ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Неприйнято

Сесія:

XXXIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

13

Дата реєстрації:

29.03.2017

Проголосовано:

20.04.2017 10:54:32

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    15
  • Не підтримали
    7
  • Утримались
    5
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 13



Заслухавши інформацію начальника відділу у справах дітей Назарової О.С. про виконання у 2016 році міської програми „Діти Херсонщини" з профілактики підліткової злочинності та правопорушень, запобігання соціальному сирітству на 2011-2016 роки", затвердженої рішенням сесії міської ради № 75/5 від 31.01.2011 р, керуючись ст.26, ст.34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада





В И Р І Ш И Л А:





1. Інформацію про виконання у 2016 році міської програми „Діти Херсонщини" з профілактики підліткової злочинності та правопорушень, запобігання соціальному сирітству на 2011-2016 роки", прийняти до відома та вважати заходи програми виконаними (інформація додається).

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань культури, освіти, молоді, спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Макаров О.М.)



 



                                                                                                       Міський голова                                                                                                                                              А.А. Дяченко









 



Додаток 1

до рішення сесії

_________ № __________





 





 



Інформація

про виконання у 2016 році міської програми „ Діти Херсонщини"

з профілактики підліткової злочинності та правопорушень,

запобігання соціальному сирітству на 2011-2016 роки"



Рішенням сесії Каховської міської ради від 31.01.2011 року № 75/5 затверджено міську програму „Діти Херсонщини" з профілактики підліткової злочинності та правопорушень, запобігання соціальному сирітству на 2011-2016 роки". Програма передбачає чотири основні напрямки в роботи з дітьми.



1.Запобігання соціальному сирітству,

дитячій безпритульності та бездоглядності

Відділом у справах дітей проводиться робота по захисту прав дітей міста, особливо їх незахищених категорій. Станом на 30.12.2016 на обліку відділу у справах дітей перебувала 101 дитина, з них 74 - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування:

60 дітей - під опікою та піклуванням;

7 - у прийомних сім’ях та ДБСТ в інших населених пунктах;

2 - у прийомних сім’ях м. Каховки;

3 - під опікою адміністрацій професійно - технічних училищ;

2 - в інтернатних закладах.

На обліку відділу у справах дітей перебуває 27 дітей, які проживають в неблагополучних сім’ях, з них 10 - постраждалі від насильства в сім’ї.

Пріоритетним напрямком у роботі відділу у справах дітей є влаштування дітей до сімейних форм виховання. Протягом 2016 року 3 дітей віком до 5 років були усиновлені громадянами України, встановлена опіка над 10 дітьми, які передані в сім’ї родичів. В місті створені та функціюють 2 прийомні сiм’ї, в яких виховуються 1 дитина-сирота та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

Працює та постійно оновлюється електронний банк даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. На кожну дитину оформлено особову справу за порядком, який вимагає чинне законодавство.

Перевірені умови проживання 60 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою; 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які переїхали з інших територій; 9 дітей, які усиновлені і проживають в місті Каховці. Порушень прав таких дітей не виявлено.

З метою захисту житлових та майнових прав дітей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування двічі на рік здійснюється інвентарізація їх житла. На першочерговому квартирному обліку перебуває 49 дітей зазначеної категорії та осіб з їх числа. Вирішується питання щодо оформлення спадщини 1 дитини - сироти.

Ведеться профілактична робота з неповнолітніми мешканцями міста, які вчинили злочини. Ці діти перебувають на обліку у відділі.

Працівниками Каховського ВП ГУНП в Херсонській області, відділів освіти та у справах дітей проводяться зустрічі з учнями старших класів шкіл щодо профілактики правопорушень, захисту суспільної моралі та здорового способу життя серед дітей, здійснено 73 спільні рейди з перевірки закладів громадського відпочинку та харчування (кафе, барів, магазинів). За результатами рейдів складено 3 адміністративних протоколи за ст. 156 КУпАП на продавців за продаж неповнолітнім тютюну. На 8 неповнолітніх складені адміністративні протоколи за ст. 175-1 КУпАП за куріння у недозволенних місцях.

З метою попередження бездоглядності, безпритульності та правопорушень серед неповнолітніх проведено 210 рейдів "Діти вулиці", "Вокзал", "Ринок», виявлено 4 дитини. Всі діти повернуті у родини, 1 дитину повернуто до навчання.

В рамках операції «Урок» спільно з інспекторами ВП ГУНП, відділом освіти та відділом у справах дітей проведено 86 рейдів «Підліток», відвідані за місцем проживання 46 неповнолітніх, відносно яких існував ризик не залучення до навчання. На даний час всі діти навчаються у загальноосвітніх закладах.

Проводиться профілактична робота з батьками, які ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків. Ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП та ст. 173 КУпАП 28 громадян.

Протягом року здійснено 365 відвідувань сімей за місцем проживання.

Під супроводом МЦСССДМ знаходилось 8 сімей, які перебували в складних життєвих обставинах, в них виховується 16 дітей. Центр здійснював патронаж 38 сімей, яким надавались різні види соціальних послуг.



2. Виховання позитивної правосвідомості підлітків.

З метою залучення підлітків до активного громадського життя відділ у справах дітей щомісяця проводить „Дні права" в навчальних закладах міста за участю працівників правоохоронних органів, управління юстиції, центру зайнятості, податкової інспекції, центральної районної лікарні, МЦСССДМ, структурних підрозділів міської ради. Відділом також здійснено перевірку правовиховної роботи та законності відрахувань учнів, їх соціального захисту у ЗОШ № 1,2,3,4,5,6 та НВК.

З метою недопущення вчинення правопорушень та повторних злочинів, залучення підлітків до громадського життя, відділом у справах дітей за участі інспекторів Каховського міськрайонного відділу органу пробації щомісячно проводиться профілактична робота з неповнолітніми, засудженими до примусових заходів виховного характеру.

Відповідно до «Інструкції з організації, проведення і обробки первинних даних в рамках проведення всеукраїнського моніторингу «Молодь і протиправна поведінка» було проведене опитування серед старшокласників по темі «Молодь і протиправна поведінка» ( 95 осіб); данні відправленні до Управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації до відділу позашкільної освіти та виховної роботи з метою забезпечення репрезентативності в загальноосвітніх закладах.

З метою своєчасного виявлення, постановки на облік і профілактичної роботи з неповнолітніми, схильними до зловживання алкоголю та вживання наркотичних та психотропних засобів у немедичних цілях відділом у справах дітей проводяться щоквартальні звірки з наркологічним відділенням Каховської ЦРЛ.

З метою запобігання немедичного вживання наркотиків серед дітей міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено консультативний пункт щодо профілактики цього явища. В навчальних закладах систематично проводяться заходи, направлені на попередження немедичного вживання наркотиків серед дітей.

Запроваджено механізм щомісячного взаємоінформування між Каховським ВП ГУНП, Каховським міськрайонним відділом органу пробації, відділом освіти, про дітей, які не навчаються, скоїли злочини, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництво, жебракування.

Вживаються заходи щодо залучення дітей облікових категорій та групи ризику" до занять у гуртках і секціях. Діти облікових категорій були постійними учасниками культурно-мистецьких і просвітницьких заходів організованих та проведених відділом культури на базі міської універсальної бібліотеки (програми літніх читань "Літо в стилі book", засідань круглих столів, конкурсу "Кращий читач", інших заходів), міського Палацу культури "Меліоратор" (фестивалях, концертах, конкурсах, засіданнях клубу "Підліток"), Каховської школи мистецтв (фестивалях-конкурсах юних та молодих виконавців, святах, концертах).

У 25 клубних формуваннях МПК "Меліоратор" займаються 890 дітей. За 2016 рік для дітей організовано та проведено у МПК "Меліоратор" 119 культурно-масових заходи, з них : культурно-освітніх та розважальних заходів - 65; концертів - 23; виставок декоративно-прикладного мистецтва - 15; просвітницьких заходів - 16. Учасники дитячих аматорських колективів МПК "Меліоратор" приймали активну участь у конкурсах, фестивалях, заходах різних рівнів. Особливо слід відмітити: народний ансамбль танцю "Надія" (керівник Сергеєва Н.І.), зразковий анасамбль танцю "Радість" (керівник Волик О.Р.) та студію спортивного бального танцю "Престиж" (керівник Ольховський І.О.). В приміщенні МПК "Меліоратор" функціонує дитячого відділу міської універсальної бібліотеки, було реалізовано програму "Літніх читань - 2016".

У Каховській школі мистецтв навчається 300 дітей у 5 відділах: фортепіанному, духових інструментів, народних інструментів та теорії музики, струнно-вокальному та художньому, з них дітей облікових категорій - 47 чоловік, а саме :

з багатодітних сімей - 35;

діти- інваліди - 4;

дітей-сиріт та позбавлені батьківського піклування - 3;

діти воїнів АТО - 4;

з малозабезпечених сімей-1.

На виконання частини 2 ст. 26 Закону України "Про позашкільну освіту", рішення виконавчого комітету Каховської міської ради від 12.07.2016 року №160, згідно наказу по Каховській школі мистецтв №51 від 16.09.2016 року "Про встановлення пільг по оплаті за навчання учнів КШМ на 2016/2017 навчальний рік" діти облікових категорій (47 чоловік) повністю звільнені від оплати за навчання.

З метою повноцінного розвитку дітей, забезпечення зайнятості у позаурочний час діти залучаються до занять у закладах позашкільної освіти.

Центр дитячої творчості відвідують 374 дітей, з них діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування - 3, з багатодітних сімей - 25, з сімей, що опинились у складних життєвих умовах - 8, діти-інваліди-1, діти, батьки яких призвані до АТО- 7, з малозабезпечених сімей- 4, з сімей переселенців - 4.

Станцію юних натуралістів відвідують 214 дітей (14 гуртків з біологічного, екологічного, сільсько - господарського, еколого - естетичного та туристко - краєзнавчого профілів), з них діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування - 4, з багатодітних сімей - 38, з сімей, що опинились у складних життєвих умовах - 2, діти-інваліди-4, діти, батьки яких призвані до АТО- 1, з малозабезпечених сімей- 10, з сімей переселенців - 2.

Станція юних техніків - 314 учнів (19 гуртків) з них 2 дитини, позбавлені батьківського піклування, 31 дитина з багатодітних сімей, 1 - з сім’ї, що опинилась у складних життєвих умовах, з малозабезпечених сімей-11.

На протязі 2016 року спеціалістами Каховського міськрайонного центру зайнятості проводилась системна профорієнтаційна робота з учнівською молоддю, а саме: були проведені профінформаційні, профконсультаційні уроки-семінари та інтерактивні заняття за різноманітною тематикою, групові консультації, в т.ч. із застосуванням психодіагностики, професіографічні екскурсії по пам’яткам історії м. Каховки, в учбові заклади «Каховський ліцей сфери послуг», «Херсонське вище професійне училище № 2», а також в «Каховський історичний музей», «ЗАТ «Чумак», «Управління головного магістрального каналу».

1181 учнів отримали профорієнтаційні послуги, було проведено 60 різноманітних заходів, в т.ч. із застосуванням профорієнтаційних терміналів, які розташовані у школах, а також 8 «Днів права» (школи № 1,2,3,5,6, Каховська гімназія, Каховський ліцей сфери послуг, Дитячий будинок «Радість»), де надавалась інформація про стан регіонального ринку праці, професії, які користуються попитом, та послуги служби зайнятості. 113 школярів пройшли тестування з метою виявлення професійної спрямованості.

Проводиться просвітницька робота серед дітей щодо здорового способу життя, формуванню позитивної правосвідомості, залучення до занять спортом.

КЗ «ДЮСШ» відвідують 558 дітей (45 гуртків) з них: 1 дитина-сирота, 34 - з багатодітних сімей, 4 - з сімей, що опинилися у складних життєвих умовах, діти, батьки яких призвані до АТО - 4, з сімей переселенців - 1.

30.12.2015 року - 03.01.2016 року відбувся ХІІ-й відкритий турнір з футзалу серед юнаків, присвячений пам’яті вихованця Каховської ДЮСШ футболіста Віталія Несіна, в якому прийняли участь 7 команд юнаків 2003-2004 р.н. дитячо-юнацьких спортивних закладів області.

Під час різдвяних свят 2016 року відбувся відкритий міський турнір з баскетболу серед команд дівчат (1998 р.н. та молодші) "Різдво-2016", в яких взяли участь команди баскетболісток дитячо-юнацьких спортивних закладів Каховки, Н.Каховки та Голої Пристані.

01 квітня в "ДЮСШ" відбувся відкритий турнір Херсонської області з Національного виду спорту України "ХОРТИНГУ" серед дітей, юнаків, дівчат та дорослих у розділі "НОКДАУН ХОРТИНГУ". Змагання були присвячені пам’яті воїна-інтернаціоналіста Анатолія Кусайка. В змаганнях взяли участь близько 100 спортсменів.

1 квітня на базі Центра соціальної реабілітації дітей-інвалідів відбувся І етап Спартакіади "Повір у себе" з легкої атлетики серед дітей з обмеженими функціональними можливостями, організований спільно відділом у справах молоді та спорту і "Інваспорт".

З нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом і фашизмом у другій Світовій війні 7 травня на с/к "Олімпійський" відбулась ХІІ молодіжна Спартакіада, у якій взяли участь 9 команд, в тому числі і команда д/б "Радість", а також 12 травня- краєзнавчо-спортивна гра-випробування "Котигорошко" серед учнів 5-х класів шкіл міста, де змагались 7 команд.

23 травня в Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів відбулись спортивні змагання серед з триборства серед дітей-інвалідів "Одне небо - один світ", присвячені Дню захисту дітей. Організатори: Каховська філія регіонального центру "Інваспорт" спільно з відділом у справах молоді та спорту і адміністрація Центру.

В кінці травня в ЗОШ № 5 проведені змагання відкритого чемпіонату м. Каховки з настільного тенісу 2016 року, в якому взяли участь 38 спортсменів з Каховки, Нової Каховки, Генічеська, Каховського та Чаплинського районів.

1 червня на с/к "Олімпійський" відбулась традиційна Спартакіада серед дошкільних закладів міста, присвячена Дню захисту дітей та Всеукраїнському Олімпійському дню.

4 червня в Каховці проведений масовий пробіг на Кубок міського голови, в якому взяли участь 700 учасників, в тому числі діти віком від 2 до 18 років.

Велика увага приділяється патріотичному вихованню дітей, відродженню козацьких традицій та вивчення історії рідного краю.

20 квітня в ДНЗ "Сонечко" відбувся патріотичний захід "Ігри Патріотів" за підтримки відділу у справах молоді та спорту та Каховського Козачого товариства. В рамках відзначення Дня захисника України та Дня Українського козацтва, Каховським Козачим товариством спільно з Каховською паланкою УДЮТ "Січ" та відділом у справах молоді та спорту в жовтні був проведений конкурс серед дитячих козацьких організацій міста "Екскурсія Козацьким сквером". 4 грудня на базі Каховської школи мистецтв відбулось XXІ свято козачат до Дня Збройних сил України. В фойє презентувалась виставка літератури з історії козацтва, звіти куренів Каховської паланки УДЮТ "Січ".

В рамках міських заходів до Дня молоді та Дня Конституції України з 24 по 26 червня в районі соснового бору Каховського лісництва пройшов молодіжний табір "Січ на Івана Купала 2016", у якому взяли участь 8 куренів Каховської паланки УДЮТ "Січ", три з яких з міста Каховки, це "Джура" (ЗОШ № 4), "Мандрівник" (СЗОШ № 2), "Скіф" (Гімназія), 5 куренів з Каховського району та дев’ятий курінь - "Технарі" з Нової Каховки. Організаторами заходу виступили: Каховська паланка УДЮТ "Січ", ММГО "Молода Січ", ММГО "Мотоклуб "Колеса Дракона", Каховське Козаче товариство, відділ у справах молоді та спорту, відділ освіти, ММГО "Драйв".

В рамках молодіжних заходів міської щорічної акції "Молодь при владі" у міськвиконкомі відбулось традиційне знайомство членів учнівського міського парламенту старшокласників (27 чол.) оглядова екскурсія-знайомство з роботою відділів міської ради.

Згідно з розпорядженням міського голови від 3.06.2016 року № 102-р "Про проходження практики учнями-членами міського учнівського парламенту старшокласників на базі Каховської міської ради влітку 2016 року" в 4 відділах міської ради з 06 червня по 28 серпня проводилась практика учнів-членів міського учнівського парламенту старшокласників. В практиці взяли участь 14 учнів із загальноосвітніх шкіл. 10 листопада в міськвиконкомі відбулося засідання міського учнівського парламенту старшокласників (взяло участь 36 чол.). Основним питанням зустрічі був звіт учнів, які влітку проходили навчальну практику в міській раді, по закінченню практиканти отримали відповідні Сертифікати.

В загальноосвітніх закладах міста проводяться профілактичні тренінги, які спрямовані на формування у дітей та молоді «групи ризику» безпечної поведінки та знань щодо запобігання розповсюдження ВІЛ-інфекції. Проводяться тематичні заходи до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, уроки на тему: «Заради життя», на базі ЦДТ відбулася акція «Толерантність до ВІЛ-інфікованих людей".

Всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, двічі на рік обов’язково проходять безкоштовний медичний огляд.

Послугами оздоровлення у 2016 році охоплено 1213 дітей, літнім відпочинком - 1430 дітей. Послугами з оздоровлення та відпочинку у 2016 році за рахунок державного та міського бюджетів охоплено 49 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 23 дитини-інваліда, діти учасників АТО-20. В пришкільних таборах в червні 2016 року відпочило 600 дітей. 80 дітей відпочили в дитячому таборі "Генічеський сільскогосподарський оздоровчий дитячий заклад ім.І.Куліка", 10 - в УДЦ "Молода гвардія" (м.Одесса) та 4 - "Міжнародний дитячий центр "Артек". У санаторних закладах оздоровлено 25 дітей з сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах.



3. Попередження та профілактика

жорстокого поводження з дітьми, насильства відносно дітей

Відділами у справах дітей, освіти, у справах молоді та спорту, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Каховською ЦРЛ та Каховським ВП ГУНП забезпечується своєчасне виявлення, медичне обстеження, облік, проведення соціального інспектування та соціального супроводу дітей, відносно яких вчинено насильство в сім’ї або існує загроза його вчинення. Проводились зустрічі та профілактичні бесіди у навчальних закладах міста з дітьми з девіантною поведінкою з метою встановлення позитивного психологічного клімату в їхніх сім’ях, виявлення інших причин девіантної поведінки.

Протягом звітного року на обліку відділу у справах дітей перебувало 10 дітей, які постраждали від насильства в сім’ї. Із них: 1 дитина постраждала від фізичного насилля, 9 від психологічного. Здійснювались невідкладні заходи для ліквідації наслідків і загрози неправомірних дій у відношенні дитини. У разі потреби вирішувались питання про тимчасове вилучення дитини з сім’ї, де вона зазнала насильства або існує реальна загроза його вчинення, та подальше її влаштування. Дітям, які постраждали від насильства, надавалась термінова психологічна, соціальна, медична та інформаційна допомога.

Проводилась профілактична та роз’яснювальна робота з батьками, особами, що їх замінюють, та іншими членами сім’ї у родинах, де існує реальна загроза вчинення насильства відносно дітей. До планів роботи спеціалістів соціально-психологічної служби внесені виступи для батьківської громади щодо недопущення насильства в родині та відповідальність за насильство відносно дітей.

Протягом 2016 року Каховським МЦСССДМ проводились заходи для батьків та неповнолітніх, а саме: 2 семінари для батьків на тему «Форми сімейного піклування»; 2 семінари для батьків на тему «Патронатні сім’ї в Україні» та семінар на тему «Наставництво в Україні». В рамках акції «16 днів проти насильства», спільно з Каховським відділенням мережі ЛЖВ був проведений семінар «Жінки проти насильства в сім’ї», а також 4 лекції для неповнолітніх на тему: «Ні - насильству в сім’ї» ( 109 учасників віком від 14 до 17 років). Для вихованців дитячого будинку інтернатного типу «Радість» проводилась лекція «Вся правда про наркотики» та в рамках заходу «Казкова січ-2016» проводився тренінг «Ми за здоровий спосіб життя».

4. Соціальний захист неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей,

позбавлених батьківського піклування

Каховським УПСЗН забезпечено своєчасне фінансування державних допомог на дітей , які знаходяться під опікою, прийомних сімей, а також інші види соціальних допомог. Протягом 2016 року в управлінні праці та соціального захисту населення отримали державну соціальну допомогу:

- 188 багатодітних сімей;

- 296 малозабезпечених сімей;

- 379 одиноких матерів;

- 48 сімей, де виховуються діти під опікою;

- 2 прийомні сім’ї.

Для реалізації права дітей-інвалідів на отримання освіти та якісних реабілітаційних послуг працює Каховський міський центр реабілітації для дітей-інвалідів, який відвідує 43 дитини.

Проводиться роз’яснювальна робота з дорослим населенням з метою формування у громадян культури усиновлення дітей. Розроблені і виконуються заходи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в інтернатних закладах області до сімейних форм виховання. Станом на 30.12.2016 року тільки 2 дітей -сиріт та позбавлених батьківського піклування , що перебувають на обліку по м.Каховка, знаходяться в інтернатних закладах.

На території міста функціонує Дитячий будинок iнтернатного типу «Радiсть», де перебуває 36 вихованців, з них 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти забезпечуються матеріально-технічними ресурсами, обладнанням, товарами культурно-побутового та спортивного призначення, господарського вжитку, а також продуктами харчування згідно з встановленими нормами за рахунок коштів обласного бюджету, а також благодійників.



5. Фінансування Програми

У 2016 році на виконання заходів Програми з міського бюджету виділено 13 000 гривень. За рахунок зазначених коштів та спонсорської допомоги проведені заходи:

- до Дня сім’ї (12.05.2016);

- до Дня матері (12.05.2016);

- до Міжнародного Дня захисту дітей (01.06.2016);

- акція, присвячена Дню знань - допомога шкільним приладдям дітям облікових категорій (21.07.2016 -30.08.2016);

- День батька (19.09.2016);

- День усиновителя (30.09.2016);

- фестиваль "Повір у себе"(09.10.2016)

- День спільних дій в інтересах дітей (20.11.2016);

- День Святого Миколая (19.12.2016).





Начальник відділу у справах дітей       О.С.Наза