ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

9

Дата реєстрації:

29.11.2017

Проголосовано:

30.11.2017 15:01:56

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    15

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 9



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання у 2017 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки”, керуючись статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада



                                                                                                                                       ВИРІШИЛА:



1. Хід виконання у 2017 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки” визнати добрим (додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Федченка В.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.)





Міський голова А.А.Дяченко





Додаток



до рішення міської ради



_____________ № ______



Інформація



про хід виконання у 2017 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки”



На виконання зазначеного рішення проведена робота:



1.Сфера військово-патріотичної роботи.



1.1. Згідно з розпорядженнями міського голови членами призовної комісії в 2017 році були козаки Каховського козачого товариства: Таран М.І. та Глущенко О.А.



1.2. В 2017 році урочисті проводи призовників до лав Збройних Сил України не проводились.



1.3. В Каховському громадському формуванні з охорони громадського порядку “Щит” несуть службу 10 молодих козаків Каховського козачого товариства, а всього кількість членів громадського формування 14 чоловік. Згідно з графіком, вони здійснювали охорону громадського порядку, брали участь в 86 рейдах організованих відділом у справах дітей, відділом економіки: в профілактичних, по припиненню стихійної торгівлі в місті, виявленню бездомних громадян, по перевірці неблагонадійних сімей, тощо. Щоденно проводяться патрулювання містом. Протягом року брали участь в охороні 53 міських масових заходах (спортивні змагання, культурологічні, козацькі та молодіжні заходи). Затримано 89 правопорушників. Складено 34 протоколи. Профілактовано 98 осіб. Розкрито 12 злочинів.



1.4. 11-12 травня на Човновій станції ДЮСШ було проведено I етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Джура”. У грі взяли участь 4 рої: “Яструб” (ЗОШ № 3), “Чорний оксамит” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5), “Сокіл” (ЦДТ). Результати їх участі у загальнокомандному заліку: I місце - “Чорний оксамит” (наставник М.Папаконстанді), II місце - “Яструб”, (наставник К. Тетеря), III місце - “Сокіл”, (наставник В.Пашинський), IV місце - “Козацька люлька” (наставник Т.Горобчук).



12-13 жовтня на Човновій станіції було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”. У фестивалі взяло участь 7 команд з навчальних закладів міста. Перемогу святкували команда ЗОШ № 1. На ІІ місці - ЗОШ № 6, а на ІІІ місці - ЗОШ № 3. Переможці фестивалю отримали солодкі призи від депутатів міської ради та районної ради Пуляєва П.М. і Бойка О.О. і спортивний інвентар від ГО “Громадська ініціатива” (керівник Захарченко Г.П.).



1.5. 05 грудня в Каховській школі мистецтв відбудеться XXІІІ міськрайонне свято козачат, присвячене Дню Збройних Сил України, в якому вперше з міста візьме участь 5 куренів (в 2016 - 4, в 2015 - 3, в 2014 - 3) дитячих козацьких організацій.



1.6. Протягом року до проведення патріотичних заходів козацького



2



спрямування (День Соборності, День пам'яті Героїв Крут, День Українського добровольця, “Джура”, фестивалі “Нащадки козацької слави” і “Козацькі розваги”, День захисника України, День Українського козацтва, День Збройних Сил України, Відкриття пам'ятника кошовому Івану Сірку, тощо) постійно залучались учасники Антитерористичної операції, воїни-інтернаціоналісти, ветерани Збройних Сил, волонтери.



1.7. Протягом року дитячі козацькі організації міста курінні: “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) та ВПК “Сокіл” (ЦДТ) брали активну участь у проведені патріотичних акцій в навчальних закладах по зібранню гуманітарної допомоги на підтримку Збройних Сил та Прикордонних підрозділів України.



За ініціативи волонтера з Миколаєва Ольги Кузьмінської та члена правління Київського підрозділу громадської спілки “Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО” Ірини Герасименко під час проведення Молодіжно-патріотичного польового табору “Молода Січ-2017” (28.06.-02.07.) було сплетено дві маскувальні сітки для снайперів одної з бригад ЗСУ, а також юними козачатами були зібрані кошти на потреби учасників АТО.



2. Сфера створення, відродження, відновлення та охорони заповідних місць і об’єктів Українського козацтва



2.1. 03 червня в Козацькому сквері вчетверте відбулась тризна по ліквідації Запорозької Січі у 1775 році. В тризні взяли участь: козаки та джури Херсонської паланки Спілки козаків України, козаки Каховського Козачого Товариства, Каховського Козацького куріння, козачата Каховської паланки УДЮТ “Січ”, ММГО “Молода Січ”, члени команди “Чорний оксамит” ЗОШ № 4, козачата з ВПК “Сокіл”, голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв, міський голова Андрій Дяченко, депутати міської та обласної рад, представники козацьких організацій області, громадськість міста, гості. В рамках тризни відбулось офіційне відкриття пам'ятника кошовому отаману Івану Сірку. Ініціатором встановлення пам'ятника були козаки Каховського окремого козацького полку ім. І.Сірка - полковник М.Семенов та осавул В.Коняєв.



2.2. Протягом року співробітники КП “КТП” (керівник Зайцев О.С.) постійно проводили роботу по благоустрою та упорядкуванню прилеглої території навколо Козацького хреста гетьману Богдану Ружинському і Українським козакам та у Козацькому сквері, а на початку червня було проведено частковий ремонт пішохідних доріг у сквері. 15 квітня Каховським Козачим товариством було організовано та проведено традиційну “Козацьку толоку”, яку підтримали більшість козацьких організації міста.



2.3. Відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та розпорядженням міського голови від 19.02.2016 № 39-р “Про перейменування вулиць, провулків та площ міста Каховки” було перейменовано ряд міських вулиць на честь видатних діячів козацької епохи XVI-XVIII століть, а саме: Івана Сірка, Богдана Ружинського, Пилипа Орлика, Петра Сагайдачного. Станом на 01.11.2017 року в м. Каховці є 6





3



вулиць, які пов'язані з історією Українського козацтва (в тому числі Богдана Хмельницького і Козацька) та “Козацький сквер”.



3. Сфера освіти та виховання.



3.1. Протягом року представники козацьких організації міста (Каховське Козаче товариство (О.Глущенко), Каховський козацький курінь (О.Кабаченко), “Каховський курінь” (В.Надточій) та Каховська паланка УДЮТ “Січ” (В.Безкоровайний) постійно залучались до фізкультурно-спортивної, туристської-краєзнавчої та культурно-просвітницької роботи серед учнівської молоді міста (“Джура”, молодіжна спартакіада, “Нащадки козацької слави”, “Козацькі розваги”, фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу” тощо). Залучались козацькі організації також до проведення мотофестивалю “Тачанка 2017”, День молоді, спартакіади “Ігри патріотів” тощо.



3.2. На базі ЦДТ (керівник Литвиненко О.В.) діє гурток Військово-патріотичного напрямку “Сокіл” (керівник Пашинський В'ячеслав), а на базі куріння “Джура” в ЗОШ № 4 діє рій “Чорний оксамит” (керівник Папаконстанді Марія). Вихованці гуртків беруть активну участь у всіх міських заходах патріотичного (в тому числі і козацького) спрямування.



3.3. 1 травня на Кам’янській Січі відбулись заходи з нагоди 308-ї річниці її заснування і вшанування пам’яті кошового отамана Костя Гордієнка. Відділом у справах молоді та спорту спільно з Каховським Козачим товариством було організовано козацьку мандрівку (керівник В.Федченко) за маршрутом: Берислав - с. Червоний Маяк - с. Республіканець. У її складі: козаки Каховського Козачого товариства, Каховського окремого козацького полку ім. І.Сірка, члени клубу “Каховка”, козачата з ВПК “Сокіл” та з куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Мандрівник (СЗОШ № 2), “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька (ЗОШ № 5)), члени ММГО “Молода Січ”, ГО “Каховський узвіз”.



13-14 травня відбулась мандрівка “Козацькими стежками Миколаївщини” (маршрут: с. Тягинка - м. Миколаїв - м. Вознесенськ - с. Трикрати - с. Актове). В мандрівці взяли участь: козачата Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Скіф”, “Джура”, “Козацька люлька, вихованці ВПК “Сокіл”, члени ММГО “Молода Січ”, козаки та берегині Каховського Козачого товариства, активісти молодіжного руху.



5 серпня біля села Капулівка (Нікопольський р-н) на території колишньої Чортомлицької Січі відбулась тризна, присвячена кошовому отаману Івану Сірку: Всеукраїнське козаче свято під назвою “Дні козацької слави”. В святі взяла участь і делегація (керівник О.Глущенко) з Каховки: козачата куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Джура”, “Скіф”, “Козацька люлька”, “Мандрівник”), козаки Каховського Козачого товариства, Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Юрій Властов, представники МГО “Каховський узвіз”, практиканти органів місцевого самоврядування 2017 року та інші. Маршрут мандрівки “По козацьким місцям”: Каховка - Капулівка - Покровське.



3.4. 28.06.-02.07.2017 проводився Молодіжно-патріотичний польовий тренувальний табір “Молода Січ-2017” (керівники: табору наказний осавул Григорій Мінський та наказний отаман Василь Безкоровайний), який мав Всеукраїнський статус та був підтриманий Міністерством молоді та спорту





4



України і зібрав майже 300 учасників. На таборуванні виконувалася програма УДЮТ “Січ” - “Лицарське виховання” про що в козацькому колі розповідав Головний отаман товариства Борис Скребцов. На колі також виступали: заступник міського голови В.Федченко, начальник відділу у справах молоді та спорту В.Зубков, депутати міської ради О.Особа, С.Яременко, О.Глущенко та депутат районної ради О.Бойко, який виявився і головним меценатом. Палітра табору була різноманітна: виступи рятувальників з Каховського РВ МНС, бесіди рятувальників про сезонні ризики з тематик: “Правила поведінки на воді”, “Дотримання правил пожежної безпеки під час перебування у лісі”, “Правила поведінки та дії під час виникнення лісових пожеж”, тощо. Провели вони і майстер-класи: по користуванню вогнегасником; одяганню захисного одягу, протигазу. Туризм, орієнтування на місцевості, стрільба з пневматичної зброї та справжніх луків, майстер-клас по плетінню вінків, конкурс малюнків “Дива купальської ночі”, нічна гра, веслування на байдарках, ходіння під парусом на надувній шлюпці, козацька толока, костюмований квест “Там, на незвіданих доріжках”, працювала січова пошта - це не повний перелік заходів табору.



07-10 вересня в районі с. Мала Каховка відбувся XІХ таборовий збір “Соснова Січ-2017. TERRA KOZACCORUM” (керівники - наказний отаман Г.Мінський та наказний обозний В.Безкоровайний). В таборуванні взяли участь 7 куренів, в тому числі: 5 куренів з Каховської паланки УДЮТ “Січ”: “Джура”, “Скіф”, “Козацька люлька”, “Гілея” (Чорнянська ЗОШ), “Патріоти” (Любимівська ЗОШ № 1), ВПК “Сокіл” та скаути з м. Снігурівка (Миколаївська обл.), а також члени ММГО “Молода Січ”, ММГО “Мотоклуб “Колеса Дракона”.



3.5. 21 січня відбулась семінар-нарада по проведенню в 2017 році Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска на якому було затверджені зміни до Положення про змагання на 2017 рік. Це очно-заочне змагання проводиться з 2002 року. В 2017 році в ньому беруть участь 5 дитячих міських куренів: (“Мандрівник” (СЗОШ № 2), “Скіф” (НВК “Гімназія”), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) та ВПК “Сокіл” (ЦДТ), а також 9 куренів з Каховського району. Протягом року відділ у справах молоді та спорту постійно надавав козацьким дитячим організаціям інформацію щодо попередніх підсумків змагання. Станом на 01 листопада лідирують три курені: “Джура” - 150 балів; ВПК “Сокіл” - 137 балів; “Козацька люлька” - 115 балів.



4. Сфера культурно-просвітницької діяльності



4.1. 14 жовтня в Каховській школи мистецтв відбувся XIV Відкритий міський фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу”. У фестивалі взяли участь 15 колективів або окремих солістів з Каховки (в тому числі і міський хор ветеранів та танцювальний колектив ЦДТ “Веселушки”), Каховського району, та скаути з Снігурівки. Організаторами заходів були відділи міської ради (у справах молоді та спорту, освіти, культури), Каховська школа мистецтв, а також Каховське Козаче товариство і Каховська паланка УДЮТ “Січ”. Всі учасники отримали солодкі призи від відділу у справах молоді та спорту.



4.2. 1 травня в с. Республіканець відбулись заходи з нагоди 308-ї річниці



5



заснування Кам’янської Січі. В заходах взяла участь і міська делегація (керівник В.Федченко). Всього з Каховки було близько 160 чоловік. Після офіційних вітань відбулася демонстрація козацького вишколу, козацьких бойових вправ та кінно-спортивне шоу “Українські козаки”, підйом на повітряних кулях, виковка монет “Костя Гордієнка”. Відбувались ознайомчі екскурсії по Кам'янській Січі. Екскурсію по Січі для каховської делегації проводив Юрій Властов, який також проводив екскурсію і в Свято-Григорівському Бізюковому чоловічому монастирі. Не обійшлись урочистості і без концерту від народних колективів Херсонщини та молодіжних музичних колективів. Хедлайнером концерту був відомий гурт “ТНМК”, а закінчився захід для каховчан традиційним козацьким кулешем від Андрія Кумінова.



Під час мандрівки “Козацькими стежками Миколаївщини” (13-14.05.) в Миколаєві на Алеї Козацької слави збірна команда (козачата з ВПК “Сокіл” і з куріння “Козацька люлька”) взяли участь в ІІ Чемпіонаті по військово-спортивним іграм “Козацький ГРАЙ” та зайняла ІІІ загальнокомандне місце, а юна козачка Павлюковець Аліна виборола ІІ місце в шабельному бої серед козачок. На змагання козачата Каховки були запрошені обласною організацією козацького руху “Рада козацьких отаманів Миколаївської області”. У Вознесенську на правому березі Південного Бугу на території “Соколиної Січі” відбулась зустріч з козачатами ДЮ КМШ “Сокіл”, де нас зустрічала пострілом “козацька гармата” і де козацький куліш, чай, солодкі напої, печиво тощо. На козацькому колі під спів Державного гімну були підняті Державний прапор України та прапор ДЮ КМШ “Сокіл”, а на згадку отаман Юрій Кролівець вручив каховчанам пам'ятні значки “Соколина Січ 2017”.



4.3. 14 жовтня в Каховці святковими заходами було відзначено свята: День захисника України та День Українського козацтва. Урочистості розпочалися із молебня біля Покровської церкви. На території церкви за підтримки БФ “Лепта” усіх присутніх пригощали смачною перепічкою. Тут же відбувалася виставка-ярмарка виробів декоративно-ужиткового мистецтва. Звідси святковою ходою козаки та козачата рушили вулицями міста до Козацького скверу. Біля Козацького хреста на честь гетьмана Богдана Ружинського та Українських козаків відбувся урочистий мітинг, а потім в Каховській школі мистецтв посвята в козачата (в ній взяло участь 182 юних козачат). Було піднято Державний прапор України та козацький прапор - копія запорозького прапору кінця XVIII-го століття. Право підняти прапори було надано найбільш активним учасникам козацького громадського руху 2017 року: отаману Семенову Миколі, члену ММГО “Молода Січ” Олександрі Безкоровайній, члену ММГО “Мотоклуб “Колеса Дракона” Мінській Олесі, керівнику МГФОГП “Щит” Петру Матвієнку. В святі традиційно взяли участь почесні гості, члени (54 чол.) Миколаївського союзу скаутів з м. Снігурівка (керівник Подскань Оксана). Присутні учасники урочистого зібрання (міський голова, козаки, козачата, гості) поклали до Козацького хреста квіти, а також до пам'ятника кошовому отаману Івану Сірку. За традицією, в цей день було покладено квіти до меморіального комплексу “Вічний вогонь” та до козацьких могил. Право це було надано отаману Миколі Семенову і козаку Каховського козачого товариства Володимиру Любаку. До присутніх зі словами привітання





6



звернулися міський голова А.Дяченко, заступник голови райдержадміністрації О.Вакулич, отаман Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Ю.Властов. За активну участь в розвитку козацького громадського руху міста та з нагоди святкування Дня Українського козацтва міський голова відзначив грамотами 8 активістів козацького руху: Семенова Миколу, Безкоровайну Олександру, Черняка Володимира (співробітник міського громадського формування з охорони громадського порядку “Щит”), Мінську Олесю, Властова Юрія, Горобчук Тетяну (наставник куреня “Козацька люлька”), Огданця Миколу (капітан Збройних Сил України). За традицією всі святкові заходи закінчились смачним козацьким кулішем. Організаторами заходів були відділи міської ради (у справах молоді та спорту, освіти, культури) та районна рада, МПК “Меліоратор”, а також Каховське Козаче товариство, Каховська паланка УДЮТ “Січ”, ММГО “Молода Січ”.



4.4. Протягом року наставниками козачат: Зубкова Т.П (курінь “Мандрівник” (СЗОШ № 2), Папаконстанді М.М. (курінь “Джура” (ЗОШ № 4) та Пашинським В. (ВПК “Сокіл” (ЦДТ) було прочитано козачатам 19 лекцій та проведено 14 бесід з історії козацтва. Крім цього бесіди з історії козацтва проводили також представники козацьких організацій: Огданець М.В., Кабаченко О.А., Властов Ю.М., Зубков В.А. Всього в поточному році козаками та наставниками козачат міста було проведено серед козачат та молоді міста 39 лекцій та бесід з історії Українського козацтва, в яких взяло участь близько 200 чоловік.



4.5. Протягом червня 2017 року в Козацькому сквері вперше було проведено 3 екскурсії для дітей, які перебували в дитячих пришкільних таборах. Екскурсії були організовані козацькими куріннями “Скіф” та “Мандрівник”.



4.6. Відділи міської ради (у справах молоді та спорту, освіти, культури, у справах дітей та ін.) сприяють роботі козацьким дитячим куреням Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Мандрівник”, “Скіф”, “Джура”, “Козацька люлька” та ВПК “Сокіл”. Для козачат і їх наставників проводились семінари, лекції, відео-лекторії, тренінги, екскурсії тощо.



5. Сфера науково-дослідницької, пропагандистської та видавничої роботи



5.1. В грудні 2017 року на базі ЦДТ відбудеться І етап (міський) Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівської молоді МАН. В конкурсі-захисту візьмуть участь і юні козачата з Каховської паланки УДЮТ “Січ”.



5.2. 21 січня в приміщені міськвиконкому під головуванням заступника міського голови В.Федченка відбувся семінар з наставниками дитячих козацьких організацій міста з приводу проведення XVІ Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска на 2017 рік. Протягом 2002-2016 років Кубок отримували 7 куренів: 7 раз - “Мандрівник”; 3 рази - “Скіф” та по одному разу “Софія”" (Софіївська ЗОШ І-ІІ ст.), “Таврійські чайки” (Тавричанська ЗОШ), “Гілея” (Чорнянська ЗОШ), курінь Б.Хмельницького (Дмитрівська ЗОШ), “Джура” тощо.



15 жовтня, в рамках V Відкритого міського спортивного фестивалю “Козацькі розваги”, присвяченого Дню захисника України та Дню Українського





7



козацтва проводилась краєзнавча вікторина з історії козацтва. У вікторині взяло участь 6 команд: “Мандрівник”, “Джура”, “Козацька люлька”, а також команди ВПК “Сокіл”, ДЮСШ та д/б “Радість”. Перемогу святкував курінь “Мандрівник”, а призерами стали: “Джура” та ВПК “Сокіл.



Краєзнавча конференція, присвячена історії Українського козацтва в 2017 році не проводилась.



5.3. У зв'язку з відсутністю коштів в 2017 році видання літератури з історії та сучасного розвитку козацтва не відбувалось.



5.4. Протягом року в ЗМІ (в тому числі і на офіційному сайті територіальної громади міста) друкувались матеріали журналістів, козаків, козачат та їх наставників, які висвітлювали надбання історії, культури, традицій Українського козацтва у засобах масової інформації: О.Батурін (“Ми не Малоросія, а велика держава!”), В.Пашинський (“Болюча історія про тих, хто не дочекався...”), В.Зубков (Круглий стіл” з питання “Дитячий козацький рух в контексті національно-патріотичного виховання громадян”), Д.Костиря (“Відродження міських традицій спортивного туризму”), “Козацьким традиціям у Каховці жити”, “Иван Дмитриевич Сирко - славный кошевой атаман”, О.Терещенко (“Путь каховской экспедиции “В поисках места гибели командарма Хоменко”) тощо.



5 грудня в Каховській школі мистецтв під час проведення свята козачат до дня Збройних сил України районною бібліотекою ім. М.Братана буде влаштовано традиційну книжкову виставку з історії козацтва, а також звітів куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” за 2017 рік.



5.5. Протягом року до складу козацьких організацій міста і в першу чергу до складу Каховської паланки УДЮТ “Січ” було залучено нові члени, а 14 жовтня в козачата були посвячені 165 чоловік.



5.6. Протягом року Військово-патріотичним клубом “Сокіл” та куренем “Джура” було проведено 4 пішохідні походи по території Херсонської області в рамках експедиції “Козацькими стежками”.



5.7. Протягом року отаманом Каховського Козачого товариства Олександром Глущенком було створено ряд відеофільмів та відеороликів, які популяризують козацький рух Каховки: “Григорій Мінський - козак, байкер”, спільно з практиканткою відділу у справах молоді та спорту Каріною Калініною “По козацьким місцям. Урочиста тризна Івана Сірка. 05.08.2017”, а також відоролик Папаконстанді Марії “Рій “Чорний оксамит”.



6. Сфера фізичної культури, спорту і туризму



6.1. Протягом року, відділом у справах молоді та спорту, спільно з Каховським Козачим товариством, Каховською паланкою УДЮТ “Січ” було організовано та проведено 8 мандрівок по місяцям, пов'язаним з історією Українського козацтва: Тягинка, Вознесенськ, Берислав, Республіканець, Капулівка, Горностаївка, Покровське, Миколаїв, Трикрати тощо.



6.2. В Каховці з видів спорту, які були засновані на козацьких традиціях розвивається на базі ДЮСШ тільки “хортинг” (наставник В.Малашин).



6.3. Дитяча гра-випробування серед 5-тих класів міста “Котигорошко” в 2017 році не проводилась.





8



6.4. 12-13 жовтня на Човновій станції було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”. У фестивалі взяло участь 7 команд з навчальних закладів міста. Перемогу святкували команда ЗОШ № 1. На ІІ місці - команда ЗОШ № 6, а на ІІІ місці команда ЗОШ № 3.



6.5. Водні козацькі походи по місцями слави запорізьких козаків в 2017 році не проводились.



6.6., 6.7. Курінні “Джура” та “Скіф” постійно проводять для своїх вихованців екскурсії Козацьким сквером: “Візуальна екскурсія до Дня Українського козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України Козацьким сквером” та “Стежками бойової слави Каховки”.



7. Сфера міжнародного співробітництва та співробітництва з іншими



козацькими об'єднаннями області та держави



7.1. Протягом року проводились міські заходи козацького спрямування і до їх проведення залучались представники інших козацьких об’єднань області та держави, а саме: отаман Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Юрій Властов (м. Нова Каховка), головний отаман УДЮТ “Січ” Борис Скребцов (м. Київ), отаман Херсонської паланки Спілки козаків України “Військо Запорозьке” Сергій Якуба (с. Козацьке), козаки з Херсону Олег Синаєв і Михайло Запорожець, козак Олександр Базилєв з Херсонського Клубу любителів історії, отаман козацького Бугського війська Сергій Щербаков (м. Миколаїв), отаман Дитячо-юнацької козацької морської школи “Сокіл” ім. П.Сагайдачного Юрій Кролівець (м. Вознесенськ) та ін. В проведені міських заходів брали участь козаки з Каховського, Бериславського та Горностаївського районів. В козацьких дитячих заходах беруть участь скаути з м. Снігурівка.



7.2. Протягом року козацькі організації міста, козачата Каховської паланки УДЮТ “Січ” брали участь у всеукраїнських, регіональних та обласних козацьких заходах: на Кам'янській Січі (с. Республіканець), Чортомликській Січі (с. Капулівка), в Чемпіонаті по військово-спортивним іграм “Козацький ГРАЙ” (м. Миколаїв), на “Соколиній Січі” (м. Вознесенськ), в пошуковій військово-меморіальній експедиції “Звільнення Кривбасу” (с. Високе Поле Нікопольського району), в IV експедиції “У пошуках місця загибелі командарма” (Горностаївський - Великолепетихський райони).



7.3. На початку липня мимо Каховки пройшла регата “Козацький шлях”, яка традиційно при підтримці Дніпропетровської облдержадміністрації, була присвячена учасникам АТО. У регаті взяли участь 8 яхт з Дніпра. Регата по технічним причинам не зайшла до Каховки, але учасники Молодіжно-патріотичного польового тренувального табору “Молода Січ – 2017” вітали її на березі Каховського водосховища салютом з гармати.



7.4. Протягом року козацькі організації міста організовували зустрічі козачат та козаків з представниками козацьких осередків України: з Києва, Горностаївки, Бериславського району, Херсону, Таврійська, Нової Каховки, Одеси, Миколаєва та Миколаївської області (Снігурівка) тощо.



8. Сфера природоохоронної діяльності



9



8.1., 8.2. Протягом квітня в місті проходив місячник благоустрою, в тому числі і загальноміська толока (День довкілля). 15 квітня за ініціативою Каховського козачого товариства на міській набережній відбулась традиційна “Козацька толока”, в якій взяли участь і міські козацькі громадські організації, а козачата з куреня “Скіф” традиційно навели благоустрій біля пам’ятника “Жертвам фашизму”.



Під час проведення 07-10 вересня таборового збору “Соснова Січ 2017” козачата куренів - учасників протягом 4-х днів прибирали сміття навколо табору, брали участь в конкурсі на кращий підтабір тощо.



9. Сфера інформаційно-аналітичної діяльності



9.1. У 2017 році засобами масової інформації (“Каховська зоря”, “Каховские новости”, “Новий день”, “День за днем” (м. Вознесенськ) та на офіційному сайті територіальної громади міста, було надано 76 інформацій (в друкованих виданнях - 56, на сайті - 20) про виконання міської Програми розвитку Українського козацтва та стосовно історії Українського козацтва та діяльності громадського сучасного козацького руху Херсонщини (у 2016 - 47, у 2015 - 42, у 2014 - 34).



9.2. Хід виконання заходів Програми один раз на квартал розглядався на засіданні міської координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва при виконавчому комітеті міської ради (19 січня, 05 квітня, 06 липня, 02 жовтня).







Начальник відділу у справах молоді та спорту В.А.Зубков