ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

19

Дата реєстрації:

17.02.2021

Проголосовано:

25.02.2021 10:44:57

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 19



З метою визначення принципових рішень розвитку, планування, забудови міста, керуючись ст. 26, ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, розглянувши схвалений виконавчим комітетом звіт про виконання міської Програми розроблення містобудівної документації на 2020 рік (рішення виконавчого комітету від 16.02.2021 р. № 61 ), міська рада





ВИРІШИЛА :





1. Інформацію начальника відділу містобудування та архітектури Джепарової С.Р. про підсумки виконання міської Програми розроблення містобудівної документації на 2020 рік взяти до відома (додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Романенка Р.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань містобудування, земельних відносин та використання майна територіальної громади міста (Гончарова Т.С.).











Міський голова Віталій НЕМЕРЕЦЬ



















Додаток до



рішення Каховської міської ради



від









ПІДСУМКИ



ВИКОНАННЯ МІСЬКОЇ ПРОГРАМИ РОЗРОБЛЕННЯ



МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА 2020 рік





1. ОСНОВНІ ДАНІ.





Рішенням сесії Каховської міської ради від 05.12.2019 року № 1969/87 була затверджена міська ,, Програма розроблення містобудівної документації на 2020 рік “ (Програма).



Метою Програми було розроблення містобудівної документації в м. Каховка, яка має організаційне, матеріальне та фінансове забезпечення розроблення комплексу містобудівної документації на території міста. Визначає принципові рішення розвитку, планування, забудову міста, планувальну організацію та розвиток території, визначення умов та обмежень використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон.



Розробник Програми відділ містобудування та архітектури Каховської міської ради. Виконавці Програми — відділ містобудування та архітектури Каховської міської ради і спеціалізовані проектні організації.



Строки реалізації Програми — 2020 рік.



Програма була націлена на здійснення заходів по розробленню містобудівної документації для просторового та економічного розвитку міста , а саме: продовження робіт по внесенню змін до генерального плану м.Каховка, виконанню розділу “Стратегічна екологічна оцінка”, внесенню змін до плану зонування території м. Каховка.



Фінансування Програми здійснювалось за рахунок коштів міського бюджету м. Каховка.



Головний розпорядник коштів — виконавчий комітет Каховської міської ради.



Координацію дій щодо виконання Програми здійснював відділ містобудування та архітектури Каховської міської ради.





2. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ТА ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ.





2.1. Генеральний план





Генеральний план м.Каховка був розроблений інститутом ,, Діпромісто» у 1996 році (розрахунковий строк — 01.01.2016), затверджений рішенням 7 сесії XXІІІ скликання Каховської міської ради від 09.12.1998 № 55/7.



Внесення змін до генерального плану обумовлене необхідністю вирішення поточних питань забудови міста (повʼязані зі змінами функціонального призначення окремих територій, змінами щодо планувальних обмежень) та змінами нормативно- законодавчої бази.



За підсумками проведення відкритих торгів в системі публічних закупівель України,, ProZorro” на замовлення виконавчого комітету Каховської міської ради було заключено договір від 01.10.2018 р. № 1 із Державним підприємством ,,Український державний науково-дослідний інститут проектування міст ,,ДІПРОМІСТО” імені Ю.М.Білоконя” (м. Київ) відповідно до якого протягом 2020 року було продовжено роботу по розробленню містобудівної документації ,,Внесення змін до генерального плану м. Каховка Херсонської області”.



З метою врахування громадських інтересів та з метою надання мешканцям міста Каховки можливості брати участь у наданні пропозицій до містобудівної документації, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 року № 555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», наказу Мінрегіонбуду України від 16.11.2011 № 290 «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації», 21 травня 2020 р. відбулися громадські слухання щодо обговорення та схвалення проекту ,,Внесення змін до Генерального плану м. Каховка Херсонської області”. Графічні матеріали були опубліковані на офіційному веб-сайті Каховської міської ради в рубриці “Містобудування та архітектура” для ознайомлення громади, акумулювання пропозицій та зауважень згідно чинного законодавства України. Ці заходи отримали відгук у форматі обговорення та оцінювання проекту. Така форма вираження позицій та думок є одним із елементів участі громадськості в процесі формування проекту.



У проектній документації визначені: перспективна чисельність населення, розміщення житлово - громадського будівництва, забезпечення інженерно- транспортною інфраструктурою, необхідними заходами з інженерної підготовки та захисту території.



Не виконувались розділи: характеристика сучасного стану та перспективи розвитку господарського комплексу міста, телефонний звʼязок, радіомовлення, телебачення.



Розділи: ,,Інженерно- технічні заходи цивільного захисту (цивільної оборони) на особливий період” та ,,Інженерно- технічні заходи цивільного захисту (цивільної оборони) на мирний час” виконувались за окремими завданнями на розроблення.



При виконанні проекту були враховані всі детальні плани територій, які розроблялись раніше і були затвердженні рішеннями сесій Каховської міської ради.



У звʼязку з відсутністю матеріалів земельного кадастру, план існуючого використання території виконувався з врахуванням даних публічної кадастрової карти України та супутникових карт.



Креслення виконані з використанням технології геоінформаційних систем (ліцензійні програми Arc VieW 3.2 та Arc Gis 9.1) на цифровій (векторній) картографічній основі масштабу 1: 5000, зробленій на топографічній зйомці масштабу 1: 2000 і єдиній системі класифікації та кодування обʼєктів.



Відповідно до розпорядження міського міського голови № 39-р, від 19.02.2016 року ,,Про перейменування вулиць, провулків та площ міста Каховки» у місті змінили назви деяких вулиць, провулків та площ.



У проекті даються пропозиції по зонуванню території, а саме:



- формування сельбищної зони міста;



- розвиток зон зелених насаджень загального користування розташованих вздовж берега Каховського водосховища, та в середині кварталів проектної житлової забудови( реконструкція існуючих та створення нових);



- у центральній частині міста (історичний ареал) додаються пропозиції по організації пішохідних зон, озелененню та санації внутрішньо квартальних просторів;



- пропозиції по організації вулично-дорожній мережі зі створенням нових магістралей районного значення, та організацією руху громадського транспорту по них;



- проектом передбачається збереження виробничо- складських планувальних утворень з впровадженням відповідних заходів щодо охорони навколишнього середовища і впорядкування дорожньої мережі;



- пропозиції по зміні цільового використання земель промислових підприємств.



Містобудівна документація виконана відповідно до діючих Державних будівельних норм, а також інших нормативних документів. Генеральний план міста Каховка враховує матеріали ,,Історико-архітектурного опорного плану м. Каховка Херсонської області з визначенням меж і режимів використання зон охорони памʼяток та історичних ареалів”, який був розроблений Українським державним інститутом культурної спадщини (УДІКС) і затверджений рішенням сесії Каховської міської ради від 22.12.2020 року № 94/3.



Проект містобудівної документації ,,Внесення змін до генерального плану м. Каховка Херсонської області” був розглянутий на засіданнях архітектурно-містобудівної ради при відділі містобудування та архітектури Каховської міської ради 02.10.2019 року та 25.06.2020 року.



Також, вищезазначена документація була розглянута на засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури Херсонської обласної державної адміністрації (м. Херсон) 09.09.2020 року.



Відповідно до п.12 ст. 17 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” Генеральні плани міст підлягають експертизі. Державним підприємством “Спеціалізована Державна експертна організація-центральна служба Української Державної будівельної експертизи” ДП “Укрдержбудекспертиза” (м. Київ) за підсумками розгляду містобудівної документації ,,Внесення змін до генерального плану м. Каховка Херсонської області” наданий Експертний звіт (позитивний) № 00-0594/МД від 11.11.2020 р.



Проект рішення ,,Про затвердження містобудівної документації ,, Внесення змін до генерального плану м. Каховка Херсонської області” був затверджений на засіданні сесії Каховської міської ради 22.12.2020 року № 95/3.





2.2. Стратегічна екологічна оцінка





12 жовтня 2018 набрав чинності Закон України ,,Про стратегічну екологічну оцінку” ( далі — Закон), який регулює відносини у сфері оцінки наслідків для дозвілля, у тому числі для здоровʼя населення, виконання документів державного планування та поширюється на документи державного планування.



Статтею 1 Закону визначено, що до одного із документів державного планування відносяться містобудівна документація, яка розробляється та затверджується органами місцевого самоврядування.



На замовлення виконавчого комітету Каховської міської ради за підсумками проведення відкритих торгів в системі публічних закупівель України,, ProZorro”, на підставі договору №1 від 23.04.2020 р. Державним підприємством ,,Український державний науково-дослідний інститут проектування міст ,,ДІПРОМІСТО” імені Ю.М.Білоконя” (м. Київ) було розроблено розділ ,, Охорона природи і оточуючого середовища в обсязі Звіту про стратегічну екологічну оцінку” до проекту ,, Внесення змін до генерального плану м. Каховка Херсонської області”.



На виконання статті 19 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; статей 10, 12 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», з метою одержання та врахування зауважень та пропозицій громадськості, виконавчим комітетом Каховської міської ради було оприлюднено на офіційному веб-сайті Каховської міської ради Заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки документа державного планування (містобудівна документація) – до проекту «Внесення змін до генерального плану м. Каховка».



На виконання п.3 статті 13 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку” Департаментом енергетики та екології Херсонської обласної державної адміністрації розглянуто та погоджено розділ ,, Охорона природи і оточуючого середовища в обсязі Звіту про стратегічну екологічну оцінку” до проекту ,, Внесення змін до генерального плану м. Каховка Херсонської області”.





2.3. Внесення змін до плану зонування території м. Каховка



Проект плану зонування міста (зонінг) розроблено з урахуванням:



- «Внесення змін до Генерального плану м. Каховка», розробленого державним підприємством «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя» в 2020 році.



- «Історико-архітектурний опорний план м. Каховка Херсонської області з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів» виконаний Українським державним інститутом культурної спадщини (УДІКС).



Зонінг призначений для регулювання планування та забудови території міста з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів, раціонального використання території, створення сприятливих умов для залучення інвестицій у будівництво шляхом забезпечення можливості вибору інвестором найбільш ефективного виду використання земельної ділянки, забезпечення вільного доступу громадян до інформації стосовно розвитку міста.



Даний проект є правилами забудови, які визначають основні напрямки соціального, економічного та містобудівного розвитку міста шляхом раціонального використання всіх територій в інтересах його мешканців, регулювання всіх суб'єктів правовідносин у цій галузі, згідно з діючими на даний час:



Законом України "Про основи містобудування": містобудівна документація;



Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності": генеральний план населеного пункту, детальний план території, містобудівні умови і обмеження забудови земельних ділянок, червоні лінії регулювання забудови;



Законом України "Про охорону культурної спадщини";



Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища";



Земельним Кодексом України: земельна ділянка, землі загального користування, землі природно-заповідного фонду, землі оздоровчого призначення, землі рекреаційного призначення, землі історико-культурного призначення, землі лісового фонду, землі водного фонду, прибережні захисні смуги, межі міста:



ДСТУ-Н Б Б.1-1-12:2011, порядком надання містобудівних обмежень забудови земельної ділянки від 07.07.2011 р., ДБН Б.11.1-22:2017 та іншими нормативними актами.



План зонування міста розроблений з метою створення сприятливих умов для життєдіяльності людей, забезпечення захисту територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання надмірній концентрації населення і об'єктів виробництва, зниження рівня забруднення навколишнього природного середовища, охорони і використання територій з особливим статусом, у тому числі ландшафтів, об'єктів історико-культурної спадщини, а також земель сільгосппризначення і лісів.



Проект зонування території (правила забудови) встановлює порядок регулювання землекористування і забудови території м. Каховка, заснований на містобудівному зонування - поділ всієї території міста на територіальні зони і встановлення для них містобудівних регламентів.



Правила є обов'язковими для суб'єктів власності на земельні ділянки, будівлі та споруди м. Каховка, а також для проектних, вишукувальних, будівельних організацій, всіх видів інженерних служб, які здійснюють в місті роботи, незалежно від дислокації та відомчої належності, для всіх відділів Каховської міської ради під час здійснення планування, проектування, вишукувань, будівництва, реконструкції, ремонту, озеленення і благоустрою, контролю за використанням міських земель, будівель і споруд.



У розробленому плані зонування території вирішені наступні питання:



- загальні положення плану зонування;



- режим забудови та використання території міста;



- зонування території міста;



- планувальні обмеження;



- межі територіальних зон міста.



План зонування території м. Каховка – це містобудівна документація, що уточнює функціональне призначення, вимоги до забудови, ландшафтної організації та іншого використання територій, окремих територіальних зон, а також перелік усіх допустимих видів, умов і обмежень забудови у межах зон, визначених планом зонування.



На замовлення виконавчого комітету Каховської міської ради на підставі договору № 04-20 від 30.03.2020р. ПрАТ ,,Херсон- Діпромісто” було виконано проект містобудівної документації ,,Внесення змін до плану зонування території міста Каховка Херсонської області”.



На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 року № 555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні» на офіційному сайті Каховської міської ради та у друкованих засобах засобів масової інформації були розміщені повідомлення про проведення громадських слухань. Графічні матеріали були опубліковані на офіційному веб-сайті Каховської міської ради в рубриці “Містобудування та архітектура” для ознайомлення громади, акумулювання пропозицій та зауважень згідно чинного законодавства України.



Проект містобудівної документації ,,Внесення змін до плану зонування території міста Каховка Херсонської області” був розглянутий на засіданні архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури Херсонської обласної державної адміністрації 20.01.2020 року.



Вищезазначений проект планується затвердити на черговій сесії Каховської міської ради.

    



3. Обсяги та джерела фінансування





Реалізацію Програми відбувалась за рахунок коштів місцевого бюджету.



Фінансування Програми було здійснено в межах асигнувань, передбачених у міському бюджеті на вищезазначені роботи або інших джерел, не заборонених законодавством.





4. Очікувані результати, ефективність програми.





Наявність містобудівної документації: оновленого генерального плану міста зі змінами та плану зонування території міста будуть сприяти прийняттю управлінських рішень щодо формування безпечного середовища життєдіяльності населення міста, захисту території від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, запобігання надмірній концентрації на певній території населення та об’єктів виробництва, зниження рівня забруднення навколишнього природного середовища, ефективного і надійного функціонування об’єктів будівництва та інженерно-транспортної інфраструктури, охорону та раціональне використання природних ресурсів, об’єктів історико-культурної спадщини, земель сільськогосподарського призначення , водних ресурсів.



Розроблена містобудівна документація, яка буде виконана на паперових і електронних носіях на оновленій картографічній цифровій основі в системі координат УСК – 2000 і єдиній системі класифікації та кодування об’єктів будівництва стане основою для формування бази даних містобудівного кадастру.



Впровадження зазначених заходів дозволить створити сприятливі умови для залучення інвестицій в соціально-економічний розвиток міста.



Публічні інформаційні ресурси містобудівного кадастру, кадастрові довідки, паспорти містобудівних об'єктів будуть характеризувати потенційним забудовникам діючи на території міста містобудівні регламенти, умови провадження містобудівної діяльності, містобудівні умови і обмеження, а також вимоги та обмеження щодо використання земельних ділянок і розташованих на них об’єктів нерухомості .





Систематизований план реалізації Програми























































№ п/п



Найменування проектних робіт



Строк виконання



проектних робіт



Вартість проектних робіт по програмі, тис грн.



Вартість



проектних робіт відповідно до укладених договорів, тис грн.



Примітка



1



2



3



4



5



6



1.



Внесення змін до генерального плану м.Каховка



2020 р.



112, 920



112,920



Виконано, кошти виділені



з місцевого бюджету



2.



Виконання розділу “Стратегічна екологічна оцінка”



2020 р.



294, 000



294, 000



Виконано, кошти виділені



з місцевого бюджету



3.





Внесення змін до плану зонування м. Каховка





2020 р.



199, 500



198,40091



Виконано, кошти виділені



з місцевого бюджету



Всього:



606,420



605,32091














5. Координація та контроль за ходом виконання програми.





Виконання заходів Програми контролюється міською радою згідно з рішенням сесії, яким вона затверджена.



Реалізація Програми здійснюється міськвиконкомом, який в нормативно-правових питаннях взаємодіє з управлінням містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.













Начальник відділу



містобудування та архітектури,



головний архітектор міста С.Р. Джепарова