ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXIV

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

8

Дата реєстрації:

28.11.2018

Проголосовано:

29.11.2018 11:26:41

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 8



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання у 2018 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки”, керуючись керуючись підпунктом 22 пункту 1 статі 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада



ВИРІШИЛА:



1. Хід виконання у 2018 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки” визнати добрим (додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Потоскуєва О.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.).







Міський голова                                             А.А.Дяченко











Додаток



до рішення ____ сесії ___ скликання



_______________ № _________





Інформація



про хід виконання у 2018 році міської Програми розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 22.12.2016 № 479/26 “Про міську Програму розвитку Українського козацтва на 2017-2021 роки”



На виконання зазначеного рішення проведена робота:



1.Сфера військово-патріотичної роботи.



1.1. Згідно з розпорядженнями міського голови членами призовної комісії в 2018 році були: керівник ГО "Каховський козацький курінь" Олександр Кабаченко та писар Каховського козачого товариства Олександр Глущенко.



1.2. В 2018 році урочисті проводи призовників до лав Збройних Сил України не проводились.



1.3. В Каховському громадському формуванні з охорони громадського порядку “Щит” несуть службу 10 молодих козаків Каховського козачого товариства, а всього кількість членів громадського формування 12 чоловік. Згідно з графіком, вони здійснювали охорону громадського порядку, брали участь в 125 рейдах організованих відділом у справах дітей, відділом економіки: в профілактичних, по припиненню стихійної торгівлі в місті, виявленню бездомних громадян, по перевірці неблагонадійних сімей, тощо. Щоденно проводяться патрулювання містом. Протягом року брали участь в охороні 76 міських масових заходах (спортивні змагання, культурологічні, козацькі та молодіжні заходи). Затримано 101 правопорушників. Складено 122 протоколів. Профілактовано 218 осіб. Розкрито 16 злочинів.



1.4. 04-05 травня на Човновій станції було проведено I етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Козацьким республікам за участь у Грі зараховувалися відповідні бали у відкритих міських змаганнях на Кубок сотника Українського козацтва Станіслава Панаска. У Грі брали участь рої, які складалися з 8 учнів: 6 юнаків та 2 дівчат 2002-2005 року народження: “Яструб” (ЗОШ № 3), “Чорний оксамит” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5), ВПК “Сокіл” (ЦДТ) та “Мандрівник” (СЗОШ № 2). Результати участі куренів (команд) у загальнокомандному заліку: I місце - “Чорний оксамит”, II місце - “Мандрівник”, III місце - “Яструб”, 4 місце - ВПК “Сокіл”, 5 місце - “Козацька люлька”. Команда “Чорний оксамит” отримала перехідну булаву і право представляти місто на ІІ (обласному) етапі гри.



12 жовтня управління освіти та за підтримки відділу у справах молоді та спорту на човнової станції КЗ “ДЮСШ” було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”, присвячений Дню Захисника України та Дню Українського козацтва. У фестивалі взяло участь 7 команд з навчальних закладів міста. Перемогу святкували команда ЗОШ № 1. На ІІ місці - команда ЗОШ № 6, а на ІІІ місці команда "Мандрівник" СЗОШ № 2.



1.5. 05 грудня в Каховській школі мистецтв відбудеться XXІV міськрайонне свято козачат, присвячене Дню Збройних Сил України, в якому з міста візьме участь 5 куренів (в 2017 - 5, в 2016 - 4, в 2015 - 3, в 2014 - 3) дитячих козацьких організацій.



1.6. Протягом року до проведення патріотичних заходів козацького спрямування (День Соборності, День пам'яті Героїв Крут, День Українського добровольця, “Джура”, фестивалі “Нащадки козацької слави” і “Козацькі розваги”, День захисника України, День Українського козацтва, День Збройних Сил України тощо) постійно залучались учасники Антитерористичної операції, воїни-інтернаціоналісти, ветерани Збройних Сил, волонтери.



1.7. Протягом року дитячі козацькі організації міста курінні: “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) та ВПК “Сокіл” (ЦДТ) брали активну участь у проведені патріотичних акцій в навчальних закладах по зібранню гуманітарної допомоги на підтримку Збройних Сил та Прикордонних підрозділів України.



В лютому ГО волонтерського об'єднання “Вогонь щирих сердець” (керівник Андрій Гонта, заступник керівника Людмила Без'язична) спільно з волонтерами Козацької республіки ім. гетьмана Богдана Ружинського (ЗОШ № 4) зібрали кошти в сумі 6280 грн. на закупівлю та ремонт електроприборів для 79 Десантно-штурмової бригади, яка перебуває в зоні АТО.



2. Сфера створення, відродження, відновлення та охорони заповідних місць і об’єктів Українського козацтва



2.1. 02 червня в Козацькому сквері відбулась тризна по ліквідації Запорозької Січі у 1775-му році. Взяли участь: міський голова А.Дяченко, козаки та джури Херсонської паланки Спілки козаків України “Військо Запорозьке”, Каховського Козачого Товариства, козачата Каховської паланки УДЮТ “СІЧ”, вихованці з ВПГ “Сокіл” (ЦДТ), представники козацьких організацій міста, області, ветерани війни та праці, гості з: Херсону, Нової Каховки, Таврійська, Бериславського, Каховського районів. За традицією присутні поклали квіти до Козацького хреста на честь гетьмана Б.Ружинського та Українських козаків, до пам’ятника І.Сірку, до монументу “Вічний вогонь” та на могили каховчан, які загинули в зоні АТО. Козаками Херсонської паланки Спілки козаків України було спущено хрест з вінком на води Дніпра. В пам'ять про запорозьких козаків, про загиблих каховчан у Другій Світовій війні, а також сучасних козаків, патріотів України, наших земляків, які загинули в ході проведення АТО було оголошено хвилину мовчання.



04 серпня відбулася Козацька тризна, присвячена кошовому отаману Івану Сірку. На заході були присутні міський голова А.Дяченко, секретар міської ради І.Гончарова, заступник міського голови О.Потоскуєв, депутати міської ради, представники козацьких організацій міста і області, представники церкви, юні козачата з куренів Каховської паланки УДЮТ "Січ" та ВПК "Сокіл". Під час тризни було сказано слів на адресу І.Сірка. Учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих воїнів АТО, а потім всіх чекав козацький куліш.



2.2. Протягом року співробітники КП “КТП” (керівник Зайцев О.С.) постійно проводили роботу по благоустрою та упорядкуванню прилеглої території навколо Козацького хреста гетьману Богдану Ружинському і Українським козакам та у Козацькому сквері, а на початку червня було проведено частковий ремонт пішохідних доріг у сквері. 21 квітня Каховським Козачим товариством було організовано та проведено традиційну “Козацьку толоку”, яку підтримали більшість козацьких організації міста.



2.3. Відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та розпорядженням міського голови від 19.02.2016 № 39-р “Про перейменування вулиць, провулків та площ міста Каховки” було перейменовано ряд міських вулиць на честь видатних діячів козацької епохи XVI-XVIII століть, а саме: Івана Сірка, Богдана Ружинського, Пилипа Орлика, Петра Сагайдачного. Станом на 01.11.2018 року в м. Каховці є 6



вулиць, які пов'язані з історією Українського козацтва (в тому числі Б.Хмельницького і Козацька) та “Козацький сквер”.



3. Сфера освіти та виховання.



3.1. Протягом року представники козацьких організації міста (Каховське Козаче товариство (О.Глущенко), Каховський козацький курінь (О.Кабаченко), “Каховський курінь” (В.Надточій) та Каховська паланка УДЮТ “Січ” (В.Безкоровайний) постійно залучались до фізкультурно-спортивної, туристської-краєзнавчої та культурно-просвітницької роботи серед учнівської молоді міста (“Джура”, молодіжна спартакіада, “Нащадки козацької слави”, “Козацькі розваги”, фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу” тощо). Залучались козацькі організації також до проведення мотофестивалю “Тачанка 2018”, День захисту дітей, День молоді, спартакіади “Ігри патріотів” тощо.



3.2. На базі ЦДТ (керівник Литвиненко О.В.) діє гурток Військово-патріотичного напрямку “Сокіл” (керівник Пашинський В'ячеслав), а на базі куріння “Джура” в ЗОШ № 4 діє рій “Чорний оксамит” (керівник Папаконстанді Марія). Вихованці гуртків беруть активну участь у всіх міських заходах патріотичного (в тому числі і козацького) спрямування.



3.3. 18-19 травня відбулась мандрівка “Козацькими стежками” (м. Олешки – м. Херсон - м. Миколаїв - полігон “Широколанівський” - с. Каховка (Одеська обл.) - м. Одеса. Взяли участь: козачата з куренів “Скіф”, “Джура” та “Мандрівник”, козаки та берегині Каховського Козачого товариства. Відвідали Олешківську Січ та побували на Олешківському кладовищі, де поховані володарі Олешок і Каховки в XIX сторіччі Панкеєви. В Миколаїв, біля МПК “Корабельний” відбулась зустріч з джурами та козаками Миколаєва. Відбулись змагання між каховськими та миколаївськими куренями (“Вікторія” (ЗОШ № 47), “Козаченьки” (ЗОШ № 49), “Гайдамаки” (ЗОШ № 1) в п'яти видах. За підсумками змагання миколаївський курінь “Гайдамаки” (ЗОШ № 1) переміг, а курінь “Джура” отримав грамоту за ІІ місце. Відвідали центр підготовки військових частин та підрозділів Збройних Сил України “Широколанівський”. Потім музей “Таємниці підземної Одеси” та відвідування одеського кладовища, а саме: могили нащадка засновників Каховки, академіка Д.М.Овсянико-Куликовського та могилу народного артиста М.Водяного.



4 серпня відбулась патріотична мандрівка «По козацьких місцях», за маршрутом: Покровське – Капулівка. Мандрівка розпочалась з Козацького скверу покладанням квітів кошовому отаману І.Сірку та виконанням Гімну України. У складі групи курені Каховської паланки УДЮТ «Січ»: («Джура», «Скіф», «Мандрівник», «Козацька люлька» і ВПГ «Сокіл», а також практиканти відділу у справах молоді та спорту 2018 року. Делегація взяла участь в офіційній церемонії біля національної пам'ятки "Могила кошового отамана І.Д.Сірка". Кінцевим пунктом мандрівки був козацький табір на «Співочому полі», де в цей час традиційно проводяться виступи українських музик, а поряд знаходиться великий польовий табір козаків та козачат. Змогли подивитись виступи бойових мистецтв, виступи самодіяльних колективів в рамках фестивалю "Звідси воля розлилася" та реконструкцію козацького бою.



3.4. З 27 по 29 квітня було проведено “Дитячо-юнацький військово-патріотичний табір “Школа виживання”. В таборі взяли участь колективи і вихованці ВПК “Сокіл”, ЗОШ № 3, СЗОШ № 2, ЗОШ № 6, СЮН, СЮТ та гімназія Учасники прослухали лекції з тактичної медицини, військової підготовки, проходили туристичну смугу перешкод, будувати тимчасові укриття в лісі, а також просто посиділи біля вогню. Майже кожен учасник отримав подарунок або сувенір на згадку. В ролі інструкторів були члени ГО “Учасники АТО “СКІФ”.



В рамках міських заходів до Дня молоді та Дня Конституції України з 22 по 24 червня на острові Крисиний відбувся молодіжний табір “Острівна республіка-2018”, у якому взяли участь: курінь “Скіф” Каховської паланки УДЮТ “Січ”, ВПГ “Сокіл”, члени ММГО “Молода Січ” та козаки Каховського Козачого товариства. Всі брали участь в різноманітних заняттях, тренуваннях, культурно-розважальних заходах. Молодь навчилась основним навичкам, які стануть у пригоді для самозахисту в певних життєвих обставинах. ВПГ “Сокіл” отримав Кубок пам’яті члена ММГО “Молода Січ” Сергія Черепко.



06-08 липня на базі лісництва проходив табір козачат “Січ на Івана Купала. 20 років потому”. В таборуванні взяли участь курені Каховської паланки УДЮТ "Січ" та ВПГ "Сокіл". Відкриття табору розпочалось традиційним підняттям Державного прапору України та Січового прапору. Право їх підняти було надано наставниками козачат. На табір завітали січовики таборів минулих років. Програма табору, як завжди була насичена різноманітними іграми, конкурсами та 13-16 вересня в сосновому борі відбувся XХ табір “Соснова Січ-2018”. (Керівник - Григорій Мінський). Взяли участь 4 курені Каховської паланки УДЮТ "Січ": “Джура” (ЗОШ № 4), “Скіф” (Гімназія), “Мандрівник” (СЗОШ № 2), "Гілея" (Чорнянська ЗОШ) та ВПГ "Сокіл (ЦДТ). Організатори: Каховське Козаче товариство, Каховська паланка УДЮТ "Січ", відділ у справах молоді та спорту та управління освіти. Партнер - КП "КТП". Призи також надали: Олександр Бойко, організація "Самопоміч" та Товариство воїнів-інтернаціоналістів.



3.5. 16 січня в міськвиконкомі відбувся семінар з питань обговорення нової редакції Положення та проведення в 2018 році Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва С.Панаска. В його роботі взяли участь: методисти методичного кабінету відділу освіти, наказний отаман Каховська паланка УДЮТ “Січ” Василь Безкоровайний та наставники дитячих козацьких куренів Каховська паланка УДЮТ “Січ”. Засідання провів начальник відділу у справах молоді та спорту Віктор Зубков. Основні питання семінару: 1) обговорення підсумків Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва С.Панаска у 2018 році та 2) обговорення нової редакції Положення Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва С.Панаска у 2018 році. Це очно-заочне змагання проводиться з 2002 року. В 2018 році в ньому взяли участь 5 дитячих міських куренів: (“Мандрівник” (СЗОШ № 2), “Скіф” (НВК “Гімназія”), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) та ВПГ “Сокіл” (ЦДТ). Протягом року відділ у справах молоді та спорту постійно надавав козацьким дитячим організаціям інформацію щодо попередніх підсумків змагання. Станом на 01 листопада лідирують три курені: ВПК “Сокіл” - 183 балів; "Скіф" - 172 балів; “Джура” - 166 балів.



4. Сфера культурно-просвітницької діяльності



4.1. 14 жовтня в Каховській школи мистецтв відбувся XVІ Відкритий міський фестиваль козацької пісні “Козацькому роду нема переводу”. У фестивалі взяли участь 16 колективів або окремих солістів з Каховки (в тому числі і танцювальний колектив ЦДТ “Веселушки”), Каховського району, та скаути з Снігурівки. Організаторами заходів були відділи міської ради (у справах молоді та спорту, культури, управління освіти), Каховська школа мистецтв, а також Каховське Козаче товариство і Каховська паланка УДЮТ “Січ”. Всі учасники отримали солодкі призи від відділу у справах молоді та спорту.



4.2. 1 травня на Кам’янській Січі відбулись заходи з нагоди 309-ї річниці її заснування і вшанування пам’яті кошового отамана Костя Гордієнка. Відділом у справах молоді та спорту спільно з Каховським Козачим товариством було організовано козацьку мандрівку за маршрутом: м. Берислав - с. Козацьке - с. Веселе - с. Республіканець. У її складі: козаки Каховського Козачого товариства, Каховського окремого козацького полку ім. І.Сірка, козачата з ВПГ “Сокіл” (ЦДТ) та з куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Мандрівник (СЗОШ № 2), “Скіф” (гімназія), “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька (ЗОШ № 5)), члени ММГО “Молода Січ”, ГО “Каховський узвіз”, а також учні ЗОШ № 1 учасники ІІ етапу гри "Нащадки козацької слави".



Під час мандрівки “Козацькими стежками” (18-19.05.) в Миколаєві біля МПК “Корабельний” відбулась зустріч з джурами та козаками Миколаєва. Відбулись змагання між каховськими та миколаївськими куренями (“Вікторія” (ЗОШ № 47), “Козаченьки” (ЗОШ № 49), “Гайдамаки” (ЗОШ № 1) в п'яти видах. За підсумками змагання миколаївський курінь “Гайдамаки” (ЗОШ № 1) переміг, а курінь “Джура” отримав грамоту за ІІ місце.



4.3. 14 жовтня в Каховці святковими заходами було відзначено свята: День захисника України та День Українського козацтва. Урочистості розпочалися святковою ходою учасників АТО, козаків, козачат, представників громадськості міста та району (близько 700 чол.) до Козацького скверу. Біля Козацького хреста на честь гетьмана Ружинського та Українських козаків розпочався урочистий мітинг, присвячений Дню захисника України та Дню Українського козацтва. За традицією свято розпочалось з підняття Державного прапору України та козацького прапору. Право підняти прапори було надано: учаснику АТО, члену ГО "Учасники АТО "Скіф" Павлову Сергію, юній козачці куріння "Джура" (ЗОШ № 4) Козловій Єлизаветі, вихованці ВПГ "Сокіл" (ЦДТ) Кравчук Катерині та козаку Каховського козачого товариства Гадючко Олексію. Присутніх вітали: міський голова Андрій Дяченко, голова ГО "Учасники АТО "Скіф" Андрій Кудрич, козак Каховського козачого товариства, сотник Українського козацтва, капітан Збройних Сил України Микола Огданець, отаман Херсонської паланки МГО "Військо Запорозьке низове" Юрій Властов, тощо. За традицією присутні поклали квіти до Козацького хреста гетьману Ружинському і Українським козакам, до пам'ятника кошовому Івану Сірку, а також до меморіального комплексу “Вічний вогонь”, до меморіальних дощок та на могили земляків, які загинули в ході проведення АТО. Міський голова Андрій Дяченко спільно з Андрієм Кудричом з нагоди свята вручили грамоти, подяки та подарунки учасникам АТО, а також грамоти активістам козацького руху міста. В пам'ять про Українських козаків, про загиблих каховчан у Другій Світовій війні, а також сучасних козаків, патріотів України, наших земляків, які загинули в ході проведення Антитерористичної операції на Сході України було оголошено Хвилину мовчання. Після цього розпочалась урочиста посвята козачат. Були посвячені в козачата 193 юних патріотів та майбутніх захисників України з різних куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ”: За традицією святкові заходи закінчились смачним козацьким кулішем від Каховського Козачого товариства, ГО "Учасники АТО "Скіф", Каховської паланки УДЮТ “Січ”, відділу у справах молоді та спорту, Каховської райдержадміністрації, ТОВ "Тройка" та Каховського ХПП.



4.4. Протягом року наставниками козачат: Зубкова Т.П (курінь “Мандрівник” (СЗОШ № 2), Папаконстанді М.М. (курінь “Джура” (ЗОШ № 4) та Пашинським В. (ВПГ “Сокіл” (ЦДТ) було прочитано козачатам 21 лекція та проведено 18 бесід з історії козацтва. Крім цього бесіди з історії козацтва проводили також представники козацьких організацій: Огданець М.В., Кабаченко О.А., Властов Ю.М., Зубков В.А. Всього в поточному році козаками та наставниками козачат міста було проведено серед козачат та молоді міста 44 лекцій та бесід з історії Українського козацтва, в яких взяло участь близько 230 чоловік.



4.5. Протягом червня 2018 року в Козацькому сквері було проведено 4 екскурсії для дітей, які перебували в дитячих пришкільних таборах. Екскурсії були організовані козацькими куріннями "Джура", “Скіф” та “Мандрівник”.



4.6. Управління освіти, відділи міської ради (у справах молоді та спорту, культури, у справах дітей та ін.) сприяють роботі козацьким дитячим куреням Каховської паланки УДЮТ “Січ” (“Мандрівник”, “Скіф”, “Джура”, “Козацька люлька”) та ВПГ “Сокіл”. Для козачат і їх наставників проводились семінари, лекції, відео-лекторії, тренінги, екскурсії тощо.



5. Сфера науково-дослідницької, пропагандистської та видавничої роботи



5.1. В грудні 2018 року на базі ЦДТ відбудеться І етап (міський) Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівської молоді МАН. В конкурсі-захисту візьмуть участь і юні козачата з Каховської паланки УДЮТ “Січ”.



5.2. 16 січня в міськвиконкомі відбувся семінар з питань обговорення нової редакції Положення та проведення в 2018 році Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва С.Панаска. В його роботі взяли участь: методисти методичного кабінету відділу освіти, наказний отаман Каховська паланка УДЮТ “Січ” Василь Безкоровайний та наставники дитячих козацьких куренів Каховська паланка УДЮТ “Січ”. Основні питання семінару: 1) обговорення підсумків Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва С.Панаска у 2018 році та 2) обговорення нової редакції Положення Відкритих міських змагань дитячих козацьких організацій на Кубок пам’яті сотника Українського козацтва С.Панаска у 2018 році.



13 жовтня, в рамках VІ Відкритого міського спортивного фестивалю “Козацькі розваги”, присвяченого Дню захисника України та Дню Українського козацтва проводилась краєзнавча вікторина з історії козацтва. У вікторині взяло участь 4 команди: “Мандрівник”, “Джура”, “Скіф”, а також команди ВПК “Сокіл”. Перемогу святкував курінь "Скіф", а призерами стали: “Мандрівник” та “Джура”.



Краєзнавча конференція, присвячена історії Українського козацтва в 2017 році не проводилась.



5.3. У зв'язку з відсутністю науково-пошукових робіт в 2018 році видання літератури з історії та сучасного розвитку козацтва не відбувалось.



5.4. Протягом року в ЗМІ (в тому числі і на офіційному сайті територіальної громади міста) друкувались матеріали журналістів, козаків, козачат та їх наставників, які висвітлювали надбання історії, культури, традицій Українського козацтва у засобах масової інформації: О.Батурін (“Могили продовжують руйнуватися”), В.Безкоровайний (“Відродження острівної республіки.”), В.Зубков ("Відкриті змагання з туризму на Кубок пам'яті героя АТО Ігоря Максименка", "Козацька толока 2018", "Мандрівка на Кам'янську Січ", "Каховчани у Каховці на Одещині", "Козацька тризна", "Козацький куліш на День молоді", "Козацький шлях" знову в Каховці"), О.Глущенко (“У Каховці посадили саджанець від легендарного дуба”), В.Пашинський (“Школа виживання”), О.Терещенко (“Завершающая экспедиция каховских следопытов "В поисках места гибели командарма Хоменко", "Каховчани посетили места истории казачества ко дню славы кошевого атамана Ивана Сирка”), О.Демченко (Вшановуємо легенду козацтва) тощо.



5 грудня в Каховській школі мистецтв під час проведення свята козачат до дня Збройних сил України районною бібліотекою ім. М.Братана буде влаштовано традиційну книжкову виставку з історії козацтва, а також звітів куренів Каховської паланки УДЮТ “Січ” за 2018 рік.



5.5. Протягом року до складу козацьких організацій міста і в першу чергу до складу Каховської паланки УДЮТ “Січ” було залучено нові члени, а 14 жовтня в козачата були посвячені 193 чоловік.



5.6. Протягом року Військово-патріотичним клубом “Сокіл”, куренем “Джура”, "Мандрівник" було проведено 5 пішохідних походів по території Херсонської області в рамках експедиції “Козацькими стежками”.



5.7. Протягом року писарем Каховського Козачого товариства Олександром Глущенком було створено відеофільмів, який популяризує козацький рух Каховки: "Табір Соснова Січ 2018". Курінь "Джура" підготував відеоролик про члена міської коордради з питань Українського козацтва Папаконстанді Марію.



6. Сфера фізичної культури, спорту і туризму



6.1. Протягом року, відділом у справах молоді та спорту, спільно з Каховським Козачим товариством, Каховською паланкою УДЮТ “Січ” було організовано та проведено 4 мандрівки по місяцям, пов'язаним з історією Українського козацтва: Олешки, Республіканець, Капулівка, Мелітополь, Покровське, Миколаїв, Широкий Лан, Каховка (Одеська обл.) тощо.



6.2. В Каховці з видів спорту, які були засновані на козацьких традиціях розвивається на базі ДЮСШ тільки “Хортинг” (наставник В.Малашин).



6.3. Дитяча гра-випробування серед 5-тих класів міста “Котигорошко” в 2018 році не проводилась.



6.4. 12 жовтня управління освіти та за підтримки відділу у справах молоді та спорту на човнової станції КЗ “ДЮСШ” було проведено спортивний фестиваль “Нащадки козацької слави” в рамках фізкультурно-патріотичного комплексу “Козацький гарт”, присвячений Дню Захисника України та Дню Українського козацтва. У фестивалі взяло участь 7 команд з навчальних закладів міста. Перемогу святкували команда ЗОШ № 1. На ІІ місці - команда ЗОШ № 6, а на ІІІ місці команда "Мандрівник" СЗОШ № 2.



6.5. Водні козацькі походи по місцями слави запорізьких козаків в 2018 році не проводились.



6.6., 6.7. Курінні “Джура”, "Мандрівник" та “Скіф” постійно проводять для своїх вихованців екскурсії Козацьким сквером: “Візуальна екскурсія до Дня Українського козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України Козацьким сквером” та “Стежками бойової слави Каховки”.



7. Сфера міжнародного співробітництва та співробітництва з іншими



козацькими об'єднаннями області та держави



7.1. Протягом року проводились міські заходи козацького спрямування і до їх проведення залучались представники інших козацьких об’єднань області та держави, а саме: отаман Херсонської паланки Міжнародної організації “Військо Запорізьке” Юрій Властов (м. Нова Каховка), головний отаман УДЮТ “Січ” Борис Скребцов (м. Київ), отаман Херсонської паланки Спілки козаків України “Військо Запорозьке” Сергій Якуба (с. Козацьке), козаки з Херсону Олег Синаєв і Михайло Запорожець, козак Олександр Базилєв з Херсонського Клубу любителів історії, отаман ГО “Територіальна козацька громада міста Миколаєва” Сергій Параскун та ін. В проведені міських заходів брали участь козаки з Каховського, Бериславського та Горностаївського районів. В козацьких дитячих заходах беруть участь скаути з м. Снігурівка.



7.2. Протягом року козацькі організації міста, козачата Каховської паланки УДЮТ “Січ” брали участь у всеукраїнських, регіональних та обласних козацьких заходах: на Кам'янській Січі (с. Республіканець), Чортомлицькій Січі (с. Капулівка), в грі “Козацький ГРАЙ” між каховськими та миколаївськими куренями(м. Миколаїв), в V експедиції “У пошуках місця загибелі командарма” (м. Мелітополь).



7.3. 5 липня в Козацькому сквері Каховка зустрічала учасників ІІІ Всеукраїнського спортивно-патріотичного фестивалю "Козацький шлях-2018", який проходить на виконання святкових державних заходів до Дня Конституції України, Дня Військово-морських Сил Збройних Сил України та вшанування воїнів та ветеранів АТО. В регаті взяли участь 21 яхта з Дніпра, Енергодара, Нікополя, Кривого Рогу та Запоріжжя. Їх зустрічали: представники влади, молодь міста, учасники АТО, козаки, козачата та їх наставники з куренів Каховської паланки УДЮТ "Січ" та вихованці ВПГ "Сокіл" тощо. Під звуки Державного гімну було піднято Державний прапор України Право підняти прапор було надано отаману Каховського Козачого товариства Г.Мінському та солістці МПК "Меліоратор" Г.Скрипніченко. Учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих патріотів України. Присутніх вітали та вручали подарунки секретар міської ради І.Гончарова, начальник відділу у справах молоді та спорту В.Зубков, голова ГО "Учасники АТО "Скіф" А.Кудріч, Г.Мінський, ветеран-педагог Л.Гірич. Серед подарунків був і Державний прапор України, на якому всі учасники зустрічі залишили свої автографи та побажання. Присутні поклали квіти до Козацького хреста на честь гетьмана Ружинського та Українських козаків.



7.4. Протягом року козацькі організації міста організовували зустрічі козачат та козаків з представниками козацьких осередків України: з Києва, Бериславського району, Херсону, Таврійська, Нової Каховки, Миколаєва та Миколаївської області (Снігурівка) тощо.



8. Сфера природоохоронної діяльності



8.1., 8.2. Протягом квітня проходив місячник благоустрою, в тому числі і загальноміська толока. 21 квітня за ініціативою Каховського козачого товариства на міській набережній відбулась традиційна “Козацька толока”, в якій взяли участь і міські козацькі громадські організації, а козачата з куреня “Скіф” традиційно навели благоустрій біля пам’ятника “Жертвам фашизму”.



Під час проведення 13-16 вересня таборового збору “Соснова Січ 2018” козачата куренів - учасників протягом 4-х днів прибирали сміття навколо табору, брали участь в конкурсі на кращий підтабір тощо.



9. Сфера інформаційно-аналітичної діяльності



9.1. У 2018 році засобами масової інформації (“Каховська зоря”, “Каховские новости”, “Новий день”) та на офіційному сайті територіальної громади міста, було надано 83 інформації (в друкованих виданнях - 52, на сайті - 31) про виконання міської Програми розвитку Українського козацтва та стосовно історії Українського козацтва та діяльності громадського сучасного козацького руху Херсонщини (у 2017 - 76, у 2016 - 47, у 2015 - 42).



9.2. Хід виконання заходів Програми один раз на квартал розглядався на засіданні міської координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва при виконавчому комітеті міської ради (18 січня, 28 квітня, 04 жовтня).



Всього протягом року було проведено 54 заходи (згідно з Програмою - 42), в яких взяло участь 6691 (згідно з Програмою - 4200). На проведення цих заходів з міського бюджету було виділено 43400 грн. (в 2017 - 20000 грн., в 2016 - 0 грн.).



Начальник відділу у справах молоді та спорту В.А.Зубков