ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXXIX

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

14

Дата реєстрації:

27.11.2019

Проголосовано:

05.12.2019 09:46:38

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 14



Відповідно до статті 25, статті 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», Типового положення про центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 09.08.2016 року № 855 «Деякі питання комплексної реабілітації осіб з інвалідністю», Постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 року № 80 «Про затвердження Порядку надання особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю і дітям віком до двох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, реабілітаційних послуг», міська рада





ВИРІШИЛА:





1. Змінити назву “Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Каховської міської ради” на “Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Каховської міської ради”.



2. Затвердити Положення про “Центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю Каховської міської ради” в новій редакції, що додається.



3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення 79 (чергової) сесії Каховської міської ради VІ скликання від 21 жовтня 2015 року № 1485/79 «Про затвердження Положення про Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Каховської міської ради в новій редакції».



4. Директору “Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Каховської міської ради” (Лазаренко Н.О.) забезпечити державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, у тому числі змін до установчих документів.



5. Відповідальність за виконання цього рішення покласти заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Потоскуєва О.В..



6. Контроль за виконанням покласти на постійну комісію з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення, освіти, культури, духовності, фізкультури, спорту, молодіжної політики (Скрипніченко М.М.).







Міський голова А.А.Дяченко





Додаток



до рішення сесії міської ради



№ _______від_________















Проект



ПОЛОЖЕННЯ



«Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю



Каховської міської ради»



(нова редакція)



м.Каховка



2019 рік



1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ





1.1. Комунальна установа « Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Каховської міської ради (далі - Центр) - цільовим призначенням якого є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю , та/ або дітей віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності , засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, здібностей метою реалізації особистого потенціалу, навчання основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення передумов для інтеграції у суспільство без відриву їх від сім’ї з залученням до участі у реабілітаційному процесі батьків та інших членів сім’ї дитини з інвалідністю.



Адреса Центру: 74800 м. Каховка, вулиця Гірників буд №5.



1.2. Рішення про утворення, реорганізацію або ліквідацію Центру приймається Каховською міською радою.



1.3.Центр забезпечує тимчасове перебування дітей з інвалідністю на безоплатній основі, які мають медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання ним комплексу реабілітаційних заходів.



1.4.Центр розміщений на території із пристосованими приміщеннями, що відповідають безбар’єрний архітектурі, державним будівельним нормам і правилам, санітарним нормам і правилам, протипожежним вимогам, охорони праці, мають усі види комунального благоустрою.



1.5. Центр є неприбутковою установою.



1.6. При здійсненні реабілітаційних заходів діти з інвалідністю користуються всіма правами, визначеними законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» зі змінами і доповненнями внесеними наказами Міністерства соціальної політики від 09 серпня 2016 року № 855 та від 14 березня 2018 року № 355 « Деякі питання з інвалідністю».



1.7. У своїй діяльності Центр керується Конституцією України, законами України, указами Президента України, Постановами Верховної ради України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України, рішеннями Засновника, наказами Уповноваженого органу, а також цим Положенням.



1.8. Координація роботи Центру та організаційно-методичне забезпечення його діяльності здійснюються Міністерством соціальної політики України, Департаментом соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації та управлінням праці та соціального захисту населення Каховської міської ради.



1.9. Центр взаємодіє з комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги», Управлінням освіти Каховської міської ради, підприємствами, установами, організаціями, а також з аналогічними вітчизняними та іноземними реабілітаційними установами або закладами з питань



комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.





2. ЗАВДАННЯ ЦЕНТРУ





Центр забезпечує:



2.1.Виконання норм і положень, визначених Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю, Законами України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, „Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” та іншими актами законодавства щодо забезпечення прав дітей на реабілітацію (абілітацію) з метою їхньої подальшої інтеграції у суспільство;



2.2.Створення умов для зменшення та подолання фізичних, психічних, інтелектуальних і сенсорних порушень, запобігання таким порушенням, коригування порушень розвитку, формування та розвиток основних соціальних і побутових навичок;



2.3.Створення умов для запобігання та недопущення дискримінації дітей з інвалідністю зокрема шляхом забезпечення розумного пристосування;



2.4. Проведення комплексу заходів з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, відповідно до потреб дитини з інвалідністю. Реабілітаційні заходи (послуги) проводяться (надаються) виключно на підставі індивідуальних планів реабілітації, складених, зокрема з метою реалізації індивідуальних програм реабілітації, із залученням до участі в цьому процесі дітей з інвалідністю і (за потреби) їхніх батьків або законних представників;



2.5.Розвиток навичок автономного проживання дітей з інвалідністю в суспільстві з необхідною підтримкою, формування стереотипів безпечної поведінки, опанування навичок захисту власних прав, інтересів і позитивного сприйняття себе та оточення;



2.6. Реабілітаційні заходи проводяться виключно на підставі індивідуальних планів реабілітації дітей з інвалідністю, складених зокрема з метою реалізації індивідуальних програм реабілітації, із залученням в цьому процесі дітей з інвалідністю і (за потреби) їхніх батьків або законних представників.



2.7. Надання комплексу послуг з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, психолого-педагогічної, реабілітації відповідно до потреб дитини з інвалідністю.



2.8. Підготовку батьків або законних представників осіб до продовження (в разі потреби) реабілітаційних заходів поза межами Центру.



2.9. Оперативне коригування (в разі потреби) індивідуальних програм комплексної реабілітації дітей з інвалідністю в частині зміни обсягів, строків і черговості проведення реабілітаційних заходів.



2.10. Центр співпрацює з вітчизняними та закордонними реабілітаційними, освітніми, медичними, науковими підприємствами, установами, організаціями та громадськими об’єднаннями.



2.11. Залучення додаткових ресурсів для організації реабілітації та використання наявних ресурсів і джерел допомоги.



2.12. Центр у разі потреби та в межах фінансових можливостей забезпечує на безоплатній основі транспортним обслуговуванням дітей з інвалідністю (в межах адміністративно – територіальної одиниці, на якій він розташований), які проходять реабілітацію в Центрі, зокрема перевезення від транспортних вузлів до місця розташування Центру.





3. СТРУКТУРА ЦЕНТРУ





3.1. Структурними підрозділами Центру є:



- Адміністративно –господарське відділення ;



- Відділення ранньої реабілітації (абілітації);



- Відділення соціальної реабілітації (абілітації);



- Відділення медичного спостереження;



- Відділення фізичної реабілітації;



- Відділення психологічно- педагогічної реабілітації;



- Служба патронату;



- Інші структурні підрозділи, діяльність яких пов’язана з реабілітацією/ абілітацією ( за потреби).



3.2. Робота структурних підрозділів Центру, забезпечується відповідно до положень про підрозділи, що затверджуються наказом директора Центру.



3.3. З метою своєчасного та ефективного проведення комплексу реабілітаційних заходів для дітей з інвалідністю в Центрі утворюються приймальна та реабілітаційна комісії, склад яких і положення про які затверджуються директором Центру.



3.4. З метою проведення моніторингу стану дотримання прав дітей з інвалідністю в Центрі може утворюватися громадська рада, склад якої та положення про яку затверджуються директором Центру.





4. УМОВИ ЗАРАХУВАННЯ ДО ЦЕНТРУ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ



РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ





4.1.Направлення та зарахування дітей з інвалідністю до Центру проводяться відповідно до законодавства « Про затвердження Порядку надання окремим категоріям осіб послуг із комплексної реабілітації (абілітації){Назва Постанови із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 421 від 13.07.2016; в редакції Постанови КМ № 587 від 26.07.2018}», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року N 80 зі змінами та доповненнями, за місцем реєстрації або фактичного проживання за наявності підтверджуючого документу.



4.2.До Центру не зараховуються діти з інвалідністю, стан здоров’я яких унеможливлює проведення реабілітаційних заходів, а саме з такими медичними протипоказаннями:



- гострі інфекційні захворювання до закінчення строку ізоляції;



- усі захворювання в гострій стадії та заразній формі;



- часті судомні напади та їх еквіваленти;



-захворювання, що супроводжуються тяжкими порушеннями поведінки, небезпечними для людини та її оточення (за умови не супроводження дитини з інвалідністю її батьками або законними представниками).



4.3. Строк реабілітаційного процесу визначається реабілітаційною комісією після проведення відповідного обстеження дитини з інвалідністю.



4.4. Учасниками реабілітаційного процесу можуть бути діти з інвалідністю, їхні батьки або законні представники, фахівці, посади яких передбачені штатним розписом установи, які беруть участь у процесі надання реабілітаційних послуг.



4.5.Центр визначає загальну спрямованість реабілітаційного процесу та її складових з урахуванням особливостей своєї діяльності, забезпечуватиме різними формами організації реабілітаційного процесу та видами реабілітаційних послуг. Реабілітаційний процес може спрямовуватися на:



- формування та розвиток в дитини з інвалідністю основних соціальних навичок :(особиста гігієна, самообслуговування, пересування, спілкування тощо), пристосування побутових умов до їхніх потреб, соціально-побутове влаштування та обслуговування, психолого-педагогічну корекцію з метою вироблення та підтримання навичок самостійного (автономного) проживання, стереотипів безпечної поведінки;



- опанування навичок захисту своїх прав та інтересів, самоаналізу і позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, соціального супроводу, денною зайнятістю, тощо;



- надання дитині з інвалідністю своєчасної та ефективної корекційної, соціальної, психологічної допомоги та організацію реабілітаційного процесу відповідно до особливостей її психофізичного розвитку.



4.6. Розклад, черговість і тривалість індивідуальних і групових занять визначаються реабілітаційною комісією.



4.7.Центром визначається та затверджується мережа груп, наповнюваність, яких проводиться до завдань, умов та особливостей їх діяльності;



4.8. На підставі рішення реабілітаційної комісії за дитиною з інвалідністю зберігається місце в Центрі в разі її хвороби, карантину, хвороби або відпустки батьків та (або) законного представника, а також на літній період, але не більше 60 календарних днів.



4.9.Відрахування дітей з інвалідністю з Центру здійснюється за рішенням реабілітаційної комісії;



-після завершення встановленого терміну комплексної реабілітації і виконання індивідуальної програми реабілітації;



- за бажанням батьків ( усиновителів або опікунів, піклувальників);



-якщо дитина не відвідує центр без поважних причин більше місяця;



- якщо дитині виповнилося 18 років.



У виняткових випадках, з метою завершення виконання індивідуального плану комплексної реабілітації, можливе перебування дитини з інвалідністю після досягнення нею 18 років, але не більше, як на один рік (рішення реабілітаційної комісії ).



5. УПРАВЛІННЯ ЦЕНТРОМ





5.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється із займаної посади міським головою за поданням начальника управління праці та соціального захисту населення Каховської міської ради у визначеному законодавством порядку.



5.2. Директор Центру:



5.2.1. Представляє Центр в організаціях, установах, на підприємствах незалежно від форми власності, розпоряджається в установленому законодавством порядку майном і коштами Центру;



5.2.2.Укладає договори;



5.2.3.У межах своєї компетенції видає накази, затверджує функціональні обов’язки працівників, приймає на роботу та звільняє з роботи працівників, проводить атестацію педагогічних працівників, застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення;



5.2.4. Здійснює контроль за реабілітаційним процесом



5.2.6. Вживає заходів із запобігання та недопущення дискримінації стосовно дотримання прав та законних інтересів Осіб;



5.2.7. Здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, санітарно-гігієнічних умов і пожежної безпеки тощо;



5.2.9. Відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності та подання її в установлені строки відповідним органам.



6. ФІНАНСОВО – ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ



6.1.Центр є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку та штамп зі своїм найменуванням.



6.2.Фінансово-господарська діяльність Центру здійснюється відповідно до кошторису, штатної чисельності, затверджених в установленому порядку Каховською міською радою в межах штатних нормативів професійного складу, розроблених центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики та в межах кошторисних призначень на відповідний рік.



6.3.Штатна чисельність Центру комплектується відповідно до контингенту дітей з інвалідністю та обсягів обслуговування. Посадові оклади працівників Центру встановлюються відповідно тарифних ставок для працівників закладів охорони здоров’я, установ соціального захисту населення та закладів освіти України, згідно з наказами Міністерства праці та соціального захисту населення, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я України, штатний розпис Центру затверджується міським головою.



6.4. Установа має право:



6.4.1.Фінансувати за рахунок власних коштів заходи, що сприяють поліпшенню соціально-побутових умов для дітей з інвалідністю;



6.4.2. Укладати договори про співробітництво.



6.5. Фінансове забезпечення Центру проводиться відповідно до законодавства.





Додаток 2









Пропозиції до проекту



Положення Комунальної установи



Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Каховської міської ради












































































































Діюче положення



Типове Положення



Пропозиції щодо внесення змін



Затверджено рішенням 79 сесії VI скликання міської ради від 21 жовтня 2015 року № 1485/79



Затверджено наказом Міністерства соціальної політики України 09 серпня 2016 року № 855, із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства соціальної політики України 18 грудня 2018 року № 1905, згідно з наказом Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355



НАЗВА





Положення комунальної установи «Центр соціальної реабілітації дітей- інвалідів Каховської міської»



Положення комунальної установи



Центр



комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Каховської міської ради



1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ



1.1. Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Каховської міської ради (далі - Центр) є реабілітаційною установою системи органів праці та соціального захисту населення, цільовим призначенням якої є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на розвиток та коригування порушень розвитку дитини-інваліда, навчання її основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення передумов для інтеграції у суспільство.



1.2. Установа утворюється, реорганізується та ліквідується рішенням Каховської міської ради.



1.3. Центр є комунальною установою, яка не має на меті отримання прибутку для перебування дітей-інвалідів, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання соціальної реабілітації.



1.4. Центр забезпечує тимчасове перебування дітей-інвалідів, які мають медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання ними комплексу реабілітаційних заходів.



1.5. При здійсненні реабілітаційних заходів діти-інваліди користуються всіма правами, визначеними статтею 31 Закону України "Про реабілітацію інвалідів в Україні".



1.6. Координація роботи Центру та організаційно-методичне забезпечення його діяльності здійснюються управлінням праці та соціального захисту населення Каховської міської ради.



1.7. Центр розташовано у пристосованому приміщенні по вулиці Гірників, 5, яке відповідає безбар'єрній архітектурі, санітарно-гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеки, має усі види комунального благоустрою.



1.8. Права і обов’язки працівників Центру визначаються правилами внутрішнього трудового розпорядку і посадовими інструкціями, які розробляються відповідно до типових кваліфікаційних характеристик з урахуванням специфіки та умов праці.



1.9. Працівники Центру несуть особисту відповідальність за життя, фізичний і психічний стан кожної дитини відповідно до чинного законодавства.



1.10. Центр в процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з підрозділами міської ради, Фондом соціального захисту інвалідів, місцевими органами охорони здоров'я, освіти, сім’ї, дітей та молоді а також з підприємствами, установами, громадськими організаціями, об’єднанями громадян, тощо.



1.11. У своїй діяльності Центр керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства праці та соціальної політики України, іншими нормативно-правовими актами з питань соціальної реабілітації дітей-інвалідів та створення належних умов для забезпечення надання їм реабілітаційних послуг, а також цим Положенням.





 





 





 





 





1.1. Комунальна установа «Центр комплексної реабілітаціїдітей з інвалідністю Каховської міської ради (далі - Центр) цільовим призначенням якого є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованихна створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю, та/ або дітей віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних з метою максимальної реалізації особистого потенціалу, навчання основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення передумов для інтеграції у суспільство без відриву їх від сім’ї з залученням до участі у реабілітаційному процесі батьків та інших членів сім’ї дитиниз інвалідністю.



(пункт 1 розділу І із змінами, внесенимизгіднонаказузгідно з наказом Міністерства соціальної політики України 18 грудня 2018 року № 1905)





 



1.6.Центр забезпечує тимчасове перебування дітей з інвалідністю на безоплатній основі, які мають медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання ними комплексу реабілітаційних заходів.





(пункт 2 розділу І із змінами внесеними згідно з наказом Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355)





 



1.7.При здійсненні реабілітаційних заходів діти з інвалідністю користуються всіма правами, визначеними законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» із змінами і доповненнями внесеними наказами Міністерства соціальної політики від 09 серпня 2016 року № 855 та № від 14 березня 2018 року № 355 « Деякі питання з інвалідністю».



1.8. Послуги, передбачені Державною типовою програмою реабілітації осіб з інвалідністю, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 року № 1686 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2018року№ 587надаються дитині з інвалідністюуЦентрі безоплатно.



1.10. Центр розміщений на території із пристосованими приміщеннями, що відповідають державним будівельним нормам і правилам, санітарним нормам і правилам, протипожежним вимогам, техніці безпеки, мають усі види комунального благоустрою.



1.11.Центр взаємодіє з комунальним некомерційним підприємством «Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги»,управління освіти Каховської міської ради, підприємствами, установами, організаціями, а також з аналогічними вітчизняними та іноземними реабілітаційними установами або закладами з питанькомплексноїреабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.



1.12. У своїй діяльності Центр керується КонституцієюУкраїни, законами України, указами Президента України, Постановою Верховної ради України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України, рішеннями Засновника наказами Уповноваженого органу, а також цим Положенням.



( пункт 4 розділу І зі змінами згідно з наказом Міністерства соціальної політики України 14березня 2018 року № 355)





2. ЗАВДАННЯ ЦЕНТРУ



Центр забезпечує:



2.1. Реалізацію головних завдань, визначених Законами України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", "Про реабілітацію інвалідів в Україні", "Про соціальні послуги", щодо забезпечення права дітей-інвалідів на соціальну реабілітацію та з метою їх наступної інтеграції в дитячі колективи дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл.



Діти-інваліди, які згідно з медичним висновком потребують постійного стороннього догляду і не можуть перебувати в загальноосвітніх закладах, забезпечуються послугами із соціального і педагогічного патронату за місцем проживання.



2.2. Створення умов для всебічного розвитку, засвоєння вихованцями знань, умінь і навичок з метою підготовки їх до здобуття дошкільної освіти з подальшим здобуттям дітьми базової та повної загальної середньої освіти, професійно-технічної і вищої освіти та життя в суспільстві.



2.3. Підготовку батьків дітей-інвалідів до продовження реабілітаційного процесу з дітьми-інвалідами поза межами Центру.



2.4. Надання реабілітаційних послуг дітям-інвалідам відповідно до їх індивідуальних програм реабілітації (далі - ІПР) та залучення до участі в цьому процесі батьків та (або) законних представників.



2.5. Виконання індивідуального реабілітаційного плану.



2.6. Центр у разі потреби забезпечує на безоплатній основі транспортними послугами дітей-інвалідів, які тимчасово перебувають у Центрі (до місця розташування Центру та (або) до місця проживання дитини-інваліда).



2.7. Прозорість і відкритість виконання своїх повноважень шляхом введення до системи обліку публічної інформації міської ради організаційно-розпорядчих та інших документів, що містять публічну інформацію.



2.8. В межах своїх повноважень здійснення заходів щодо запобігання корупції і контроль за їх здійсненням в Центрі.



2.9. Є володільцем баз персональних даних, зареєстрованих у встановленому порядку Державною службою України з питань захисту персональних даних. З метою забезпечення реалізації гарантованих державою переліків реабілітаційних послуг, що надаються дітям-інвалідам з урахуванням віку, статі, виду захворювання, створення єдиної комплексної інформаційно-аналітичної системи обліку дітей-інвалідів, забезпечення та реалізації трудових, адміністративно-правових, податкових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку та звітності, пенсійного забезпечення здійснює збір, реєстрацію, обробку, накопичення, зберігання, використання, адаптування, зміни, поширення, передачу персональних даних дітей-інвалідів за попередньою згодою їх батьків або законного представника.





 





ВИКЛЮЧЕНО



( пункт 1 розділу І І у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355



2.4. Проведення комплексу заходів з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної реабілітації відповідно до потреб дитини з інвалідністю. Реабілітаційні заходи (послуги) проводяться (надаються) виключно на підставі індивідуальних планів реабілітації, складених, зокрема з метою реалізації індивідуальних програм реабілітації, із залученням до участі в цьому процесі дітей з інвалідністю і (за потреби) їхніх батьків або законних представників;





 



ВКЛЮЧЕНО



2.5. Розвиток навичок автономного проживання дітей з інвалідністю в суспільстві з необхідною підтримкою, формування стереотипів безпечної поведінки, опанування навичок захисту власних прав, інтересів і позитивного сприйняття себе та оточення;





 



ВКЛЮЧЕНО



2.6.Проведення заходів (надання послуг), опанування дітьми з інвалідністю трудових навичок, визначення їхніх можливостей для подальшого професійного навчання та майбутньої трудової діяльності;



( пункт 1 розділу І І у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355



2.7.Реабілітаційні заходи проводяться виключно на підставі індивідуальних планів реабілітації дітей з інвалідністю,складених зокрема з метою реалізації індивідуальних програм реабілітації, із залученням в цьому процесі дітей з інвалідністю і (за потреби) їх батьків або представників.



2.8.Підготовку батьків або законних представників осіб до продовження



( вразі потреби) реабілітаційних заходів поза межами Центру.





 



2.9. Надання комплексу послуг з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної, професійної, трудової реабілітації відповідно до потреб дитини з інвалідністю.



ВКЛЮЧЕНО



2.10.Сприяння у встановленні опіки та піклування у разі визнання особи з інвалідністю, яка має інтелектуальні порушення, недієздатною або якщо її дієздатність обмежена.



ВКЛЮЧЕНО



2.11. Оперативне коригування ( в разі потреби) індивідуальних програм комплексної реабілітації дітей з інвалідністю в частині зміни обсягів, строків і черговості проведення реабілітаційних заходів.



ВКЛЮЧЕНО



2.12. Центр співпрацює з вітчизняними та закордонними реабілітаційними, освітніми , медичними , науковими підприємствами, установами, організаціями та громадськими обєднаннями .



(пункт 1 розділу ІІ у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355)



ВКЛЮЧЕНО





2.13.Центр забезпечує на безоплатній основі відповідно до законодавства харчуванням дітей з інвалідністю, які проходять реабілітацію в Центрі.





2.14. Залучення додаткових ресурсів для організації реабілітації та використання наявних ресурсів і джерел допомоги.



( пункт 3 розділу І І у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355)



2.15. Центр у разі потреби та в межах фінансових можливостей забезпечує на безоплатній основі транспортним обслуговуванням дітей з інвалідністю (в межах адміністративно-територіальної одиниці, на якій він розташований) , які проходять реабілітацію в Центрі, зокрема перевезення від транспортних вузлів до місця розташування Центру або до місця їхнього проживання перебування. ( пункт 2 розділу І І у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355).



3. СТРУКТУРА ЦЕНТРУ



3. СТРУКТУРА ЦЕНТРУ



3. СТРУКТУРА ЦЕНТРУ



3.1. Основними структурними підрозділами Центру є:



3.1. Основними структурними підрозділами Центру є:





  • адміністрація;





-Адміністративно – господарськевідділення





- сектор ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів;







- Відділення ранньої реабілітації (абілітації);



- Відділення соціальної реабілітації (абілітації);



- Відділення фізичної реабілітації;







  • сектор педагогічно-психологічної реабілітації;







- Відділення психологічно- педагогічної реабілітації;



- сектор медичного спостереження



- Відділення медичного спостереження;



- сектор обслуговування



- інші структурні підрозділи, діяльність яких пов’язана з реабілітаційним процесом







- Інші структурні підрозділи, діяльність яких пов’язана з реабілітаційним та абілітаційним процесом



(пункт 1 розділу ІІІ у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14. березня 2018 року № 355)



3.2. У разі потреби при Центрі може створюватися група «Матері та дитини» для дітей молодшого віку (до 2 років), які мають отримати інвалідність та потребують ранньої реабілітації.



3.3. Робота структурних підрозділів Центру здійснюється відповідно до положень про ці підрозділи, що затверджуються директором Центру.



3.4.У Центрі створюється приймальна та реабілітаційна комісії, склад та положення яких затверджуються директором.



3.2. Робота структурних підрозділів Центру забезпечуються відповідно до положень про ці підрозділи, що затверджуються наказом директора Центру.





3.3 З метою проведення своєчасного та ефективного проведення комплексу реабілітаційних заходів для дітей з інвалідністю в Центрі утворюються приймальна та реабілітаційна комісії, склад яких і положення про які затверджується директором Центру.



3.4.З метою проведення моніторингу стану дотримання прав дітей з інвалідністю в Центрі може утворюватися громадська рада, склад якої та поло-ження про яку затверджуються директором Центру.



(пункт 2 розділу ІІІ зі змінами внесеними згідно з наказом Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355)





4.УМОВИ ЗАРАХУВАННЯ ДО ЦЕНТРУ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ







4.УМОВИ ЗАРАХУВАННЯ



ДО ЦЕНТРУ ТА



ВІДРАХУВАННЯ З НЬОГО



(зміна назви розділу )





4.УМОВИ ЗАРАХУВАННЯ ДО ЦЕНТРУ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ



(зміна назви розділу )



4. Умови зарахування до Центру та відрахування з нього



4.1. Направлення дітей-інвалідів до Центру і зарахування їх до нього здійснюються відповідно до Порядку надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року N 80 зі змінами та доповненнями.



4.2. До Центру зараховуються діти віком від 2 до 18 років з фізичними та (або) розумовими вадами розвитку, які отримали статус інваліда. У разі потреби до групи ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів можуть зараховуватись діти молодшого віку (до 2 років).



Діти групи ризику можуть бути зараховані до Центру реабілітації за рішенням реабілітаційної комісії Центру на підставі рекомендацій лікарсько-консультативних комісій. При цьому не зменшується чисельність дітей-інвалідів, яким надаються реабілітаційні послуги та їх обсяги.



У виняткових випадках можливе продовження терміну перебування дитини-інваліда після досягнення нею 18 років на один рік з метою завершення виконання індивідуального плану реабілітації.



Рішення про продовження строку перебування інваліда приймається приймально-реабілітаційною комісією Центру.



4.3. Термін курсу реабілітації визначається приймально-реабілітаційною комісією після проведення відповідного тестування дитини-інваліда.



4.4. Відрахування дітей – інвалідів з Центру здійснюється:



-після завершення виконання індивідуальної сімейної програми реабілітації;



-у зв’язку зі зміною місця проживання;



-на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її перебуваня в дитячому колективі;



-за заявою батьків (усиновителів) або опікунів (піклувальників);



-якщо дитина не відвідує Центр без поважних причин більше місяця.



Центр у письмовій формі повідомляє батьків та (або) законного представника дитини-інваліда про закінчення курсу реабілітації дитини-інваліда не пізніше ніж за 7 календарних днів до його завершення.



4.5 На підставі рішення приймально-реабілітаційної комісії за дитиною-інвалідом зберігається місце в Центрі в разі її хвороби, карантину, хвороби або відпустки батьків та (або) законного представника, а також у літній період та під час оздоровлення, але не більше 60 календарних днів.





 





4.1. Направлення, та зарахування дітей з інвалідністю до Центру проводяться відповідно до законодавства.



(пункт 1 розділу ІУ у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355);



4.2. До Центру не зараховуються діти з інвалідністю, стан здоров’я, яких унеможливлює проведення реабілітаційних заходів, а саме з такими медичними протипоказаннями:



- гострі інфекційні захворювання до закінчення строку ізоляції;



- усі захворювання в гострій стадії та заразній формі;



- часті судомні напади та їх еквіваленти;



- захворювання, що супроводжуються тяжкими порушеннями поведінки, небезпечними для людини та її оточення (за умови не супроводження дитини з інвалідністю її батьками або законними представниками).



4.3.Строк реабілітаційного процесу визначається реабілітаційною комісією після проведення відповідного обстеження дитини з інвалідністю.



( абзац перший пункту5 розділу ІУ зі змінами внесеними згідно з наказом Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року № 355)



ВКЛЮЧЕНО



4.4.Учасниками реабілітаційного процесу можуть бути діти з інвалідністю, їхні батьки або законні представники, вчителі -реабілітологи, вчителі –логопеди, асистенти вчителів -реабілітологів, практичні психологи, соціальні педагоги, інструктори з трудової реабілітації, лікарі -педіатри, лікарі-терапевти, лікарі-неврологи, лікарі з лікувальної фізкультури та спортивної медицини, фахівці з фізичної реабілітації, соціальні працівники, соціальні робітники, музичні керівники, медичні сестри та інші спеціалісти, які беруть участь у процесі надання реабілітаційних послуг.



4.5.Центр визначає загальну спрямованість реабілітаційного процесу та її складових з урахуванням особливостей своєї діяльності, забезпечуватиме різними формами організації реабілітаційного процесу та видами реабілітаційних послуг. Реабілітаційний процес може спрямовуватися на :



- формування та розвиток в дитини з інвалідністю основних соціальних навичок : (особиста гігієна, самообслуговування, пересування, спілкування тощо), пристосування побутових умов до їхніх потреб, соціально - побутове влаштування та обслуговування, педагогічну корекцію з метою вироблення та підтримання навичок самостійного (автономного) проживання, стереотипів безпечної поведінки;



- опанування навичок захисту своїх прав та інтересів, самоаналізу і позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, забезпечення самостійного проживання у суспільстві з необхідною підтримкою денного догляду, соціального супроводу, денною зайнятістю тощо;



- надання дитині з інвалідністю своєчасної та ефективної корекційної, соціальної, психологічної допомоги та організацію реабілітаційного процесу відповідно до особливостей її психофізичного розвитку.



4.6.Розклад, черговість і тривалість індивідуальних і групових занять визначаються реабілітаційною комісією.





4.7. На підставі рішення реабілітаційної комісії за дитиною з інвалідністю зберігається місце в Центрі в разі її хвороби, карантину, хвороби або відпустки батьків та (або) законного представника, а також на літній період, але не більше 60 календарних днів.





 



ВИКЛЮЧИТИ



4.5. Відрахування дітей з інвалідністю з Центру здійснюється за рішенням реабілітаційної комісії :



- після завершення встановленого терміну комплексної реабілітації і виконання індивідуальної програми;



- за бажанням батьків (усиновителів) або опікунів ( піклувальників);



- якщо дитина не відвідує Центр без поважних причин більше місяця;



- якщо дитині виповнилось 18 років.





ВКЛЮЧИТИ



У виняткових випадках, з метою завершення виконання індивідуального плану комплексної реабілітації, можливе перебування дитини з інвалідністю після досягнення нею 18 років, але не більше, як на один рік.





5. УЧАСНИКИ ПРОЦЕСУ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ У ЦЕНТРІ



(розділи 4,5,7 поєднані) (пункт 1 розділу ІУ у редакції наказу Міністерства соціальної політики України 14 березня 2018 року



355);





6.Організація реабілітаційного процесу у Центрі - ВИКЛЮЧИТИ





5 УПРАВЛІННЯ УСТАНОВОЮ



7. УПРАВЛІННЯ ЦЕНТРОМ



(Зміна нумерації розділів



та підпунктів)





5. УПРАВЛІННЯ ЦЕНТРОМ



(Зміна нумерації розділів



та підпунктів)



7. Управління Центром



7.1. Центр очолює директор, який призначається і звільняється із займаної посади міським головою відповідно до вимог законодавства.



7.2. Директор Центру:



7.2.1. Несе персональну відповідальність за результати діяльності Центру.



7.2.2. Представляє Центр в установах, організаціях, підприємствах усіх форм власності без довіреності, розпоряджається в установленому порядку майном і коштами Центру.



7.2.3. Укладає угоди, відкриває банківські рахунки в установах банку.



7.2.4. У межах своєї компетенції видає накази, затверджує функціональні обов'язки працівників, приймає та звільняє з роботи працівників Центру, застосовує заходи заохочення та дисциплінарні заходи.



7.2.5. Здійснює контроль за реабілітаційним процесом.



7.2.6. Затверджує правила внутрішнього розпорядку.



7.2.7. Здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, санітарно-гігієнічних умов і пожежної безпеки тощо.



7.2.8. Відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності і подання її в установлені терміни відповідним органам.





5.1. 1. Установу очолює директор, який призначається на посаду та звільняється із займаної посади засновником Установи у визначеному законодавством порядку.



5.2. Директор Установи:



представляє Установу в організаціях, установах, на підприємствах незалежно від форми власності, розпоряджається в установленому законодавством порядку майном і коштами Установи;



укладає договори;



у межах своєї компетенції видає накази, затверджує функціональні обов’язки працівників, приймає на роботу та звільняє з роботи працівників Установи, застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення;



здійснює контроль за реабілітаційним процесом;



затверджує правила внутрішнього розпорядку, у тому числі трудового;



вживає заходів із запобігання та недопущення дискримінації стосовно дотримання прав та законних інтересів Осіб;



здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, санітарно-гігієнічних умов і пожежної безпеки тощо;



відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності та подання її в установлені строки відповідним органам.





ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ





8. Фінансово-господарська діяльність



8.1. Центр є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку, штамп із своїм найменуванням.



Юридична адреса: 74800 Херсонська обл.,



м. Каховка, вул. Гірників,5.



8.2. Фінансово-господарська діяльність Центру здійснюється відповідно до кошторису та штатного розпису, затверджених в установленому порядку Каховською міською радою в межах штатних нормативів професійного складу, розроблених центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики та в межах кошторисних призначень на відповідний рік.



8.3. Центр має право:



8.3.1. Фінансувати за рахунок власних коштів заходи, що сприяють поліпшенню соціально-побутових умов для дітей-інвалідів.



8.3.2.Укладати угоди і договори про співробітництво.





1. Установа є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку та штамп зі своїм найменуванням.



2. Фінансово-господарська діяльність Установи проводиться відповідно до кошторису та штатного розпису, затверджених в установленому порядку.



3. Установа має право в порядку, передбаченому законодавством, утворювати (за наявності відповідних умов) структурні підрозділи, в тому числі госпрозрахункові, зокрема підсобні господарства, трудові майстерні, дільниці, філії, відділення, комплекси, що проводять свою діяльність відповідно до положень про ці підрозділи, затверджених директором Установи.



4. Установа має право:



фінансувати за рахунок власних коштів заходи, що сприяють поліпшенню соціально-побутових умов для Осіб;



укладати договори про співробітництво.



5. Фінансове забезпечення Установи проводиться відповідно до законодавства.