ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LXII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1

Дата реєстрації:

24.10.2018

Проголосовано:

25.10.2018 10:25:39

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1



Заслухавши інформацію заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Орєхова І.М. про хід виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м. Каховці на 2017-2019 роки, керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та ст.10 Закону України “Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні”, міська рада





ВИРІШИЛА:



1. Стан виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м. Каховці на 2017-2019 роки вважати виконаним на задовільному рівні (додається).



2. Відділу економіки, комунального майна та землі (Перемежко А.В.):



1) продовжити роботу зі сприяння діяльності та розвитку малого та середнього підприємництва з метою підвищення його ролі в економічно-соціальному розвитку міста;



2) надати пропозиції міському фінансовому управлінню (Гончаров О.А.) при формуванні міського бюджету на наступний рік щодо фінансування заходів програми.



3. Контроль за виконанням рішенням покласти на постійну депутатську комісію з питань економіки, промисловості, транспорту, торгівлі, зв'язку та підприємництва (Тернавский О.В.).





Міський голова                                                                           А.А.Дяченко



Додаток



до рішення сесії _________№_________





ІНФОРМАЦІЯ



про хід виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва



в м. Каховці на 2017 - 2019 роки.





Розвиток підприємництва є пріоритетним завданням державної політики України, оскільки обумовлює умови для належної реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність, а також підвищення добробуту громадян України шляхом залучення широких верств населення до такої діяльності.



На місцевому рівні реалізація державної політики щодо підтримки підприємництва здійснюється через міські цільові програми розвитку.



Зокрема, рішенням Каховської міської ради від 22.12.2017 р № 902/49 затверджено Програму розвитку малого і середнього підприємництва у м.Каховці на 2017 - 2019 роки, реалізація якої передбачає ряд заходів з впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності, формування інфраструктури підтримки підприємництва, інформаційне забезпечення малого підприємництва у місті.



Виконавчим комітетом Каховської міської ради здійснюються заходи щодо поліпшення законодавчої та нормативної бази, що регулює підприємницьку діяльність шляхом здійснення постійного контролю за прийняттям органом місцевого самоврядування регуляторних актів, за процедурою, визначеною Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».



З метою забезпечення відкритості регуляторного процесу рішенням сесії Каховської міської ради від 30.11.2017 року № 850/47 затверджено План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік.



З початку 2018 року Реєстр регуляторних актів відділів і управлінь Каховської міської ради включає 20 нормативно-правових актів, які регулюють підприємницьку діяльність. Так, за результатами проведеної роботи: розроблено та прийнято 1 регуляторний акт у сфері підприємницької діяльності (рішення Каховської міської ради від 27.06.2018 року № 1136/57 “Про місцеві податки та збори”, із застосуванням методології проведення тесту малого підприємництва (М-тесту). Інформацію розміщено на офіційному веб-сайті міської ради в розділі «Регуляторна діяльність».



Показниками вагомої ролі малого бізнесу як інтегруючого структурного елемента системи сучасної ринкової економіки є передусім дані про його кількісні параметри. Станом на 01.10.2018 року в місті зареєстровано 2263 фізичних осіб-підприємців і 394 юридичних осіб малого та середнього бізнесу.





Структура платежів в надходженнях від малого та середнього бізнесу



до бюджету міста, (тис. грн.):












































2017 рік



9 місяців 2018 року



податок з доходів фізичних осіб



80118,5



68022,9



місцеві податки і збори



32426,7



25829,1



в т.ч.







єдиний податок



17693,25



15007,0



плата за землю



14305,93



8294,8



інші надходження



427,52



2527,3






З метою ефективного використання існуючих ресурсів міста сформовано та постійно оновлюється база даних вільних земельних ділянок та інформація про інвестиційно-привабливі земельні ділянки, вільні приміщення комунальної та інших форм власності, які можуть бути запропоновані для здійснення підприємницької діяльності розміщується на офіційному сайті Каховської міської ради.



Впродовж дев'яти місяців поточного року забезпечено оновлення бази даних щодо нежилих приміщень, незавершеного будівництва, виробничих площ, земельних ділянок, які можуть бути передані в оренду, та розміщення її в засобах масової інформації і на сайті у мережі Інтернет. Проводився моніторинг ефективності використання приміщень та обладнання, наданого підприємцям в оренду.



Рішенням Каховської міської ради від 21.12.2018 р. № 916/49, затверджено Перелік об’єктів комунальної власності міста, які підлягають приватизації у 2018 році, до якого включено 8 об’єктів.



З початку 2018 року орендодавцями комунального майна укладено 87 договорів оренди. В оренді знаходиться 9829,37 кв.м комунального майна. Надходження до місцевого бюджету за оренду комунального майна склали 290,7 тис.грн.



Станом на 01.10.2018 року проведено викуп 8 земельних ділянок на суму 1200,0 тис. грн.



Рішенням сесії міської ради затверджено перелік земельних ділянок для набуття права на їх оренду на земельних торгах у 2018 році.



Протягом 9 місяців 2018 року з 47 розповсюджувачем реклами укладено договори про тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів (до бюджету надійшло 180,6 тис.грн).



З початку 2018 року за рахунок нового будівництва, реконструкції, оренди, у м. Каховка було відкрито 3 магазини змішаних та побутових товарів, 1 об'єкт сфери послуг, виставковий центр з торговими площами, 1 стоматологічний кабінет, проведено енергозабезпечення кафе та автомийки самообслуговуваня що сприяло створенню нових робочих місць та забезпеченню задоволення потреб споживачів різного роду товарах та послугах.



З метою створення зручних та доступних умов для отримання громадянами та суб’єктами господарювання якісних адміністративних послуг, забезпечення сприятливого бізнес-клімату, запобігання проявам корупції та усунення різного роду посередництва під час їх надання, а також відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» в місті діє центр надання адміністративних послуг. Протягом січня-вересня 2018 року адміністраторами даного центру розглянуто 6115 звернень, в тому числі 521 звернення суб'єктів господарювання.



Проводиться певна робота з міськрайонним центром зайнятості щодо залучення безробітних громадян до підприємницької діяльності: з початку року 3 мешканця м. Каховки скористалися правом отримання одноразової допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю На постійні основі проводяться семінари для зацікавлених розвитком малого та середнього бізнесу, для бажаючих займатися підприємницькою діяльністю.



Протягом січня-вересня 2018 року робочою групою з легалізації оплати праці та зайнятості населення було проведено 475 перевірок суб’єктів господарювання, виявлено 42 порушення трудового законодавства, складено15 актів.



Крім того, за рахунок коштів міського бюджету в рамках Програми підтримки малого та середнього підприємництва у м. Каховка на 2017-2019 роки було профінансовано:



- зустріч делегації інвесторів з м. Газіемір (Туреччина). Підсумком зустрічі стало підписання Меморандуму про співпрацю, що дає можливість залучення іноземних інвестицій у розвиток міста (квітень 2018р.);



- підключення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців (серпень 2018 р.);



- відзначення кращих суб'єктів підприємницької діяльності в номінаціях: «Кращий підприємець» - Мамроцька Ірина Миколаївна та Бурзієва Олена Василівна, «Краще підприємство» - ТОВ “Нетафім Україна”, “Меценат року” - Каховська Філія ТОВ «АТ Каргілл» (вересень 2018 р.);



- участь у Міжнародному інвестиційному форумі (м. Київ). В ході проведення форуму відбулися ділові зустрічі між керівництвом міста, суб’єктами підприємницької діяльності та представниками вітчизняних та іноземних інвесторів, з якими налагоджено ділові контакти (вересень 2018 р.).



До всіх підприємств малого та середнього бізнесу постійно доводиться інформація щодо проведення на території міста та інших регіонів інвестиційних семінарів, форумів. Також, до підприємців міста постійно доводиться інформація щодо участі в конкурсах.



Мале та середнє підприємництво здійснює свою діяльність в досить непростих економічних умовах, які потребують подальшого вдосконалення. Серед проблем, які стримують розвиток малого та середнього підприємництва, найбільшими є відсутність стартового капіталу для започаткування підприємницької діяльності, недобросовісна конкуренція, високі процентні ставки кредитів та проблеми їх отримання в банківських установах.



Разом з тим, аналіз виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м. Каховці на 2017 - 2019 роки свідчить, що у 2018 році реалізація основних завдань, визначених програмою здійснюється за відповідними напрямами, які в свою чергу, сприяють налагодженню стосунків та більш тісної співпраці між владою та суб’єктами господарювання.







Заступник міського голови з питань



діяльності виконавчих органів ради                                             .М. Орєхов