ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XCI

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

2

Дата реєстрації:

15.01.2020

Проголосовано:

16.01.2020 10:02:34

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2



Відповідно до Конституції України, статей 43, 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Регламенту Каховської міської ради VII скликання, Каховська міська рада



ВИРІШИЛА:





1.Підтримати депутатське звернення депутатів Каховської міської ради VII скликання до Голови Верховної Ради Разумкова Д.О. щодо збереження видатних пам“ятників в місті Каховка (звернення додається).



2. Направити депутатське звернення Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. на розгляд.



3. Опублікувати дане рішення разом з додатками на офіційному веб-сайті Каховської міської ради.



4. Відповідальність за виконання цього рішення покласти на секретаря міської ради В.В.Мироненко.



5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, етики, засобів масової інформації, зв’язку з громадськими організаціями, забезпечення законності, правопорядку та антикорупційної діяльності (О.А. Глущенко ).







Міський голова А.А. Дяченко





Голові



Верховної Ради України



Разумкову Д.О.





 



Звернення



депутатського корпусу Каховської міської ради щодо збереження



видатних пам“яток в місті Каховка Херсонської області





Шановний Дмитро Олександровичу!





Звертаємося до Вас з надією на Вашу підтримку у вирішенні питання, що  хвилює  громаду міста Каховка Херсонської області.   



Кожне місто в світі має символи, які стають його особливістю та візитівкою.Такими символами в місті Каховка є монумент «Легендарна тачанка»та памя“тник «Дівчина в шинелі».



Монумент «Легендарна тачанка» має більш ніж 50-річну історію, та навіть його створення було незвичайним. Вага даного бронзового монументу більш 60 тон, тому його частини окремо доставляли в Каховку на потужних вантажівках, з особливою обережністю перевозили через знамениту Каховську ГЕС і тільки потім вони були зібрані в єдину композицію на кургані в таврійських степах. Його спорудження стало знаменною подією для усього таврійського краю - з 1967 року каховська тачанка ніби летить над просторами південного степу та символізує міць, силу, єднання людей та коней у вічному спільному руху вперед до перемоги.



В зв’язку з унікальністю даного об’єкту та його створення відповідно до статей 4, 14 Закону України "Про охорону культурної спадщини" згідно постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 року №928 монумент «Легендарна тачанка» був внесений до «Державного реєстру нерухомих памяток України обєктів культурної спадщини національного значення», як памятка монументального мистецтва, що забезпечує її охорону на державному рівні.



Незважаючи на зазначене, в грудні 2019 року до Каховської міської ради надійшов лист Українського інституту національної пам’яті №2392/2.1-01-19 від 04.12.2019 року щодо, як зазначено, «неналежного виконання» Каховською міською радою Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а саме – не проведення демонтажу монументу «Легендарна тачанка», а також пам’ятника «Дівчина в шинелі».



Повідомляємо про те, що Каховська міська рада та її виконавчі органи виконали вимоги Закону про декомунізацію. На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» були демонтовані пам’ятники командирам Червоної армії, які були розташовані в місті, а саме –пам’ятники Василю Блюхеру та Михайлу Фрунзе. Також, в 2016 році в терміни передбачені законодавством були перейменовані усі вулиці, проспекти, провулки, площі, назви яких були пов’язані з тоталітарним комуністичним режимом, та були занесені до відповідного переліку Українського інституту національної пам’яті.



Виконавчими органами Каховської міської ради були вжиті заходи щодо роз’яснення населенню норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режиму (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», підстави, необхідність його прийняття та реалізації на місцевому рівні.



В той же час, монумент «Легендарна Тачанка» не розглядався як об’єкт для демонтажу, тому що є об“єктом культурної спадщини національного значення.



Крім того, Тачанка повноправно ввійшла в життя міста та каховчан. Монумент «Легендарна Тачанка» є одним з головних об’єктів туристичної привабливості не тільки нашого міста, а й всієї Херсонської області. Назва «Тачанка» була і є присутня в багатьох масових, мистецьких, спортивних заходах,змаганнях, фестивалях. Зображення та назва «Тачанка» використовується в назвах наших підприємств, логотипах та брендах місцевих виробників.



Яскравим прикладом відношення каховчан до Тачанки є випадок, коли на початку бойових дій на сході України каховські волонтери відправили для допомоги військовим малогабаритну вантажівку, яку підготували до роботи у військових умовах та назвали “Тачанкою”. І до теперішнього часу “Тачанка” поряд з українськими воїнами стоїть на захисті незалежності України в зоні проведення ООС.



Пам’ятник «Дівчина в шинелі» - об’єкт монументального мистецтва місцевого значення. В сучасному розумінні історичних подій минулого століття цей пам’ятник символізує собою зміну ролі жінки під час будь-яких військових дій - від природної ролі матері, дружини та берегині до воїна, який поряд з чоловіками стає на захист рідного краю.



Каховчани пишаються вищеописаними величними пам’ятками в місті, декілька поколінь виросли з почуттям гордості з приводу того, що саме в їх місті створений особливий витвір монументального мистецтва - «Тачанка».



Тому звістка про вірогідність демонтажу монумента «Легендарка тачанка» та пам’ятника «Дівчина в шинелі» збурила громадськість міста, викликала масове незадоволення та нерозуміння у каховчан. Про це свідчать численні звернення громадян до керівництва та депутатів міської ради, громадських активістів, засобів масової інформації, а також хвиля обговорення даного питання в соціальних мережах.



Будь-які дії щодо демонтажу видатних пам’ятників міста Каховки – «Легендарна тачанка» та «Дівчина в шинелі» - можуть викликати неконтрольований резонанс, нестабільність та соціальну напругу в місті.



Згідно Конституції України місцеві ради представляють спільні інтереси територіальних громад. В даній ситуації депутати Каховської міської ради не можуть залишитися осторонь у вирішенні гострого питання, що хвилює каховську громаду.



Враховуючи вищевикладене, просимо Вас сприяти громаді міста Каховка Херсонської області в збереженні видатних пам’яток міста та всієї України - монументу «Легендарна Тачанка»  та пам’ятника «Дівчина в шинелі».  





Сподіваємося на розуміння та підтримку інтересів громади міста Каховка!









Затверджено рішенням Каховської міської ради Херсонської області



від _____________ 2020 року №_______