ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXVI

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

6

Дата реєстрації:

24.05.2017

Проголосовано:

25.05.2017 09:57:24

Автор:

Гончаров О.А.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    3
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 6



З метою реалізації в місті концепції розвитку інформаційних технологій Державної казначейської служби України, забезпечення функціонування багаторівневої інформаційно – обчислювальної та внутрішньої платіжної систем Казначейства, вжиття заходів до захисту інформації, яка обробляється управлінням Казначейства, поліпшення та створення зручних умов обслуговування місцевого бюджету, відповідно до Стратегії розвитку Державної казначейської служби України на 2015-2017 роки, керуючись ст.43,48,78,85,112 Бюджетного кодексу України, ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада





ВИРІШИЛА:







1. Затвердити міську програму удосконалення казначейського обслуговування місцевого бюджету м. Каховка та забезпечення матеріально – технічної бази управління Державної казначейської служби України у Каховському районі Херсонської області на 2017 рік (додається).



2. Фінансовому управлінню Каховської міської ради передбачити кошти в міському бюджеті на 2017 рік для реалізації Програми.



3. Відповідальність за виконанням цього рішення покласти на секретаря ради (Л.С.Дроздік).



4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань планування бюджету, фінансів та оподаткування (Мовчан А.Ю.).











Міський голова А.А.Дяченко







Погоджено Затверджено



заступником начальника управління рішенням міської ради



Державної казначейської служби від №



України у Каховському районі



Херсонської області



Гулик Н.В.





П Р О Г Р А М А





удосконалення казначейського обслуговування місцевого бюджету



м.Каховка та забезпечення матеріально-технічної бази



Управління Державної казначейської служби України



у Каховському районі Херсонської області



на 2017 рік



 1. ПАСПОРТ















































1.



Ініціатор розроблення



Програми



Управління Державної казначейської служби України у Каховському районі



Херсонської області



2.



Підстава для розроблення Програми



Концепція розвитку інформаційних технологій Державної казначейської служби України на 2016 – 2017 роки,



ст.85 Бюджетного кодексу України



3.



Розробник Програми



Управління Державної казначейської служби України у Каховському районі



Херсонської області



4.



Відповідальний виконавець Програми



Управління Державної казначейської служби України у Каховському районі



Херсонської області



5.



Учасники Програми



Управління Державної казначейської служби України у Каховському районі



Херсонської області



6.



Термін реалізації Програми



2017 рік



7.



Джерело фінансування Програми



Бюджет Каховської міської ради



8.



Обсяг фінансових ресурсів для реалізації Програми



53 тис.грн.






2. Загальні положення





Питання прозорості бюджетного процесу, ефективності використання наявних фінансових ресурсів та цільового спрямування бюджетних коштів місцевих бюджетів набувають особливої актуальності в умовах запровадження нових норм бюджетного законодавства, які сприяють більш ефективному їх використанню.



Зміни бюджетної політики та нормативних актів, які відбуваються під впливом демократичного механізму приймання рішень, розширення завдань та функцій органів державної влади, підвищують місце і роль органів Державної казначейської служби в обслуговуванні розпорядників бюджетних коштів та контролю за їх цільовим використанням. Казначейське обслуговування бюджетних коштів на сучасному етапі бюджетної реформи в Україні виступає одним з головних елементів забезпечення і підвищення стабільності та захищеності бюджетної системи. Про це свідчить те, що в сучасних умовах органи Державного казначейства являються одним із найактивніших учасників в процесі управлінні бюджетними коштами через реалізацію законодавчо прийнятих механізмів та процедур виконання бюджетів відповідно до вимог бюджетного законодавства.



Основним завданням Управління Казначейства є реалізація державної політики у сферах казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку виконання бюджетів.



Казначейська служба входить до системи електронних платежів Національного банку України. Сучасні тенденції розвитку вимагають постійного вдосконалення. Справжнім проривом в цьому напрямку було впровадження автоматизованої системи обліку виконання бюджетів — АС «Є-Казна», яка стала ефективним інструментом обслуговування дохідної і видаткової частини бюджетів та управління бюджетними коштами. На сьогодні створено сучасну апаратну платформу казначейства на базі Інтернет-мережі, багаторівневу систему захисту інформації, яка може забезпечити казначейське обслуговування коштів бюджетів та інших клієнтів з урахування сучасних інформаційних технологій, особливостей економічного розвитку України та міжнародних вимог і стандартів.



Відповідно до Концепції розвитку інформаційних технологій Державної казначейської служби України на 2016 – 2017 роки основними завданнями під час впровадження новітніх інформаційних технологій є : еволюційно розвинути діючу систему до системи електронного казначейства з централізованою системою обробки інформації та юридично значимим внутрішнім і зовнішнім електронним документообігом; посилити інформаційну безпеку; інтегрувати систему “Електронне казначейство” (e-treasury) з системою “Електронний уряд” (e-government).



Програма розроблена у відповідності до ст.43, 48, 78, 112 Бюджетного кодексу України, які встановлюють функції органів Державної казначейської служби України, наказу Міністерства фінансів України від 23.08.2012р. №938 “Про затвердження Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів”.





3 . Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована Програма





На виконання листа ДКСУ від 15.10.2015р. №19-10/534-25807 “Щодо субвенцій з місцевих бюджетів” відповідно до Стратегії розвитку Державної казначейської служби України на 2015 - 2017 роки розроблено Програму удосконалення казначейського обслуговування місцевого бюджету м.Каховка та забезпечення матеріально-технічної бази управління Державної казначейської служби України у Каховському районі Херсонської області.



Необхідність розробки Програми викликана актуальністю даного питання та важливістю залучення додаткових джерел фінансування з місцевих бюджетів.





 



4. Основна мета Програми



Метою Програми є :



- підтримка державної політики в сфері казначейського обслуговування;



- забезпечення належного функціонування та удосконалення існуючої системи обслуговування місцевих бюджетів;



- забезпечення функціонування багаторівневої інформаційно-обчислювальної та внутрішньої платіжної систем Казначейства;



- вжиття заходів до захисту інформації, яка обробляється управлінням Казначейства;



- поліпшення та створення зручних умов обслуговування місцевого бюджету;



- удосконалення співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування шляхом впровадження системи дистанційного обслуговування;



- створення сучасного, ефективного, доступного і безпечного механізму, який дозволить оперативно отримувати необхідну і достовірну інформацію кожному працівнику бюджетної сфери, економно витрачаючи бюджетні кошти і час при прийнятті управлінських рішень.



Така модернізація відповідає вимогам Бюджетного кодексу України, якими встановлюються функції органів Державного казначейства України.



Враховуючи те, що на ефективність та оперативність управління бюджетним фінансовим ресурсом безпосередньо впливають рівень підготовленості кадрового потенціалу, стан автоматизації бюджетного процесу та процедур розподілу і використання бюджетного фінансового ресурсу, досягнення мети Програми потребує комплексного підходу до поліпшення факторів, що впливають на виконання видаткової частини місцевого бюджету м.Каховка.



Так, сучасна система управління бюджетним фінансовим ресурсом характеризується динамічними змінами у нормативно-правовій базі, а також автоматизацією бюджетного процесу та застосування новітніх комп’ютерних технологій. Зазначене вимагає від працівників бухгалтерських служб - учасників бюджетного процесу постійної роботи щодо підвищення кваліфікаційного рівня та оперативного реагування на зазначені зміни.



У напрямку автоматизації процесів управління бюджетним фінансовим ресурсом необхідно відмітити, що в системі виконання бюджетів відбувається модернізація у частині максимального використання новітніх технологій. Так, в органах казначейства запроваджується система дистанційного обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів через програмно-технічний комплекс «Клієнт Казначейства - Казначейство». Поряд з цим, з метою підвищення прозорості бюджетної системи запроваджена робота єдиного веб-порталу використання публічних коштів. Зазначені новації вимагають забезпечення учасників бюджетної системи сучасною комп’ютерною технікою, створення швидкісних та резервних каналів зв’язку та розподілу навантаження по інформаційним потокам, облаштування робочих місць з дотриманням вимог нормативно-правових актів з питань технічного захисту інформації.



Виконання комплексних завдань та заходів Програми дозволить створити умови для істотного підвищення ефективності та прозорості діяльності органів місцевого самоврядування з управління бюджетним фінансовим ресурсом, прискорення процесів його розподілу та використання.







5. Обґрунтування шляхів і засобів розв'язання проблеми,



визначення джерел фінансування Програми





Основними шляхами розв’язання проблем є :



- налагодження постійного та безперебійного обслуговування розпорядників та одержувачів коштів місцевого бюджету м.Каховка в управлінні Державної казначейської служби України у Каховському районі Херсонської області;



- налагодження оперативного управління бюджетним процесом через захищений канал зв'язку шляхом отримання інформації щодо руху коштів у реальному режимі часу не тільки по реєстраційних рахунках, але і по рахунках обліку планових показників, фінансових зобов'язань та відкритих асигнувань, оплати платіжних доручень, фінансування підзвітних установ та надання планових показників та змін до них, що дозволить забезпечити оперативність реагування розпорядниками коштів на зміну бюджетних призначень головним розпорядником і забезпечити тотожність цих показників у звітності;



- автоматизація процесу відображення даних у регістрах бухгалтерського обліку.



Фінансове забезпечення реалізації заходів Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету м.Каховка у вигляді субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів відповідно до п.2 ст.85 Бюджетного кодексу України виходячи з реальних можливостей бюджету та його пріоритетів.



6. Очікувані результати, ефективність Програми



В результаті виконання Програми очікується модернізація роботи Управління Казначейства; підвищення ефективності діяльності шляхом широкого використання ресурсів; покращення рівня обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів; прискорення процесу обслуговування та покращення оперативного контролю за бюджетним процесом; запобігання порушенням законодавства в бюджетній сфері; впровадження сучасних інформаційних технологій; застосування сучасних засобів комунікації, які дають змогу спілкуватися з учасниками бюджетного процесу у реальному часі.



Цілі і переваги, які будуть досягнуті :



1. Створення єдиної бази нормативно-довідкової інформації, включаючи єдиний реєстр та функціонально повну мережу розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів.



2. Оперативність взяття зобов'язань розпорядниками коштів та поєднання цього процесу з вдосконаленням планування видатків розпорядниками коштів, що позитивно впливатиме на зменшення залишків коштів на рахунках розпорядників коштів та суттєво спростить щорічні процедури закриття бюджетного року.



3. Одержання головними розпорядниками коштів в режимі реального часу повної, достовірної та детальної інформації про фінансові зобов'язання та касові видатки.



4. 3абезпечення надання інформації по казначейському обслуговуванню міського бюджету м.Каховка з метою прийняття управлінських рішень.



5. Зменшення видатків на придбання паперу, розхідних матеріалів, суттєва економія коштів необхідних на забезпечення проїзду посадових осіб розпорядників та одержувачів бюджетних коштів до Управління Казначейства при реалізації та впровадженні програмно-технічного комплексу «Клієнт Казначейства – Казначейство».





7. Контроль за ходом виконання Програми



  Контроль за виконанням Програми здійснює Каховська міська рада Херсонської області.



 Головним розпорядником коштів на реалізацію Програми є фінансове управління Каховської міської ради.



Виконавцем заходів, передбачених Програмою, виступає Управління Державної казначейської служби України Каховському районі Херсонської області.







8. План заходів реалізації Програми удосконалення казначейського обслуговування



місцевого бюджету та забезпечення матеріально-технічної бази



Управління Державної казначейської служби України у Каховському районі Херсонської області,



обсяги фінансування на 2017 рік































з/п



Назва напряму діяльності



Перелік заходів Програми



Термін виконання



Виконавець



Джерела фінансування



Обсяги фінансува-



ння, тис.грн.



Очікуваний результат



1



Створення сучасної, ефективної матеріально-технічної бази



для здійснення основних завдань управлінням Державної казначейської служби України



у Каховському районі



Херсонської області



Придбання комп’ютерної техніки та пристроїв



2017 рік





Управління Державної казначейської служби України у Каховському районі Херсонської області



Бюджет Каховської міської ради



53.0



Підвищення ефективності та результативності діяльності управління Державної казначейської служби у Каховському районі Херсонської області шляхом покращення матеріально-технічної бази








КОШТОРИС ВИТРАТ





на виконання Програми удосконалення казначейського обслуговування міського бюджету м.Каховка та забезпечення матеріально-технічної бази Управління Державної казначейської служби України



у Каховському районі Херсонської області на 2017 рік

































































№ з/п



КЕКВ



Найменування



Кількість



Сума, тис.грн.











Придбання комп'ютерної техніки та пристроїв :







1



2210



монітори



4



13.2



2



3110



комп’ютери



4



31.2



3



2210



принтери



2



8.6







ВСЬОГО :



х



53.0