ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXXIX

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

17

Дата реєстрації:

27.11.2019

Проголосовано:

05.12.2019 09:49:01

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 17



З метою визначення принципових рішень розвитку, планування, забудови міста, на виконання ст. 16, 17, 18, 19 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування», розглянувши схвалений виконавчим комітетом проект міської Програми розроблення містобудівної документації (рішення виконавчого комітету від 26.11.2019 р. № 287 ), міська рада





ВИРІШИЛА :





1. Затвердити міську Програму розроблення містобудівної документації на 2020 рік (додається).



2. Фінансовому управлінню міської ради (Гончаров О.А.) передбачити в міському бюджеті на 2020 рік кошти для фінансування Програми.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань містобудування, земельних відносин та використання майна територіальної громади міста (Гончарова Т.С.).







Міський голова А.А. Дяченко

























ЗАТВЕРДЖЕНО



Рішення міської ради



від _______ №______









МІСЬКА ПРОГРАМА РОЗРОБЛЕННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА 2020 рік





1. Загальна характеристика програми





Програма розроблення містобудівної документації (далі Програма) спрямована на забезпечення з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів сталого розвитку території міста, який передбачає соціально, економічно і екологічно збалансований розвиток міста, спрямований на створення економічного потенціалу, повноцінного життєвого середовища населення.



Програма розроблена відповідно до Законів України «Про основи містобудування», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про Генеральну схему планування території України», «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2011 року № 878 «Про затвердження списку історичних населених місць Україні».





2. Мета програми





Метою Програми є організаційне, матеріальне та фінансове забезпечення розроблення комплексу містобудівної документації на території міста. Визначення принципових рішень розвитку, планування, забудови міста, планувальної організації та розвитку території, визначення умов та обмежень використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон.





3. Шляхи і способи розв’язання проблеми





Планування і забудова територій – діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб, яка передбачає:



- прогнозування розвитку територій;



- забезпечення раціонального розселення і визначення напрямів сталого розвитку територій;



- обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням;



- взаємоузгодження державних, громадських та приватних інтересів під час планування і забудови територій;



- визначення і раціональне взаємне розташування зон житлової та громадської забудови, виробничих, рекреаційних, природоохоронних, оздоровчих, історико-культурних та інших зон і об'єктів;



- встановлення режиму забудови територій, на яких передбачено провадження містобудівної діяльності;



- розроблення містобудівної та проектної документації , будівництво об’єктів;



- реконструкцію існуючої забудови та територій;



- збереження, створення та відновлення рекреаційних, природоохоронних, оздоровчих територій та об’єктів, ландшафтів, лісів, парків, скверів, окремих зелених насаджень;



- створення та розвиток інженерно-транспортної інфраструктури ;



- проведення моніторингу забудови ;



- ведення містобудівного кадастру;



- здійснення контролю у сфері містобудування.



Інструментом регулювання планування територій є містобудівна документація. На місцевому рівні планування територій здійснюється шляхом розроблення та затвердження наступної містобудівної документації: генерального плану міста, плану зонування території і детальних планів території.





4. Завдання і заходи





4.1.Генеральний план міста





Генеральний план міста є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території міста. Генеральний план м. Каховки, розроблений Українським державним проектно-виробничим об'єднанням «Гіпроград» в інтересах територіальної громади з урахуванням державних, громадських , приватних інтересів та затверджений рішенням сесії міської ради від 09.12.1998 р. № 55/7, виконаний на паперових носіях.



Згідно п.8 ст. 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» строк дії генерального плану міста не обмежується. Та на даний час генеральний план м. Каховки потребує переводу картографо – геодезичної основи з паперових носіїв у векторну цифрову форму в системі координат УСК – 2000 для чого необхідно виконати:



4.1.1.Проведення архітектурних, інженерних та планувальних послуг для здійснення підготовчих робіт по виконанню топографічної зйомки. Проведення робіт по обчисленню координат та висоти знімальної мережі з нанесенням на планову основу знімальних точок по м.Каховка. Проведення робіт з топографічної зйомки та створення топографічної карти місцевості.



4.1.2. Розроблення історико-архітектурного опорного плану м. Каховки, як міста, що увійшло до списку історичних населених місць України згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. № 878.



4.1.3. Внесення змін до генерального плану м. Каховка згідно з п. 9 ст. 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».







4.2. План зонування території





План зонування території розробляється з метою створення сприятливих умов для життєдіяльності людини, забезпечення захисту територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання надмірній концентрації населення і об’єктів виробництва, зниження рівня забруднення навколишнього природного середовища, охорони та використання територій з особливим статусом, у тому числі ландшафтів, об’єктів історико -



культурної спадщини, а також земель сільськогосподарського призначення і лісів.





4.3. Детальний план території





Детальний план території уточнює положення генерального плану міста та визначає планувальну організацію і розвиток території та визначає:



- принципи планувально - просторової організації забудови;



- червоні лінії та лінії регулювання забудови;



- функціональне призначення, режим та параметри забудови однією чи декількох земельних ділянок, розподіл територій згідно з державними будівельними нормами, стандартами і правилами;



- містобудівні умови та обмеження (у разі відсутності плану зонування території) або уточнення містобудівних у мов та обмежень згідно із планом зонування території;



- потребу в підприємствах і закладах обслуговування населення, місце їх знаходження;



- доцільність, обсяги, послідовність реконструкції забудови;



- черговість та обсяги інженерної підготовки території;



- систему інженерних мереж;



- порядок організації транспортного і пішохідного руху;



- порядок комплексного благоустрою та озеленення.







4.4. Історико - архітектурний опорний план





Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2011 року № 878 місто Каховка включено до Списку історичних населених місць України, що потребує безумовної наявності історико-архітектурного опорного плану у складі містобудівної документації. На основі історико-архітектурного плану розробляється і актуалізується генеральний план міста. Історико - архітектурний опорний план є одним з інструментів захисту від незаконної забудови і порушення історичних ареалів, для забезпечення збереження культурної спадщини.







5. Обсяги та джерела фінансування





Реалізацію Програми передбачається здійснювати за рахунок:



- коштів державних субвенцій на виконання містобудівних проектних робіт;



- коштів місцевого бюджету;



- коштів потенційних інвесторів;



- коштів інших джерел, не заборонених законодавством.



Фінансування Програми здійснюється в межах асигнувань, передбачених у міському бюджеті на вищезазначені роботи або інших джерел, не заборонених законодавством (згідно додатку).



Вартість виконання проектних робіт у 2020 році по внесенню змін до генерального плану м.Каховка складає - 112,920 тис.грн.



Вартість виконання розділу “Стратегічна екологічна оцінка” - 294, 000 тис. грн.;



Вартість робіт по внесенню змін до плану зонування м. Каховка - 199, 500 тис. грн..







6. Очікувані результати, ефективність програми.





Наявність містобудівної документації: оновленого генерального плану міста зі змінами, плану зонування території, відкоригованого детального плану території мікрорайону східної частини міста будуть сприяти прийняттю управлінських рішень щодо формування безпечного середовища життєдіяльності населення міста, захисту території від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, запобігання надмірній концентрації на певній території населення та об’єктів виробництва, зниження рівня забруднення навколишнього природного середовища, ефективного і надійного функціонування об’єктів будівництва та інженерно-транспортної інфраструктури, охорону та раціональне використання природних ресурсів, об’єктів історико-культурної спадщини, земель сільськогосподарського призначення , водних ресурсів.



Розроблена містобудівна документація, яка буде виконана на паперових і електронних носіях на оновленій картографічній цифровій основі в системі координат УСК – 2000 і єдиній системі класифікації та кодування об’єктів будівництва стане основою для формування бази даних містобудівного кадастру.



Впровадження зазначених заходів дозволить створити сприятливі умови для залучення інвестицій в соціально-економічний розвиток міста.



Публічні інформаційні ресурси містобудівного кадастру, кадастрові довідки, паспорти містобудівних об'єктів будуть характеризувати потенційним забудовникам діючі на території міста містобудівні регламенти, умови провадження містобудівної діяльності, містобудівні умови і обмеження, а також вимоги та обмеження щодо використання земельних ділянок і розташованих на них об’єктів нерухомості .







7. Координація та контроль за ходом виконання програми.





Виконання заходів Програми контролюється міською радою згідно з рішенням сесії, яким вона затверджена.



Реалізація Програми здійснюється міськвиконкомом, який в нормативно-правових питаннях взаємодіє з управлінням містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.









Начальник відділу



містобудування та архітектури,



головний архітектор міста С.Р. Джепарова





Додаток до Програми розроблення містобудівної документації на 2020 рік









Систематизований план реалізації Програми

























№ п/п



Найменування проектних робіт



Орієнтовна вартість проектних робіт,



тис. грн.





1.







2.







3.







Внесення змін до генерального плану м.Каховка



Виконання розділу “Стратегічна екологічна оцінка”



Внесення змін до плану зонування м. Каховка







112,920





294, 000



199, 500



Всього:



606,420