ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXXII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

10

Дата реєстрації:

30.01.2019

Проголосовано:

31.01.2019 11:33:06

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 10



Відповідно до Конституції Украйни, статей 43, 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Регламенту Каховської міської ради VII скликання, враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії Каховської міської ради з  питань регламенту, етики, засобів масової інформації, зв’язку з громадськими організаціями, забезпечення законності,правопорядку та антикорупційної діяльності , Каховська міська рада





ВИРІШИЛА:





1.Підтримати депутатське звернення депутатів Каховської міської ради VII скликання до прем’єр міністра України про взяття на контроль виконання постанови національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 1519 від 23.11.2018 р. Акціонерним товариством «Херсонгаз» та вжиття відповідних заходів в разі його не виконання. Депутатське звернення додається.



2.Направити депутатське звернення Прем'єр-міністру В.Б. Гройсману .



3.Опублікувати дане рішення разом з додатками на офіційному веб-сайті Каховської міської ради.



4.Відповідальність за виконання цього рішення покласти на керуючого справами виконавчого комітету В.В.Чернявського.



5.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, етики, засобів масової інформації, зв’язку з громадськими організаціями, забезпечення законності, правопорядку та антикорупційної діяльності (О.А. Глущенко ).







Міський голова А.А. Дяченко



Додаток



до рішення сесії



від _____________ № ________











ЗВЕРНЕННЯ



депутатів Каховської міської ради VII скликання до прем’єр міністра України про взяття на контроль виконання постанови національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 1519 від 23.11.2018 р. Акціонерним товариством «Херсонгаз»





 



ШАНОВНИЙ ВОЛОДИМИРЕ БОРИСОВИЧУ!





 



Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), рішеннями від 23 листопада 2018 року заборонила операторам газорозподільних мереж (ГРМ) здійснювати донарахування в платіжках за газ побутовим споживачам, що виникли в результаті приведення обсягів газу до стандартних умов (з урахуванням тиску і температури).



Здійснений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів ГРМ у платіжних документах за жовтень цього року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю в приведенні до стандартних умов.



Так, згідно з наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості №116 від 2 лютого 2004 року, стандартними умовами для постачання та розподілу газу в Україні є температура повітря +20 градусів за Цельсієм й абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпа.



Водночас фактична температура, за якої лічильники газу побутових споживачів здійснюють вимірювання, може відрізнятися від температури, передбаченої цими умовами, відповідно до чого обсяг газу, що пройшов через побутовий лічильник, відрізняється від обсягу газу, переданого ГРМ. Облгази на підставі затверджених Міненерговугілля коефіцієнтів для приведення обсягів газу стандартним умовам і здійснили вищевказані донарахування в платіжки.



Однак, як зазначила голова НКРЕКП О.Кривенко, виробничо-технологічні втрати операторів ГРМ через різницю температур були вже враховані в тарифі на газ, тому комісія й ухвалила рішення про заборону здійснювати такі донарахування.



Крім того, в НКРЕКП заявили про необхідність внести до закону "Про ринок природного газу" зміни, що стосуються температури, зокрема, знизити встановлену як стандартну температуру в 20℃ на температуру в 0℃. Комісія також рекомендувала Міненерговугілля виконати умови закону в частині розробки необхідних технічних регламентів і здійснити перехід до вимірювання природного газу в енергетичних одиницях.



Отже, 23.11.2018 р. НКРЕКП винесла постанову за № 1519, відповідно до якої:



1) заборонила АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ХЕРСОНГАЗ» при здійсненні обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об’єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами;



2) у разі приведення у жовтні 2018 року АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «ХЕРСОНГАЗ» об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ХЕРСОНГАЗ» необхідно здійснити за жовтень 2018 року перерахунок об'єму споживання (розподілу) природного газу по об'єктах побутових споживачів відповідно до фактичних показань лічильників природного газу.





Враховуючи вищевикладене, просимо прем’єр міністра України взяти на контроль виконання постанови національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за № 1519 від 23.11.2018 р. Акціонерним товариством «Херсонгаз» та вжити відповідних заходів в разі його не виконання.