ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XX

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1

Дата реєстрації:

20.10.2021

Проголосовано:

28.10.2021 09:23:16

Автор:

Камєнєва Алла Анатоліївна, начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1



Керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та ст. 10 Закону України “Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні”, міська рада





ВИРІШИЛА:





1. Стан виконання у 2021 році Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м. Каховці на 2020-2022 роки вважати виконаним на задовільному рівні (додається).



2. Відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики міської ради:



1) продовжити роботу зі сприяння діяльності та розвитку малого та середнього підприємництва з метою підвищення його ролі в економічно-соціальному розвитку громади;



2) надати пропозиції фінансовому управлінню міської ради при формуванні бюджету громади на наступний рік щодо фінансування заходів Програми.



3. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Орєхова І.М.



4. Контроль за виконанням рішення покласти на комісію з питань фінансів, бюджету, планування, соціально-економічного розвитку, інвестицій, міжнародного співробітництва та підприємництва (Радченко О.В.).





Міський голова Віталій НЕМЕРЕЦЬ





Додаток



до рішення сесії



№ _ _____





ІНФОРМАЦІЯ



про хід виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м. Каховці на 2020-2022 роки.





Загальновизнаним фактором є те, що мале підприємництво–це обов'язковий елемент ринку, важливий фактор розвитку та ефективного функціонування економіки. Як зазначають фахівці, "двома китами, на яких стоїть економіка є, з одного боку, великі структури, що надають їй стабільності та керованості, відчиняють шлях до широкомасштабної інновації, з другого боку- мале підприємництво, що формує конкурентне середовище та забезпечує гнучкість, індивідуалізацію виробництва". Ефективний розвиток економіки громади, збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів, а також вирішення соціальних проблем, у тому числі зменшення безробіття, підвищення життєвого рівня людей –здебільшого залежить від діяльності суб’єктів підприємництва.



На створення сприятливих умов для подальшого розвитку малого та середнього бізнесу у місті направлені заходи Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м.Каховка на 2020-2022 роки, затверджена рішенням Каховської міської ради від 15.11.2019 р № 1940/88, виконання якої передбачає ряд заходів з впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності, формування інфраструктури підтримки підприємництва, інформаційне забезпечення малого підприємництва у місті.



Виконавчим комітетом Каховської міської ради здійснюються заходи щодо поліпшення законодавчої та нормативної бази, що регулює підприємницьку діяльність шляхом впровадження постійного контролю за прийняттям органом місцевого самоврядування регуляторних актів, згідно з процедурою, визначеною Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».



З метою забезпечення відкритості регуляторного процесу рішенням сесії Каховської міської ради від 02.12.2020 року № 18/2 затверджено План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2021 рік.



З початку 2021 року Реєстр регуляторних актів відділів і управлінь Каховської міської ради включав 15 нормативно-правових актів, які регулюють підприємницьку діяльність.



Так, розробниками регуляторних актів дотримуються вимоги чинного законодавства щодо підготовки та реалізації регуляторних актів з урахуванням оновленої Методики проведення обґрунтованого аналізу впливу регуляторного акта, в якій визначено розрахунок проведення «М-тесту» (оцінки витрат та економічних вигод) відповідно до змін чинного законодавства, станом на 01.10.2021 року:



- прийнято рішення Каховської міської ради від 29.04.2021 року № 396/10 “Про заборону реалізації пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території Каховської територіальної громади”



- прийнято рішення виконавчого комітету Каховської міської ради від 13.04.2021 року № 133 “Про затвердження Переліку платних послуг, які можуть надаватися Комунальним некомерційним підприємством «Каховський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Каховської міської ради»”.



- прийнято рішення Каховської міської ради від 29.06.2021 року № 621/14 “Про місцеві податки та збори”.



- прийнято рішення Каховської міської ради від 30.09.2021 року № 816/18 “Про затвердження правил розміщення зовнішньої реклами на території Каховської міської територіальної громади”;



- готується до винесення на розгляд до затвердження виконавчим комітетом Каховської міської ради рішення “Про затвердження Переліку платних послуг, які можуть надаватися Комунальним некомерційним підприємством «Каховська центральна міська лікарня імені Панкеєвих Каховської міської ради»;



- готується до винесення на розгляд до затвердження виконавчим комітетом Каховської міської ради рішення “Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення міста Каховки”.”



Всі прийняті Каховською міською радою регуляторні акти пройшли процедуру, визначену Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», та отримали погодження Державної регуляторної служби — “без зауважень”.



Стратегічною метою Державної регуляторної служби України на 2021 рік стала дерегуляція або скасування бар’єрів для малого та середнього бізнесу. Виконавчий комітет Каховської міської ради проводить ряд заходів, які є вирішальними у досягненні визначеної мети, а саме:



- ухвалення виважених нормативно-правових актів без порушення вимог регуляторного законодавства;



- перегляд чинних регуляторних актів місцевого рівня, скасування застарілих та неефективних регуляторних актів, які створюють додатковий адміністративний тиск і дісталися у спадок новоствореній громаді, які створюють зайві перешкоди для розвитку бізнесу.



За результатами проведеної роботи визнано такими, що втратило чинність 9 нормативно правових актів місцевого рівня, які мали регуляторний характер.



Показниками вагомої ролі малого бізнесу як інтегруючого структурного елемента системи сучасної ринкової економіки є передусім дані про його кількісні параметри. За інформацією Каховської державної податкової інспекції станом на 01.10.2021 року в громаді зареєстровано 3194 основних платників податків з них: 2277 фізичних осіб-підприємців і 917 юридичних осіб малого та середнього бізнесу.



Структура платежів по надходженнях від малого та середнього бізнесу



до бюджету громади, (тис. грн.):

























































2019 рік



2020 рік



9 міс 2021 року



податок з доходів фізичних осіб



115576,6



119503,5



113922,8



місцеві податки і збори



39713,0



47069,3



47904,6



в т.ч.









єдиний податок



26270,2



29594,3



27651,4



плата за землю



13094,0



12216,3



13595,2



податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки



32,6



4881,6



6366,1



інші надходження



316,4



377,1



291,9






З метою створення зручних та доступних умов для отримання громадянами та суб’єктами господарювання якісних адміністративних послуг, забезпечення сприятливого бізнес-клімату, запобігання проявам корупції та усунення різного роду посередництва під час їх надання, підвищення рівня задоволеності замовників якістю наданих послуг, а також відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» в місті діє Центр надання адміністративних послуг. Регулярно адміністраторами Центру надаються консультації громадянам, суб’єктам підприємницької та господарської діяльності протягом січня-вересня 2021 року адміністраторами даного центру розглянуто 8460 звернень, в тому числі 761 звернень суб'єктів господарювання. Здійснюються заходи з удосконалення функціонування центру надання адміністративних послуг, проводиться аналіз нормативно-правових актів, які регулюють порядок надання адміністративних послуг, у разі змін в законодавстві, вносяться відповідні доповнення. Адміністратори Центру підключені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і до Державного реєстру прав на нерухоме майно. На офіційному сайті міської ради розміщена інформація щодо вимог надання адміністративних послуг, а також бланки заяв для надання адміністративних послуг та для видачі документів дозвільного характеру. В приміщенні Центру розміщені інформаційні стенди зі зразками заяв та переліком необхідних документів для отримання адміністративних послуг.



З метою ефективного використання існуючих ресурсів міста сформовано та постійно оновлюється база даних вільних земельних ділянок та інформація про інвестиційно-привабливі земельні ділянки, вільні приміщення комунальної та інших форм власності, які можуть бути запропоновані для здійснення підприємницької діяльності розміщується на офіційному сайті Каховської міської ради.



В поточному році, з метою ефективного використання земель комунальної власності проведена інвентаризація земельних ділянок для набуття права на їх оренду на земельних торгах у 2021 році (16 ділянок).



За 10 місяців 2021 року укладено 41 договір оренди земельних ділянок з юридичними та фізичними особами підприємцями на суму 8930,0 тис. грн.



У місті діє затверджений рішенням сесії міської ради Перелік об'єктів комунальної власності, які можуть бути надані в оренду або відчужені на конкурсній основі суб'єктам підприємництва. Перелік постійно оновлюється в ЗМІ та на офіційному веб-сайті Каховської міської ради. Додатково на сервісі Google Maps створено карту об'єктів комунальної власності міста, які підлягали приватизації у 2021 році.



Рішенням Каховської міської ради від 15.01.2021р. № 136/5 (зі змінами та доповненнями) затверджено Перелік об’єктів комунальної власності міста, які підлягають приватизації у 2021 році, до якого включено 13 об’єктів.



З початку 2021 року приватизовано 2 об'єкти комунальної власності територіальної громади міста, загальною площею 4025,8 кв.м. на суму 1415,1 тис. грн.:



- комплекс, виробничі будівлі за адресою м. Каховка, Семенівське шосе 1/1 площею 465, кв.м.;



- гуртожиток, казарма за адресою м. Каховка, Айвазовського, 4а, площею 3560,8 кв.м.



На постійній основі проводиться моніторинг ефективності використання приміщень, наданих підприємцям в оренду. Станом на 01.10.2021 року орендодавцями комунального майна укладено 76 договорів оренди. Надходження до місцевого бюджету за оренду комунального майна склали 1007,7 тис.грн.



Станом на 01.10.2021 року з 49 розповсюджувачами реклами укладено договори про тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів (до бюджету надійшло 521,9 тис.грн).



З 01.02.2020 року вступив в дію Закон України від 03.10.2019 року No 157-ІХ «Про оренду державного та комунального майна», згідно до якого передача в оренду комунального майна та подовження діючих договорів оренди відбуваються виключно на електронних аукціонах через систему PROZORRO-Продажі. З метою інформування суб’єктів підприємницької діяльності на офіційному сайті Каховської міської ради розміщено перелік об’єктів нерухомості, які можуть бути надані в оренду через електронний аукціон. З метою проведення приватизації комунального майна відповідно до вимог нового законодавства рішеннями Каховської міської ради приведено у відповідність до нього власні правові акти органів місцевого самоврядування.



З початку року суб'єктами господарювання введено в експлуатацію:



- Реконструкція об'єкта торгівлі та громадського харчування під торгово - офісну будівлю м. Каховка, проспект Європейський 10-б (Фізична особа);



- Будівництво комплектної трансформаторної підстанції КТП-160/10/0,4 для електрозабезпечення електроустановок 27/100 нежитлової будівлі м. Каховка, вулиця Промислова, 2г (Фізична особа);



- КП "Комунальне транспортне підприємство - Реконструкція електричних мереж вуличного освітлення в межах вулиць Лугова та Соборності в м. Каховка;



- ТОВ "ТерраТарса Україна" - комплекс будівель та споруд для зберігання мінеральних добрив з будівництвом складу за адресою: Херсонська область, м. Каховка, пров. Трубний, 12. (1-й пусковий комплекс).



З метою поширення серед потенційних інвесторів, бізнес-асоціацій України та Європи і міжнародних донорів про досягнення нашої громади в економічній сфері виконавчим комітетом Каховської міської ради на онлайн-платформі “ Ділові громади України” у блозі “Успішний приклад співпраці влади з інвестором, який працює на вашій території“ розміщено інформацію про ТОВ “Скандітекс”. З початку року на території міста підприємством реалізується інвестиційний проект “Розширення підприємства (будівництво цеху 2000 м², складу 1000м²) ТОВ “Скандітекс””, вартістю 31467,5 тис. грн., та створенням 100 додаткових робочих місць.



Виконавчим комітетом Каховської міської ради активно ведеться робота з просування потенціалу суб'єктів господарювання громади та залучення інструментів сприяння бізнесу у громаді. На сьогодні прийнято участь у конкурсах та навчаннях «Розвиток мікропідприємництва» за підтримки Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), компанією Chemonics International; «Громада, дружня до бізнесу. Інструменти сприяння бізнесу в громадах, що впроваджує Клуб Ділових Людей Україна за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»; проекті спілки українських підприємців “Школа лобізму”.



Споживчий ринок сьогодні характеризується високим рівнем насиченості продовольчими і непродовольчими товарами, стабільним постачанням, відсутністю товарного дефіциту. Станом на 01.10.2021р. у місті працює 195 торговельних об’єктів (71 продовольчих, 112 промислових, 7 змішаної форми, 5 фірмових об'єктів) та 19 підприємств ресторанного господарства, 2 ринки.



Одним із основних показників розвитку торгівлі є роздрібний товарооборот. Він визначає економічні відносини, які виникають на кінцевій стадії руху товарів зі сфери обігу в особисте споживання шляхом обміну грошових доходів населення. Загальний обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі, за січень – червень 2021 року становить 322413,8 тис. грн. У відповідному періоді минулого року він становив 307454,5 тис. грн.



За для підтримки місцевих товаровиробників затверджено рішення виконавчого комітету “Про визначення місць для торгівлі квасом на території м. Каховка”. З місцевими виробниками квасу укладено договори земельного сервітут на використання земельних ділянок для реалізації власновиробленої продукції, яка користується попитом у мешканців міста у спекотну пору.



Приватні підприємці та підприємства Каховської територіальної громади залучаються до участі у ярмарково-виставкових заходах. У зв’язку з забороною багатьох масових заходів, пов’язаною з запровадженням карантину в Україні через пандемію Covid-19 з початку року проведено тільки один ярмарок сільськогосподарської продукції під час святкування дня Масниці.



З метою реалізації державної підтримки галузі бджільництва на території Каховської територіальної громади ведеться збір документів для формування відомості фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації з Державного бюджету за бджолосім’ї.



Із суб’єктами підприємництва міста тісно співпрацюють фахівці Центру зайнятості постійно проводять активну роботу з безробітними громадянами. Робота спрямована на активізацію зусиль щодо вирішення проблеми трудової зайнятості, залучення безробітних громадян до самостійної зайнятості та організації підприємницької діяльності. Протягом 9 місяців 2021 року були працевлаштовані за допомогою центру зайнятості 386 мешканців ТГ.



Однією з найважливіших проблем працевлаштування безробітних є невідповідність професійно-кваліфікаційного складу безробітних потребі робочої сили. Для вирішення цієї проблеми в Каховському міськрайонному центрі зайнятості існує системна профорієнтаційна робота, професійне навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації незайнятого населення. Протягом звітного періоду пройшли професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації за допомогою центру зайнятості 74 безробітних громадянина – мешканця Каховської ТГ.



Профорієнтаційними послугами було охоплено 1550 чол. Протягом 9 місяців 2021 року було проведено: 68 тренінгів з «Техніки пошуку роботи» та 167 інформаційних семінарів.



Інфраструктура підтримки підприємництва на території громади представлена міською радою підприємців, Каховською міською незалежною громадською спілкою роботодавців та платників податків та Каховською міською організацією “Дія”. З початку року проведено 7 засідань міської ради підприємців, де оновлено склад міської Ради підприємців, забезпечено координацію роботи з міською Радою підприємців з питань життєдіяльності міста та формування бізнес-середовища.



На офіційному веб-сайті Каховської міської ради та соцмережі Фейсбук висвітлюється інформація щодо змін та нововведень в сфері підприємницької діяльності, інші публікації, що стосуються організації та провадження підприємницької діяльності. На сьогодні, викладено 43 інформаційні статті до уваги суб’єктів підприємництва.



Підприємці міста відіграють важливу роль в соціально – економічному та культурному розвитку міста за вагомий внесок в економічне, соціальне життя суспільства, стимулювання самореалізації особистості, позитивних зрушень у галузі розвитку підприємництва і в економічному середовищі у 2021 році в рамках святкування Дня міста було відзначено кращого суб'єкта господарювання міста Каховка у номінації “Краще підприємство” - ТОВ “Скандітекс”. “Кращий підприємець” - ФОП Антосюк Є.Ю.



Головою Херсонської обласної державної адміністрації з нагоди святкування Дня підприємця відзначено грамотою: ТОВ “Смарт солюшинз” та ФОП Біліченко Ю.В.



В умовах впровадження жорстких карантинних норм, сповільнення економічної активності та тотальної невизначеності опинилися малі підприємства.



Наразі бізнес знаходиться в доволі травматичній ситуації — попри значне скорочення доходів, підприємці все ж мають виконувати свої фінансові зобов'язання, які ще й обтяжуються додатковими витратами на організацію дистанційної роботи чи транспортування персоналу. У малих підприємств ще немає достатнього запасу міцності, щоб дозволити собі деякий час працювати у збиток, і тому він потребує посилених засобів підтримки від держави.







Заступник міського голови



з питань діяльності виконавчих органів ради Іван Орєхов