ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXVI

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

14

Дата реєстрації:

27.03.2019

Проголосовано:

28.03.2019 10:41:47

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    24
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 14



Розглянувши схвалений виконкомом Каховської міської ради проект міської Програми „Щодо забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають власного житла, впорядкованим соціальним житлом на період 2019 - 2021 рр.”, з метою реалізації конституційного права на житло дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають власного житла, впорядкованим соціальним житлом, поліпшення соціально-економічних і побутових умов їх життя, відповідно до Закону України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, Закону України „Про житловий фонд соціального призначення”, керуючись статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада



ВИРІШИЛА:



1. Затвердити міську Програму „Щодо забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають власного житла, впорядкованим соціальним житлом на період 2019- 2021 рр.” (додається).



2. Фінансовому управлінню (О.А. Гончаров), відділу у справах дітей (О.С. Назарова), МЦСССДМ (Г.Е. Соколовська), відділу міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла (А.Г. Кашулін), управлінню праці та соціального захисту населення (А.В. Скрипніченко), відділу контролю за використанням комунального майна та землі (А.В. Перемежко), відділу бухгалтерського обліку та звітності (О.Л. Волошина), балансоутримувачам житла забезпечити неухильне виконання заходів міської програми.



3. Відповідальність за виконання цього рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (О.В. Кожем’якін).



4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (М.М. Скрипніченко).





 



Міський голова А.А. Дяченко



Затверджено



рішення ___ сесії міської ради___ скликання



від ______________ № _____







МІСЬКА ПРОГРАМА



забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,



а також осіб з їх числа, які не мають власного житла,



впорядкованим соціальним житлом на період 2019- 2021 рр.





1. Загальна частина





В нашому місті є актуальним питання щодо забезпечення впорядкованим соціальним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким виповнюється 18 років і які повертаються за місцем їх походження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, чи відповідні заклади, а також осіб з їх числа.



Згідно з ст. 32, 33 Закону України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за збереження житла дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, і повернення його після завершення їх перебування у відповідному закладі для таких дітей.



У разі відсутності такого житла органи місцевого самоврядування, у позачерговому порядку, протягом місяця забезпечують дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають власного житла, впорядкованим соціальним житлом.



Відповідно до Закону України „Про житловий фонд соціального призначення”, соціальне житло - житло всіх форм власності (крім соціальних гуртожитків) із житлового фонду соціального призначення, що безоплатно надається громадянам України, які потребують соціального захисту, на підставі договору найму на певний строк. Таке житло не підлягає піднайму, бронюванню, приватизації, продажу, даруванню, викупу та заставі.



Порядок взяття громадян на соціальний квартирний облік, їх перебування на такому обліку та зняття з нього, форма типового договіру найму соціального житла, Порядок розрахунку плати за соціальне житло затверджені Постановою КМУ від 23 липня 2008 р. N 682 Деякі питання реалізації Закону України „Про житловий фонд соціального призначення”.



Протягом 2016-2018 років в місті був сформований житловий фонд соціального призначення, який складається з десяти однокімнатних квартир і однієї трикімнатної квартири, придбаних на вторинному ринку житла за рахунок коштів міського бюджету розвитку та коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Всі вони були розподілені особам з числа дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На теперішній час в дев’яти з них проживають особи даної категорії.



Станом на 01.02.2019 року на квартирному обліку у відділі міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради перебуває 2 дітей, позбавлених батьківського піклування віком до 18 років та 19 осіб, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років, які ще навчаються і поки не потребують забезпечення впорядкованим соціальним житлом



2. Мета Програми

 



Метою Програми є формування взаємопов'язаних завдань та заходів, реалізація яких забезпечить функціонування та використання житлового фонду соціального призначення, як у короткостроковій, так і у довгостроковій перспективі.





Реалізація Програми дозволить підвищити рівень захищеності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають власного житла та відповідно до чинного законодавства потребують соціального захисту, і реалізувати їх конституційні права на отримання житла із житлового фонду соціального призначення.



3. Шляхи і способи розв'язання проблеми



Одним із шляхів вирішення житлової проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які відповідно до законодавства визнані такими, що потребують соціального захисту, є забезпечення їх житлом їз житлового фонду соціального призначення.



Механізм, шляхи і способи досягнення мети Програми визначені її завданнями та заходами щодо їх виконання (додаток до програми).





4. Механізм реалізації Програми



Для досягнення мети Програми необхідно вирішити низку основних завдань, а саме:



- продовжити формувати чергу з дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають власного житла, яка визначить реальну потребу у житловому фонді соціального призначення;



- надавати статус соціального житла, виявленому під час інвентаризації, вільному житлу, квартирам, придбаним на вторинному ринку житла, кімнатам в гуртожитку, житлу, яке вилучене на підставі судових рішень або визнане в установленому законом порядку безхазяйним або відумерлою спадщиною та перебуває у комунальній власності міста;



- на базі наявного житлового фонду соціального призначення відпрацювати на практиці дієвість визначеного механізму формування житлового фонду соціального призначення, надання соціального житла, утримання та користування ним;



- забезпечити щорічне зростання обсягів житлового фонду соціального призначення за рахунок усіх шляхів його формування.



5. Система управління та контроль за реалізацією Програми





Реалізація Програми здійснюється шляхом виконання її заходів і завдань виконавцями, зазначеними у Заходах Програми.





Координація роботи та контроль за реалізацією Програми покладається на відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради.



6. Очікувані результати Програми





За результатами виконання Програми буде:





- поліпшено соціально-економічні і побутові умови життя дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа;





- відпрацьовано на практиці механізм надання, утримання та користування соціальним житлом.





7. Фінансове забезпечення Програми





Орієнтований обсяг фінансування на період 2019 - 2021 р.р. становить 165816,00 грн. за рахунок коштів загального фонду міського бюджету.


























Показники





Всього





У тому числі



2019 р.



2020р.



2021р.



Орієнтований обсяг фінансування за рахунок коштів загального фонду міського бюджету







165816,00 грн.







55272,00 грн.







55272,00 грн.







55272,00 грн.






8. Прикінцеві положення





Програма набуває чинності з моменту її затвердження рішенням сесії Каховської міської ради.









Заступник міського голови



з питань діяльності виконавчих



органів ради





Додаток



до Програми





ЗАХОДИ



щодо реалізації міської Програми „Щодо забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,



а також осіб з їх числа, які не мають власного житла, впорядкованим соціальним житлом”



на період 2019-2021 р.р.



















































































































































































































№ з/п



Найменування заходу



Відповідальні за виконання 



Термін виконання



Джерела фінансування





Міський бюджет



Інші джерела фінансування





1.



Впорядкування та збереження існуючого житла, яке закріплене за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування





1.1



Надавати МЦСССДМ оновлені списки нерухомого майна, яке на праві власності та праві користування належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування





Відділ у справах дітей



Каховської міської ради







що півроку











---------















-----------------





1.2



Визначати потребу у впорядкуванні чи ремонті житла, яке на праві власності або на праві користування належить дітям сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування (за умови, що діти є єдиними користувачами такого житла).



Відділ у справах дітей



Каховської міської ради







Фінансове управління Каховської міської ради



за потребою









--------------









----------------







1.3



За рахунок спонсорських коштів, вирішувати питання щодо передачі дітям вказаної категорії у власність житла, якщо право користування таким житлом, або правонаступниками є діти-сиріти та діти, позбавлені батьківського піклування.







Відділ у справах дітей



Каховської міської ради









МЦСССДМ









за потребою













------------------------











---------------------





1.4



Інформувати міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за 6 місяців до виходу з інтернатного закладу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі відсутності житла



Відділ у справах дітей Каховської міської ради







постійно











-----------------













-----------------





2



Визначення реальної потреби дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа,



які не мають власного житла, в отриманні соціального житла та створення соціального квартирного обліку





2.1



Надавати відділу міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла та МЦСССДМ оновлені списки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким протягом 2019 – 2021 роках виповниться 16 років і які не мають власного житла, з метою взяття їх на квартирний облік для позачергового отримання соціального житла (у тому числі вихованців інтернатних закладів).







Відділ у справах дітей



Каховської міської ради







постійно









----------------









--------------------



3



Формування житлового фонду соціального призначення за рахунок наявного житлового фонду





3.1



Проводити інвентаризацію житлового фонду, яке перебуває в комунальній власності міста з метою виявлення вільного житла та надання йому статусу житла соціального призначення 



Відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради





Балансоутримувач житла







двічі на рік.







---------------------------







-------------------------



3.2



Забезпечувати формування житлового фонду соціального призначення за рахунок придбаних на вторинному ринку житла квартир, кімнат в гуртожитку, вільного житла повторного заселення, житла, яке вилучене на підставі судових рішень або визнаного в установленому законом порядку безхазяйним або відумерлою спадщиною та перебуває у комунальній власності міста





Відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради









постійно









----------------------------









-------------------------



3.3.



Організовувати придбання у комунальну власність квартир на вторинному ринку житла.





Відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради







за потребою







------------------







-------------------------



4.



Організаційна робота



4.1



Підготовлювати проекти рішень виконкому про надання статусу „соціального житла” квартирам, придбаним на вторинному ринку житла, кімнатам в гуртожитку, вільному житлу повторного заселення, житлу, яке вилучене на підставі судових рішень або визнаного в установленому законом порядку безхазяйним або відумерлою спадщиною та перебуває в комунальній власності міста.



Відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради













Виконком Каховської міської



ради





за потребою







------------------







-------------------------



4.2



Підготовлювати проекти рішень виконкому про розподіл житла соціального призначення.













Відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міської ради





Виконком Каховської міської ради











за потребою











----------------------------











--------------------------



4.3



Підготовка проектів договорів найму з наймачами соціального житла



Відділ міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла



Каховської міської ради





за потребою







--------------------









-----------------------------



4.4



Укладання договорів найму соціального житла



Міський голова



за потребою





----------------------





-----------------------------





4.5



Встановлювати розмір плати за соціальне житло для кожного наймача такого житла індивідуально



Управління праці та соціального захисту населення Каховської міської ради







за потребою







-------------------------







-----------------------------



4.6



При формуванні міського бюджету передбачати кошти на оплату житлово-комунальних послуг соціального житла та його утримання.



Відділ бухгалтерського обліку та звітності Каховської міської ради





щорічно







165816,00 грн.









---------------



4.7



Укладати договори:



- з постачальниками комунальних послуг;



- з наймачами соціального житла на відшкодування комунальних послуг.



Відділ бухгалтерського обліку та звітності Каховської міської ради







за потребою









---------------------------











-------------------------------



4.8



Проводити щорічний

моніторинг доходів наймачів соціального житла та членів їх сімей за попередній рік.



Управління праці та соціального захисту населення Каховської міської ради





МЦСССДМ







щорічно



до кінця лютого









----------------------------











-----------------------



4.9



Здійснювати роботу з соціальної адаптації осіб з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування щодо їх проживання в соціальному житлі та користування комунальним майном.









МЦСССДМ









постійно











--------------------















---------------------------