ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXIV

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

7

Дата реєстрації:

28.11.2018

Проголосовано:

29.11.2018 11:26:03

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    4
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 7



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах молоді та спорту Зубкова В.А. про хід виконання у 2018 році міської комплексної Програми “Молодь” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 24.11.2016 № 420/23 “Про міську комплексну програму “Молодь” на 2017-2021 роки”, керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, сесія міської ради



ВИРІШИЛА:



1. Хід виконання у 2018 році міської комплексної Програми “Молодь” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради від 24.11.2016 № 420/23 “Про міську комплексну програму “Молодь” на 2017-2021 роки” визнати добрим (додається).



2. Відповідальність за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Потоскуєва О.В.



3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.).







Міський голова                                                                                                 А.А.Дяченко





Додаток



до рішення ____ сесії ___ скликання



_______________ № _________



Інформація



про хід виконання у 2018 році міської комплексної Програми Молодь” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради



від 24.11.2016 № 420/23 Про міську комплексну програму Молодь”



на 2017-2021 роки”





На виконання зазначеного рішення проведена робота:



1. Створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості



1.1. З метою ознайомлення молоді міста з діяльністю та залучення молоді до співпраці з органами місцевого самоврядування 06.12.2017 міський голова підписав розпорядження № 216-р “Про організацію та проведення міської щорічної акції “Молодь при владі” в м. Каховці в 2018 році”, яким затверджено склад оргкомітету по підготовці та проведенню в м. Каховці заходів міської щорічної акції “Молодь при владі” та її заходи.



13 лютого в міськвиконкомі відбулось знайомство членів учнівського міського парламенту старшокласників з роботою відділів та управлінь міської ради. В зустрічі взяли участь і практиканти відділу минулих літ: Вовк Віра (2014), Бєч Марина (2015), Гондарева Поліна (2016), Герасимчу Анастасія (2017), Калініна Каріна (2017). Була проведена оглядова екскурсія-знайомство з роботою відділів та управлінь. Відбулось спілкування з першим заступником міського голови та з міським головою. Зустріч проводилася за “круглим столом” у залі засідань сесії міської ради. Темою зустрічі стало питання про проходження влітку 2018 року практики членами учнівського міського парламенту старшокласників в органах місцевого самоврядування.



12 березня відбулося знайомство активістів учнівського парламенту ДНЗ “КПЛСП” з роботою відділів та управлінь міської ради. Практиканти 2017 року А.Герасимчук та К.Калініна, які проводили оглядову екскурсію по відділам міської ради. Ліцеїсти поспілкувались з секретарем міської ради Гончаровою І.А. та першим заступником міського голови Кожемякіним О.В. По закінченню ліцеїсти змогли переглянути відеозвіт про патріотичну акцію “З любов'ю до захисників Державного кордонну”.



Протягом року відбулось 4 засідання міської Ради з питань молодіжної політики (до її складу входять 16 чол.), на якій постійно обговорювались нагальні питання молодіжної політики. Протягом року відбулось 10 засідань молодіжних “круглих столів”, в роботі, яких взяло участь 35 чоловік.



Спеціалісти відділу у справах дітей долучалися до проведення екскурсії старшокласників міських шкіл, що відбувалися в лютому надали дітям докладну інформацію про роботу відділу, а також про можливості для проходження практики влітку.



1.2. 2 лютого на базі міськвиконкому відбулась презентація проекту “VIDLIK project”, який з'явився в Каховці завдяки випускниці ЗОШ № 5 та колишньому члену міської Ради з питань молодіжної політики Віри Вовк. В презентації взяли участь також координатор проекту Євгенія Відіщева та режисер, перформер Антон Романов (обидва м. Київ). “VIDLIK project” - це освітній соціально-культурний проект, спрямований на розвиток культури в маленьких містах та селах України, шляхом залучення молоді у створення власних культурних та соціальних ініціатив.



14 лютого в МПК “Меліоратор” відбувся концерт каховського легендарного рок-гурту “RED Fox”. В залі зібрався чималий гурт шанувальників “RED Fox”, як молодих, так і тих, хто пам'ятає ті часи, коли рок-гурт ще називався ВІА “Клуб”. Перед початком концерту ГО “МО “Нічна Мана” провели акцію “Обнімашки по каховські”.



17 лютого в МПК “Меліоратор” відбулась гра ІІ півфіналу Каховської Відкритої ліги КВН ХІ сезону 2017/2018 років. В грі взяли участь дві команди КВН: “ТНК” (Збірна Таврійска-Нової Каховки) та “Педсовет” (м. Скадовськ), а також по за конкурсом спеціальний гість - команда КВН “Фанати Олега Вінника” (Збірна організаторів Скадовської та Каховських ліг КВН). В підсумку перемогу святкувала команда “ТНК”. Перед початком гри глядачі переглянули цікаве відео “Спеціальний випуск новин від студії КіТ”. Перед початком гри БФ “Лепта” проводив благодійну акцію.



24 лютого на базі я/с “Казка” відбувся XV інтелектуальний конкурс серед дошкільних закладів “Маленький ерудит” (взяло участь 8 дітей). Тема конкурсу - “Навколосвітня подорож”. Звання “Маленький ерудит 2018” отримала Добродій Юліана я/с “Казка”. Всі учасники отримали також посвідчення, медалі та призи.



4 лютого відбувся “квартирник” з VIDLIKproject на фотостудії. Учасники співали, слухали різні музичні інструменти, розповідали вірші, дивилися відеокліпи, короткометражні ролики та навіть встигли пограти і просто поспілкуватися.



1 квітня в МПК “Меліоратор” відбулась фінальна гра на Кубок Каховської Відкритої ліги КВН. В грі взяли участь три команди КВН: “Рука в синице” (м. Скадовськ), “Коллектив 2 х 2” (м. Ніжин) та “ТНК” (Збірна Таврійска-Нової Каховки). По за конкурсом була команда “Фанати Олега Винника”. У підсумку дві команди (“Коллектив 2х2” та “ТНК”) набрали однакову кількість балів. Переможцям було вручено Кубки Каховської Відкритої ліги КВН, дипломи переможців та грошові винагороди. Перед початком гри БФ “Лепта” проводив благодійну акцію по зібранню коштів на лікування онкохворих дітей та переглянули відеопутівник ХІ-го сезону Відкритої ліги КВН (автори - Г.Гнатовський та Ю.Скляр).



30 липня в Каховці відбувся сеанс одночасної гри Наталії Жукової з юними шахістами Каховки (в основному вихованці шахового відділення Каховської ДЮСШ) та Нової Каховки. Сеансером виступила Міжнародний гросмейстер, заслужений майстер спорту України, Почесний громадянин міста Н.Жукова. Взяло участь 18 чоловік, одним з яких був міський голова Андрій Дяченко. Ініціатором проведення шахового сеансу виступила Н.Жукова, а її ідею підтримав міський голова.



В закладах управління освіти проводяться предметні олімпіади, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, предметні інтегровані тижні. Учні шкіл активно приймають участь в міжнародних, всеукраїнських інтелектуальних конкурсах, турнірах. Проведено міський конкурс «Маленький ерудит» серед вихованців дитячих дошкільних закладів.



1.3. 1 січня на міській площі, за ініціативою міського голови, вп'яте пройшла новорічна дискотека. Взяло участь близько 2000 чоловік.



14 лютого, за ініціативою ГО “МО “Нічна мана” та СЮН, при підтримці відділу у справах молоді та спорту, на міській площі в центрі міста втретє відбулась молодіжна акція “Солодке серце”. Її учасники святковим картками “валентинка” поздоровляли каховчан з днем всіх закоханих. Вихованці СЮТ та СЮН виставили на продаж вироблені власноруч святкові “валентинки”, а виручені кошти направили на розвиток контактного міні-зоопарку. Учні ДНЗ “КПЛСП” та вихованці куріння “Джура” також дарували каховчанам святкові пісні. Волонтери акції пропонували “валентинки” на яких бажаючі мали можливість написати побажання “коханій половинці”.



До дня закоханих у Каховці з 01 по 24 лютого пройшло 12 заходів, а саме: патріотична акція “З любов'ю до захисників Державного кордонну”, знайомство учнівського парламенту старшокласників з роботою відділів міської ради, конкурс “Маленький ерудит”, дискотека в ДНЗ “КПЛСП”, акція “Солодке серце”, флеш-моб “Святкова квітка”, засідання клубу “Молода сім'я”, молодіжний “круглий стіл”, флеш-моб “Обнимательнный патруль”, шоу-програма “Солодка парочка”, виступ рок-гурту “RED Fox”, ІІ півфінал КВН на Кубок Каховської Відкритої ліги КВН тощо.



8 Березня, за ініціативи ГО “МО “Нічна Мана” відбулась акція “Весняний подарунок”. До її організації залучались також: відділ у справах молоді та спорту, СЮН, СЮТ, Каховський підрозділ ГО “Молодіжний клуб “Джура” - “Каховські джури”, МГФОГП “Щит”, Каховський РВ ГУМНС. Учасники акції святковим картками, квітами, магнітиками та побажаннями поздоровляли жінок. В цей час проводились також інші акції: До Міжнародного дня боротьби за права жінок - акція ГО “Медіа клуб громадського діалогу “Європростір” “Обери свій подарунок”; акція від команди “ГУК” (гімназія) “Кошеня купуй - тваринку врятуй”.



До дня гумору 01 квітня у Каховці пройшло 3 заходи: презентація відео від студії КіТ “Відеопутівник ХІ-го сезону Каховської Відкритої ліги КВН”, Фінал Каховської Відкритої ліги КВН і благодійна акція БФ “Лепта”.



27 квітня на центральній площі міста відбулась імпровізація “по- каховські”. Ініціативна група “Імпровізація”) організували та провели молодіжну тусовку. Організатори - студенти Грабко Євген та Лазарев Максим. Їх підтримали КП “КТП” та відділу у справах молоді та спорту.



01 червня в Каховці відбулось молодіжне свято OPEN AIR “ВІТАМІН D”, присвячене Дню захисту дітей. Дітей та молодь розважав керівник Новокаховської файєр-групи “Хорс” Ігор Остроумов, а коли стемніло його колектив продемонстрував чудове світлодіодне “LED ШОУ”. Відбувся також виступ кавер-гурту “THE CAPERS”, а на завершення - дискотека.



З 22 червня по 07 липня відбулись заходи до Дня молоді та Дня Конституції, а саме: Молодіжний табір “Острівна республіка”, молодіжний “круглий стіл”, флеш-моб “Шалена молодь України”, молодіжно-розважальна програма “Ми - молодь України”, Молодіжна дискотека”, Міський турнір з шашок-64, Відкритий міський турнір з шахів, Відкритий міський турнір з волейболу пляжного серед чоловіків, Відкритий міський турнір з баскетболу 3х3, Молодіжний табір “Січ на Івана Купала” та молодіжна дискотека.



З нагоди Дня захисту дітей 01.06.2018 р відділом була організована поїздка дітей облікових категорій до кінно-спортивного клубу “Grand Prix” для участі у святковому розважально-масовому заході.



У вересні, з нагоди святкування Дня міста відділом у справах дітей був проведений конкурс дитячої творчості “Моя щаслива каховська родина!”, переможці якого були відзначені грамотами та призами. Також в день міста була влаштована виставка робіт учасників даного творчого конкурсу.



Згідно Плану заходів на рік “Програми щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини в Херсонській області на період до 2021 року” заплановано проведення в грудні заходів для дітей облікових категорій: розважальна програма з врученням новорічних подарунків; перегляд новорічної вистави в Херсонському обласному драматичному театрі; привітання вихованців д/б “Радість”, солодощі для дітей. На проведення новорічних заходів передбачено фінансування з бюджету в сумі - 14,750 тис. грн.



1.4. 28 лютого на базі школи мистецтв відбулась імерсивна фотовиставка “Kakhovka evolution”, з висвітленням минулого, теперішнього та майбутнього міста. Молодь мала можливість переглянути фото та відео з історії Каховки, послухати невеличку лекцію з її історії, побачити не просто сучасні фото міста, а й фото з уже самої виставки. Фотовиставка відбулась в рамках проекту “VIDLIK project”.



9 травня при підтримці відділу у справах молоді та спорту та міської Ради з питань молодіжної політики відбулась традиційна фотовиставка від салону “Фото-Чіз” “Памятаємо...”, присв’ячена Дню пам’яті та примирення, 73-ї річниці перемоги над нацизмом.



13-15 липня в Каховці пройшов XІІ мотофестиваль “Тачанка 2018”. В рамках мотофестивалю відбулась презентація фотосушки "Маланкарі" переселенця з Донбасу, учасника АТО Карена Гамбаряна.



1.5. 08 травня на базі геріатричного пансіонату відбулась Спартакіада серед спортсменів з обмеженими функціональними можливостями, присвячена Дню пам'яті та примиренню та перемозі над нацизмом, яка була організована регіональною філією “Інваспорт” і відділом у справах молоді та спорту. 23 учасника змагались в стрільбі з пневматичної гвинтівки та в триборстві, а переможцем став В.Дрогов. Призери нагороджені кубком, грамотами та медалями.



10 жовтня на території геріатричного пансіонату відбулась Першість міста зі стрільби з пневматичної гвинтівки серед паралімпійців. Перше місце у жінок виборола В.Ткаченко, ІІ місце у Н.Коненко, ІІІ місце у В.Подаляко. І місце серед чоловіків посів В.Зелінський, ІІ місце у А.Чекмазов, ІІІ місце у М.Марченка. Призери нагороджені грамотами, медалями та кубками.



30 листопада заплановано проведення фестивалю для дітей з обмеженими фізичними можливостями “Повір у себе, і в тебе повірять інші”. На його проведення передбачено фінансування з міського бюджету в сумі 3,5 тис. грн.



1.6. Системно працює міське наукове товариство “Ерудит”, про що свідчить кількість учасників у міському етапі конкурсу-захисту. У 18 секціях будуть захищати свої науково-дослідницькі роботи 32 учні. Переможці міського рівня стають учасниками обласного етапу згідно Всеукраїнських правил. Міський етап відбудеться у грудні, обласний у січні-лютому. Секції МАН працюють у всіх школах, ЦДТ та СЮН.



2. Утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських життєвих принципів



2.1. 17 травня відбулася VІІІ квест-гра міського учнівського парламенту старшокласників “Патріот”, присвячена Дню Перемоги над нацизмом в Другій світовій війні та Дню пам’яті та примирення (взяло участь 7 команд). Команди “Яструб” (ЗОШ № 3), “Джура” (ЗОШ № 4), “Парадокс” (ЗОШ № 5) та “Кульбаба” (ЗОШ № 1) отримали грамоти за участь у грі. ІІІ місце виборола команда “Каховчанка” (ЗОШ № 6). ІІ місце в “Мандрівника” (СЗОШ № 2), а команда “ГУК” з гімназії стала переможцем.



11 серпня ГО "Учасники АТО "СКІФ" взяли участь у футбольному турнірі учасників АТО, присвячений Дню незалежності України в м. Нова Каховка. За першості змагалися команди громадських організацій: АТО «Скіф» (Каховка), «Біла стріла» (Нова Каховка), військові 57-ї окремої мотопіхотної бригади, працівники комунального підприємства «Муніципальна охорона», збірна «Тризуб» та рятувальники місцевої 17-ї ДПРЧ. Почесне ІІ місце зайняла команда ГО "Учасники АТО "СКІФ".



В навчальних закладах у квітні-травні відбулися зустрічі з ветеранами війни. Члени клубу “Майбутній воїн” ЗОШ № 1 та ВПК “Сокіл” (ЦДТ) завжди стоять в Почесному караулі на більшості міських патріотичних урочистих заходах та мітингах (9 травня, 22 червня, 02 листопада).



Відділом у справах дітей були організовані поїздки для дітей облікових категорій: до заповідника “Асканія Нова" (травень) та до Херсона з відвідуванням краєзнавчого музею і Херсонського планетарію (серпень).



В закладах управління освіти проводяться заходи патріотичного спрямування: квест-гра «Патріот», спортивний фестиваль «Нащадки козацької слави», військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»), День вишиванки, учнівська молодь залучається до перегляду патріотичних фільмів, участі в міських заходах до знаменних та пам’ятних дат – Дня свободи та гідності, День пам’яті Героїв Небесної сотні, тощо.



2.2. 29 січня в Козацькому сквері відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до Козацького хреста гетьману Б.Ружинському і Українським козакам, присвяченого Дню пам'яті Героїв Крут. Учасники урочистого зібрання виконали Гімн України та вшанували хвилиною мовчання всі загиблих героїв, які протягом історії гинули за єдність і державну незалежність України. Практикантка відділу у справах молоді та спорту Д.Харитонова прочитала вірш П.Тичини “На Аскольдовій могилі”, який присвячений 300 загиблим студентам під Крутами 29 січня 1918 року.



27 січня відбувся молодіжний “круглий стіл”, присвячений Дню пам'яті Героїв Крут. Присутні переглянули відеофільми, присвячені цій знаковій події для нашої Держави: “Подслушано Бахмач - Бій під Крутами”, “Пам'ятай про Крути”, “Григорій Піпський” та “Ніколи не плач Героям Крут”. Хвилиною мовчання пом'янули загиблих героїв.



З нагоди Дня молоді для дітей старшого шкільного віку, що перебувають на обліку, 23 червня була організована поїздка до Миколаєва з відвідуванням Миколаївського зоопарку та екскурсією про місту.



З нагоди відзначення 27-ї річниці Незалежності України 18 серпня на



с/к «Олімпійський» відбулась ІІ-га Відкрита міська Спартакіада «Ігри патріотів» серед учасників АТО. Організаторами виступили: відділ у справах молоді та спорту, відділ освіти, ГО «Учасники АТО «Скіф». Спонсорську підтримку в проведенні Спартакіади надали: ПрАТ «Чумак», депутат Каховської районної ради Олександр Бойко, ТОВ «Тройка», ГО «Громадянська відповідальність», ГО «Кордон», ФОП «Прийма», Каховське козаче товариство. Команди-учасники: ГО «Учасники АТО «СКІФ» (Каховка), ГО «Ніхто, крім нас», ГО «Біла стріла» (обидві з Н.Каховки) та бійці 57-ї ОМПБР ЗСУ. Підсумки у загальнокомандному заліку: І місце - команда ГО «Учасники АТО «Скіф». ІІ місце - ГО «Ніхто, крім нас», ІІІ місце – ГО «Біла стріла», на 4-му - 57 ОМПБР ЗСУ. Всі переможці, призери та учасники були нагороджені кубками, грамотами, призами і подарунками.



24 серпня у міськвиконкомі відбувся молодіжний “круглий стіл”, присвячений Дню Державного Прапора та Дню Незалежності України. Його мета - публічний діалог влади та активістів молодіжного руху міста щодо міських заходів на найближчі свята та обговорення нагальних питань молодіжної політики.



22 серпня в геріатричному пансіонаті відбулись міські комплексні змагання з триборства та шашок серед паралімпійців, присвячені Дню Державного Прапора України та Дню незалежності України. Організатори: Каховська філія регіонального центру «Інваспорт» та відділ молоді та спорту. Результати змагань: в триборстві І місце посів В.Дрочов, ІІ місце – В.Ткаченко, ІІІ місце – П.Кравченко. В шашках-64 переміг М.Таберко, ІІ місце посіла В.Подаляко, ІІІ місце – В.Дрочов.



13 жовтня до Дня козацтва та Дня захисника України для дітей, що



перебувають на обліку у відділі у справах дітей, була організована подорож до історично-розважального комплексу “Зелені Хутори Таврії”.



До знаменних і пам’ятних дат в закладах управління освіти проводяться тематичні заходи в різних формах, за окремими планами. Також долучаються до організації та проведення загальноміських заходів учні та педагоги закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти.



2.3. 12 травня на с/к “Олімпійський” відбулась ХІV молодіжна Спартакіада, присвячена Дню пам’яті та примирення, 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Взяло участь 8 команд: ДНЗ “КПЛСП”, ВПГ “Сокіл” (ЦДТ), ВПК “Каховка”, “Джура” (ЗОШ № 4), “Мандрівник” (СЗОШ № 2), д/б “Радість”, “Інваспорт” та фітнес-клуб “Гранд”. В загальнокомандному заліку перемогу здобула остання команда. ІІ місце у у “Мандрівника”, ІІІ місце у “Джури”.



8 травня в 22:45, біля меморіального комплексу “Вічний вогонь” зібрався гурт каховчан, щоб акцією “Перша хвилина миру” відзначити завершення Другої світової війни в Європі та встановлення миру. Вдруге каховчани зібрались на чолі з міським головою А.Дяченко. З історичним екскурсом виступив начальник відділу у справах молоді та спорту В.Зубков, а в 23:01, в першу хвилину миру, міський голова оголосив хвилину мовчання по всім загиблим в роки війни. Акція закінчилась покладанням квітів та встановленням лампадок.



Відділом освіти проводяться заходи присвячені Дню Перемоги, Дню скорботи, Дню визволення України та міста. В бібліотеках оформлюються тематичні виставки літератури, періодичної преси. В школах проводяться години спілкування, уроки пам’яті, екскурсії в шкільні та історичний музеї, подорожі до пам’ятників і пам’ятних знаків, що пов’язані з подіями війни.



2.4. Протягом лютого, вчетверте пройшла патріотична акція “З любов'ю до захисників Державного кордонну”. Її традиційно підтримали курені: “Джура” (ЗОШ № 4), “Козацька люлька” (ЗОШ № 5) та “Скіф” (гімназія), а також учні з ДНЗ “КПЛСП”. Вперше до акції залучились вихованці СЮН. Всі готували святкові “Валентинки”, картки, плакати, малюнки, листи, стрічки кольорів державного прапору. Збирали солодощі, каву, чай, консервацію, консерви, а також шкарпетки, предмети особистої гігієни тощо. Учні ЗОШ № 4 почастувати захисників морського кордону квашеною капустою, яку вони квасили самі. Всього було зібрано святкових подарунків 195 кг. на загальну суму 5310 грн. Всі подарунки були направлені морським прикордонникам корабля морської охорони “Онікс” в Маріуполі.



В лютому ГО волонтерського об'єднання “Вогонь щирих сердець” спільно з волонтерами Козацької республіки ім. гетьмана Б.Ружинського (ЗОШ № 4) зібрали кошти в сумі 6280 грн. на закупівлю та ремонт електроприборів для 79 ДШБ, яка перебуває в зоні АТО.



2.5. 03 березня в приміщені міськвиконкому відбулось засідання молодіжного “круглого столу”, присвяченого розвитку волонтерському руху в Каховці. Засідання розпочалось з доповіді учня 10 класу гімназії Тищенка Данила (“Волонтерський рух в Україні: особливості розвитку”). Спогадами про початок волонтерського руху поділилась координатор ГО “Громадянська відповідальність” Г.П.Захарченко, а заступник голови ГО волонтерського об'єднання “Вогонь щирих сердець” Л.Без'язична надала інформацію про сучасний стан в зоні АТО (очима волонтера). Спогадами про роль волонтерів поділився перший заступники міського голови, учасник подій в АТО Олег Кожемякін. Є.Кишкін надав інформацію про діяльність волонтерської місії “Чорний тюльпан”, а капелан Олег Фірюлін зупинився на значені психологічної допомоги військовослужбовцям. Керівник шкільного волонтерського клубу “Help & Hope” К.Нечітовський презентував напрямки волонтерської роботи їх клубу.



В закладах управління освіти проводяться патріотичні волонтерські акції закладами загальної, середньої та дошкільної освіти: «Великодній кошик», «З Днем захисника України!», тощо.



2.6. 11 липня, традиційно перед початком мотофестивалю “Тачанка”, на території міської зони відпочинку проводилась акція - акція по благоустрою території мотофестивалю “Тачанка”. Невелика купа молоді провели передфестивальний благоустрій території на якій будуть проходити основні заходи мотофестивалю, а працівники КП "КТП" навели благоустрій біля монументу "Легендарна Тачанка".



25 липня практиканти відділу у справах молоді та спорту Щербанюк Діана та Ліфінцева Вікторія провели акцію "Козацький дубок". Дерево полили, землю навколо просапали та повісили "Козацьку грамоту", яка підтверджує, що саме цей дуб, садженець якого було вирощено з 700-річного дуба Національного дерева України, під яким на острові Хортиця отаман І.Сірко з козаками писали знаменитого листа турецькому султану.



Учнівська молодь залучається до благоустрою шкільних подвір’їв, пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених різним історичним подіям. В дошкільних навчальних закладах проведено Конкурс дизайн-проектів міні-територій, як єдиного розвивального простору.



2.7. В червні за фінансової та організаційної підтримки відділу у справах молоді та спорту відбулась V-та пошукова експедиція “У пошуках місця загибелі командарма”. Експедиції в цьому році відбулась у м. Мелітополь. В цьому році її учасники направилась до Мелітополя щоб відвідати місцевий краєзнавчий музей та побувати на могилах генералів Хоменка та Бабкова. У складі пошуковців було 17 чоловік: практиканти відділів міської ради 2018 року, члени куренів "Джура" та "Козацька люлька".



Відділом освіти проводяться мандрівки учнівської молоді міста по Херсонщині і по України.



2.8. У квітні-травні за окремим графіком були організовані зустрічі учнів шкіл з ветеранським активом, членами хору ветеранів “Каховські зорі” на базі навчальних закладів. Заклади освіти активно співпрацюють з ВГС “Кордон” та учасниками АТО в напрямку надання волонтерської допомоги. На Уроки мужності в школах запрошуються учасники АТО, воїни-інтернаціоналісти. Проводяться зустрічі молоді з педагогами-ветеранами, ветеранською організацією міста напередодні Дня людей похилого віку, Дня пам’яті та примирення.



2.9. 20 лютого на міській площі відбувся мітинг-реквієм, присвячений Дню вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної сотні. Була розміщена інсталяція майдану, де каховчани залишали квіти та запалювали свічки. Присутні вшанували героїв хвилиною мовчання. По закінченню представники каховської молоді запустили повітряні кулі в небо в знак пам'яті по учасникам Революції Гідності та Героїв Небесної сотні, а учасники мітингу-реквієму запалили лампадки.



4 червня, біля СЗОШ № 2 відбувся мітинг-пам'ять за загиблими воїнами АТО та річниці загибелі Олега Ліфінцева. Громада міста зібралися, щоб вшанувати пам'ять загиблих воїнів-учасників АТО.



2 лютого в Каховці біля ЦДТ відбувся мітинг в честь другої річниці відкриття меморіальної дошки Ігорю Максименку, який загинув в зоні АТО 21.11.2015. В заході взяли участь: молодь міста, представники міської влади, колеги, друзі. В кінці церемонії всі присутні вшанували пам'ять героя хвилиною мовчання.



3. Формування та пропаганда здорового й безпечного способу життя



3.1. 5 січня в ДЮСШ відбулись відкриті міські змагання з баскетболу серед юнаків (2001 р.н. та молодші) на Кубок “Різдво-2018”. Організатори: ДЮСШ та відділ у справах молоді та спорту. В турнірі взяли участь 4 команди з Каховки, Н.Каховки, Генічеська та Нововоронцовки. Перемогу святкувала команда м. Каховки, ІІ місце в Генічеська, ІІІ в Нововоронцовки.



11 лютого в ДЮСШ втретє відбувся міський турнір з футзалу “Кубок Ліги - 2018”. В змаганнях, організованих відділом у справах молоді та спорту та ДЮСШ взяли участь 4 кращі команди за підсумками Відкритої Першості міста з футзалу 2017/2018 серед команд Першої ліги: “Олімпієць”, “Екліпс”, “Вулкан” та “Факел” (всі Каховка). Третє місце у “Факела”, ІІ місце у “Олімпійця”, переміг “Екліпс”, який і став володарем “Кубку Ліги - 2018” з футзалу. Переможців нагородили Кубком та дипломами переможців, призерів та кращих гравців розіграшу “Кубку Ліги - 2018”.



З 10 по 12 лютого в місті проходили змагання серед спортсменів з обмеженими функціональними можливостями. Організатори: Каховська філія регіонального центру “Інваспорт”, відділ у справах молоді та спорту. 10 лютого на ст. “Авангард” відбулись змагання з настільного тенісу серед дітей за програмою Спартакіади “Повір у себе”. За результатами змагань І місце посіла А.Міхеєнко, ІІ місце – К.Смашнов, ІІІ місце – А.Зеленько. 11-12 лютого в ДЮСШ пройшов Відкритий чемпіонат міста з класичних шахів серед паралімпійців. Перше місце посів К.Захаров. Серед дітей І місце посів В.Шевченко, ІІ місце – А.Міхеєнко, ІІІ місце – К.Смашнов. Переможці та призери були нагороджені грамотами та медалями.



22 квітня в ДЮСШ відбулись змагання відкритого Чемпіонату м. Каховки з баскетболу 2018 року серед чоловічих команд. Організатори турніру: відділ у справах молоді та спорту, відділ освіти та фінансовій підтримці ТОВ “Опентек”. У змаганнях взяли участь 3 команди: м. Каховки, “Автоплаза” (м. Херсон) та “Автостан”-ДЮСК “Імпульс” (м. Н.Каховка). Перемогу святкувала команда “Автоплаза”, на другому місці – команда “Автостан”-ДЮСК “Імпульс”, на третьому – команда м. Каховки. Переможці та призери змагань були нагороджені кубками, медалями та дипломами, а також цінними винагородами від ТОВ “Опентек”.



01 червня в Каховці відбулось молодіжне свято OPEN AIR “ВІТАМІН D”, присвячене Дню захисту дітей.



24 червня, в день святкування Дня молоді відбувся флеш-моб “Шалена молодь України”. Члени ГО “МО “Нічна Мана” та практиканти відділів міської ради 2017-2018 років роздавали всім фарбу “холі” і учасники флеш-мобу кидали її один в одного, а потім дарунок від рятувальників - "мокра дискотека". Всі учасники отримали морозиво.



19 травня ініціативна група “Art-Area” провила дитячий розважальний захід “В очікуванні літа”. Гості мали можливість відвідати чотири зони. Перша – це активна зона. Друга зона – це зона рукоділля. Поряд пропонувалася мега-розмальовка, спрямована на об'єднання спільних зусиль художників. “Art-Area”. Учасникам був запропонований стіл із солодощами. Діяла фото-зона з аксесуарами для фотографій. Присутні мали можливість заповнити анкету та висловити свою думку.



9 червня в місті відбувся традиційний пробіг на Кубок міського голови “Wake Up And Run-2018”. В пробігу зареєструвалося понад півтисячі учасників. Результати: 5 км - переможець Дмитро Мягков з Олешок, серед жінок - Людмила Пушкіна; 3 км - Олександр Ільйонок, а серед жінок - Тетяна Кравченко; 1000 метрів для дітей до 14 років кращим бігуном став Денис Муха, а бігункою - Олександра Соболь; діти до 10 років бігли забіг на 500 метрів і кращий результат серед хлопчиків показав Микита Овчаров, а серед дівчаток - Вероніка Рисована. Заключним забігом стала дистанція на 500 метрів для людей з інвалідністю. У ньому переміг Євген Адаменко.



01 липня відбувся відкритий міський турнір з баскетболу 3х3 (стрітбол) серед чоловічих команд до Дня Конституції України та Дня молоді. Організаторами змагань виступили: відділ у справах молоді та спорту, ДЮСШ та ГО «БК «Каховка». За першість у турнірі змагалися 6 команд: «3+1», БК «Каховка» «Аджика» (всі - Каховка), Н.Каховка, «Будівельник» та «Бродяги» (всі Н.Каховка). Переможцем турніру стала команда БК «Каховка», ІІ місце – "Н.Каховка", ІІІ місце – «3+1». Команди-призери та кращі гравці були нагороджені дипломами, медалями та призами. Допомогу в організації турніру та нагородженні команд-призерів спортивним інвентарем надав Андрій Мовчан, який представляв міську організацію політичної партії «Розумна сила».



21 липня в Каховці був проведений сеанс одночасної гри з шахів, присвячений Міжнародному дню шахів. Ініціатором його проведення став Володимир Семенов, який виступив також і в ролі "сеансера". Його ідею підтримали відділ у справах молоді та спорту та ДЮСШ і ЦДТ. В сеансі взяло участь 15 вихованців відділення шахів ДЮСШ. Учасники були нагороджені подяками, пам'ятними магнітиками та морозивом.



Протягом року МЦСССДМ для осіб молодого віку проводив семінари на тему «Профілактика туберкульозу. Здоровий спосіб життя», «Збереження репродуктивного здоров’я жінок». Для учнів ДНЗ "КПЛСП" проведений семінар на тему «Здоровий спосіб життя. Профілактика ВІЛ/СНІД». Крім того, з нагоди Всесвітнього Дня контрацепції, з метою привернення уваги населення до питань збереження репродуктивного здоров’я, активізації пропаганди здорового способу життя 25 вересня працівниками МЦСССДМ проведено вуличну акцію з розповсюдження інформаційних матеріалів.



3.2. З метою активізації діяльності органів місцевого самоврядування,громадськості щодо попередження насильства в сім’ї, викоренення найгірших форм дитячої праці відділ співпрацює з БФ “Лепта” , БФ “Знай більше” та МГО “ЩИТ”.



З метою організації дозвілля неповнолітніх аналізується зайнятість дітей в позаурочний час. Діти різних соціальних категорій відвідують СЮТ, СЮН, ДЮСШ, ЦДТ, Школу мистецтв, МПК “Меліоратор”, працюють гуртки при школах. При ЦДТ діють комісії міського парламенту старшокласників: “Лідер”, “Дозвілля”, “За здоровий спосіб життя”.



Відділом дітей проводяться рейди по місцям проживання сімей, де



батьки неналежно виконують свої обов’язки, та вечірні профілактичні рейди в місцях масового перебування дітей та молоді. До рейдів долучались співробітники МГФОГП “ЩИТ”, поліції, шкільні соціальні педагоги. Під час даних рейдів проводилась профілактична робота з дітьми, дорослими для попередження їх протиправної поведінки, порушень прав дітей.



3.3. З нагоди Всесвітнього Дня контрацепції 25 вересня працівниками МЦСССДМ проведено вуличну акцію з розповсюдження інформаційних матеріалів, якою охоплено близько 40 осіб молодого віку.



З метою профілактики та пропаганди здорового способу життя у молодіжному середовищі, парламентом старшокласників 1 грудня буде проведено вуличну акцію “Ми – за життя, ми – проти СНІДу!”.



3.4. Щомісяця в загальноосвітніх закладах міста організовуються Дні права за участю представників відділу у справах дітей, МЦСССДМ, поліції, центру зайнятості, суду, центру пробації. 9 січня в молодших класах ЗОШ № 1 відбувся “Урок справедливості” за участю судді-спікера міськрайсуду, під час якого діти в ігровій формі ознайомилися з елементами судового процесу.



Протягом року за ініціативою відділу виготовлені три білборди на теми захисту прав дітей, попередження насилля відносно дітей, пропагування сімейних цінностей за рахунок коштів міського бюджету. Були виготовлені та розповсюджувалися серед каховчан тематичні листівки та плакати.



Під час роботи пришкільних таборів у червні були заплановані та проведені тематичні дні, спортивні змагання, бесіди, діалоги направлені на згуртування колективу, толерантне ставлення до людей та формування навичок здорового способу. Вказані напрямки роботи були також використані під час роботи тематичного мовного табору «Знай більше!» у липні. У жовтні для першокласників міста проведена акція «Чисті руки!».



3.5. Від початку року до МЦСССДМ за консультацією звернулось 312 осіб. Загальна чисельність сімей (осіб), щодо яких надійшла інформація (повідомлення, виявлені центром, самозвернення тощо) – 85 сімей, із них, 60 сімей (осіб), в них виховується 95 дітей, в яких підтвердженні складні життєві обставини. Від початку року під соціальним супроводом перебувало 14 сімей в яких виховується 27 дітей.



3.6. Протягом року на обліку відділу у справах дітей перебувало 34 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Станом на 1 листопада на обліку перебуває 23 дитини даної категорії. Зазначеним дітям та їх сім’ям надаються соціальні послуги відповідно їх потреб для забезпечення дотримання прав дітей.



Всього було надано 1074 індивідуальних соціальних послуг.



3.7. Для інвалідів, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», норматив працевлаштування на роботу встановлюється згідно із Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів».



3.8. Протягом року соціальні послуги МЦСССДМ отримали 3 особи молодого віку, які опинились в складних життєвих обставинах.



3.9. Питання про стан злочинності у підлітковому середовищі заслуховується на засіданнях координаційної ради у справах дітей (проведено 3 засідання). Щомісяця проводяться міжвідомчі наради з Каховським міськрайонним підрозділом КВІ та Каховською ЦРЛ стосовно неповнолітніх, які перебувають на обліку у лікаря нарколога. Між відділами освіти, у справах дітей, МЦСССДМ, Каховським ВП ГУНП, КВІ та ЦРЛ налагоджено співпрацю в питаннях подолання бездоглядності і безпритульності. Раз на квартал відділом у справах дітей проводяться спільні наради із соціальними педагогами навчальних закладів міста, а також спільні денні та вечірні профілактичні рейди. Проведено 153 рейди.



БФ “Лепта” надавав допомогу на лікування, одягом та гігієнічними засобами для дітей, які перебувають на обліку як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах. Одна особа, що повернулась з місць позбавлення волі була направленна в БФ “Лепта” для отримання допомоги у вигляді одягу.



4. Створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді



4.1. За 10 місяців 2018 року в Каховському МРЦЗ було проведено 11 семінарів для забезпечення підприємницьких ініціатив, загальна кількість учасників категорії «молодь до 35 років» складає 15 осіб.



4.2. За 10 місяців двоє молодих чоловіків мешканців міста за допомогою служби зайнятості започаткували власну справу (види діяльності: надання послуг з організації свят та торгівля спортивним харчуванням). Протягом звітного періоду було проведено 8 індивідуальних консультацій щодо започаткування власної справи для осіб категорії «молодь до 35 років».



4.3. Протягом січня-жовтня міськрайонним центром зайнятості було організовано 16 міні-ярмарок вакансій, в яких прийняли участь 59 безробітних громадян категорії «молодь до 35 років», мешканців міста.



МЦСССДМ було налагоджено систему інформування населення про соціальні послуги, їх види та можливості отримання шляхом розміщення інформаційного стенду в приміщенні Центру. Крім того, МЦСССДМ веде сторінку в соціальній мережі Фейсбук, де постійно оновлюється інформація щодо заходів, які проводить Центр та про соціальні послуги.



4.4. 20 липня на базі міськвиконкому відбулась презентація професії «Працівник органів місцевого самоврядування» для дітей-учнів бізнес-школи MiniBoss. В презентації взяв участь начальник відділу у справах молоді та спорту Зубков Віктор, який розповів дітям про професію "чиновника". Практикантки відділу підготували цікаві запитання для учнів бізнес-школи MiniBoss та гру «Вибори міського голови».



Протягом січня-жовтня у Каховському МРЦЗ організовано професійне навчання для 9 безробітних мешканців міста віком до 35 років.



Протягом навчального року учні 8-11 класів були учасниками профорієнтаційних заходів. У березні за графіком проведено в школах місячник профорієнтації. За окремим графіком МРЦЗ проводить заняття для батьків та дітей.



4.5. За 10 місяців в Каховському МРЦЗ проведено 129 семінарів з «Техніки пошуку роботи», в яких взяли участь 144 особи категорії «молодь до 35 років»



4.6. За 10 місяців охоплено профорієнтаційними послугами 357 осіб у віці до 35 років, проведено 9 семінарів за темою «Особливості зайнятості молоді», 61 мешканець міста пройшли тестування з метою виявлення професійної спрямованості.



4.7. Протягом року відділом у справах дітей надаються відомості до



міськрайонного центру зайнятості відносно дітей, які перебувають на обліку. З цими неповнолітніми проводиться профорієнтаційна робота працівниками ЦЗ. На даний час виконуються заходи щодо впровадження системи моніторингу дитячої праці та соціальної допомоги дітям, щодо запобігання залучення їх до найгірших форм дитячої праці. Дане питання розглядається на засіданні координаційної ради у справах дітей.



Протягом січня-жовтня організовано професійне навчання для 54 безробітних громадян мешканців міста, з них 9 чоловік у віці до 35 років. Професійне навчання безробітних громадян здійснювалось за професіями та напрямами: агротехнічні заходи щодо вирощування та збирання овочів, актуальні питання з охорони праці, використання сучасних технологій та матеріалів при виготовлені швейних виробів, дотримання безпечного ведення робіт при експлуатації та обслуговуванні котлів, що працюють на газовому паливі, основи підприємницької діяльності, основні операції технічного обслуговування с/г техніки при підготовці до весняно-польових робіт, касир торговельного залу, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, овочівник та плодоовочівник, швачка.



6 дітей з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування вступили на навчання до професійно-технічних навчальних закладів. Їм надавалась допомога в оформленні необхідних документів, влаштуванні до гуртожитків та у вирішенні інших питань щодо їх соціального захисту.



4.8. З 10 місяців організовано підвищення кваліфікації шляхом стажування безпосередньо на виробництві для 1 безробітного категорії “молодь до 35 років”, за професією водій автомобіля.



4.9. Протягом року за сприяння Каховського МРЦЗ працевлаштовані 148 осіб у віці до 35 років. З наданням компенсації роботодавцю єдиного внеску було працевлаштовано 3 особи з категорії “молодь до 35 років”.



4.10. Протягом звітного періоду в міськрайонному центрі зайнятості проведено дві комісії з питань здійснення одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності, на якій двоє чоловік категорії «молодь до 35 років» захистили власні бізнес-ідеї (організація свят та торгівля спортивним харчуванням).



5. Підтримка молодіжних та дитячих громадських організацій



5.1. 12 грудня в міськвиконкомі відбулося засідання міської конкурсної комісії з проведення конкурсу та оцінки соціальних проектів і програм з молодіжних проблем на 2018 рік. Конкурс проходив в ХІІ-й раз поспіль. На конкурс, було подано 5 проектів. Вперше в конкурсі взяли участь ініціативні групи “Каховська Відкрита Ліга КВН”, “Місто законів” та “Чорний оксамит”. Підсумки конкурсу: І місце - проект “Турнір Каховської Відкритої Ліги КВН” - (“Каховська Відкрита Ліга КВН”), фінансування - 9210,0 грн.; ІІ місце - проект “Смуга перешкод” (Чорний оксамит”) - 3090,0 грн.; ІІІ місце - проект “Спілкуємось мистецтвом!” (ММГО “ДіЛО”) - 3800,0 грн.; 4 місце - проект “Клуб волонтерів “Лицарі добра” (ГО “МО “Нічна Мана”) - 2500,0 грн.; 5 місце - проект “Школа правознавців” (“Місто законів”) - 1400,0 грн.



5.2. Протягом лютого-жовтня всі проекти було успішно реалізовані. На реалізацію їх проекту з міського бюджету було виділено 20000 грн.



5.3. В обласному конкурсі соціальних проектів та програм з молодіжних проблем в поточному році міські молодіжні організації та ініціативні групи не брали участі.



5.4. В місті діє 17 (в 2017 - 19, в 2016 - 18) молодіжних, благодійних та дитячих організацій, які працюють по вирішенню молодіжних проблем в місті. З них зареєстрованих 10 та легалізованих шляхом повідомлення – 3.



5.5. Відповідно до рішення міської Ради з питань молодіжної політики та з нагоди Дня молоді міський голова відзначив грамотами активістів молодіжного руху: А.Власенко (міський учнівський парламент старшокласників), К.Калініна (міська Ради з питань молодіжної політики), Ю.Компанієць (Фонд Ігоря Хомінця “ЗНАЙ БІЛЬШЕ!”), Гулієв Вусал (МГФОГП “Щит”), Грабко Марія (ГО “МО “Нічна Мана”), Аркуша Сергій (гімназії) та ініціативна група “ArtArea”.



6. Молода сім'я



6.1. Протягом року відбулося 4 засідання клубу “Молода сім'я”, членами якої є 77 осіб (в 2017 - 77, в 2016 - 72). Керівник клубу В.Базилевич. Засідання проводились на базі Каховського історичного музею, ЦДТ та Каховського міськвиконкому.



6.2. На черзі на отримання кредиту у відділі у справах молоді та спорту перебуває 35 сім'ї (в 2017 - 38, в 2016 - 43). На сьогоднішній день в міському бюджеті кошти на пільгове кредитування молодих сімей не передбачені.



6.3. Від початку року інформація, щодо жінок, які мають намір відмовитись від новонародженої дитини не надходило.



7. Інтеграція українського молодіжного руху до європейських



та світових молодіжних структур



7.1. На базі гімназії діє Євроклуб, який випускає газету “ЄвроВООМ”. На базі СЗОШ № 2 діє Євроклуб “Lingua”. В рамках заходів до Дня Європи проводяться засідання Євроклубів. Протягом року делегації з навчальних закладів міста побували з ознайомчими візитами в країнах Євросоюзу: Польща, Чехія, Австрія, Німеччина тощо.



7.2. В цьому році відбувся взаємообмін учнівських делегації з містом-побратимом Трускавець (травень-червень), учасниками якого стали переможці конкурсу «Напиши листа майбутньому другу!». У липні делегація старшокласників, переможців міського конкурсу на кращу модель учнівського самоврядування «Наш парламент-найкращий!», були учасниками пізнавально-екскурсійної подорожі до міста–побратима Олесьниця (Польща).



7.3. 03 березня юні читачі міської універсальної бібліотеки взяли участь у обласному конкурсі читців присвяченого пам'яті Т.Г.Шевченка “Світлиця Кобзаревих дум”. В березні на базі міської бібліотеки відбувся міський етап ІІІ-го обласного фестивалю “Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви” та тестування учасників конкурсу “Найкращий читач року”.



В СЗОШ № 2 та в ЗОШ № 4 реалізується проект «Демократична школа». В гімназії у жовтні проведено тренінг «Школа без конфліктів, з прав і свобод людини та шкільної медіації» в рамках проекту «Шкільна медіація та діалог: стратегії для молодого покоління миротворців в Україні», що реалізовується ГО «Офіс регіонального розвитку» за підтримки МЗС Німеччини. Учасниками були педагоги, старшокласники, спеціалісти соціально-психологічної служби міста.



8. Моніторинг реалізації Програми



8.1. Протягом року про заходи Програми було надано 167 інформацій (в 2017 - 106, в 2016 - 88), в 5 ЗМІ (“Каховська зоря”, “Каховские новости”, “Новий день”, ХО ДТРК “Скіфія”, "Час").



8.2. Виконання заходів Програми постійно висвітлюється на офіційному сайті територіальної громади міста. Протягом року було розміщено 80 інформацій (в 2017 - 54, в 2016 - 47).



8.3. Хід виконання Програми протягом року один раз на квартал розглядався на засіданні міської Ради з питань молодіжної політики. В 2018 році відбулося 4 засідання (24 січня, 24 квітня, 15 червня та 26 жовтня).



8.4. Про хід виконання в 2018 році міської комплексної Програми “Молодь” на 2017-2021 роки в листопаді 2018 року підготовлена інформація на чергове засідання сесії міської ради.



Станом на 01 листопада 2018 року було проведено 145 заходів (згідно з Програмою - 140), в яких взяло участь 26537 (згідно з Програмою - 15000). На проведення цих заходів з міського бюджету було виділено 210500 грн. (згідно з Програмою - 110 тис. грн.).





Начальник відділу у справах молоді та спорту В.А.Зубков