ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

LIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

16

Дата реєстрації:

28.03.2018

Проголосовано:

29.03.2018 15:10:49

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 16



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах дітей Назарової О.С. про виконання у 2017 році міської “Програми щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини в Херсонській області на період до 2021 року”, затвердженої рішенням сесії міської ради № 386/23 від 26.01.2012 р та подовженою до 2021 року рішенням сесії міської ради №39 від 09.02.2016 р, керуючись ст.34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада





В И Р І Ш И Л А:





1. Інформацію про виконання у 2017 році міської “Програми щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини в Херсонській області на період до 2021 року”, взяти до відома (додаток 1).



2. Розділ ХІІІ “Фінансування програми” затвердити на 2018 в новій редакції (додаток 2).



3. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Федченка В.В.



4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Скрипніченко М.М.)







Міський голова А.А. Дяченко















Додаток 1



до рішення сесії



_________ № __________







Інформація



про виконання у 2017 році міської «Програми щодо реалізації Конвенції ООН



про права дитини в Херсонській області на період до 2021 року”





Відповідно до рішення Каховської міської ради від 26.01.2012 р № 386/23 затверджено міську “Програму щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини у Херсонській області на період до 2016 року”, яка подовжена до 2021 року рішенням сесії міської ради №39 від 09.02.2016 року.





І. Охорона здоров'я та формування здорового способу життя дітей





Відділ у справах дітей постійно проводить роботу спільно з Каховською центральною районною лікарнею і Каховським районним центром первинної медико-санітарної допомоги та тримає на контролі питання щодо забезпечення належних умов для проживання та розвитку дитини. В разі виявлення дитини , якій не забезпечується належний догляд з боку батьків, медичні працівники повідомляють відділ у справах дітей та МЦСССДМ для вжиття відповідних заходів. В 2017 році 2 таких дітей були влаштовані до Херсонського обласного будинку дитини, а їх батьки знаходились під соціальним супроводом МЦСССДМ з метою виправлення їх складної життєвої ситуації та підняття батьківського потенціалу.



З метою підвищення якості та збільшення обсягу медичних послуг лікарі-педіатри працюють згідно сучасних локальних стандартів (протоколів) медичної допомоги дітям на основі принципів науково-доказової медицини затверджених наказами МОЗ України.



Відповідно до чинного законодавства двічі на рік 67 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, пройшли безкоштовний медичний огляд.



За рахунок коштів міського бюджету в пришкільних таборах відпочило 612 дітей, 60 дітей пільгових категорій оздоровились в дитячому таборі “Веселка” (м.Скадовськ).





ІІ. Протидія ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії





Міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надаються соціальні послуги з профілактики ВІЛ-інфекції та безпечної поведінки серед дітей та молоді “груп ризику”.



В 2017 року проведені відповідні заходи: семінар “Профілактика ВІЛ/СНІД” в Каховському професійному ліцеї сфери послуг, вулична акція “Репродуктивне здоров'я”, семінар “Здоровий спосіб життя” у дитячорму будинку “Радість”, 3 семінари “Профілактика туберкульозу” в міських ЗОШ.



Міський ЦСССДМ спільно з Каховським відділенням мережи ЛЖВ провели захід до Всесвітнього дня пам'яті померлих від СНІДу, а з ХОБФ “Мангуст” організовано роботу мобільної лабораторії та 40 осіб за власним бажанням пройшли тестування на ВІЛ .



В навчальних закладах міста систематично проводяться заходи, направлені на попередження немедичного вживання наркотиків серед дітей та молоді. Запроваджено механізм взаємоінформування між Каховським ВП ГУНП в Херсонській області, Каховським міськрайонним відділом органу пробації, відділом освіти про дітей, які не навчаються, скоїли злочини, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництво, жебракування.



В міських школах проводяться різноманітні профілактичні заходи, які спрямовані на формування у дітей та молоді безпечної поведінки та стійких знань щодо шляхів передачі ВІЛ-інфекції. У всіх навчальних закладах проведені заходи до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом: тренінги “Міфи і правда про ВІЛ” (ЗОШ №1), “Толерантне ставлення до людей, інфікованих ВІЛ” ( ЗОШ №5), “Толерантність в нашому житті” (ЗОШ №6), лекції “Що таке СНІД?”( ЗОШ №1), “Переможемо СНІД разом” (ЗОШ №2 ) та ін.



Щомісячно в навчальних закладах міста проводяться Дні правових знань, під час яких спеціалісти МЦСССДМ надають дітям інформацію щодо профілактики туберкульозу, ВІЛ-інфекції. Серед учнів розповсюджується поліграфічна продукція (календарі, закладки, плакати), виготовлена за рахунок коштів міського бюджету, на теми здорового способу життя та попередження негативних явищ, як наркоманія та алкоголізм. Інформація на дану тематику розміщається на шпальтах міських газет та в мережі Facebook.





ІІІ. Культурний і духовний розвиток дитини





У Каховській школі мистецтв відділу культури Каховської міської ради щороку у травні проводяться Дні відкритих дверей з метою залучення учнівської молоді до навчання. Протягом 2017 року продовжена робота по виявленню та підтримці творчої, обдарованої молоді - 14 учнів стали випускниками КШМ у 2016/2017 навчальному році в мистецьких жанрах.



У 2017/2018 навчальному році збережено сталий контингент учнів КШМ - 300 чоловік. Учні навчаються у 5 відділах: фортепіанному, духових інструментів, народних інструментів та теорії музики, струнно-вокальному та художньому. На виконання частини 2 ст. 26 Закону України “Про позашкільну освіту”, згідно рішення виконавчого комітету Каховської міської ради від 08.08.2017 року № 192 та наказу по Каховській школі мистецтв № 57 від 15.09.2017 року “Про встановлення пільг по оплаті за навчання учнів КШМ на 2017/2018 навчальний рік” повністю звільнені від оплати за навчання : 57 дітей із багатодітних сімей; 2 - дитини із малозабезпеченої сім`ї; 3 - дитини-інваліда; 1 - дитина-сирота; 2 – дітей, позбавлених батьківського піклування; 2 – дітей, учасників АТО; 1 - дитина вимушених переселенців.



Діти облікових категорій були постійними учасниками культурно-мистецьких і просвітницьких заходів організованих та проведених відділом культури на базі закладів культури.



У 2017 році забезпечено якісну роботу міської універсальної бібліотеки - структурного підрозділу відділу культури Каховської міської ради. Організовано роботу дитячого відділу міської універсальної бібліотеки. У 2017 році міська універсальна бібліотека налічує дітей віком до 15 років - 683 чол., до 17 років - 98 чол., 18-21 рік - 183 чол. На кінець звітного року загальний фонд бібліотеки складає 43 009 примірників. З року в рік збільшується книжковий фонд та кількість періодичних видань. Виписка періодичних видань плануються згідно запитів читачів та вимог сучасних інформаційних потреб.



У 2017 році для міської універсальної бібліотеки придбано 510 екземплярів книг на загальну суму 34 977,70 грн. для поповнення бібліотечного фонду, а саме: з Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара - 334 екземплярів на суму 30748,70 грн. Подаровано - 133 екземплярів, на суму - 3 296,00 грн. Подаровані «Фундацією Дарини Жолдак» - 42 екземпляра на суму - 805,00 грн. Управління культури - 1 екземпляр на суму - 128, 00 грн.



У грудні 2017 року проведено підписку на 2018 рік 47-х періодичних видань для дитячого та дорослого відділів міської універсальної бібліотеки на загальну суму 13 990,00 грн.



Забезпечено проведення інформаційних, виховних та просвітницьких заходів на тему «Права людини починаються з прав дитини», а саме у міській універсальній бібліотеці організовано та проведено: зустрічі з учнівською молоддю за «круглим столом» - «Правові проблеми, які нас турбують», експрес-гра «Юридичний поїзд»; постійно діюча виставка-інформація «Що ми знаємо про свої права».





ІV. Захист прав дітей різних категорій



Соціальне забезпечення та підтримка сімей з дітьми





Каховським УПСЗН забезпечено своєчасне фінансування державних соціальних допомог на дітей, в тому числі на тих , що перебувають під опікою/піклуванням та в прийомній сім’ї.



Протягом 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення отримували державну допомогу:



- 268 малозабезпечених сімей;



- 492 одиноких матерів;



- 42 опікунські та 2 прийомні сім’ї.



На території міста функціонує Дитячий будинок iнтернатного типу «Радiсть», де перебувають діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, та діти з сімей, що перебувають в складних життєвих обставинах. Станом на 01.01.2018 р в закладі перебуває 36 дітей зазначених категорій. Вихованці забезпечуються матеріально-технічними ресурсами, обладнанням, товарами культурно-побутового та спортивного призначення, господарського вжитку, а також продуктами харчування згідно з встановленими нормами за рахунок коштів обласного бюджету.



Розроблені і виконуються заходи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в інтернатних закладах області до сімейних форм виховання. В 2017 році троє вихованців дитячого будинку “Радість”, які перебували на обліку відділу у справах дітей, були влаштовані до сімейних форм виховання ( 2 - прийомна сім'я, 1- опіка)



Протягом 2017 року міським ЦСССДМ проводились просвітницькі заходи для батьків, а саме: 4 семінари на теми “Форми сімейного виховання”, 6 семінарів на тему “Патронатні сім'ї в Україні”.



Згідно планів роботи соціально-психологічних служб відділу освіти в міських школах проводяться лекції для батьків на теми: “Кожна дитина - особистість”, “Виховання дитини - наша спільна задача”.



З нагоди Міжнародного дня батька відділом у справах дітей було організовано привітання 3 одиноких батьків, які виховують 4 дітей, в тому числі 2 дітей з інвалідністю. Також привітання отримав каховчанин, у якого в цей День батька народився первісток. Зазначеним батькам та їх дітям були вручені подарунки до свята за рахунок коштів міського бюджету.



За рахунок коштів міського бюджету виготовлений та встановлений біл-борд “Ти знаеш де твоя дитина?” з метою привернення уваги дорослих каховчан до проведення їх дітьми вільного часу та відповідального ставлення до виконання батьківських обов'язків. До Дня захисту дітей був встановлений білборд “Любіть дитину”.





V. Запобігання соціальному сирітству,



подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей





На 31.12.2017 року на обліку у відділі у справах дітей перебуває 67 дітей, із них 21 дитини-сироти та 46 дитини, позбавленої батьківського піклування:



- 55 - під опікою/піклуванням



- 8 дітей – у прийомних сім’ях та ДБСТ в інших населених пунктах;



- 1 дитина - у прийомній сім’ї м.Каховки;



- 2 дітей - в професійно - технічних училищах;



- 1 дітей - в інтернатних закладах.



В 2017 році надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування 10 дітям, встановлено опіку над 7 дітьми, 2 влаштовані в прийомні сім’ї, 1 дитина - усиновлена.



На території міста функціонувало 2 прийомні сiм’ї, в яких виховувалося 2 дітей з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Міським ЦСССДМ забезпечувалось соціальне супроводження даних сімей.



Перевірено умови проживання 64 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою; 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які переїхали з інших територій. Порушень прав таких дітей не виявлено. Стосовно кожної дитини підготовлено висновок про стан її утримання, навчання та виховання, порушення прав дітей не зафіксовано.



Відділом у справах дітей ведеться облік дітей, які проживають в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах, в тому числі постраждали від насилля. Протягом 2017 року на обліку перебувало 41 дітей, з них на 31.12.2017 р на обліку залишилися 14 осіб.



Протягом звітного року під соціальним супроводом МЦСССДМ перебувало 18 сімей (в них виховується 36 дітей), соціальними послугами були охопленні 97 сімей, в яких виховуються 154 дитини. Спеціалістами МЦСССДМ було надано 1249 соціальних послуг.



За направленням МЦСССДМ в 2017 році 3 кандидати в опікуни/ прийомні батьки або усиновителі пройшли відповідне навчання в Херсонському обласному ЦСССДМ.



Розпочата робота по запровадженню в місті систему патронату над дітьми. В 2017 році за направленням МЦСССДМ 2 кандидати в патронатні вихователі та 2 їх помічників проходили курс навчання за спеціальною програмою в місті Херсоні. Згідно програми зазначене навчання закінчиться в 2018 році та за його підсумками буде прийматися рішення щодо створення патронатних родин.





VI. Соціальний захист дітей-сиріт



та дітей, позбавлених батьківського піклування





З метою контролю за умовами утримання, навчання та виховання дітей, що перебувають під опікою/піклуванням двічі на рік 100% здійснюється обстеження умов проживання зазначених дітей та інвентарізацію житла, яке перебуває у їх власності або користуванні. Під постійним соціальним супроводженням міського ЦСССДМ перебували 2 прийомні сім'ї, де виховувалось 2 дітей, у вересні 1 сім'я припинила фунціонування в зв'язку з досягненням дитиною повноліття. Виплати на дітей та грошового забезпечення прийомних батьків здійснюються згідно чинного законодавства, заборгованості по виплатам немає.



Проводиться соціально спрямована рекламна та роз’яснювальна робота з метою формування у населення культури усиновлення дітей, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. В міській газеті та мережі Fecbook розміщена стаття про основні принципи усиновлення дитини. За рахунок коштів міського бюджету виготовлений та встановлений біл-борд до Всеукраїнського Дня усиновлення. Також виготовленні та розміщені в різних закладах міста плакати “Кожній дитині - щаслива родина!” з метою популяризації різних форм сімейного влаштування дітей, що залишилися без батьківської опіки, де зазначені контакти відділу для відповідних звернень.



На першочерговому квартирному обліку перебуває 2 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (поставленні на облік в 2017 році), та 60 осіб з їх числа. В 2017 році за рахунок коштів субвенції з державного бюджету придбано 7 квартир та 2 за кошти міського бюджету для забезпечення житлом дітей та осіб зазначених категорій.



З числа дітей, що перебувають на обліку відділу у справах дітей 1 дитина, що позбавлена батьківського піклування, виховується в інтернатному закладі ( дитячий будинок “Радість”), та за нею зберігається квартира, що належить їй на праві власності.



VII. Захист дітей-інвалідів





З 2017-2018 навчального року в міських школах функціонує 2 інклюзивні 1-і класи на базі ЗОШ №3, навчанням охоплено 3 дітей з особливими освітніми потребами. Функціонує по одній інклюзивній групі у ДНЗ № 9 «Оленка», № 6 «Сонечко», ДНЗ № 3 «Веселка», де виховуються троє дітей з обмеженими фізичними можливостями.



Педагогічні працівники міських закладів освіти проходять відповідну підготовку для роботи з дітьми даної категорії: в жовтні 2017 року 10 освітян приймали участь в обласному семінарі для педагогічних працівників класів (груп) з інклюзивною формою навчання на тему «Організація інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами в умовах загальноосвітнього (дошкільного) навчального закладу», в листопаді 4 педпрацівників пройшли спеціалізований тренінг «Інклюзивний простір. Практичні кроки»



Станом на 01.02.2018 р ЗОШ № 5 та ДНЗ № 3 «Веселка» оснащені пандусом. Дана робота ведеться враховуючи технічні особливості будівель навчальних закладів.



Протягом 2017 року 29 дітей з інвалідністю, які проживають в сім'ях були направленні до Каховського Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Дитина зазначеної категорії отримала реабілітаційні послуги у Херсонському обласному центрі реабілітації. В санаторії “Скадовськ” (м. Скадовськ) за кошти міського бюджету оздоровлено 3 дітей з інвалідністю (синдром Дауна).



Каховським МУПСЗН забезпечується своєчасне призначення допомоги дітям-інвалідам відповідно до ЗУ “Про державну соціальну допомогу інвалідам з т та дітям-інвалідам”. На обліку в управління перебувають 127 дітей-інвалідів. Заборгованість по виплатам відсутня.



Каховським МУПСЗН постійно розміщувалась інформація у засобах масової інформації м.Каховки щодо можливостей отриманян послуг з професійної реабілітації дітей з інвалідністю у відповідних навчальних закладах України.



Для підвищення якості медичної допомоги, що надається дітям-інвалідам Каховський РЦПМСД забезпечує дітей санаторно-курортним лікуванням у місцевих дитячих та профільних республіканських санаторіях - у 2017 році оздоровлено 8 дітей-інвалідів. Забезпечується своєчасне коригування індивідуальних програм реабілітації дітей-інвалідів - в 2017 році оформлено та переоформлено 48 ІПР.



За рахунок коштів міського бюджету в листопаді звітного року забезпечено проведення фестивалю для дітей з обмеженими фізичними можливостями “Повір у себе” з розважальною програмою та подарунками для учасників, заходом були охоплені 32 дітей зазначеної категорії.





VIII. Боротьба з використанням дитячої праці





На протязі 2017 року Каховським міськрайцентром зайнятості для учнівської молоді та випускників шкіл, ПТУ та ВНЗ м.Каховка були проведені ряд заходів: 10 жовтня в м.Херсон розширений ярмарок професій, який відвідали 25 учнів Каховської ЗОШ №4, 14 листопада Каховському МРЦЗ - День відкритих дверей, який відвідали 18 студентів Каховського аграрного коледжу, які ще прийняли участь в семінарі “Особливості зайнятості молоді”, 05 грудня для 32 учнів 10-11-х класів Каховської ЗОШ №5 були проведені Професіографічна екскурсія та Презентація послуг в Каховському ліцеї сфери послуг. Протягом 2017 року на обліку в Каховському МРЦЗ перебувало 3 осіб, з категорії молодь, з них 1 відвідала міні-ярмарок вакансій з представниками торгівельної мережі АТБ і як результат працевлаштувалася на посаду продавця-консультанта.



В Каховському міськрайцентрі зайнятості було проведено 5 семінарів для роботодавців по темі “Особливості працевлаштування громадян, які потребують додаткових гарантій”, загальна кількість учасників 23. На даному заході роботодавці отримують інформацію щодо особливостей працевлаштування неповнолітніх осіб.



Відділом у справах дітей проводяться рейди для перевірки дотримання законодавства про працю дітей на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності. Протягом 2017 року проведено 50 перевірок , з них 5 в державних установах, 45 - приватної форми власності. Працюючих неповнолітніх та порушень їх трудових прав не виявлено.



Спеціалісти Каховського міськрайцентру зайнятості проводять психологічне тестування та консультування з метою виявлення професійної спрямованості та свідомого вибору професії. Протягом 2017 року психологічне тестування пройшли 54 учня міських шкіл.





IX. Профілактика торгівлі дітьми, сексуальної експлуатації,



інших форм жорстокого поводження з ними





Відділом у справах дітей, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом освіти та відділом у справах сім’ї, молоді та спорту, Каховською ЦРЛ та Каховським ВП ГУНП в Херсонській області, забезпечується своєчасне виявлення, медичне обстеження, облік, проведення соціального інспектування та соціального супроводу дітей, відносно яких вчинено насильство в сім’ї або існує загроза його вчинення.



Протягом року на обліку відділу у справах дітей перебувало 5 дітей, які постраждали від насилля, в тому числі 1 від фізичного насильства в сім’ї. Випадків сексуального насилля щодо дітей не зафіксовано.



Проводиться профілактична та роз’яснювальна робота з батьками, особами, що їх замінюють, та іншими членами сім’ї у родинах, де існує реальна загроза вчинення насильства відносно дітей. До планів роботи спеціалістів соціально-психологічної служби внесені виступи для батьківської громади щодо недопущення насильства в родині та відповідальність за насильство відносно дітей. В міських навчальних закладах проводяться лекції для батьків на теми:“Обов'язки та відповідальність батьків за виховання дитини”, “Захистимо дітей від біди”. Міським центром соціальних служб був проведений семінар для дорослих на базі Каховського МРЦЗ “Виховання без сліз”.



Щомісяця в школах міста проводяться Дні права, під час яких з дітьми проводиться просвітницька, роз'яснювальна робота для запобігання випадків насилля над ними, а також подолання його наслідків.



В рамках проведення Всеукраїнської акції “16 днів проти насилля” відділом у справах дітей спільно з МЦСССДМ проведені заходи для учнів міських шкіл: День права “Ні!насиллю у віртуальному просторі” в гімназії , відеолекторії для учнів ЗОШ №1 та ЗОШ №5 на тему “Булінг в школі. Перший крок до подолання”, відео-лекторій “Життя без образ” для вихованців дитячого будинку “Радість”, лекція для студенток Каховського професійного ліцею сфери послуг на тему “Попередження насилля щодо жінок та дівчат” та флеш-моб за їх участю під гаслом “Ні! насиллю до жінок та дівчат!”



27.11.2017 р відбувся Круглий стіл на тему “Попередження насилля щодо дітей в сім'ї та дитячому середовищі” за участю представників УПСЗН, відділу освіти, відділу у справах дітей, МЦСССДМ, Каховського ВП ГУНП та місцевих ЗМІ.



За ініціативою відділу у справах дітей за рахунок коштів міського бюджету була виготовлена поліграфічна продукція (плакати, закладки для підручників) на тему “Стоп-насилля”, яка протягом 2017 року розповсюджувалася в навчальних закладах міста. В зазначених матеріалах надається інформація про установи, що надають допомогу дітям постраждалим від насилля, про Національну дитячу “гарячу лінію” ГО “Ла Страда-Україна”.





X. Профілактика вчинення правопорушень неповнолітніми.



Захист прав дітей, які вчинили правопорушення





За ініціативою відділу у справах дітей щомісяця в навчальних закладах міста проводяться „Дні права”, в яких задіяні також представники відділу поліції, управління юстиції, міськрайонного відділу пробації. Дані працівники надають інформацію дітям про кримінальну та адміністративну відповідальність неповнолітніх, проводять лекції з метою профілактики вчинення дітьми злочинів та правопорушень.



Інспекторами Каховського ВП ГУНП в Херсонській області, відділів освіти та у справах дітей постійно проводиться індивідуально-профілактична робота з окремим дітьми для профілактики правопорушень, захисту суспільної моралі та здорового способу життя серед дітей.



З метою попередження бездоглядності, безпритульності та правопорушень серед неповнолітніх проведено рейдів “Діти вулиці”, “Підліток”, “Вокзал”, “Ринок”. Проводяться спільні профілактичні вечірні рейди за участю представників відділу у справах дітей, соціальних педагогів міських шкіл, представників відділу поліції, МГО “Щит” та депутатів міської ради у святкові дні по місцям масового відпочинку каховчан.



В рамках виконання даної програми у 2017 році для дітей груп ризику (з проблемною поведінкою, постраждалі від насилля, умовно-засуджені) проведені заходи націлені на підняття самосвідомості дитини, виховання відповідального ставлення до своєї поведінки, залучення до культурної та історичної спадщини, популярізації змістовного відпочинку та здорового способу життя. Діти зазначених категорій приймали участь в екскурсіях до біосферного заповідника “Асканія Нова”, історико-розважального комплексу “Зелені Хутори” (м.Гола Пристань) та відвідування Херсонського обласного академічного театру ім.М.Куліша. За ініціативою відділу у справах дітей та участю БФ “ЗНАЙ БІЛЬШЕ!” І.Хомінця і відділу освіти проведено цикл тренінгів “Твоє життя - твій вибір” для учнів міських шкіл, які перебувають на шкільному профілактичному обліку.



Інспекторами ювенальної превенції постійно за місцем мешкання відвідуються особи, що перебувають на обліку в Каховському ВП ГУПН. З неповнолітніми проводяться профілактичні бесіди щодо недопущення повторного вчинення ними злочинів та правопорушень, невживання ними алкогольних напоїв та наркотичних речовин, з'ясовуються умови проживання та чинники, що можуть негативно на них впливати. Виявляються батьки, які ухиляються від виконання батьківських обов'язків, вчиняють насильство в сім'ї, залишають дітей без догляду, та вживаються відповідні заходи. Працівниками поліції складено 38 адміністративних протоколів за ст.184 (ухиляння від виконання батьківських обов'язків).



Відділом у справах дітей спільно з МЦСССДМ постійно проводяться обстеження умов проживання сімей, що перебувають в СЖО або є ризик потрапляння. Протягом 2017 року здійснено 256 обстежень, в разі виявлення негативних ситуацій вживаються відповідні дії.



З метою недопущення продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім особам працівниками відділу поліції проводиться робота щодо виявлення таких порушень, у відношенні винних осіб складено 4 адміністративних протоколи за ч.2 ст.156 КупАП.



Співробітниками Каховського ВП ГУНП станом на 31.12.2017 р складено 5 адмінпротоколи (за ст. 173, 51, 178 ч.1, 175-1 ч.1, ст. 173-2 ч.1 КупАП).



Станом на 21.12.2017 р на обліку в Каховському ВП ГУНП перебуває 1 неповнолітній мешканець міста, якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.186 КК України.



Протягом року на обліку Каховського міськрайонного органу пробації перебувало 3 умовно-засуджені неповнолітні (станом на 31.12.2017 - 2), та з ними проводилась робота з метою недопушення вчинення повторних злочинів, адаптації до повноцінного життя у суспільстві.





XI. Участь дітей у житті суспільства





У рамках молодіжних заходів міської щорічної акції “Молодь при владі” у міськвиконкомі відбулось традиційне знайомство членів учнівського міського парламенту старшокласників та екскурсія-знайомство з роботою структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради. Проведена зустріч практикантів з міським головою. Головною темою зустрічі було питання про проходження влітку 2017 року практики міського парламенту старшокласників в органах місцевого самоврядування.



Під час літніх канікул 8 учнів - члени міського учнівського парламенту пройшли практику на базі 5 відділів міськвиконкому, під час якої ознайомились з роботою відділів міської ради, брали участь в організації молодіжних, культурно-мистецьких, спортивних та інших заходів, а також в підготовці проектів рішень сесії міської ради, виконкому та розпоряджень міського голови, готували матеріали та брали участь в засіданнях міської Ради з питань молодіжної політики, в засіданнях комісії з питань прав дитини тощо. В листопаді була проведена підсумкова конференція.



В рамках виконання даної програми та за рахунок коштів міського бюджету відділом у справах дітей проведена низка заходів для дітей, що перебувають в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, а саме: екскурсії до біосферного заповідника “Асканія Нова” та історико-розважального комплексу “Зелені Хутори” (м.Гола Пристань), відвідування Херсонського обласного академічного театру ім.М.Куліша, святкові заходи з нагоди Дня знань та Дня Святого Миколая. До 1 вересня 10 дітям із сімей СЖО надавалась допомога у вигляді шкільного приладдя. Напередодні новорічних свят 62 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування отримали солодкі подарунки. Представники відділу у справах дітей відвідують святкові заході у дитячому будинку “Радість” з привітаннями та подарунками для вихованців.





XII. Інформаційно-просвітницька діяльність,



співпраця з громадськими організаціями, ЗМІ





На шпальтах місцевої газети та на сторінці Каховської міської ради у мережі Facebook постійно розміщуються статті з питань забезпечення захисту прав і свобод дітей, про роботу з дітьми та різноманітні заходи для них.



За ініціативою відділу у справах дітей за рахунок коштів міського бюджету виготовлені біл-борди та поліграфічна продукція (плакати, флаєра) на теми відповідального ставлення до виконання батьківських обов'язків, популярізації сімейних форм виховання дітей та національного усиновлення, впровадження патронату над дітьми. В 2017 році на центральних вулицях міста були встановлені 4 біл-борди на зазначені теми, а флаєра та плакати розповсюджувались серед населення.



З метою активізації діяльності в роботі з дітьми, захисту прав і свобод дітей, попередження насильства в сім’ї відділи виконкому міської ради активно співпрацюють з Каховським БФ „Лепта”, БФ “ЗНАЙ БІЛЬШЕ!” І.Хомінця, МГО “ДіЛО”, військо-патріотичним клубом “Сокіл”, Каховською паланкою УДЮТ “Січ”, ММГО “Молода Січ” та ін.





ХІІІ. “Фінансування програми”





Згідно міського бюджету на 2017 рік на фінансування Плану культурно-масових заходів даної програми було передбачено 27,5 тис.грн., які використані в повному обсязі. За рахунок зазначених коштів проведено 11 заходів для дітей облікових категорій (3 екскурсії, 8 масових заходів), якими були охоплені 325 дітей. Були виготовлені встановлені на вулицях міста 2 білборди на теми захисту прав дітей.







Начальник відділу у справах дітей О.С. Назарова















Додаток 2



до рішення сесії



_________ № __________





ХІІІ. Фінансування програми



План культурно-масових заходів з обсягами фінансових ресурсів



на 2018 рік































































































з/п



Заходи на 2018 рік



(для дітей -сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітей , що перебувають в складних життєвих обставинах )



Місце та час



проведення



Фінансу-вання, (грн)



1



До Дня матері - “Вихідний з мамою” ( екскурсія до заповідника “Асканія Нова” )



смт. Асканія Нова,



квітень



3250



2



До Дня захисту дітей - “Подорож до світу тварин” (екскурсія до Миколаївського зоопарку)



м.Миколаїв,



травень



6000



3



До Міжнародного Дня захисту дітей - спортивно-розважальний захід (конкурси, ігри, солодкі подарунки)



м.Таврійськ база “Славутич”,



червень



5000



4



До 1 вересня - екскурсія ”Цікаве місто Херсон!” ( відвідування краєзнавчого музею, планетарію, екскурсія по місту)



м.Херсон ,



вересень



4200



5



День батька (привітання батьків, що самотужки виховують дітей)



За місцем проживання,



червень



1850



6



До Дня усиновителя (відвідування сімей, які усиновили дітей, вручення подарунків)



За місцем проживання,



вересень



2250



7



До Дня козацтва - “Мастеровита Україна” (екскурсія до комплексу “Зелені Хутори”)



м.Гола Пристань,



жовтень



3200



8



До Дня людей з обмеженими фізичними можливостями - святковий захід для дітей даної категорії (розважальна програма, концерт)



МПК



“Меліоратор”,



листопад



3500



9



До Дня Святого Миколая (концертно-розважальна програма, солодощі для дітей, відвідування дитячого будинку “Радість”)



За окремим



планом,



грудень



11750



10



До Нового року - “Новорічна фіерія” (відвідування Херсонського обласного драматичного театру )



м.Херсон,



грудень



4000



11



Акція “Милосердя”для дітей облікових категорій



Серпень- грудень



2500



12



Виготовлення поліграфічної продукції, білборду.



Протягом року



3500





Всього





51000








Начальник відділу у справах дітей О.С.Назарова