ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXXIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

12

Дата реєстрації:

21.08.2019

Проголосовано:

29.08.2019 10:23:08

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 12



Відповідно до Конституції України, статей 43, 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»,враховуючи рішення № 1374 від 09.08.2019 року XXVII сесії обласної ради VII скликання Каховська міська рада,





ВИРІШИЛА:





1.Підтримати звернення депутатів Херсонської обласної ради VII скликання до Херсонської обласної державної адміністрації щодо забезпечення виконання Програми боротьби з онкологічними захворюваннями та вжиття заходів з попередження зростання граничного рівня допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі, що додається.



2.Направити це рішення до Херсонської обласної державної адміністрації.



3.Відповідальність за виконання цього рішення покласти на керуючого справами виконавчого комітету В.В.Чернявського.



4.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я ( М. М. Скрипніченко).







Міський голова А. А. Дяченко



 



Додаток



до рішення сесії



від__________ №______





ЗВЕРНЕННЯ



до Херсонської обласної державної адміністрації



щодо забезпечення виконання Програми боротьби з онкологічними захворюваннями та вжиття заходів з попередження зростання граничного



рівня допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі







З 2018 року Херсонщина посідає четверте місце в Україні за рівнем онкологічної захворюваності. Якщо в області показник складає 400 хворих на 100 тис. населення, то в окремих районах ці цифри значно перевищують середні. Найбільше хворих на онкологію, а це близько 65 %, налічується у м. Херсоні та м. Нова Каховка. Наразі в області хворіють на рак 3 % населення, п'ять людей щоденно вмирають від раку, а дванадцять щоденно дізнаються про онкозахворювання.



Дані статистики свідчать , що забрудненням повітря зумовлені 41% захворювань органів дихання, 16% захворювань ендокринної системи, 2,5% онкологічних захворювань в осіб у віці від 30 до 34 років і 11% - в осіб 55-59 років. Діоксид азоту і діоксид сірки, а також промисловий пил спричиняють онкологічні захворювання, якщо концентрація будь-якого з них перевищує ГДК більш ніж удвічі.



Гранично допустима концентрація ГДК( норматив) — кількість шкідливої речовини в навколишньому середовищі, яка за постійного контакту або взаємодії за певний проміжок часу не впливає на здоров'я людини і не спричиняє небажаних наслідків у майбутніх поколінь.



Проте згідно з даними Херсонського центру з гідрометеорології в липні поточного року в Херсоні спостерігалось перевищення середніх концентрацій діоксиду азоту ( основна дія - на систему органів дихання та зміни складу крові) в середньому по районах міста- у чотири рази. ( Шуменський — в 5, вул. Перекопська- 3,9, площа Перемоги в 3,5). Рівень змісту формальдегіду у повітрі- від 2,3 ГДК до 2,8 ГДК на вул. Перекопській.



Викиди забруднюючих речовин в липні 2019 року в порівняні з викидами липня 2018 року збільшились по оксиду і діоксиду азоту в 1,5 разів, по формальдегіду- в 1,4 рази.



Відповідно до статті 9 Закону України “Про охорону навколишнього середовища” кожний громадянин України має право на безпечне для свого життя і здоров'я довкілля.



У лютому поточного року депутатським корпусом було прийнято програму боротьби з онкологічними захворюваннями одним із заходів якої є — розроблення до 1 червня 2019 року плану заходів, спрямованих на усунення негативних факторів навколишнього середовища. Проте, нічого нового крім діючої з 2012 року програми “Питна вода Херсонщини” облдержадміністрацією на виконання зазначеного заходу запропоновано не було.



З огляду на викладене, враховуючи незадовільну реалізацію вимог програми боротьби з онкологічними захворюваннями, ми, депутати Каховської міської ради VII скликання,  підтримуючи  звернення депутатів обласної ради VII скликання до Херсонської обласної державної адміністрації   вимагаємо  з'ясувати причини зростання показників забруднення повітря та надати до обласної ради план заходів, спрямованих на усунення негативних факторів навколишнього середовища.