщень для інженерно- технічного та допоміжного персоналу тощо.



5.6. Відповідно до рішення Каховської міської ради, навчальний заклад має земельну ділянку, де розміщуються спортивні майданчики, господарські будівлі тощо.





VІ. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ



6.1. Фінансово-господарська діяльність навчального закладу здійснюється на основі його кошторису.



6.2. Джерелами формування кошторису навчального закладу є:





  • кошти міського бюджету у розмірі, передбаченому нормативами фінансування;







  • кошти отримані за надання платних послуг;







  • благодійні внески юридичних і фізичних осіб.





6.3. Навчальний заклад має право на придбання необхідного обладнання та інших матеріальних ресурсів, користуватися послугами будь-якого підприємства, установи, організації або фізичної особи, фінансування за рахунок власних надходжень заходів, що сприяють поліпшенню навчально-матеріальної бази закладу.



6.4. Порядок діловодства і бухгалтерського обліку в навчальному закладі визначається законодавством і нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України. Бухгалтерський облік здійснюється через централізовану бухгалтерію відділу освіти міської ради.



6.5. Звітність про діяльність загальноосвітнього навчального закладу встановлюється відповідно до законодавства.





VІІ. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО



7.1.Навчальний заклад за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних надходжень має право проводити міжнародний учнівський та педагогічний обмін у рамках освітніх програм, проектів встановлювати відповідно до законодавства прямі зв’язки з міжнародними організаціями та освітніми асоціаціями.



7.2. Навчальний заклад має право відповідно до чинного законодавства укладати угоди про співробітництво з навчальними закладами, науковими установами, організаціями, громадськими об'єднаннями інших країн.





VІІІ. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ



8.1. Державний контроль за діяльністю навчального закладу здійснюється з метою забезпечення реалізації єдиної державної політики в сфері загальної середньої освіти.



8.2. Державний контроль здійснюють Міністерство освіти і науки України, Державна інспекція навчальних закладів України, відділ освіти Каховської міської ради.



8.3. Основною формою державного контролю за діяльністю навчального закладу є атестація, що проводиться не рідше одного разу на десять років у порядку, встановленому законодавством.



8.4. У період між атестацією проводяться перевірки (інспектування) навчального закладу з питань, пов’язаних з його навчально-виховною діяльністю. Зміст, види і періодичність цих перевірок визначаються залежно від стану навчально-виховної роботи, але не частіше 1-2-х разів на рік. Перевірки з питань, не пов’язаних з навчально-виховною діяльністю, проводяться засновником відповідно чинного законодавства.





ІХ. РЕОРГАНІЗАЦІЯ АБО ЛІКВІДАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ



9.1. Рішення про реорганізацію або ліквідацію навчального закладу ухвалює Каховська міська рада. Реорганізація навчального закладу відбувається шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення. Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною засновником, а у випадках ліквідації за рішенням господарського суду – ліквідаційною комісією, призначеною цим органом.



З часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління навчальним закладом.



9.2. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно навчального закладу, виявляє його дебіторів і кредиторів і розраховується з ними, складає ліквідаційний баланс і представляє його засновнику.



9.3. У випадку реорганізації права та зобов’язання навчального закладу переходять до правонаступників відповідно до чинного законодавства або визначених закладів.





Х. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ



10.1. Положення цього Статуту набирають чинності з моменту його державної реєстрації.



10.2. Питання, що не врегульовані цим Статутом, вирішуються у порядку, встановленому чинним законодавством України. При виникненні розбіжностей цього Статуту з вимогами законодавства України діє останнє.













Директор Каховської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземних мов Каховської міської ради





__________________Г. М. Соломахіна



Начальник відділу освіти



Каховської міської ради









_____________________ М. В. Гончар