ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

XCII

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

4

Дата реєстрації:

15.01.2020

Проголосовано:

23.01.2020 09:59:27

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    10
  • Не підтримали
    4
  • Утримались
    9
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 4


 



З метою забезпечення якісної реалізації державної політики в сфері освіти, заохочення вчителів до творчої, результативної праці, ст. 2 Закону України «Про освіту», статті 24 Загальної декларації прав людини, пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сесія міської ради





ВИРІШИЛА:





1. Затвердити міську Програму «Відпочинок працівників закладів освіти міста Каховки на 2020-2021» та Положення “Про порядок організації відпочинку працівників закладів освіти на базах відпочинку які є комунальними підприємствами Херсонської області (згідно пропозицій) на 2020-2021 роки” (додається).



2. Фінансовому управлінню міської ради (Гончаров О. А.) забезпечити фінансування заходів програми.



3. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на секретаря міської ради Мироненка В.В.



4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М. М.).









Міський голова А. А. Дяченко







Додаток № 1



до рішення міської ради



від __________ № ____





Міська програма



«Відпочинок працівників закладів



освіти міста Каховки на 2020-2021»





І. Загальні положення



Людина і задоволення її потреби в дозвіллі, відпочинку є надзвичайно важливою суспільною та соціальною проблемою в умовах глобалізації та науково-технічної революції. Форми сучасного відпочинку дуже різноманітні. Однак в умовах економічної кризи в Україні значно знизився рівень матеріального забезпечення людей, у зв’язку з чим лише досить обмежений відсоток населення має можливість користуватися послугами комфортабельних курортно-оздоровчих комплексів. Отже вибір місця відпочинку залежить від доходу відпочиваючого.



У житті кожної сучасної людини робота відіграє особливу роль, адже більшу частину часу ми перебуваємо на робочому місці, а тому вона відбивається не лише на нашому характері, але й на нашому здоров’ї. Перебуваючи саме на улюбленій роботі, можна заробити безліч професійних захворювань.



В даному випадку, творчий характер праці вчителя призводить до збільшення витрат часу на різні структурні елементи роботи, які не піддаються чіткому хронометражу. Загальновідомо, що вчитель не завжди має час на відпочинок і харчування, оскільки перерви між уроками є робочим часом вчителя. Крім того, специфіка праці вчителя потребує підготовки до уроків вдома.



Стрес – це велика проблема, з якою стикаються вчителі. Вони відчувають постійне нервове напруження, у них відсутній чіткий робочий режим, спостерігається підвищена чутливість, вони бояться помилитися – через усе це в них можуть розвинутися стійке безсоння та депресія. Посилюються їх депресивний стан і тягар відповідальності, і постійні контакти з дітьми та батьками, з якими ще й необхідно спілкуватися не так, як хочеться, а так, як прийнято. Подібний стан, який таїть у собі загрозу розвитку серйозних серцево-судинних захворювань, хвороб головного мозку (до них слід віднести інфаркти, інсульти, гіпертонію).



Щоб уникнути подібного розвитку подій, вчитель повинен відпочивати від професійної діяльності.



Із врахуванням зазначеного, необхідно створювати та розвивати вже існуючі заклади відпочинку та на базах яких проводити заходи культурного, спортивного та освітнього спрямування із метою збільшення кількості відпочиваючих, що є працівниками закладів освіти міста.



Статтею 2 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VШ визначено, що законодавство України про освіту грунтується на Конституції України та складається із цього Закону, спеціальних законів, інших актів законодавства у сфері освіти і науки та міжнародних договорів України, укладених в установленому законодавством порядку.



У статті 24 Загальної декларації прав людини проголошується, що: «Кожна людина має право на відпочинок і дозвілля, включаючи право на розумне обмеження робочого дня та на оплачувану періодичну відпустку».



У національному законодавстві це положення знайшло своє відображення у статті 45 Конституції України та Законі України «Про відпустки», у главі V Кодексу законів про працю в Україні.



Кожний вид трудової діяльності викликає, природно, втому, а відтак має компенсуватися адекватним для характеру втоми відпочинком. У цьому контексті він може розглядатися як елемент підготовки людини до здійснення трудового процесу, важливим чинником відновлення продуктивних сил. При цьому, регенеративна (відновлювальна) функція відпочинку стосується не тільки фізичних, а і духовних сил.



Частиною 3 статті 54 Закону України «Про освіту» 05.09.2017 № 2145-VШ передбачено, що педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають також інші права та обов’язки, передбачені законодавством, колективними договорами, трудовими договорами та/або установчими документами закладу освіти. Так, згідно укладеної Угоди між управлінням освіти Каховської міської ради та Каховським міським комітетом профспілки працівників освіти і науки України на 2020-2021 роки передбачено створення належних умов для відпочинку працівників закладів освіти міста Каховки.



Реалізація Програми буде мати суттєве значення для соціально-економічного розвитку міста, одним з пріоритетних напрямків якого є реалізація Конституційного права громадян на відпочинок.



Середня фактична тривалість відпочинку одного працівника планується у 2020-2021 роках 10 днів.



Середня вартість однієї доби (на одного працівника закладу освіту з трьох разовим харчуванням) для відпочинку працівників закладів освіти планується: в 2020 році - 430 грн./добу, 2021 році – 500 грн.



Таким чином, за період дії Програми відпочинку працівників закладів освіти міста Каховки на 2020-2021 роки в цілому планується забезпечити виконання завдань та заходів Програми.





II. Паспорт програми



Паспорт визначає суму коштів, необхідну для виконання Програми, законодавчі підстави її реалізації, мету, завдання, напрями діяльності, а також результативні показники, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.



Паспорт програми затверджується у місячний термін після затвердження бюджету міста на відповідний період.





ІІІ. Мета Програми



Головною метою Програми є забезпечення повноцінного відпочинку та створення належних умов для реалізації заходів щодо забезпечення якісного, повноцінного відпочинку працівників закладів освіти міста Каховки на базах відпочинку які є комунальними підприємствами Херсонської області (за пропозиціями).







IV. Обґрунтування шляхів та способів вирішення проблеми



Основними шляхами вирішення проблеми є :



- забезпечення належної організації та створення оптимальних сприятливих умов для відпочинку працівників закладів освіти;



- суттєве значення для соціально-економічного розвитку міста, одним з пріоритетних напрямків якого є реалізація Конституційного права громадян на відпочинок





V. Строки та етапи виконання Програми



Строки виконання Програми – 2020-2021 роки.



Виконання Програми планується здійснити шляхом реалізації заходів Програми та відповідно до Положення про Порядок організації відпочинку працівників освіти на 2020-2021 роки (додаток № 2 до міської Програми «Відпочинок працівників закладів освіти міста Каховки на 2020-2021»).





VІ. Перелік завдань на виконання Програми



Основними завданнями міської програми є:



- створення комфортних умов відпочинку під час перебування працівників закладів освіти на відпочинку;



- залучення максимальної кількості працівників закладів освіти до відпочинку;



- забезпечення своєчасної підготовки та проведення щорічної відпускної кампанії працівників закладів освіти міста;



- координація діяльності управління освіти Каховської міської ради, профспілкових комітетів закладів освіти, Каховського міського комітету профспілки працівників освіти і науки України з метою залучення працівників закладів освіти міста до відпочинку.





Для виконання завдань Програми необхідно здійснити наступні заходи:



















№ пп.



Зміст заходів



Термін виконання



Відповідальний за виконання



1.



Забезпечення своєчасної підготовки та організації проведення відпочинку працівників закладів освіти міста



2020-2021 роки



протягом року



Управління освіти Каховської міської ради, заклади освіти міста Каховки






VІІ. Обсяги і джерела фінансування Програми



Заходи Програми реалізовуються за рахунок коштів міського бюджету, інших джерел, не заборонених законодавством. Головним розпорядником коштів міського бюджету по видаткам на реалізацію Програми є управління освіти Каховської міської ради. Обсяг фінансових ресурсів, що спрямовані на реалізацію Програми з міського бюджету, визначається, виходячи з фінансових можливостей міського бюджету на відповідні роки, з урахуванням пропозицій управління освіти Каховської міської ради яке надає бюджетний запит до проекту міського бюджету.



Фінансування здійснюється за кодом програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів відповідно до рішення Каховської міської ради про міський бюджет на відповідний період.





Обсяги фінансування заходів Програми тис грн.




























№ п/п



Напрямки використання коштів



2020 рік



2021 рік



Всього





Обсяг коштів на реалізацію Програми всього:



197,8





300,0





497,8





1.



Забезпечення оплати відпочинку працівників закладів освіти міста Каховки за рахунок загального фонду міського бюджету



197,8



300,0



497,8






ІІ. Контроль за ходом виконання Програми





Відповідальним виконавцем Програми є управління освіти Каховської міської ради, що забезпечує контроль за виконанням Програми та складанням щорічного звіту про виконання її заходів.



Відповідальний виконавець у процесі виконання Програми забезпечує цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідної програми у межах визначених бюджетних призначень.



Оцінка ефективності програми здійснюється на підставі аналізу результативних показників, а також іншої інформації, що міститься у бюджетних запитах, кошторисах, паспортах бюджетних програм, звітах про виконання кошторисів та звітах про виконання паспортів бюджетних програм.



Головний розпорядник коштів надає результати моніторингу виконання Програми до фінансового управління Каховської міської ради за підсумками року до 20 січня.





ІХ. Очікувані результати виконання Програми





Виконання Програми дасть змогу:





- залучити максимальну кількість працівників закладів освіти міста до оздоровлення на базі відпочинку;



- забезпечити якісний відпочинок працівників закладів освіти міста на базах відпочинку Херсонської області.






































































































п/п



Результативні показники



Одиниці виміру



Джерело інформації



Всього:



Всього



2020 рік



2021



рік



1



Затрати













1.1



Обсяг коштів, що планується спрямувати на реалізацію заходів Програми, з них:



тис. грн.





Кошторис



197,8





300,0







497,8





1.2



за рахунок коштів міського бюджету



тис. грн.



Кошторис



197,8



300,0



497,8



2.



Продукт













2.1



Кількість працівників закладів освіти що планується залучити до відпочинку



осіб



Розрахунок



46



60



106



2.2



Кількість днів відпочинку



л/д



Розрахунок



460



600



1060



3.



Ефективність













3.1



Середня вартість 1 дня відпочинку



грн.



Цінова пропозиція



430



500



830



3.2



Середня тривалість відпочинку працівника



днів



Розрахунок



10



10



10


















































Додаток № 2



до рішення міської ради



від __________ № _____







Положення про порядок організації відпочинку



працівників закладів освіти на базах відпочинку які є комунальними підприємствами Херсонської області (згідно пропозицій) на 2020-2021





1. Цей Порядок розроблений з метою покращення відпочинку працівників освіти та визначення процедури його організації.



2. Відпочинок організовується управлінням освіти Каховської міської ради спільно з первинними профспілковими організаціями закладів освіти та Каховським міським комітетом профспілки працівників освіти і науки.



3. Відпочинок для працівників закладів освіти здійснюється у період з 01 червня по 31 серпня щорічно. Середня тривалість відпочинку працівників закладів освіти становить в середньому до 10 днів.



4. З метою формування спискової чисельності працівників закладів освіти, які мають бажання відпочити на базах відпочинку Херсонської області (згідно пропозицій) на 2020-2021 рр. в оздоровчий період, здійснюється реєстрація заяв бажаючих відпочити у відсотковій пропорції: заклади загальної середньої освіти (школи) вчителі — 20 відсотків, технічний персонал — 20 відсотків; заклади дошкільної освіти (ясла — садок) вихователі — 20 відсотків, технічний та осблуговуючий персонал — 20 відсотків; позашкільні навчальні заклади — 20 відсотків; в журналі, який пронумерований, прошнурований, підписаний керівником закладу освіти та скріплений печаткою за наявністю). Працівник, використавши своє право на відпочинок, може отримати повторно путівку, лише після відпочинку всіх бажаючих по колу.



5. Управління освіти Каховської міської ради за 20 днів до початку відпочинку працівників закладів освіти та членів їх сімей, направляє лист директору бази відпочинку (згідно пропозицій), щодо створення належних умов для відпочинку із зазначенням термінів відпочинку, прізвища, ім’я, по-батькові працівника закладу освіти та осіб, які будуть з ним відпочивати.



6. Працівники закладів освіти, які відпочивають на Базі відпочинку, несуть відповідальність за збереження майна, яке буде надано їм в користування.



7. У разі, якщо кількість бажаючих відпочити в один і той же період буде перевищувати можливості Бази відпочинку, то першочергове право на відпочинок надається працівникам закладів освіти, які мають більший стаж роботи, працівникам, які мають неповні сім’ї або їх сім’ї мають статус багатодітних, працівникам - учасникам АТО та бойових дій, працівникам – учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.