ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXIV

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

10

Дата реєстрації:

15.12.2021

Проголосовано:

23.12.2021 10:06:09

Автор:

Кашулін Сергій Геннадійович, начальник відділу у справах молоді та спорту

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 10



Відповідно до Закону України “Про основні засади молодіжної політики” від 27.04.2021 № 1414-ІХ, Постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2021 № 579 “Про затвердження Державної цільової соціальної програми “Молодь України” на 2021—2025 роки та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України”, Стратегії розвитку Каховської територіальної громади, затвердженої рішенням сесії від 25.11.2021 № 971/21, згідно з рішенням міської Ради з питань молодіжної політики при виконавчому комітеті (протокол № 4, від 16.11.2021), з метою подальшого розвитку і утвердження пріоритетних напрямків діяльності державних структур та громадських організацій, що працюють над вирішенням проблем молоді, визначання орієнтирів для всіх, хто займається забезпеченням духовно-культурного та фізичного розвитку молоді, формуванням морально-правової культури, проведенням патріотичної роботи, профілактикою негативних явищ у молодіжному середовищі, керуючись пунктом 20 статі 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, сесія міської ради



ВИРІШИЛА:



1. Затвердити Програму “Молодь” на 2022-2026 роки у Каховській міській територіальній громаді (додається).



2. Фінансовому управлінню (Гончаров О.А.) фінансування Програми розвитку українського козацтва в Каховській міській територіальній громаді на 2022 – 2026 роки проводити за рахунок коштів передбачених в міському бюджеті.



3. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на першого заступника міського голови Галину Гондареву.



4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань освіти, культури, охорони здоров’я, молоді, спорту і туризму.





​Міський голова Віталій Немерець







Затверджено



рішення ___ сесії VІII скликання



№ _______







  1. Програма “Молодь” на 2022-2026 роки




  2. у Каховській міській територіальній громаді









. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ
























































1.



Назва програми



Програма “Молодь” на 2022-2026 роки у Каховській



міській територіальній громаді



2.



Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення програми



Підстава для розроблення:



- Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”



- Закон України “Про основні засади молодіжної політики” від 27.04.2021 № 1414-ІХ



- Постанова Кабінету Міністрів України від 02.06.2021 № 579 “Про затвердження Державної цільової соціальної програми “Молодь України” на 2021—2025 роки



- Стратегія розвитку Каховської територіальної громади, затверджена рішенням сесії від 25.11.2021 № 971/21



3.



Розробник програми



Відділ у справах молоді та спорту Каховської міської ради



4.



Координатор програми



Відділ у справах молоді та спорту Каховської міської ради



5.



Відповідальні за виконання:



Відділ у справах молоді та спорту; управління освіти; управління культури і туризму; міський Центр соціальних служб; відділ міського господарства, благоустрою та надзвичайних ситуацій; відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю; Каховський історичний музей (за згодою); молодіжні громадські організації, благодійні фонди (за згодою).



6.



Мета програми



Створення системи всебічної підтримки, формування та розвитку громадянської активності та національно-патріотичної свідомості молоді Каховської міської територіальної громади, забезпечення сприятливих умов для розвитку і самореалізації молоді.



8.



Термін реалізації програми



2022-2026 рік



9.



Загальний обсяг фінансових ресурсів, тис. грн., у тому числі кошти міського бюджету



2022 – 250 000 грн.



2023 – 300 000 грн.



2024 — 320 000 грн. Всього по Програмі: 1 600 000 грн.



2025 — 350 000 грн.



2026 — 380 000 грн.



10.



Очікувані результати



Виконання завдань і заходів Програми дозволить:



- забезпечувати скоординовану діяльність органів місцевого



самоврядування, консультативно-дорадчих органів з питань



молодіжної політики та громадських об’єднань з питань реалізації молодіжної політики;



- забезпечити створення та функціонування молодіжної



інфраструктури;



- підвищити рівень доступу молоді до неформальної освіти;



- залучити молодь до розроблення пропозицій щодо вдосконалення механізму реалізації на рівні громади державної молодіжної політики;



- підвищити рівень громадської активності та патріотичної



свідомості молоді, сприяти ідентифікації молодої людини зі своєю



громадою;



- збільшити кількість молоді, залученої до програм та заходів



Каховської міської територіальної громади;



- підвищити рівень правової та екологічної культури молодих



громадян;



- створити сприятливі умови для формування свідомого ставлення



молоді до збереження здоров’я і залучити молодь до популяризації



та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури



здоров’я;



- забезпечити залучення молоді до волонтерства.



11.



Координація та контроль за виконанням



Контроль за виконанням Програми здійснює постійна депутатська комісія з питань освіти, культури, охорони здоров’я, молоді спорту і туризму.








  1. ІІ. СКЛАД ПРОБЛЕМИ






Молодь є важливою складовою сучасного суспільства, носієм інтелектуального потенціалу, визначальним фактором соціально-економічного прогресу. Від здатності молоді бути активною творчою силою значною мірою залежить як процес державотворення вцілому, так і розвиток конкретної громади. Реформи, що проводяться в Україні, переміщують акцент з централізованого управління на місцеве самоврядування та визначають пріоритет громадського залучення та соціальної активності молоді, у т.ч. формують новий підхід в організації діяльності з молоддю – від «роботи з молоддю» до «молодіжної участі».





  1. У той же час, у молодіжному середовищі продовжують залишатися актуальними проблеми, розв’язання яких вимагає якісно нового підходу. Змінилася і сама молодь, і її прагнення та життєві орієнтири, потреби, цінності. Разом з тим, основними проблемами залишаються, з одного боку, обмежені можливості, а з іншого – недостатній рівень готовності молоді до самостійного й активного життя. Основна риса сьогодення – кардинальне підвищення вимог життя до необхідності повного розкриття творчого потенціалу молоді, підвищення особистої відповідальності за соціальну реалізацію. То ж, для активізації участі молодих людей повинні діяти певні структури, яким має надаватись підтримка, – це молодіжні парламенти, молодіжні ради тощо. Також важливим на сьогодні є не тільки активне залучення молоді до життя громади, але й забезпечення координації молодіжної роботи.





    1. Забезпечення координації молодіжної роботи та активного залучення молоді до життя Каховської міської територіальної громади можливе за умови формування молодіжної інфраструктури, що передбачає підтримку та розвиток діючих і створення нових молодіжних центрів/молодіжних просторів та запровадження діяльності молодіжних працівників. Саме молодіжні центри/молодіжні простори зосереджують необхідні для молоді послуги, можливості проведення вільного часу та всебічного розвитку.







Одним із пріоритетних завдань Каховської міської ради є вдосконалення роботи з основних напрямів реалізації державної молодіжної політики, забезпечення повноцінної роботи з молоддю.



Важливим зрушенням в питаннях побудови молодіжної політики у цьому році стала реалізація проєкту по створенню у громаді Молодіжного Центру в рамках реалізації USAID програми "Молодь як провідник української національної ідентичності" - “Мріємо та діємо”. Це відкриває нову сторінку в молодіжному житті Каховської міської територіальної громади. Діяльність установи спрямована на соціалізацію та самореалізацію молоді, духовний розвиток молоді та реалізацію її творчого потенціалу, національно-патріотичне виховання, розвиток волонтерства, забезпечення громадянської освіти молоді через участь у суспільній діяльності тощо.



Становище і статус молоді та молодіжних об’єднань характеризуються певною мірою їх представництвом в органах влади. Варто зауважити, що при виконавчому комітеті діє Рада з питань молодіжної політики – консультативно-дорадчий орган з питань молодіжної політики, створений з метою взаємодії виконавчих органів Каховської міської ради та молоді громади і забезпечення узгодженості дій у вирішенні питань, пов’язаних із життям молоді та її участю у всіх сферах суспільного життя, проведення інформаційно-навчальної роботи серед молоді та консолідації молодіжного руху.



Незважаючи на певні позитивні зміни, які відбуваються у молодіжному середовищі останніми роками, все ще існують проблемні питання, які потребують вирішення в рамках Програми. Комплексний підхід до розроблення Програми зумовлений тим, що молоді люди, з одного боку, як одна з найбільш соціально незахищених верств населення, мають бути об’єктом здійснення молодіжної політики, а з іншого – виступають провідником прогресивних ідей, соціально-економічного, політичного та духовного поступу, визначальним чинником перетворень, адекватних актуальним потребам і викликам часу.



Розроблення Програми зумовлене необхідністю формування цілісної молодіжної політики у громаді для забезпечення сприятливих умов для розвитку і самореалізації молоді, формування її громадянської позиції та національно-патріотичної свідомості.





IІI. ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ПРОГРАМИ



Програма на 2022-2026 роки визначає орієнтири та окреслює пріоритетні напрямки діяльності виконавчих органів державної влади, громадських, благодійних і волонтерських організацій, а також ініціативних груп, що працюють над вирішенням проблем молоді.







    1. Метою Програми є створення системи всебічної підтримки розвитку і самореалізації молоді, формування громадянської активності та національно-патріотичної свідомості молоді Каховської міської територіальної громади.






  1. Програма виступає одним з інструментів реалізації пріоритетних завдань «Молодіжний центр», “Простір вільного спілкування” та “Конкурс проєктів та програм” визначених у Стратегії розвитку Каховської міської територіальної громадии до 2026 року.









  1. IV. СПОСОБИ РОЗВ`ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ





Досягнення мети Програми можливе шляхом:





  1. Спільної та скоординованої діяльності структурних підрозділів Каховської міської ради з інститутами громадянського суспільства: молодіжними громадськими організаціями, волонтерами, за безпосередньої участі молоді.




  2. Підтримки соціально значущих проєктів та програм молодіжних громадських організацій та молодіжних ініціативних груп.




  3. Посилення роботи з розвитку молодіжного співробітництва, участі у міжнародних проєктах.





Реалізація Програми ґрунтується на системі загальноєвропейських принципів: відкритості, рівності можливостей, реалістичності Програми, а також на дієвому та відповідальному підході, безпосередньому залученні молоді до її виконання. Програма розроблена з урахуванням особливостей розвитку новоствореної громади, ґрунтується на свободі вибору молодою людиною соціально-культурних, політичних та інших переконань, сприяє тому, що сама молодь бере участь у підготовці та прийнятті рішень щодо подолання її життєвих викликів; базується на твердженні, що діяльність у сфері молодіжної політики здійснює сама молодь при підтримці відповідних державних органів; містить комплексні заходи і є практично спрямованою.



Це забезпечить можливість для:





  1. дієвої співпраці із залученням громадянського суспільства;




  2. органічного поєднання у ціннісних орієнтирах молоді громадянської позиції та патріотизму, сприятиме ідентифікації молодої людини зі своєю громадою;




  3. підвищення рівня культури волонтерства серед молоді;




  4. підвищення спроможності публічності та демократичного врядування інститутів громадського суспільства у молодіжній сфері;




  5. підвищення рівня мобільності молоді, зокрема шляхом здійснення обмінів у межах України та у партнерстві з іншими державами;





6) підвищення рівня громадських компетентностей молоді та компетентностей для розуміння потреби навчатися впродовж життя, адаптації до викликів сучасного світу, визначення свідомого вибору життєвого шляху, формування відповідального ставлення до здоров’я, навколишнього природного середовища.





V. ОCНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ



1. Всебічна підтримка реалізації творчого потенціалу молодої людини в інтересах становлення і самореалізації її особистості, формування морально-правової культури.



2. Максимальне сприяння духовному, інтелектуальному та фізичному розвитку молоді, вихованню в неї почуття громадянської свідомості та патріотизму, ідентифікації себе з громадою та країною.



3. Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі.



4. Виховання лідерів молодіжного руху та підтримка молодіжних громадських об’єднань та ініціативних груп.



5. Створення сприятливих умов для повноцінної соціалізації молоді та її активного залучення до соціально-економічного, культурного життя громади, держави.



6. Забезпечення прав молодих громадян, необхідної соціальної підтримки у сфері освіти, допомога у розвитку їх підприємницької ініціативи, врахування особливостей умов життєдіяльності та життєвих цілей різних соціальних груп молоді.



8. Підтримка талановитої та обдарованої молоді.



9. Розвиток неформальної освіти та волонтерського руху.



9. Сприяння розвитку та поглибленню міжнародних молодіжних контактів.





VІ. РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ



Фінансування Програми здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок міського бюджету в межах видатків, передбачених бюджетом громади на 2022-2026 роки, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством:





















































Джерела фінансування



Обсяг фінансування усього (тис. грн)



За роками виконання:



2022



2023



2024



2025



2026



Прим.



Бюджет громади



1232,0



192,0



230,0



240,0



270,0



300,0





Інші джерела



368,0



58,0



70,0



80,0



80,0



80,0





Усього



1600,0



250,0



300,0



320,0



350,0



380,0







Головним розпорядником коштів є відділ у справах молоді та спорту Каховської міської ради.








  1. VІІ. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГРАМИ





1. Піднесення ролі молоді у суспільно-політичному житті громади та становлення її як одного з ключових суб’єктів місцевої політики у молодіжній сфері;



2. Налагодження дієвої співпрацю між владою і молоддю із залученням громадянського суспільства;



3. Органічне поєднання у ціннісних орієнтирах молоді громадянської позиції та патріотизму;



4. Збільшення кількості молоді, залученої до програм та заходів, підвищення рівня громадянської свідомості;



5. Збільшення кількості молоді, залученої до популяризації та утвердження здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я;



6. Підвищення рівня самоорганізації та самоврядування інститутів громадянського суспільства, їх осередків;



7. Залучення молоді до волонтерства як форми суспільно значущої діяльності вторинної зайнятості;



8. Забезпечення інтеграції молоді громади до молодіжних структур різних рівнів.





​VІІI. СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЮ ЗА РЕАЛІЗАЦІЄЮ ПРОГРАМИ





  1. Координація та контроль за виконанням Програми покладається на відділ у справах молоді та спорту Каховської міської ради.




  2. Відділ співпрацює з іншими відділами та управліннями міської ради, структурними підрозділами обласної державної адміністрації та Міністерством молоді та спорту України, зацікавленими організаціями, установами, іншими органами управління з питань реалізації програмних вимог і заходів, створює умови для участі молодіжних об’єднань та ініціативних груп у виконанні відповідних розділів Програми.




  3. Щорічно відділ у справах молоді та спорту звітує на засіданні сесії міської ради про хід виконання Програми у поточному році, представляє заходи і пропозиції щодо їх організаційного та фінансового забезпечення в наступному році.







  4. IХ. СТРУКТУРА ПРОГРАМИ




  5. Програма складається з десяти розділів. У першому – дев`ятому розділах визначені загальні положення, мета, сектори діяльності, основні завдання, підходи та головні принципи формування, інструменти залучення молоді до життя громади, очікувані кінцеві результати виконання, кількісні показники ефективності виконання Програми, система управління і контролю за здійсненням Програми, організаційно-правові форми участі молоді у місцевих ініціативах, фінансове забезпечення, структура Програми. Десятий розділ складається з системи комплексних заходів щодо запиту молоді у певній сфері її життєдіяльності:




  6. 1. Підвищення рівня компетентностей молоді.




  7. 2. Підвищення рівня спроможності молоді, вплив молоді на прийняття рішень.




  8. 3.Створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості.




  9. 4. Розвиток молодіжного туризму та ідентифікація молоді з громадою.




  10. 5. Підвищення рівня культури волонтерства серед молоді.




  11. 6. Утвердження патріотизму, духовності, формування загальнолюдських життєвих принципів.




  12. 7. Формування та пропаганда здорового та безпечного способу життя




  13. 8. Інтеграція молодіжного руху громади до всеукраїнських та світових молодіжних структур.




  14. 9. Моніторинг реалізації Програми.





X. Система заходів міської комплексної Програми “Молодь” на 2022-2026 роки
















































































































































































































































п/п



Заходи



Термін виконання



Відповідальні



1. Підвищення рівня компетентностей молоді



1.1.



Організація і проведення заходів щорічної акції “Молодь при владі” (практика учнівського парламенту старшокласників, діяльність молодіжної Ради при виконавчому комітеті міської ради, знайомство учнівських парламентів відділу освіти , “круглі столи” тощо)



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, ЦДТ, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, МЦСС, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжний центр “Пульс”, старостати, Державний агротехнічний фаховий коледж (за згодою), молодіжні громадські організації (за згодою), ініціативні групи (за згодою)



1.2.



Участь у заходах різних рівнів та організація і проведення власних заходів, спрямованих на впровадження громадянської освіти, освіти з прав людини та підвищення рівня громадянських компетентностей, розвиток молодіжного руху (лекції, тренінги, форуми тощо)





Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, МЦСС, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжний центр “Пульс”, старостати, Державний агротехнічний фаховий коледж (за згодою), молодіжні громадські організації (за згодою), ініціативні групи (за згодою)



1.3.



Реалізація заходів, спрямованих на профорієнтацію та перепідготовку молоді, в тому числі з фізичними вадами, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, молоді з особливими потребами, молодим людям, які потрапили у складні життєві обставини



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, відділ у справах дітей, МЦСС, Каховський міськрайонний центр зайнятості (за згодою), молодіжний центр “Пульс”, старостати





1.4.



Участь у заходах різних рівнів та організація і проведення заходів із підвищення рівня фінансової та цифрової



грамотності, підприємницької діяльності, конкурентоспроможності молоді





Протягом 2022-2026 років



Відділ економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики, відділ у справах молоді та спорту, інститути громадянського суспільства



1.5.



Забезпечення реалізації заходів по формуванню культури відповідального споживання: посилення бережливого і відповідального ставлення до природного, соціального, культурного та предметно-побутового довкілля



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, управління освіти, управління культури і туризму, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжний центр “Пульс”, інститути громадянського суспільства



1.6.



Проведення заходів, спрямованих на поширення реінтеграції та соціалізації різних груп молоді у суспільне життя, поширення толерантності, забезпечення умов для рівної участі всіх груп молоді у суспільному житті, запобігання дискримінації за будь-якою ознакаою (проведення акції «16 днів проти насильства», День толерантності з ВІЛ-позитивними людьми, ....тощо)



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, управління освіти, МЦСС, управління праці та соціального захисту населення, відділ у справах дітей, старостати, молодіжний центр “Пульс”, інститути громадянського суспільства (за згодою)





2. Підвищення рівня спроможності молоді, вплив молоді на прийняття рішень



2.1.



Сприяння роботі вже існуючих та створенню нових молодіжних консультативно-дорадчих органів (Рада з питань молодіжної політики, комісії, робочі групи тощо)





Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжний центр “Пульс”, молодіжні громадські організації (за згодою), ініціативні групи (за згодою)



2.2.



Сприяння роботі молодіжного центру “Пульс”





Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжні громадські організації (за згодою), ініціативні групи (за згодою)



2.3.



Підтримка громадських ініціатив (конкурс молодіжних соціальних проєктів і прогам, стипендії Каховської міської ради, тощо)





Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжний центр “Пульс”, молодіжні громадські організації (за згодою), ініціативні групи (за згодою)



2.4.



Реалізація заходів, спрямованих на розвиток неформальної освіти, формування у молоді розуміння потреби навчатися впродовж життя



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, управління освіти, МЦСС, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, молодіжний центр “Пульс”, інститути громадянського суспільства



2.5.



Внесення пропозицій щодо нагородження активістів молодіжного руху міста грамотами, подяками міського голови, а також органів влади всіх рівнів



Протягом року



Відділ у справах молоді та спорту, відділи та управління міської ради, молодіжна рада при виконавчому комітеті Каховської міської ради, ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)





3. Створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості



3.1.



Участь у заходах різних рівнів та проведення власних молодіжних та дитячих інтелектуальних заходів: фестивалів, КВН, інтелектуальних турнірів, квестових ігор, панельних дискусій, конкурсів ерудитів тощо.



Створення клубу інтелектуальних ігор.



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)



3.2.



Проведення поетичних та музичних вечорів, тематичних творчих заходів, онлайн та офлайн проєктів, спрямованих на підтримку читання тощо



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)



3.3.



Проведення дитячих та молодіжних розважальних заходів до Нового року, Дня закоханих, Дня гумору, Дня молоді, Дня студента тощо



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, відділ організаційнї роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, управління освіти, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, старостати, Державний агротехнічний фаховий коледж (за згодою), ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)





4. Розвиток молодіжного туризму та ідентифікація молоді з громадою



4.1.



Розробка та впровадження молодіжних туристичних маршрутів, розробка макетів туристично привабливої продукції, ідентифікація молоді з громадою



Протягом 2022-2026 років



Управління культури і туризму, відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, старостати, МЦСС, молодіжний центр “Пульс”, Каховський історичний музей (за згодою), громадські організації (за згодою), ІГ (за згодою)



4.2.



Організація туристичних мандрівок, флеш-мобів, арт-просторів. Організація іміджевих заходів та фестивалів, які пропагують Каховку та міську територіальну громаду





Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління культури і туризму, управління освіти, старостати, МЦСС, молодіжний центр “Пульс”, Каховський історичний музей (за згодою), громадські організації (за згодою), ІГ (за згодою)



4.3.



Проведення фотовиставок і фотоконкурсів, конкурсів малюнків серед дітей та молоді, пленерів, присвячених Каховці, Херсонщині, Україні. Участь у всеукраїнських, міжрегіональних, регіональних виставках, конкурсах, пленерах



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління культури і туризму, управління освіти, молодіжний центр “Пульс”, громадські організації (за згодою), ІГ (за згодою)





5. Підвищення рівня культури волонтерства серед молоді



5.1.



Формування культури волонтерства серед молоді; залучення соціально вразливої молоді до волонтерської діяльності; участь у заходах різного рівня (напр., «Школи волонтерів», обласному форумі «Я – волонтер» тощо).



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, управління освіти, МЦСС, молодіжний центр “Пульс”, інститути громадянського суспільства (за згодою)



5.2.



Підтримка громадських ініціатив, спрямованих на розвиток волонтерського руху



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, старостати, молодіжний центр “Пульс”, інститути громадянського суспільства (за згодою)





6. Утвердження патріотизму, духовності, формування загальнолюдських життєвих принципів



6.1.



Проведення заходів до Дня Соборності України, Дня пам'яті Героїв Крут, Дня Пам'яті Героїв Небесної сотні, Дня Конституції України, Дня Державного прапору України, Дня незалежності України, Дня захисників і захисниць України, Дня Збройних Сил України тощо (уроки пам’яті, зустрічі, панельні дискусії, спортивні змагання, молодіжні спартакіади, вікторини, виставки літератури, фотовиставки тощо)



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, управління освіти, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, молодіжний центр “Пульс”, ДАТФК (за згодою), ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)



6.2.



Проводити заходи, присвячені Дню Перемоги, Дню пам'яті та примирення, Дню скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, Дню визволення України та Каховки від нацистських загарбників, Дню Голодоморів (уроки пам’яті, зустрічі, панельні дискусії, спортивні змагання, молодіжні спартакіади, краєзнавчі конференції, вікторини, мандрівки, виставки ретротехніки, мотопробіги, виставки літератури, фотовиставки, “круглі столи” тощо)



Щорічно квітень-травень,



жовтень-листопад



Відділ у справах справах молоді та спорту, відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, управління освіти, управління культури і туризму, відділ у справах дітей, молодіжний центр “Пульс”, ДАТФК (за згодою), ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)



6.3.



Проведення патріотичних акцій (“Допоможи Збройним Силам України”, “З любов'ю до захисників Державного кордону” тощо)



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах справах молоді та спорту, управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, молодіжний центр “Пульс”, ДАТФК (за згодою), ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)



6.4.



Залучати міські молодіжні громадські організації, ініціативні групи та активістів молодіжного та дитячого руху міста до участі у благоустрої пам’ятників та інших історичних об’єктів громади



Протягом року



Відділ у справах справах молоді та спорту, відділ міського господарства, управління освіти, молодіжний центр “Пульс”, ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)





7. Формування та пропаганда здорового й безпечного способу життя



7.1.



Організація та проведення заходів, спрямованих на формування відповідального ставлення до власного здоров’я; популяризацію та утвердження здорового способу життя, профілактику негативних проявів в молодіжному середовищі (семінари-тренінги з основ надання домедичної допомоги та безпеки життєдіяльності, акції по протидії розповсюдженню реклами наркотичних засобів, тематичні зустрічі тощо)







Відділ у справах справах молоді та спорту, управління освіти, відділ у справах дітей, молодіжний центр “Пульс”ДАТФК (за згодою), ММГО (за згодою), ІГ (за згодою)



7.2.



Проведення у пришкільних та профілактичних таборах відпочинку інформаційно-просвітницьких заходів щодо профілактики негативних проявів у дитячому середовищі, формування навичок здорового способу життя



Щороку, в червні



Управління освіти, відділ у справах дітей, МЦСС



7.3.



Організація роботи по наданню соціальних послуг різновіковим категоріям громадян, в тому числі особам з обмеженими фізичними можливостями, соціально-незахищеним сім’ям, дітям та молоді, які опинились в складних життєвих обставинах, учасникам подій в зоні АТО та внутрішньо-переміщеним особам



Протягом 2022-2026 років



МЦСС, відділ у справах дітей,



управління праці та соціального захисту населення



7.4.



Залучати громадські та благодійні об’єднання до надання соціальної допомоги неповнолітнім та молоді, які умовно засуджені та повертаються з місць позбавлення волі



Протягом 2022-2026 років



МЦСС, відділ у справах дітей, відділ у справах молоді та спорту





8. Інтеграція молодіжного руху громади до всеукраїнських та світових молодіжних структур



8.1.



Залучати до проведення заходів Програми представників державних та недержавних громадських організацій, держави та інших країн, які беруть участь у вирішені молодіжних проблем та надають молоді соціальні послуги



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, відділ організаційнї роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, управління освіти, ЦСС, молодіжний центр “Пульс”, молодіжні громадські організації (за згодою)



8.2.



Проводити роботу серед МГО по налагоджуванню зв’язків з молодіжними об’єднаннями області, держави та інших країн (обмін інформацією в мережі, туристичний взаємообмін молодіжних груп, участь в культурно-мистецьких, спортивних та молодіжних заходах, організацію заходів до Дня Європи тощо)



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, відділ організаційнї роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, управління освіти, молодіжний центр “Пульс”, молодіжні громадські організації (за згодою)



8.3.



Сприяти проведенню та реалізації в місті обласних, міжрегіональних, всеукраїнських та міжнародних молодіжних програм, акцій, заходів



Протягом 2022-2026 років



Відділ у справах молоді та спорту, управління культури і туризму, управління освіти, молодіжний центр “Пульс”, молодіжні громадські організації (за згодою)





9. Моніторинг реалізації Програми



9.1.



Висвітлювати виконання заходів Програми в засобах масової інформації



Протягом 2022-2026 років



Відділ організаційної роботи, інформаційної політики та звʼязків з громадськістю, відділ у справах молоді та спорту, молодіжний центр “Пульс”



9.2.



Проводити моніторинг виконання Програми і доповідати на засіданні міської Ради з питань молодіжної політики при виконкомі міської ради



Щорічно, один раз в квартал



Відділ у справах молоді та спорту



9.3.



Про хід виконання Програми “Молодь” на 2022-2026 роки інформувати сесію міської ради



Щорічно,



в IV кварталі



Відділ у справах молоді та спорту








Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Галина Гондарева