ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLVII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

8

Дата реєстрації:

29.11.2017

Проголосовано:

30.11.2017 15:01:15

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    15

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 8



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання у 2017 році міської комплексної Програми “Молодь” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 24.11.2016 № 420/23 “Про міську комплексну програму “Молодь” на 2017-2021 роки”, керуючись статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, сесія міської ради





                                                                                                                                                  ВИРІШИЛА:



1. Хід виконання у 2017 році міської комплексної Програми “Молодь” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 24.11.2016 № 420/23 “Про міську комплексну програму “Молодь” на 2017-2021 роки” визнати добрим (додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Федченка В.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.).





                                                                                 Міський голова                                                              А.А.Дяченко



 



Додаток



до рішення міської ради



_____________ № ______



Інформація



про хід виконання у 2017 році міської комплексної Програми Молодь” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради



від 24.11.2016 № 420/23 Про міську комплексну програму Молодь”



на 2017-2021 роки”





На виконання зазначеного рішення проведена робота:



1. Створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості



1.1. З метою ознайомлення молоді міста з діяльністю та залучення молоді до співпраці з органами місцевого самоврядування 20.12.2016 міський голова підписав розпорядження № 254-р “Про організацію та проведення міської щорічної акції “Молодь при владі” в м. Каховці в 2017 році”, яким затверджено склад оргкомітету по підготовці та проведенню в м. Каховці заходів міської щорічної акції “Молодь при владі” та її заходи.



09 лютого в міськвиконкомі відбулася традиційна знайомство членів учнівського міського парламенту старшокласників (32 чол.) з роботою відділів міської ради. В зустрічі взяли участь і практиканти, які проходили практику в органах місцевого самоврядування в 2016 році (2 чол.). Була проведена оглядова екскурсія-знайомство з роботою відділів: центр надання адміністративних послуг, культури, ведення Державного реєстру виборців, у справах дітей, у справах молоді та спорту, оргкадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю, юридичним, загальним тощо.



26 квітня відбулася знайомство представників учнівського парламенту ДНЗ “КПЛСП” (29 чол.) з роботою відділів міської ради. Була проведена оглядова екскурсія-знайомство з роботою відділів. Відбулась також зустріч у форматі за “круглим столом” з міським головою.



Протягом року відбулось 4 засідання міської Ради з питань молодіжної політики (до її складу входять 20 чол.), на якій постійно обговорювались нагальні питання молодіжної політики. Протягом року відбулось 9 засідань молодіжних “круглих столів”, в роботі, яких взяло участь 314 чоловік.



30 березня на базі МПК “Меліоратор” відбувся тематичний перегляд документального фільму “Легіон. Хроніка Української Галицької армії 1918-1919 років” до 100-річчя української революції 1917-1921 років.



1.2. 1 квітня в МПК “Меліоратор” відбулась гра за “Веселий Кубок” Каховської Відкритої ліги КВН. В грі взяли участь команди: з м. Нова Каховка “Ой, всё”, з Каховки “НеВсенормально” та команда “Рука в синице” (м. Скадовськ). Тема гри - “Від весни до весни сняться рожеві сни”. В підсумку перемогу вперше в історії Каховської ліги святкувала команда “Рука в синице”, якій голова журі, депутат міської ради Сергій Яременко та перший



2



заступник міського голови Олег Кожемякін вручили “Веселий Кубок” Каховської Відкритої ліги КВН, грошову винагороду та призи від спонсорів ТОВ “Тройка” та ФОП “Гармонія”.



В березні-квітні ГО “МО “Нічна Мана” (керівник Ольга Радіонова) реалізувала заходи проекту “Будинок книги”. З міського бюджету на реалізацію проекту було виділено 2 тис. грн. Мета молодіжного проекту “Будинок книги- надати можливість молоді читати цікаві сучасні книжки українських письменників, активізовувати волонтерських рух, об’єднувати громаду та виховувати відповідальність. 25 квітня на базі ДНЗ “КПЛСП” відбувся один із основних заходів проекту - офіційне відкриття “Будинку книги”. По закінченню заходу був проведений літературний квест для команди шалених читачів “Крапка”.



Проводяться предметні інтегровані тижні в ЗОШ міста. У лютому проведено міський інтелектуальний конкурс дошкільнят “Маленький ерудит”. Учні шкіл міста активно приймають участь у Всеукраїнських предметних учнівських олімпіадах та конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН, Міжнародних інтелектуальних предметних конкурсах “Колосок”, “Кенгуру”, “Бобер”, “Патріот”, “Соняшник”, “Геліантус”, “Пазл”, “Гринвіч”.



1.3. 1 січня на міській площі, за ініціативою міського голови, вчетверте пройшла новорічна дискотека. Взяло участь близько 2000 чоловік.



14 лютого в центрі міста відбулась молодіжна Акція “Святкове (солодке) серце”. Її учасники святковим картками “Валентинка” та солодощами поздоровляли каховчан з днем закоханих. Учні ДНЗ “КПЛСП” дарували каховчанам пісні, а учні ЗОШ № 4 танцювальний флеш-моб. Крім цього на площі діяв такий вже звичний “Обнімальний патруль”. СЮТ виставила на продаж вироблені вихованцями СЮТ власноруч подарунки з різних матеріалів. А всього в Акції взяло участь близько 600 чоловік.



1 квітня в МПК “Меліоратор” відбулась гра за “Веселий Кубок” Каховської Відкритої ліги КВН, яка проходила в рамках міських заходів до дня гумору.



9 квітня, за ініціативою Радіонової Ольги, учнівського самоврядування ДНЗ “КПЛСП” відбулась молодіжна акція “Обнімашки по-каховські”. На центральній площі міста діяв “Обнімальний патруль” з ДНЗ “КПЛСП” та з ВПК “Сокіл”, які вперше залучилися до подібної молодіжної акції. Вони поздоровляв каховчан з днем “каховських обнімашок” і пропонував бажаючим їх обійняти. Традиційно СЮТ виставили на продаж вироблені власноруч кружківцями СЮТ та небайдужими каховчанами подарунки вироби з різних матеріалів.



За ініціативою мережі кав'ярень “Coffeeman” та при підтримці міського голови і нічного клубу “CITY” 1 травня біля РБК відбулась святкова молодіжна дискотека - “Пати на дубах “КОФЕ МАЁВОЧКА”. Протягом всієї



3



дискотека народ заводили DJ IVAN, DJ NAZAROFF та MC KUBIK, а за ініціативою Новокаховської файєр-групи “Хорс” 6 травня біля РБК вперше відбулось “Діод-шоу” з елементами фаєр-шоу.



1 червня на площі біля РБК відбулось молодіжне свято до Дня захисту дітей: конкурси для дітей та молоді, виступ гурту “Город неспящих” (м. Херсон) та молодіжна дискотека.



24 вересня (в рамках заходів до Дня міста) відбувся виступ молодіжних гуртів: з Одеси “Друже музико” і Херсону “Город неспящих” та молодіжна дискотека.



1.4. 1 квітня в МПК “Меліоратор” відбулась гра за “Веселий Кубок” Каховської Відкритої ліги КВН. Перед початком гри глядачі переглянули відеоролики: “Мотофестиваль Тачанка 2016” (автор - Іванченко Наталія) та “Молодіжна Акція “Весняний подарунок” (автор - Геннадій Гнатовський. Перед початком КВНу глядачі також могли переглянути чудову ретрофотовиставку “Роботи каховських фотографів” (Із архіву“Фото-Чіз”).



9 травня на міській набережній відбулась традиційна фотовиставка від салону “Фото-Чіз” “Они сражались за Родину”, присвячена Дню Перемоги та Дню Памяті і примирення. Фотовиставку переглянуло близько 2000 чоловік.



В травні на базі музею відбулась презентація виставки учнів художнього відділу школи мистецтв, а до Міжнародного Дня захисту дітей МПК “Меліоратор” провели 1 червня конкурс малюнку “Миру - кожній оселі!”. В червні аматорські колективи закладів культури та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва взяли участь у обласному етно-фольк-фесті “Перлина степу”, який проходив на базі Історико-розважального комплексу “Зелені хутори Таврії”.



23 вересня, в рамках міських заходів до Дня міста, відбулась презентація фотовиставки Карена Гамбаряна “Від війни до відродження”. Карен - шоумен, ведучий радіо, рокер, громадський діяч, переселенець з Донбасу, учасник АТО. Його аматорська фотовиставка у форматі фотосушки “Від війни до відродження” є мистецьким проектом, покликаним показати, як відновлюється життя на визволених територіях Донбасу. Він завітав до міста з ініціативи ГО “МО “Нічна Мана” та при підтримці Олександра Бойка.



До Дня міста відділом освіти організовано фотовиставку дітей та про дітей Каховки “Я люблю своє місто”, до Всеукраїнського дня дошкілля організовано фотовиставку “Діти нашого садочка”. Учні шкіл та ПНЗ стали переможцями обласних конкурсів у номінації “Образотворче мистецтво”: “Японія: від періоду Нара до сьогодення”, “Туризм нас єднає”, “Таврійський барвограй”, “Перед нашими очима палаючий образ захисника”.



1.5. 19 лютого в геріатричному пансіонаті відбулись змагання міського етапу Спартакіади “Повір у себе” з тенісу настільного серед дітей з обмеженими функціональними можливостями, організовані спільно з “Інваспорт” і відділом у справах молоді та спорту. За підсумками змагань



4



призерами стали: І місце - Максим Суптеля, ІІ місце - Кирило Смашнов, ІІІ місце - Андрій Зеленько. Переможець та призери нагороджені грамотами і медалями від організаторів.



10-11 травня відбулась відкрита міська спартакіада серед паралімпійців, присвячена 72-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. До її програми входили змагання з триборства та стрільби з пневматичної гвинтівки. У особисто-командному заліку змагались 32 спортсмени, які виступали за команди “Прометей” (Каховка), “Каховка” та “Берислав”. За результатами змагань з триборства І місце посів Дрочов Віктор, ІІ місце - Вехова Лариса, ІІІ місце - Зелінський Володимир. У стрільбі з пневматичної гвинтівки І місце посів Зелінський Володимир, ІІ місце - Вехова Лариса, ІІІ місце - Чекмазов Андрій. Всі призери представляли команду “Прометей” (Каховка). Переможці та призери в особистому заліку



нагороджені грамотами та призами, а команда “Прометей” відзначена кубком.



З метою привернення уваги суспільства, державних, комерційних та інших організацій на проблеми людей з функціональними обмеженнями 01 грудня МЦСССДМ спільно з відділом у справах дітей, у МПК “Меліоратор” планує провести міський фестиваль для дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Повір у себе, і в тебе повірять інші”.



1.6. Системно працює міське наукове товариство “Ерудит”, про що свідчить кількість учасників у міському етапі конкурсу-захисту. У 18 секціях захищають свої науково-дослідницькі роботи 42 учні, з якими працюють 16 педагогів. Переможці міського рівня стають учасниками обласного етапу згідно Всеукраїнських правил. Міський етап відбувається у грудні, обласний у січні-лютому. Секції МАН працюють у всіх школах, ЦДТ та СЮН. В лютому в Херсоні відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівської молоді МАН. Каховку представляли 9 юних науковців з міських шкіл. Результати: 3 учнів СЗОШ № 2 посіли призові місця - Єкатерина Чуракова (секція “Українська література”) та Іванна Матушкіна (секція “Українська мова”) зайняли І місце, а в Дмитра Воробйова (секція “Географія та ландшафтознавство”) - ІІ місце. Учениця ЗОШ № 1 Оксана Іваніщенко (секція “Російська література”) посіла ІІІ місце. Чуракова Катерина з темою “Відлуння російсько-української війни ХХІ століття у “Казках мого бомбосховища” Олексія Чупи”. стала призером (ІІІ місце) на ІІІ етапі конкурсу-захисту в Києві.



2. Утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських життєвих принципів



2.1. 21 січня в приміщені міськвиконкому відбулося засідання “круглого столу” з національно-патріотичного виховання дітей та молоді. В його засіданні взяв участь головний отаман УДЮТ “Січ”, радник Міністра молоді та спорту України Борис Скребцов (м. Київ).



30 січня на базі клубу “Ветеран” відбулась презентація книги Алли



5



Яблонської “Таємниця назви міста Каховка”. В презентації взяли участь ветерани та учнівська молодь з ДНЗ “КПЛСП”. А.Яблонська розповіла про походження назви “Каховка” та відповіла на численні питання присутніх.



26 квітня учні ДНЗ “КПЛСП” відвідали військово-патріотичні клуби “Сокіл” та “Каховка”, побували на екскурсії у музеї Другої Світової війни та АТО.



27 квітня відбулася VІІ квест-гра “Патріот” “По Каховці у вишиванці” . Ця гра була присвячена - 100-річчю Української революції, Дню Перемоги, Дню пам’яті та примирення, пам’яті каховчан, які загинули в зоні АТО. Вісім команд з 7 шкіл зібралися на урочисту лінійку біля меморіального комплексу “Вічний вогонь”, звідки традиційно стартувала гра. Команди “Мандрівник” (СЗОШ № 2), “Сокіл” (ЗОШ № 3), ЗОШ № 4 та курінь ім. Богдана Ружинського (ЗОШ № 5) - отримали грамоти за участь у грі. ІІІ місце виборола команда ЗОШ № 1. ІІ місце у команди “ГУК” (гімназія), а перемогу вперше святкувала команда ЗОШ № 6.



В навчальних закладах у квітні-травні відбулися зустрічі з ветеранами війни. Члени клубу “Майбутній воїн” ЗОШ № 1 та ВПК “Сокіл” (ЦДТ) завжди стоять в Почесному караулі на більшості міських патріотичних урочистих заходах та мітингах (9 травня і 28 жовтня).



2.2. 1 квітня в приміщені міськвиконкому відбулось засідання молодіжного “круглого столу” на якому з інформацією про Указ Президента України від 22.01.2016 № 17 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років” та про етапи Української революції розповів присутнім керуючий справами виконкому Віталій Чернявський.



З нагоди відзначення 26-ї річниці незалежності України 19 серпня на с/к “Олімпійський” відбулась Спартакіада “Ігри патріотів” серед учасників АТО. Організаторами заходу виступили відділ у справах молоді та спорту спільно з відділом освіти, відділом культури та ГО “Учасники АТО “Скіф”, при фінансовій підтримці ПрАТ “Чумак”, О.Бойко та ТОВ “Тройка”. В змаганнях взяли участь команди, які представляли організації учасників АТО: “Скіф” (Каховка), “НК” (Нова Каховка), “Біла стріла” (Нова Каховка) та команда Великолепетиського району. Також серед учасників була команда військовослужбовців ЗСУ - розвідники з 56 ОМБР. Під час урочистого відкриття спартакіади учасників та глядачів привітали заступник міського голови В.Федченко та військовий капелан, учасник бойових дій в Афганістані А.Пономарьов. Учасники змагалися у особистому та командному заліку. Підсумки змагань у загальнокомандному заліку: І місце - команда “Скіф”; ІІ місце - команда 56 ОМБР; ІІІ місце - команда “Біла стріла”; 4 місце - команда “НК”; 5 місце - команда Великолепетиського району. Команду-переможця було нагороджено почесним кубком, учасників команд-призерів - почесними дипломами та призами, а по закінченню всіх учасників Каховське Козаче товариство (отаман Олександр Глущенко) частувало козацьким кулішем.



6



24 серпня у міськвиконкомі відбувся молодіжний “круглий стіл”, присвячений Дню Державного Прапора та Дню Незалежності України. Його мета - публічний діалог влади та активістів молодіжного руху міста щодо міських заходів на найближчі свята та обговорення нагальних питань молодіжної політики. В роботі “круглого столу” взяли участь члени міської Ради з питань молодіжної політики, представники молодіжних та громадських організацій, депутати обласної Ради (Гондарева Галина, Філіпчук Павло), депутат міської ради Молчанова Олена, практиканти відділу міської Ради, волонтери, люди, які активно приймають участь у молодіжному житті міста, Засідання провів керуючий справами виконкому Віталій Чернявський, який від імені міської влади поздоровив присутніх з державними святами, а також розповів про програму Бюджету участі “Громадський проект (бюджет міських ініціатив)”.



В рамках святкових заходів до Дня незалежності України 25 серпня в геріатричному пансіонаті відбулись відкриті комплексні змагання “Легендарна тачанка” серед паралімпійців, в яких взяли участь паралімпійці з Каховки, Нової Каховки та Берислава. У підсумку в шашках переміг Майкл Кіні, ІІ місце посів Захаров Костянтин, ІІІ місце - Подаляко Валентина. В змаганнях з дартсу: І місце посів К.Захаров, ІІ місце - Зелінський Володимир, ІІІ місце - Молочніков Артем. Змагання з боулінгу: К.Захаров - І місце, Зеленько Андрій - ІІ, Смашнов Кирило - ІІІ. Баскетбол: В.Зелінський - І місце, К.Захаров - ІІ, Лещінський Андрій - ІІІ.



2.3. 06 травня на с/к “Олімпійський” відбулась ХІІІ молодіжна Спартакіада, присвячена Дню пам'яті та примирення, Дню Перемоги над нацизмом і фашизмом у другій Світовій війні та пам'яті каховчан, які загинули в АТО. В Спартакіаді взяли участь 8 команд: ДНЗ “КПЛСП”, ВПК “Сокіл” і ВПК “Каховка”, “Одуванчики”, “Джура”, “Мандрівник”, “Адреналін”, ДЮСШ (в перетягуванні канату з'явилась ще і команда “Фурчики”). Спартакіаду відкрив заступник міського голови В.Федченко, який поздоровив присутніх з наступаючим святом і побажав всім перемоги в спортивних баталіях. Перемогу здобула команда ДЮСШ. ІІ місце вперше виборола команда “Одуванчики”. ІІІ місце - у “Адреналін”. В перетягуванні каната перемогу святкувала команда ВПК “Каховка”.



8 травня біля меморіального комплексу “Вічний вогонь” відбулась акція “Перша хвилина миру”, присвячена завершенню Другої світової війни в Європі та встановлення миру, а також щоб примирити народи всіх країн, які брали участь у війні. Вперше каховчани зібрались на чолі з міським головою А.Дяченко. З коротким історичним екскурсом виступив керуючий справами виконкому В.Чернявський, а в 23:01, в першу хвилину миру, міський голова оголосив хвилину мовчання по всім загиблим в роки війни.



Відділом освіти проводяться заходи присвячені Дню Перемоги, Дню скорботи, Дню визволення України та міста. В бібліотеках оформлюються



7



тематичні виставки літератури, періодичної преси. В школах проводяться години спілкування, уроки пам’яті, екскурсії в шкільні та історичний музеї, подорожі до пам’ятників і пам’ятних знаків, що пов’язані з подіями війни.



2.4. Протягом лютого, в рамках міських заходів до Дня закоханих, в Каховці втретє пройшла патріотична акція “З любов'ю до захисників Державного кордонну”. В цьому році її традиційно підтримали козацькі курені Каховської паланки УДЮТ “Січ”: “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) та “Скіф” (гімназія). Учасники акції збирали солодощі, каву, чай, консервацію, консерви, а також шарфи, шкарпетки тощо. Готували також святкові “валентинки”, картки, плакати, малюнки, листи, стрічки кольорів державного прапору. Всього було зібрано святкових подарунків 143 кг. на загальну суму 2560 грн. Всі подарунки були направлені прикордонникам корабля морської охорони “Донбас” в Маріуполі.



2.5. За ініціативою волонтерської місії “Чорний тюльпан”, ГО “ВПК “Каховка” та підрозділу гуманітарної місії “Чорний тюльпан” 19 лютого в приміщені міськвиконкому відбулось засідання “круглого столу”, присвяченого подіям під Дебальцево в 2015 році. В його роботі взяли участь: учасники АТО (в тому числі і учасники подій під Дебальцево) з Каховки, Нової Каховки та Кривого Рогу, члени місії “Чорний тюльпан”, ВПК “Каховка”, наставники дитячих козацьких організацій міста, козачата з клубу “Сокіл” та куріння “Джура” (ЗОШ № 4), педагоги, представники громадських організацій патріотичного спрямування, представники ЗМІ.



14 березня на базі міської бібліотеки вперше відбувся “круглий стіл” з нагоди відзначення Дня українського добровольця, в якому взяли участь каховчани - українські добровольці, учасники АТО, волонтери, учнівська молодь. Присутніх вітав перший заступник міського голови, доброволець, учасник АТО Олег Кожемякін, який також поділився своїми спогадами. Ділились також спогадами учасники АТО: Андрій Гонта та Володимир Галкін, волонтер Станіслав Соколовський. Євген Кишкін розповів присутнім про діяльність місії “Чорний тюльпан” в зоні АТО та про особисті враження.



Протягом року відділом культури спільно з іншими відділами міської ради проводились заходи, присвячені подіям в АТО: показ документальних фільмів від студії “12 кадр” “Піски. Лицарі неба” (02.06.) та “Паралелі” (28.06.) (автор Катерина Стрельченко); проведення меморіального заходу з нагоди річниці загибелі каховчанина-воїна, загиблого в зоні АТО - Олега Ліфінцева (14.06.); проведення заходу до дня високомобільних десантних військ Збройних Сил України (02.08.); тощо.



2.6. Учнівська молодь залучається до благоустрою шкільних подвір’їв, пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених різним історичним подіям. В дошкільних навчальних закладах проведено Конкурс дизайн-проектів міні-територій, як єдиного розвивального простору.



2.7. 21 липня відбулась IV-та пошукова експедиція “У пошуках місця



8



загибелі командарма”. Місце експедиції - Горностаївський та Велико-Лепитихський райони. Саме тут, а точніше район Марінської ОТГ 6.11.1943 трагічно загинули командувач 44-ї армії генерал-лейтенант Хоменко В.О. та командувач артилерією 44-ї армії генерал-майор Бобков С.О. У складі пошуковців 23 чоловіка: практиканти відділів міської ради 2017 року, генерал козацтва з Нової Каховки Властов Ю.М., члени ВПК “Сокіл”, козачата з куренів “Мандрівник” (СЗОШ № 2), “Скіф” (гімназія), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5), вихованці СЮН та ін.



Відділом освіти проводяться мандрівки учнівської молоді міста по Херсонщині і по України. До Всесвітнього дня туризму, 27 вересня, відбулася мандрівка учнів (40 чол.) до Херсона, відвідано обласний краєзнавчий музей, та екскурсія містом. 15 листопада учні шкіл також відвідали обласний музей та стали учасниками заходу, приуроченого 100-річчю ХДУ.



2.8. За ініціативою ВПК “Каховка” 22 квітня в міськвиконкомі відбулось засідання “круглого столу”, присвяченого подіям під Каховкою в 1941 році, який пройшов в рамках міських заходів, присвячених 72-й річниці перемоги над нацистськими загарбниками в Другій Світовій війні та Дню пам'яті і примирення. В його роботі взяли участь учасники АТО, козачата з ВПК “Сокіл”, куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Джура” (ЗОШ № 4) та “Козацька люлька” (ЗОШ № 5), педагоги, представники громадських організацій патріотичного спрямування, небайдужі громадяни міст Каховки та Нової Каховки, представники ЗМІ, працівники міськвиконкому. Перед початком засідання присутні переглянули експонати часів війни від Відокремленого підрозділу гуманітарної місії “Чорний тюльпан”. Почесний президент клубу “Каховка” Анатолій Обелець та член клубу “Каховка” Олексій Обелець надали присутнім зібрану інформацію, картографічний матеріал та багатий фотоматеріал з армійських альбомів окупантів про будівництво та історію німецької переправи Берислав - Каховка в 1941 році.



У квітні-травні за окремим графіком були організовані зустрічі учнів шкіл з ветеранським активом, членами хору ветеранів “Каховські зорі” на базі навчальних закладів. Заклади освіти активно співпрацюють з ВГС “Кордон” та учасниками АТО в напрямку надання волонтерської допомоги.



2.9. 20 лютого на біля РБК відбувся захід з відзначення дня Героїв Небесної сотні. В ньому взяло участь близько 80 молодих каховчан. 23 вересня, в рамках міських заходів до Дня міста, відбулась презентація фотовиставки К.Гамбаряна “Від війни до відродження”. Карен - шоумен, ведучий радіо, рокер, громадський діяч, переселенець з Донбасу, учасник АТО. В цей же день в міськвиконкомі відбулась творча зустріч всіх зацікавлених та небайдужих громадян з цим унікальним гостем нашого міста.



3. Формування та пропаганда здорового й безпечного способу життя



3.1. 02-03 лютого в ДЮСШ відбулися міські змагання з баскетболу серед юнацьких збірних команд загальноосвітніх шкіл в залік міської



9



Спартакіади школярів 2016/2017 навчального року. За підсумками дводенних баталій на баскетбольному майданчику маємо такі результати: I місце - СЗОШ № 2, II місце - ЗОШ № 5, III місце - ЗОШ № 1, IV місце - ЗОШ № 3, V місце - гімназія, VI місце - ЗОШ № 4, VII місце - ЗОШ № 6.



5 лютого завершився ХІ відкритий Чемпіонат м. Каховки з футзалу сезону 2016/2017 років серед команд Вищої ліги та Першої ліги. Всього в чемпіонаті було зіграно 56 матчів у Вищій лізі (8 команд, забито 356 м’ячів) та 72 матчі у Першій лізі (9 команд, забито 548 м’ячів). В Першій лізі “Олімпієць” - переможець чемпіонату, “Скіф” - срібний призер, а “Екліпс” - бронзовий.



9 квітня, за ініціативою члена міської Ради з питань молодіжної політики Радіонової Ольги, учнівського самоврядування ДНЗ “КПЛСП” в відбулась молодіжна акція “Обнімашки по-каховські”. На площі перед універмагом діяв “Обнімальний патруль” від дівчат з ДНЗ “КПЛСП” та від вихованців - козачат ВПК “Сокіл”, які вперше залучилися до подібної акції.



25 червня, в день святкування Дня молоді на площі Трудової слави та



на міській набережній, проходили флеш-моби: “Войнушки”, “Шалена молодь України” та “Обнімашки по-каховські 2”. Ініціатива їх проведення належить членам міської Ради з питань молодіжної політики, кращим молодіжним лідерам 2017 року О.Радіоновій та К.Нечитовському. Спочатку каховські дітлахи зіграли у “Войнушку” в міському фонтані. Пізніше розпочався другий флеш-моб “Шалена молодь України”, яку підтримали депутати районної ради О.Бойко та міської ради П.Пуляєв. Волонтери ГО “МО “Нічна Мана” проводили третій флеш-моб “Обнімашки по-каховські 2”.



25 липня на вулиці Панкеєвська, 122 пройшло відкриття спортивного майданчика. Протягом 2016-2017 років із міського бюджету було виділено 379195 грн. на її відновлення: на капітальний ремонт баскетбольного майданчика та на ремонт тренажерного майданчика з придбанням комплексу вуличних тренажерів в кількості 15 штук, встановленням лавочок тощо. Міський голова урочисто перерізав стрічку і офіційно її відкрив. Також виступав один з ініціаторів відновлення спортивного майданчика на Панекєвській, 122, депутат міської ради Потоскуєв Олег. По закінченню заходу тренер спортивного клубу “Крос-фіт” Іван Парфьонов провів майстер клас занять на новісіньких тренажерах.



15 жовтня на базі с/к “Олімпійський” відбувся V відкритий міський спортивний фестиваль “Козацькі розваги”, присвячений Дню захисника України та Дню Українського козацтва.



Протягом року МЦСССДМ для вихованців д/б “Радість” був проведений семінар “Здоровий спосіб життя” (взяло участь 18 дітей). Для молоді був проведений один семінар на тему “Профілактика ВІЛ/СНІД”, (взяло участь 18 осіб), а також один семінар на тему “Профілактика туберкульозу” (взяло участь 185 осіб).



10



Відділом освіти проведено міський конкурс проектів “Один раз на все життя!” серед випускників, направлений на популяризацію сімейних цінностей та профілактику негативних явищ в учнівському середовищі. У травні відбувся молодіжний просвітницький форум. В рамках місячників превентивного та правового виховання проводяться заходи спрямовані на пропаганду здорового способу життя, профілактику негативних проявів в молодіжному середовищі. Активізовано роботу комісії міського парламенту старшокласників “За здоровий спосіб життя”, організовано проведення заходів до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Педагогічними працівниками проводиться превентивна робота з учнівськими та батьківськими колективами, запрошуються для бесід працівники відповідних служб: лікарі, юристи, спеціалісти відділу у справах дітей.



3.2. З метою активізації діяльності органів місцевого самоврядування,громадськості щодо попередження насильства в сім’ї, викоренення найгірших форм дитячої праці відділ співпрацює з БФ “Лепта” , БФ “Знай більше” та МГО “ЩИТ”.



З метою організації дозвілля неповнолітніх аналізується зайнятість дітей в позаурочний час. Діти різних соціальних категорій відвідують СЮТ, СЮН, ДЮСШ, ЦДТ, Школу мистецтв, МПК “Меліоратор”, працюють гуртки при школах. При ЦДТ діють комісії міського парламенту старшокласників: “Лідер”, “Дозвілля”, “За здоровий спосіб життя”. До Дня чистих рук проведено для учнів молодших класів закладів освіти масовий захід щодо формування навичок здорового способу життя та переглянуто виставу “Пригоди в країні Грязляндії”.



3.3. З нагоди Всесвітнього Дня контрацепції, з метою привернення уваги населення до питань збереження репродуктивного здоров’я, активізації пропаганди здорового способу життя 29 серпня працівниками МЦСССДМ проведено вуличну акцію з розповсюдженням інформаційних тематичних матеріалів. Заходом було охоплено 30 осіб віком до 35 років.



З метою профілактики та пропаганди здорового способу життя у молодіжному середовищі, парламентом старшокласників 1 грудня проведено вуличну акцію “Ми – за життя, ми – проти СНІДу!”.



3.4. В червні відділом у справах дітей у пришкільних таборах відпочинку проведено 8 інформаційно-просвітницьких заходів щодо профілактики негативних проявів у дитячому середовищі, формування навичок здорового способу життя. Відділом також виготовлено три банери та флаєри щодо запобігання негативних проявів у дитячому середовищі, формування навичок здорового способу життя. В червні відділом у справах дітей у пришкільних таборах відпочинку проведено 8 інформаційно-просвітницьких заходів щодо профілактики негативних проявів у дитячому середовищі, формування навичок здорового способу життя. Відділом також виготовлено три банери та флаєри щодо запобігання негативних проявів у



11



дитячому середовищі, формування навичок здорового способу життя.



Під час літньої оздоровчої кампанії проводились тематичні дні, спортивні змагання, спортивні дні на базі зеленого туризму “Славутич”.



3.5. Протягом року МЦСССДМ соціальні послуги надавались одній каховській сім’ї де є інвалід.



3.6. Протягом року МЦСССДМ було надано 1093 соціальних послуг соціально-незахищеним сім’ям, дітям та молоді.



Надаються соціальні послуги 70 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які знаходяться під опікою, 1 дитина із прийомної родини, 10 дітям, що перебувають у складних життєвих обставинах. Протягом року 100% дітей облікових категорій оздоровлено. Порушень прав дітей не виявлено.



3.7. Для інвалідів, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, норматив працевлаштування на роботу встановлюється згідно з Законом України “Про основи соціальної захищеності інвалідів”.



3.8. Протягом 2017 року соціальні послуги МЦСССДМ отримали 3 особи молодого віку, які опинились в складних життєвих обставинах.



3.9. На протязі року МЦСССДМ тісно співпрацював з БФ “Лепта”, за сприянням якого 2 особи, що повернулися з місць позбавлення волі були направленні в БФ для отримання допомогу у вигляді одягу.



Питання про стан злочинності у підлітковому середовищі заслуховується на засіданнях координаційної ради у справах дітей (проведено 3 засідання). Щомісяця проводяться міжвідомчі наради з Каховським міськрайонним підрозділом КВІ та Каховською ЦРЛ стосовно неповнолітніх, які перебувають на обліку у лікаря нарколога. Між відділами освіти, у справах дітей, МЦСССДМ, Каховським ВП ГУНП, КВІ та ЦРЛ налагоджено співпрацю в питаннях подолання бездоглядності і безпритульності. Раз на квартал відділом у справах дітей проводяться спільні наради із соціальними педагогами навчальних закладів міста, а також спільні денні та вечірні профілактичні рейди. Проведено 132 рейди.



4. Створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді



4.1. За 10 місяців поточного року в Каховському МРЦЗ було проведено 12 семінарів для забезпечення підприємницьких ініціатив: “Як розпочати свій бізнес?” та “Від бізнес-ідеї до власної справи”, загальна кількість складає 19 осіб категорії “молодь до 35 років”.



4.2. За 10 місяців поточного року в Каховському МРЦЗ для започаткування власної справи одноразову виплату отримали двоє чоловік. Було проведено також 23 індивідуальних консультацій щодо започаткування власної справи для осіб категорії “молодь до 35 років”.



4.3. Протягом січня-жовтня Каховським МРЦЗ було організовано 14



12



міні-ярмарок вакансій, в яких прийняли участь 49 безробітних громадян категорії “молодь до 35 років”, мешканців міста.



З метою забезпечення конституційного права громадян на соціальний захист МЦСССДМ було налагоджено систему інформування населення про соціальні послуги, їх види та можливості отримання шляхом розміщення інформаційного стенду в приміщенні Центру. Крім того, МЦСССДМ веде сторінку в соціальній мережі Фейсбук, де постійно оновлюється інформація щодо заходів, які проводить Центр та про соціальні послуги.



4.4. 25 травня за ініціативи ДНЗ “КПЛСП” відбулася квест-гра “Стежками професії” для учнівської молоді міста. У заході взяли участь команди з 4-х шкіл – ЗОШ № 4, ЗОШ № 5, ЗОШ № 6 і гімназії. На контрольних пунктах відбувалися різні майстер класи, десь вчили пришивати ґудзики без вузлів, на інших плели коси, робили легкий мейк та манікюр. Таким чином молодь мала можливість ознайомитися з професіями, яким навчають у ДНЗ “КПЛСП”. На фініш усі отримувати свої солодкі призи.



Протягом січня-жовтня у Каховському МРЦЗ організовано професійне навчання для 14 безробітних мешканців міста віком до 35 років.



Протягом навчального року учні 8-11 класів були учасниками профорієнтаційних заходів. У березні за графіком проведено в школах місячник профорієнтації. За окремим графіком МРЦЗ проводить заняття для батьків та дітей. У березні і жовтні в МПК “Меліоратор” та в ЗОШ № 5 відбулися масові профорієнтаційні презентації ХДУ та освіти за кордоном.



4.5. За 10 місяців в Каховському МРЦЗ проведено 145 семінарів з “Техніки пошуку роботи”, в яких взяли участь 103 особи категорії “молодь до 35 років”.



4.6. За 10 місяців поточного року охоплено профорієнтаційними послугами 178 осіб у віці до 35 років, проведено 6 семінарів за темою “Особливості зайнятості молоді”, 85 громадян пройшли тестування з метою виявлення професійної спрямованості.



4.7. Протягом року відділом у справах дітей надаються відомості до міськрайонного центру зайнятості відносно дітей, які перебувають на обліку. З цими неповнолітніми проводиться профорієнтаційна робота працівниками ЦЗ. На даний час виконуються заходи щодо впровадження системи моніторингу дитячої праці та соціальної допомоги дітям, щодо запобігання залучення їх до найгірших форм дитячої праці. Дане питання розглядається на засіданні координаційної ради у справах дітей.



Протягом січня-жовтня організовано професійне навчання для 80 безробітних громадян мешканців міста, з них 14 у віці до 35 років. Професійне навчання безробітних громадян здійснювалось за такими професіями та напрямами: “Інформаційна система 1-С: бухгалтерія 8.3”, “Основи підприємницької діяльності”, “Адаптивні технології вирощування овочевих культур у відкритому ґрунті”, оператор комп’ютерного набору,



13



продавець-консультант, продавець непродовольчих товарів, продавець продовольчих товарів, кухар, касир торговельного залу, оператор котельні, менеджер (управитель) з транспортно-експедиторської діяльності.



4.8. З 10 місяців організовано підвищення кваліфікації шляхом стажування безпосередньо на виробництві для 4 безробітних категорії “молодь до 35 років”, за професіями кухар, оператор комп’ютерного набору, продавець-консультант, менеджер (управитель) з транспортно-експедиторської діяльності.



4.9. Протягом року за сприяння Каховського МРЦЗ працевлаштовані 55 осіб у віці до 35 років. З наданням компенсації роботодавцю єдиного внеску були працевлаштована 6 осіб з категорії “молодь до 35 років” мешканці міста.



4.10. Протягом звітного періоду в Каховському МРЦЗ проведено 2 комісії з питань здійснення одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності, на якій двоє чоловік категорії “молодь до 35 років” захистили власні бізнес-ідеї (надання послуг харчування та виробництво насосів для харчової промисловості). Членом комісії є і начальник відділу у справах молоді та спорту Віктор Зубков.



5. Підтримка молодіжних та дитячих громадських організацій



5.1. В грудні завершився ХІ-й міський конкурс соціальних проектів та програм з молодіжних проблем на 2017 рік, який визначив переможців: проект Каховка туристичнаніціативна група “Збережемо нашу історичну спадщину”), проект “Театр – форум “MyWay”” (ММГО “ДіЛО”) та проект “Будинок книги (ГО “МО “Нічна Мана”).



5.2. Протягом лютого-травня ММГО “ДіЛО” реалізувало заходи проекту “Театр – форум “MyWay” (керівники проекту Окул О.Ю., Сошнікова С.С.). На реалізацію їх проекту з міського бюджету було виділено 3000 грн. Протягом березня-травня ГО “МО “Нічна Мана”” реалізувало заходи проекту “Будинок книги” (керівник О.Радіонова). На реалізацію їх проекту з міського бюджету було виділено 2000 грн. В листопаді Ініціативна група “Збережемо нашу історичну спадщину” реалізувала проект Каховка туристична” (керівник Ю.Скляр). На реалізацію їх проекту з міського бюджету було виділено 5000 грн.



5.3. В обласному конкурсі соціальних проектів та програм з молодіжних проблем в поточному році міські молодіжні організації та ініціативні групи не брали участі.



5.4. В місті діє 19 (в 2016 - 18, в 2015 - 16) молодіжних, благодійних та дитячих організацій, які працюють по вирішенню молодіжних проблем в місті. З них зареєстрованих 10 та легалізованих шляхом повідомлення – 3. В 2017 році було зареєстровано відокремлений Каховський підрозділ ГО “Молодіжний клуб “Джура” - “Каховські джури” (керівник Марія Папаконстанді). Створюються і ініціативні групи на кшталт “Збережемо нашу історичну спадщину” (діє три роки).



14



5.5. Відповідно до рішення міської Ради з питань молодіжної політики та з нагоди Дня молоді міський голова відзначив грамотами 9-х активістів молодіжного руху міста: Радіонова Ольга, керівник ГОї “МО “Нічна мана”; Чумаченко Ольга, член міської Ради з питань молодіжної політики; Сошнікова Софія, керівник проекту “Театр – форум “MyWay”; Панчук Богдан, президент шкільного учнівського парламенту ЗОШ № 1; Нечитовський Костянтин, член міської Ради з питань молодіжної політики; Папаконстанді Марія, керівник Каховського відокремленого підрозділу ГО “Молодіжний клуб Джура” - “Каховські джури”; Кондратенко Ольга, соціальний педагог ДНЗ “КПЛСП”; Ніколаєва Ірина, член ГО “МО “Нічна мана”; Бондаренко Андрій, Співробітник МГФОГП “Щит”.



“Кращим волонтером року” за поданням відділу освіти визнано ученицю 11 класу ЗОШ № 1 Іваніщенко Оксану.



6. Молода сім'я



6.1. Протягом року відбулося 4 засідання клубу “Молода сім'я”, членами якої є 77 осіб (в 2016 - 72, в 2015 - 68, в 2014 - 65, в 2013 - 58). Керівник клубу В.Базилевич. Засідання проводились на базі Каховського історичного музею, Центру дитячої творчості та Каховського міськвиконкому. 25 червня відбулось одне виїзне засідання до м. Нова Каховка.



6.2. На черзі на отримання кредиту у відділі у справах молоді та спорту перебуває 38 сім'ї (в 2016 - 43, в 2015 - 43, в 2014 - 51). На сьогоднішній день в міському бюджеті кошти на пільгове кредитування молодих сімей не передбачені.



6.3. Від початку року в рамках консультативного пункту проводилась робота з трьома жінками, які виявили намір відмовитись від новонародженої дитини. В результаті наданих послуг одна дитина залишилась в сім’ї, зазначену родину взято під соціальний супровід.



7. Інтеграція українського молодіжного руху до європейських



та світових молодіжних структур



7.1. У квітні-травні було проведено конкурс серед учнів 8 класів “Напиши листа Трускавецькому другу” переможці якого відвідали Трускавець, і відповідно делегація учнів з Трускавця з метою налагодження дружніх стосунків у червні перебувала у Каховці.



7.2. 28-29 січня за підтримки ГО “Агенція регіонального розвитку Таврійського об'єднання територіальних громад” та відділу молоді та спорту відбувся тренінг по програмі “Активні громадян” Британської Ради. Взяло участь 22 чол. Ділилися своїми ідеями майбутніх проектів. Дуже порадувала активність членів шкільних парламентів НВК “Гімназія”, ЗОШ № 4 та ЗОШ № 6, які готували проекти також і для ІІ етапу освітнього проекту “Відкривай Україну”. Фасилітаторами тренінгу були: член міської Ради з питань молодіжної політики Ольга Радіонова та Яна Устименко.



14 червня відбувся тренінг для молоді “Медіаграмотність” (тренер -



15



менеджер Фонду І.Хомінця “ЗНАЙ БІЛЬШЕ!” Юлія Компанієць. Тренінг проводився для надання базових знань у сфері медіа, ознайомлення учасників з найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою, а також надання їм базових інструментів перевірки інформації та критичного мислення. Взяли участь: члени міського учнівського парламенту старшокласників, практиканти відділів міської ради 2017 року, члени самоврядування ДНЗ “КПЛСП”. Учасники отримали корисні знання та мали можливість поспілкуватися один з одним в неформальній атмосфері. Кожен з учасників міг висловити свою думку щодо доступу до інформації та визначити своє мідаполе. Також були дуже цікаві творчі завдання, які розкривали особистість кожного учасника тренінгу.



На базі гімназії діє Євроклуб, який випускає газету “ЄвроВООМ”. На базі СЗОШ № 2 діє Євроклуб “Lingua”. В рамках заходів до Дня Європи проводяться засідання Євроклубів. Протягом року делегації з навчальних закладів міста побували з ознайомчими візитами в країнах Євросоюзу: Польща, Чехія, Австрія, Німеччина тощо.



7.3. 03 березня юні читачі міської універсальної бібліотеки взяли участь у щорічному обласному конкурсі читців присвяченого пам'яті Т.Г.Шевченка “Світлиця Кобзаревих дум”. В березні на базі міської бібліотеки відбувся міський етап ІІ обласного фестивалю “Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви” та тестування учасників конкурсу “Найкращий читач року”. 15 березня старшокласники загальноосвітніх закладів взяли участь у масовому профорієнтаційному заході, який проходив на базі ХДУ.



8. Моніторинг реалізації Програми



8.1. Протягом року про заходи Програми було надано 106 інформацій (в 2016 - 88), в 4 ЗМІ (“Каховська зоря”, “Каховские новости”, “Новий день”, ХО ДТРК “Скіфія”, Канал “1+1”).



8.2. Заходи Програми постійно висвітлюються на офіційному сайті територіальної громади міста. Протягом року було розміщено 54 інформації (в 2016 - 47).



8.3. Хід виконання заходів Програми протягом року один раз на квартал розглядався на засіданні міської Ради з питань молодіжної політики. В 2017 році відбулося 4 засідання (25 січня, 21 квітня, 15 червня та 26 жовтня).



8.4. Про хід виконання в 2017 році міської комплексної Програми “Молодь” на 2017-2021 роки в листопаді 2017 року підготовлена інформація на чергове засідання сесії міської ради.



Станом на 20 листопада 2017 року було проведено 129 заходів (згідно з Програмою - 140), в яких взяло участь 25257 (згідно з Програмою - 14000). На проведення цих заходів з міського бюджету було виділено 152 тис. грн.(згідно з Програмою - 152 тис. грн.).





Начальник відділу у справах молоді та спорту В.А.Зубков