ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXXVIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

4

Дата реєстрації:

14.11.2019

Проголосовано:

15.11.2019 09:55:25

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    15

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 4



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання у 2019 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки”, керуючись керуючись підпунктом 22 пункту 1 статі 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада



ВИРІШИЛА:



1. Хід виконання у 2019 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки” визнати відмінним (додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Потоскуєва О.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.).







Міський голова А.А.Дяченко











Додаток



до рішення ___ сесії __ скликання



____________________ № ___________





Інформація



про хід виконання у 2019 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки”



На виконання зазначеного рішення проведена робота:



1.Сфера військово-патріотичної роботи.



1.1. Згідно з розпорядженнями міського голови членами призовної комісії в 2019 році були козаки Каховського козачого товариства Микола Таран та Олександр Глущенко.



1.2. В 2019 році урочисті проводи призовників до лав Збройних Сил України не проводились.



1.3. Згідно з графіком, затвердженим керівництвом Каховського відділу поліції ГУ Національної поліції в Херсонській області, щоденно здійснюється охорона громадського порядку та патрулювання вулиць у вечірній та нічний час. З початку року, спільно з відділами міської ради - у справах дітей та економіки, комунального майна та землі, брали участь в 50 профілактичних рейдах, по припиненню стихійної торгівлі в місті, по перевірці неблагонадійних сімей. Постійно несуть службу в місті, в тому числі і під час проведення міських масових заходів. За період січень-вересень 2019 року брали участь в охороні 86 міських заходах Затримано 103 правопорушника. Складено 30 протоколі. Профілактовано 105 осіб. Інформовано 165 громадян про недопустимість правопорушень та злочинів. Разом з працівниками поліції розкрито 19 злочинів.



1.4. 6-17 травня на Човновій станції було проведено I етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). У грі брали участь рої, які складалися з 8 учнів: 6 юнаків та 2 дівчат 14-16 років: "Молода Січ" (ЗОШ № 1), “Булатні клинки” (СЗОШ № 2), “Яструб” (ЗОШ № 3), “Чорний оксамит” (ЗОШ № 4), ВПГ “Сокіл” (ЦДТ). Результати участі у загальнокомандному заліку: I місце - “Булатні клинки”, II місце - ВПГ “Сокіл”, III місце - “Чорний оксамит”, 4 місце - “Яструб”, 5 місце - "Молода Січ". Рій “Булатні клинки” отримала перехідну булаву. Всі рої-учасники отримали грамоти та солодкі призи.



16 жовтня управління освіти та за підтримки відділу у справах молоді та спорту на с/к "Олімпійський" було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”, присвячений Дню Захисника України та Дню Українського козацтва. У фестивалі взяло участь 7 команд з навчальних закладів міста. Перемогу святкували команда ЗОШ № 1. На ІІ місці - команда ЗОШ № 6, а на ІІІ місці курінь "Козацька люлька" ЗОШ № 5.



1.5. 05 грудня в Каховській школі мистецтв відбудеться XXV міськрайонне свято козачат, присвячене Дню Збройних Сил України, в якому з міста візьме участь 7 куренів (в 2018 - 5, в 2017 - 5, в 2016 - 4, в 2015 - 3) дитячих козацьких організацій.



1.6. Протягом року до проведення патріотичних заходів козацького спрямування (День Соборності України, День пам'яті Героїв Крут, День Українського добровольця, “Джура”, фестивалі “Нащадки козацької слави” і “Козацькі розваги”, День захисника України, День Українського козацтва, День Збройних Сил України тощо) постійно залучались учасники Антитерористичної операції, воїни-інтернаціоналісти, ветерани Збройних Сил, волонтери.



1.7. Протягом року дитячі козацькі організації міста курінні: “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4) та “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) брали активну участь у проведені патріотичних акцій в навчальних закладах по зібранню гуманітарної допомоги на підтримку Збройних Сил та Прикордонних підрозділів України.



2. Сфера створення, відродження, відновлення та охорони заповідних місць і об’єктів Українського козацтва



2.1. 1 червня в Козацькому сквері вшосте відбулась козацька тризна, пов'язана з ліквідацією Запорозької Січі у 1775-му році. В тризні взяли участь: козачата Каховської паланки УДЮТ “СІЧ”, вихованці гуртків СЮН, козаки Херсонської обласної об'єднаної козацької паланки, Каховського Козачого Товариства, міський голова, депутати міської ради. Присутні поклали квіти до Козацького хреста на честь гетьмана Б.Ружинського та Українських козаків та до пам’ятника кошовому І.Сірку. В пам'ять про запорозьких козаків, про загиблих каховчан у Другій Світовій війні, а також сучасних козаків, патріотів України, наших земляків, які загинули в ході проведення АТО було оголошено хвилину мовчання. Перед присутніми виступали отаман Каховського Козачого товариства Г.Мінський та отаман Херсонської паланки Війська Запорізького Ю.Властов. Організатори: відділи міської ради: у справах молоді та спорту, культури, управління освіти, Каховське Козаче Товариство.



10 серпня в Козацькому сквері відбулась козацька тризна по кошовому отаману Івану Сірку, по гетьману Богдану Ружинському та гетьману Богдану Хмельницькому. В тризні взяли участь: козаки з Каховки, Херсону, Горностаївки, Нової Каховки, Козацького, Бериславу, козачата Каховської паланки УДЮТ “СІЧ”, члени міської координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва, ветерани та ін. Тризна традиційно розпочалась з Державного Гімну України та підняття Державного Прапору України, козацького прапору та прапору УДЮТ "Січ". Право відкрити козацьке коло було надано міському голові Андрію Дяченко. Від імені козаків – запорожців виступив отаман Херсонської паланки Спілки козаків України С.Якуба, а від імені каховських козаків слово було надано писарю Каховського Козачого товариства О.Глущенку. Серед гостей заходу були також і гості з Києва - кандидати історичних наук Батуріна Світлана та її чоловік Бовгиря Андрій, якого теж було запрошено до вітального слова. Почесний отаман Каховської паланки УДЮТ “СІЧ” М.Огданець у своєму виступі згадав козаків, які загинули в зоні АТО. Завершувався захід хвилиною мовчання по славних козацьких отаманів - Б.Ружинському, Б.Хмельницькому, І.Сірку, по загиблим і померлим лицарям, які протягом Вітчизняної історії захищали державну цілісність України. Присутні поклали квіти до Козацького хреста на честь гетьмана Б.Ружинського та Українських козаків та до пам’ятника І.Сірку.



2.2. Протягом року співробітники КП “КТП” постійно проводили роботу по благоустрою та упорядкуванню прилеглої території навколо Козацького хреста гетьману Богдану Ружинському і Українським козакам та у Козацькому сквері.



20 квітня, за ініціативою Каховського Козачого товариства, в Козацькому сквері, при підтримці координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва та відділу у справах молоді та спорту відбулася “Козацька толока 2019”. В цьому році в толоці взяли участь: 4 курені Каховської паланки УДЮТ “Січ”: “Мандрівник” (СЗОШ № 2), “Джура” (ЗОШ № 4), Козацька люлька” (ЗОШ № 5), “Скіф” (НВК “Каховська гімназія”), а також козаки та берегині Каховського Козачого товариства. Прибрали сміття, висадили квіти, підстригали кущі, тощо.



2.3. Відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та розпорядженням міського голови від 19.02.2016 № 39-р “Про перейменування вулиць, провулків та площ міста Каховки” було перейменовано ряд міських вулиць на честь видатних діячів козацької епохи XVI-XVIII століть, а саме: Івана Сірка, Богдана Ружинського, Пилипа Орлика, Петра Сагайдачного. Станом на 01.11.2019 року в м. Каховці є 6



вулиць, які пов'язані з історією Українського козацтва (в тому числі Б.Хмельницького і Козацька) та “Козацький сквер”.



3. Сфера освіти та виховання.



3.1. Протягом року представники козацьких організації міста (Каховське Козаче товариство (Г.Мінський), Каховський козацький курінь (О.Кабаченко) та Каховська паланка УДЮТ “Січ” (О.Гадючко) постійно залучались до фізкультурно-спортивної, туристської-краєзнавчої та культурно-просвітницької роботи серед учнівської молоді міста (“Джура”, молодіжна спартакіада, “Нащадки козацької слави”, “Козацькі розваги”, фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу” тощо). Залучались козацькі організації також до проведення мотофестивалю “Тачанка 2019”, День захисту дітей, День молоді, спартакіади “Ігри патріотів” тощо.



3.2. На базі ЦДТ (керівник Литвиненко О.В.) діяв гурток Військово-патріотичного напрямку “Сокіл”, а на базі куріння “Джура” в ЗОШ № 4 діє рій “Чорний оксамит”. Вихованці гуртків брали активну участь у всіх міських заходах патріотичного (в тому числі і козацького) спрямування.



3.3. 18-19 травня відбулась мандрівка "Козацькими стежками" (с. Тягинка - м. Миколаїв - с. Трихати - с. Парутіно (Миколаївська обл.). Організатори - Каховська паланка УДЮТ “Січ”, Каховське Козаче товариство, відділ у справах молоді та спорту спільно з управлінням освіти. Взяли участь козачата з куренів: “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4) і “Мандрівник” (СЗОШ № 2), козаки та берегині Каховського Козачого товариства, активісти молодіжного руху міста. Біля село Тягинка, поклали квіти до двох пам'ятників гетьману Богдану Хмельницькому. В Миколаєві біля ПК “Корабельний” відбулась зустріч з джурами та козаками Миколаєва. Після офіційної зустрічі відбулись змагання “Козацький грай” між каховськими та миколаївськими куренями. Перемогу отримав курінь “Джура”. Потім відбклась екскурсія до Миколаївського обласного художнього музею ім. В.Верещагіна. Відвідали Міжнародний фестиваль повітряних зміїв (с. Трихати). Ознайомились з руїнами маєтку початку ХХ століття купця та винороба Анатолія Бредихіна. І останній переїзд, до села Парутине біля якого збереглися руїни стародавнього міста – поліса Ольвії.



03 серпня міська делегація відправилась у мандрівку «По козацьких місцях», у складі представників Каховського козацтва, куренів Каховської паланки УДЮТ "Січ" «Скіф» (гімназія), «Джура» (ЗОШ № 4), «Мандрівник» (СЗОШ № 2) та "Козацька люлька" (ЗОШ № 5). Її організатори: відділ у справах молоді та спорту, Каховське Козаче товариство та Каховська паланка УДЮТ "Січ". Першим пунктом мандрівки стало село Покровське, де у свій час знаходилась остання Запорізька Січ, а потім відправились до Капулівської школи, де на постаменті стоїть бюст кошового Сірка. Наступні зупинки мандрівки – фестиваль «Звідси воля розлилась», "Співуче поле", національна пам’ятка «Могила кошового отамана І.Д.Сірка», де відбулась офіційна церемонія з нагоди Днів слави кошового отамана Війська Запорозького Низового Івана Сірка.



3.4. 29 квітня-1 травня, проводився табір “Кам’янська січ - 2019". Захід організувала Каховська паланка УДЮТ «СІЧ» при підтримці Каховського Козачого товариства та відділу у справах молоді та спорту. Взяли участь: “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4), “Гілея” (Чорнянська ЗОШ ) та гості з інших регіонів України (Миколаєва, Запоріжжя, Нікополя). Основним напрямом табору був історичний. 1-го травня січовики долучилися до урочистостей по вшануванню пам'яті козаків Кам’янської січі. Взяли участь в козацькому граї, де не осталися без нагород і в особистому і в командному заліку. Проведені змагання: стрільба з пневматичної зброї, з луку, вікторина з історії козацтва, квест “Дорога на січ”.



7-9 червня на о. Щурячий відбувся табір "Острів Робінзонів 2019", який проходився Каховською паланкою УДЮТ "Січ" при підтримці відділу у справах молоді та спорту та управління освіти. В ньому взяло участь більше 50 чоловік. Це - курені Каховської паланки: "Скіф" (гімназія), "Мандрівник" (СЗОШ № 2), "Джура" (ЗОШ № 4) та "Козаки" (ЗОШ № 5 з Таврійська), а також козаки Каховського Козачого товариства та волонтери і активісти козацького руху міста. Наказний отаман табору - Гадючко Олексій. Програма табору була насиченою, з різноманітними іграми та змаганнями на воді та суші. Учасники змагались у вправності з стрільби з луку, пневматичної зброї, спортивного орієнтування. Було проведено декілька ігрових квестів, вікторина з історії козацтва та знайомство з навичками першої медичної допомоги.



05-07 липня на базі Каховського лісництва вчергове проходить табір “Січ на Івана Купала”. В таборуванні взяли участь курені Каховської паланки УДЮТ "Січ" "Скіф" (гімназія), "Мандрівник" (СЗОШ № 2), "Джура" (ЗОШ № 4), "Лицарі сонця" (с. Кам'янка) та гості з Одеської області курінь "Калинонька" (с. Калинівка). Вперше наказним отаманом табору був призначений Тарас Меркулов (курінь "Лицарі сонця"). Провідний фахівець Каховського МРУ ГУ ДСНС України у Херсонській області Горобець Богдан провів з учасниками інструктаж з техніки безпеки в лісі та на водоймі. Програма табору, як завжди насичена ріноманітними іграми, конкурсами та змаганнями. Всі учасники отримали фірмові футболки та значки "Січ на Івана Купала", а також спорядження, харчі тощо за рахунок програми "Великий кордон. На стику цивілізацій", яку реалізують в Україні ГО "Юний прикордонник спільно з Каховською паланкою УДЮТ "Січ" при підтримці відділу національно-патріотичного виховання молоді Міністерства молоді та спорту України. Організатором таборування є також Каховське Козаче товариство та за участі відділу у справах молоді та спорту і управління освіти.



3.5. 10 січня в міськвиконкомі відбувся Семінар з питань обговорення змін до Положення та проведення в 2019 році XVІІІ-х Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска. Основні питання семінару: 1) Підсумки XVІІ-х Відкритих змагань на Кубок сотника Українського козацтва С.Панаска в 2018 році та 2) Обговорення змін до Положення XVІІІ-х Відкритих змагань на Кубок сотника Українського козацтва С.Панаска в 2019 році. У змаганнях беруть участь п'ять дитячих козацьких організацій міста, а саме: 4 курені Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Мандрівник (СЗОШ № 2), “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька (ЗОШ № 5) та ВПГ “Сокіл” (ЦДТ). Володарем Кубка С.Панаска в 2018 році вперше став ВПК “Сокіл” (ЦДТ), а всього ним володіло 8 організацій міста та району. Змагання проводяться з 2002 року. Під час семінару обговорювались і інші нагальні питання, пов'язані з розвитком дитячого козацького руху міста. Станом на 01 листопада лідирують три курені: "Скіф" - 208 балів; “Джура” - 208 балів; “Мандрівник” - 205 балів.



4. Сфера культурно-просвітницької діяльності



4.1. 14 жовтня, в рамках міських заходів щодо відзначення Дня захисника України та Дня Українського козацтва, в Каховській школі мистецтв відбувся XVІ Відкритий міський фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу”. Учасників та гостей фестивалю вітали: писар Каховського Козачого товариства, депутат міської ради Олександр Глущенко та начальника відділу у справах молоді та спорту Віктор Зубков. У фестивалі взяло участь 14 колективів або окремих солістів з Каховки (в тому числі і танцювальний колектив ЦДТ “Веселушки”), Каховського району та з скаути м. Снігурівка.



4.2. 1 травня в с. Республіканець відбулись козацька тризна в з нагоди 310-ї річниці заснування Кам’янської Січі і вшанування пам’яті кошового отамана Костя Гордієнка. В заходах взяла участь і міська делегація козачат та козаків: козаки Каховського Козачого товариства, козачата Каховської паланки УДЮТ “Січ”, члени координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва. В заході взяли участь також учасники табору “Кам’янська січ - 2019”. Перед тим як відвідати Січ, каховчани побували з ознайомчою екскурсією в с. Качкаровка. Урочистий мітинг на Січі розпочався на майдані біля пам'ятника кошовому отаману К.Гордієнку підняттям Державного прапору та вперше і прапору УДЮТ "Січ". Після офіційних вітань відбулася демонстрація козацького вишколу, козацьких бойових вправ, ознайомча екскурсія по Кам'янській Січі. А закінчився захід традиційним козацьким кулешем. Мандрівка була організована відділом у справах молоді та спорту та Каховським Козачим товариством.



Під час мандрівки "Козацькими стежками" (18-19 травня) в Миколаєві біля ПК “Корабельний” відбулась зустріч з джурами та козаками Миколаєва. Після офіційної зустрічі відбулись змагання “Козацький грай” між каховськими та миколаївськими куренями в п'яти видах: “Перетягни підкову”, “Зніми шапку”, “Бій на м'яких шаблях”, “Бій на м'яких ножах” та “Бій на списах”. Відбулись показові стрільби з лука та знайомство з елементами тактичної медицини. Перемогу отримав курінь “Джура” (ЗОШ № 4).



4.3. 14 жовтня відбулась святкова хода захисників України - учасників АТО, козаків, козачат та міської і районної громадськості, а потім в Козацькому сквері відбулося урочисте козацьке коло з нагоди Дня захисника України та Дня Українського козацтва. Свято розпочалось з підняття Державного прапору України та козацького прапору. Присутніх вітали: міський голова Андрій Дяченко, заступник військового комісара з ТО Сергій Корнєєв, голова ГО "Учасники АТО "Скіф" Андрій Кудрич, козак Каховського козачого товариства Микола Огданець, представник Свято-Покровського собору отець Владислав та член Каховської паланки УДЮТ "Січ" Олеся Мінська. Присутні поклали квіти до Козацького хреста гетьману Б.Ружинському і Українським козакам та до пам'ятника кошовому отаману І.Сірку. Було покладено квіти до меморіального комплексу “Вічний вогонь”, до меморіальних дощок та на могили земляків, які загинули в ході проведення АТО та на козацькі могили. Міський голова вручав нагрудні знаки "Учасник АТО", а також Грамоти та Подяки. В пам'ять про Українських козаків, про загиблих каховчан у Другій Світовій війні, а також сучасних козаків, патріотів України, наших земляків, які загинули в ході проведення АТО було оголошено Хвилину мовчання. Після цього розпочалась одна з головних подій свята - посвята козачат. В цей день були посвячені в козачата 180 юних патріотів та майбутніх захисників України з різних куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ”. В святі взяли участь гості, члени Миколаївського союзу скаутів (м. Снігурівка). За традицією святкові заходи закінчились смачним козацьким кулішем від Каховського Козачого товариства, ГО "Учасники АТО "Скіф", Каховської паланки УДЮТ “Січ”, відділу у справах молоді та спорту та райдержадміністрації.



4.4. Протягом року наставниками козачат: Зубкова Т.П (курінь “Мандрівник” (СЗОШ № 2), Папаконстанді М.М. (курінь “Джура” (ЗОШ № 4) та Пашинським В. (ВПГ “Сокіл” (ЦДТ) було прочитано козачатам 18 лекцій та проведено 15 бесід з історії козацтва. Крім цього бесіди з історії козацтва проводили також представники козацьких організацій: Огданець М.В., Кабаченко О.А., Властов Ю.М., Зубков В.А., Г.Мінський. Всього в поточному році козаками та наставниками козачат міста було проведено серед козачат та молоді міста 36 лекцій та бесід з історії козацтва, в яких взяло участь близько 300 чоловік.



4.5. Протягом червня 2019 року в Козацькому сквері було проведено 6 екскурсій для дітей, які перебували в дитячих пришкільних таборах. Екскурсії були організовані козацькими куріннями "Джура", “Скіф” та “Мандрівник”.



4.6. Управління освіти, відділи міської ради (у справах молоді та спорту, культури, у справах дітей та ін.) сприяють роботі козацьким дитячим куреням Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Мандрівник”, “Скіф”, “Джура”, “Козацька люлька”) та ВПГ “Сокіл”. Для козачат і їх наставників проводились семінари, лекції, відео-лекторії, тренінги, екскурсії тощо.



5. Сфера науково-дослідницької, пропагандистської та видавничої роботи



5.1. В грудні 2019 року на базі ЦДТ відбудеться І етап (міський) Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівської молоді МАН. В конкурсі-захисту візьмуть участь і юні козачата з Каховської паланки УДЮТ “Січ”.



5.2. 10 січня в міськвиконкомі відбувся Семінар з питань обговорення змін до Положення та проведення в 2019 році XVІІІ-х Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва Станіслава Панаска. Основні питання семінару: 1) Підсумки XVІІ-х Відкритих змагань на Кубок сотника Українського козацтва С.Панаска в 2018 році та 2) Обговорення змін до Положення XVІІІ-х Відкритих змагань на Кубок сотника Українського козацтва С.Панаска в 2019 році. Під час семінару обговорювались і інші нагальні питання, пов'язані з розвитком дитячого козацького руху міста.



12 жовтня, в рамках VІІ Відкритого міського спортивного фестивалю “Козацькі розваги”, присвяченого Дню захисника України та Дню Українського козацтва проводилась краєзнавча вікторина з історії козацтва. У вікторині взяло участь 4 команди: “Мандрівник”, “Джура”, “Скіф”, а також команди ВПК “Сокіл”. Перемогу святкував курінь “Мандрівник”, а призерами стали: "Скіф" та “Джура”.



Краєзнавча конференція, присвячена історії Українського козацтва в 2019 році не проводилась.



5.3. У зв'язку з відсутністю науково-пошукових робіт в 2019 році видання літератури з історії та сучасного розвитку козацтва не відбувалось.



5.4. Протягом року в ЗМІ (в тому числі і на офіційному сайті територіальної громади міста) друкувались матеріали журналістів, козаків, козачат та їх наставників, які висвітлювали надбання історії, культури, традицій Українського козацтва у засобах масової інформації: В.Зубков (“Семінар наставників козачат Каховської паланки УДЮТ “Січ”, "Козацька толока", "Козацька тризна на Кам'янській Січі", "Козацькими стежками", "Козацький куліш на День молоді", "“Козацькі розваги” в Каховці", тощо), О.Демченко (“Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього”, "Січ на Івана Купала", "Покровський ярмарок не змінює традиції"), Н.Затуринська ("Місцями козацької слави", "Вшанування пам’яті славетних козацьких отаманів", "Анонс козацької тризни по кошовому отаману Івану Сірку та по гетьману Богдану Ружинському 10.08.2019"), О.Мінська ("Кам'янська Січ – твердиня волі"), О.Мошенский ("Каховка отметила три праздника: Покрова, День защитника и День казачества", "В Каховке зиму провели весело и шумно"), "Козацький шлях" знову в Каховці"), тощо.



5 грудня в Каховській школі мистецтв під час проведення свята козачат до дня Збройних сил України буде влаштовано традиційну виставку звітів куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” за 2019 рік.



5.5. Протягом року до складу козацьких організацій міста і в першу чергу до складу Каховської паланки УДЮТ “Січ” було залучено нові члени, а 14 жовтня в козачата були посвячені 180 чоловік.



5.6. Протягом року Каховським Козачим товариством, Каховською паланкою УДЮТ "Січ", Військово-патріотичним клубом “Сокіл”, куренями “Джура”, "Мандрівник" було проведено 11 пішохідних походів по території Херсонської області в рамках експедиції “Козацькими стежками”.



5.7. Протягом року писарем Каховського Козачого товариства Олександром Глущенком було створено відеофільм "Покрова. Каховське Козаче товариство", який популяризує козацький рух Каховки та ХОДТРК "Скіфія" підготували відео-репортаж "Табір Соснова Січ 2019". Заступник начальника відділу у справах молоді та спорту підготував відео-репортаж "Каховка відзначає День Соборності України 22.01.2019" та відео-звіт "З любов'ю до захисників кордону".



6. Сфера фізичної культури, спорту і туризму



6.1. Протягом року, відділом у справах молоді та спорту, спільно з Каховським Козачим товариством, Каховською паланкою УДЮТ “Січ” було організовано та проведено 5 мандрівок по місяцям, пов'язаним з історією Українського козацтва: Республіканець, Качкарівка, Капулівка, Покровське, Тягинка, Миколаїв, Мелітополь, тощо.



6.2. В Каховці з видів спорту, які були засновані на козацьких традиціях розвивається на базі ДЮСШ тільки “Хортинг” (наставник В.Малашин).



6.3. Дитяча гра-випробування серед 5-тих класів міста “Котигорошко” в 2019 році не проводилась.



6.4. 16 жовтня управління освіти та за підтримки відділу у справах молоді та спорту на човнової станції КЗ “ДЮСШ” було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”, присвячений Дню Захисника України та Дню Українського козацтва. У фестивалі взяло участь 7 команд з навчальних закладів міста. Перемогу святкували команда ЗОШ № 1. На ІІ місці - команда ЗОШ № 6, а на ІІІ місці курінь "Козацька люлька" СЗОШ № 2.



6.5. Водні козацькі походи по місцями слави запорізьких козаків в 2019 році не проводились.



6.6., 6.7. Курінні “Джура”, "Мандрівник" та “Скіф” постійно проводять для своїх вихованців екскурсії Козацьким сквером: “Візуальна екскурсія до Дня Українського козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України Козацьким сквером” та “Стежками бойової слави Каховки”.



7. Сфера міжнародного співробітництва та співробітництва з іншими



козацькими об'єднаннями області та держави



7.1. Протягом року проводились міські заходи козацького спрямування і до їх проведення залучались представники інших козацьких об’єднань області та держави, а саме: отаман Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Юрій Властов (м. Нова Каховка), головний отаман УДЮТ “Січ” Борис Скребцов (м. Київ), отаман Херсонської паланки Спілки козаків України “Військо Запорозьке” Сергій Якуба (с. Козацьке), козак з Херсону Олег Синаєв, козак Олександр Базилєв з Херсонського Клубу любителів історії, отаман ГО “Територіальна козацька громада міста Миколаєва” Сергій Параскун, Вадим Колісніченко (отаман Херсонського крайового товариства Соборне козацтво України "Січ") та ін. В проведені міських заходів брали участь козаки з Каховського, Чаплинського, Бериславського та Горностаївського районів. В козацьких дитячих заходах беруть участь скаути з м. Снігурівка та одеські козачата (с. Калинівка) взяли участь в таборі "Соснова Січ 2019".



7.2. Протягом року козацькі організації міста, козачата Каховської паланки УДЮТ “Січ” брали участь у всеукраїнських, регіональних та обласних козацьких заходах: на Кам'янській Січі (с. Республіканець), Чортомлицькій Січі (с. Капулівка), в грі “Козацький ГРАЙ” між каховськими та миколаївськими куренями(м. Миколаїв), тощо.



7.3. Всеукраїнська спортивно-патріотична регата "Козацький шлях-2019" в поточному році до Каховки не заходила.



7.4. Протягом року козацькі організації міста організовували зустрічі козачат та козаків з представниками козацьких осередків України: з Києва, Бериславського району, Одеської області (с. Калинівка), Херсону, Таврійська, Нової Каховки, Миколаєва та Миколаївської області (Снігурівка) тощо.



8. Сфера природоохоронної діяльності



8.1., 8.2. Протягом квітня проходив місячник благоустрою, в тому числі і загальноміська толока. 20 квітня за ініціативою Каховського козачого товариства на міській набережній відбулась традиційна “Козацька толока”, в якій взяли участь і міські козацькі громадські організації, а козачата з куреня “Скіф” традиційно навели благоустрій біля пам’ятника “Жертвам фашизму”.



Під час проведення 5-8 вересня таборового збору “Соснова Січ 2019” козачата куренів - учасників протягом 4-х днів прибирали сміття навколо табору, брали участь в конкурсі на кращий підтабір тощо.



9. Сфера інформаційно-аналітичної діяльності



9.1. У 2019 році засобами масової інформації (“Каховська зоря”, “Каховские новости”, “Новий день”, ХОДТРК "Скіфія") та на офіційному сайті територіальної громади міста (станом на 1 листопада), було надано 78 інформацій (в друкованих виданнях - 51, на сайті - 22) про виконання міської Програми розвитку Українського козацтва та стосовно історії Українського козацтва та діяльності громадського сучасного козацького руху Херсонщини (у 2018 - 83, у 2017 - 76, у 2016 - 47, у 2015 - 42).



9.2. Хід виконання заходів Програми один раз на квартал розглядався на засіданні міської координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва при виконавчому комітеті міської ради (17 січня, 04 квітня, 08 жовтня).



Всього протягом року (станом на 1 листопада) було проведено 45 заходів (згідно з Програмою - 44), в яких взяло участь 5843 (згідно з Програмою - 4400). На проведення цих заходів з міського бюджету було виділено 50000 грн. (в 2018 - 43400 грн., в 2017 - 20000 грн., в 2016 - 0 грн.).







Начальник відділу у справах молоді та спорту В.А.Зубков